Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 3:49 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Bezpłodność i problemy z zajściem w ciążę

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Dziewczyny mam prosbe: koleżanka z pracy stara sie o dziecko juz 3 lata i nic nie wychodzi,ma juz 8 letniego syna.Lekarz kazał jej zrobic badania na Prolaktyne i wynik wyszedł jej 45,55 ng/ml a max.może być 29,93.Co to jest ta prolaktyna i co oznacza ten wynik.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Prolaktyna jest hormonem przysadki. Jej podwyższone stężenie obniża poziom gonadotropin (zwłaszcza LH), zaburza mechanizm owulacji i prowadzi do niewydolności fazy lutealnej, więc może jak najbardziej utrudniać zajście w ciążę.
Na szczęście można obniżyć jej poziom lekarstwami (np. bromergonem) - lekarz na pewno koleżance wszystko wytłumaczy. Jej wynik jest podwyższony, ale nie jakiś tragiczny.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Wielkie dzięki za odpowiedz .Trochę się uspokoiła.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Niech sie kolezanka nie martwi, ja mialam jeszcze wyzszy wynik i lekarz stwierdzil ze nie jest tragicznie. Obecnie biore Bromergon i mam nadzieje, ze sie zmniejszy

Pozdrawiam
M

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jest spokojniejsza bo przynajmniej wie co jej jest.Dzięki wielkie w jej imieniu za odpowiedzi.

Offline Wyświetl profil  

Cześć dziewczyny! Ja też mam problem z tą nieszczęsną prolaktyną.Gdy poziom tego hormonu jest za wysoki to miesiączki są nieregularne, zahamowane jest jajeczkowanie.U mnie jest nieco inaczej.Miesiączki mam równiusieńkie, a jajeczkowanie jest na 100% bo brzuch jak w zegarku pobolowe mnie w połowie cyklu do momentu gdy w pewnej chwili mnie zapoiecze i wtedy ból mija.Więc teoretycznie wszystko powinno być ok.Ale...gdy miałam badanie poziomu prolaktyny we krwi wynik był drastycznie wysoki...dwa razy sprawdzali, wynik był chyba coś 450ng/ml!!!Potem kazano mi wziąc metocroplamid na czczo i mierzenie było najpier po 1 godzinie potem po dwóch.Poziom miał wzrosnąc najwyżej 5 razy, mnie wzrosło tak,że dzwonili z laboratorium z pytaniem w którym jestem trymestrze ciązy,że taki wysoki wynik.Bromergon czy bromoktyptyna mi nie pomaga.Z tego co wiem nie ma innego leku na zahamowanie wydzielania nadmiernej ilości prolaktyny przez przedni płat przysadki mózgowej.Nie wiem co dalej.Na studiach miałam,że to czynnościowe wydzielanie wieć niby nic groźnego, ale skoro nie działa bromokryptyna to może trzba zrobić tomografie komputerową i obejrzec tą przystadkę czy nie ma tak jakiegoś guza.Wysokie stężenie prolaktyny jest albo wtedy gdy są zaburzenia hormonalne albo gdy istnieje guz na przysadce mózgowej.U mnie zaburzeńhormonalnych nie wiem.....super coraz mniej mam nadziei że urodze kiedyś zdrowego dzidziusia.........

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ona też ma równiutkie cykle ale strzasznie boli ją głowa.Dzisiaj idzie do lekarza z wynikiem i napewno będzie leczona.Najważniejsze że wiadomo co jej już jest bo gdy była u innego lekarza gina.(kobiety) i powiedziała że nie ma ochoty na seks to jej powiedziała że ma sobie zrobić Drinka a na ból głowy ma posłuchać Gożdzikowej i wziąć Etopiryne !!! Bez komentarza.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ja tez mialam bule a prolaktyne podwyzszona 2 krotnie ale od lekarza sie nic nie dowiedzialam wzruszal ramionami a jak poszlam do okulistki to dopiero mi wytłumaczyla o co chodzi bralam bromergon i po trzech miesiacach byla juz w normie ale prolaktyna ma to do tego ze moze sie nawrocic.tez staram sie od 4 lat i nic ale nie traccie nadzieji mowia ze nadzieja matka glopich ale matka swoje dzieci kocha wiec nadal mam nadzieje .za pare dni ide do nowego lekarza ciekawe co on mi powie.juz sie doczekac nie moge acha mialam tez skierowanie do neurologa ale mnie ciul nie przyjol bo ma terminy 3-5 miesiecy.a na prywatnego nie mialam juz kaski.bo co dwa tygodnie usg platne prolaktyna co 3 tygodnie a ginowi tez musialm w lape dawac i tak zostalam z niczym i nadal nie wiem co jest. teraz mam nadzieje pojade do krakowa do lekarza 10 marca mam nadzieje ze jest kompetentny.pozdrawiam i trzymam za was kciuki

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Bezpłodność i problemy z zajściem w ciążę

Strefa czasowa UTC [letni]