Dzisiaj jest wt kwie 28, 2026 9:20 am

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Karmienie niemowląt i małych dzieci

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Te najmniej alergizujące.
Na początek radzę wprowadzić marchewke,ziemniaka,brokuła (wszystkie te gdzie na słoiczkach jest napis po 4 miesiącu) a z owoców standardem jest jabłko.
Pediatra napewno ci doradzi, co i jak wprowadzać,od 6 możesz próbować wprowadzić mięsko, np indyka.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

hej dziewczyny ja mam znowu problem z niejedzeniem. Moja niunia ma 7 miesięcy i pije już teraz tylko mleko modyfikowane ale wypija na 6 7 razy ( nie wliczając że na jedno karmienie czasem 3 lub 4 przerwy) około 500ml czasem 600ml teraz ząbkuje i w ogóle jest już tragedia. Nie wiem co zrobić żeby więcej jadła. Z jedzeniem zupek nie jest tak źle dopóki nie wymiotuje co jej się niestety często zdarza. Wkręcam jej jak mogę kaszki z owocami łyżeczką ale ostatnio przez dwa tygodnie przybrała tylko 8 dag HELP!!!! :( :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Haneczka moja córka tez jak zaczęła ząbkowac to nie chciała jesc.. Mleka zjadała max. 50 ml a czasem mniej (jednorazowo). Nas ratowało karmienie przez sen bo wtedy dziecko nie odczuwa tak bólu dziąsełek.
Mozesz sprubowac dac jej mleczko przez sen.

Teraz mimo ząbków i dalszego ząbkowania zjada 180 ml mleczka na 1 posiłek.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Staram się właśnie tak ją karmić i tylko właściwie w ten sposób pije mleko z butelki bo inaczej już nie chce (w dzień) ale to i tak wychodzi około 500 ml na dobę i zjada tez 2 razy kaszę na 90 ml mleka (te mleko tez już wliczyłam do tych 500) kasza kukurydziano- ryżowa i dodaję do tego jeszcze owoce ze słoiczka tak z 40g Zjada jeszcze 2 zupki po 120 czasem trochę więcej i pije jakieś 150 herbatki i to wszystko nic innego nie chce wszystko musi być przetarte na miazgę bo jak są grudki to wymiotuje Czy to za mało? Co jeszcze mogę jej dać? Acha czasem te pierwsze herbatniki pogryza ale woli zwykłe biszkopty "Petitki" ale doktor zabroniła:-((( :(
a dziewczyny czy to możliwe żeby dziecko było uczulone na jabłka? :?:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witajcie :)
Mam problem. Chcę Dominikowi zmienić mleko bo często ma bóle brzuszka, na Bebiku pisali 120ml wody+4 miarki i 6 karmień na dobę, na Nan 150ml wody+5 miarek i też 6 karmień... A Dominik poniżej 7 karmień nie schodzi... Mam mu dawać te 150ml Nan czy tak jak dotąd 120? On bardzo duzo ostatnio przybrał, nie chcę go przekarmić... Z nim to chyba możliwe, taki łakomczuszek...
Jak duże mogą być odchylenia w ilości karmiń czy podawanego mleka, od tego, co piszą na opakowaniu?
Czy to indywidualna sprawa każdego dziecka?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

marta - na nutramigenie jest napisane, żeby dawać 6 karmień 150ml wody + 5 miarek - to przepis dla dzieci 1-2 miesiecznych.

Wydaje mi się, że to tylko tak orientacyjnie jest podane.
Każde dziecko jest inne ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja mysle ze to indywidualna sprawakazdego dziecka.moja corcia ma skonczone 4 miesiace i teraz zjada 120-15- co 3-4 godziny.ale do ok 2,5 miesiecy wypijala 60ml,potrm z trudem 100

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

zaneta88 :shock: a co ile Twoje córeczka wypijała te 60 ml? Normalnie czy częściej?
Chyba pozostaje mi dawać Dominikowi tyle, ile potrzebuje :) A już jest taaaki ciężki... 8)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Moja tak samo - ma 3 miesiące i 100 ml to rekord jak wypije. Zastanawiam się czy kiedyś w ogóle będzie mi potrzebna większa butelka niż 120ml... :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mój smyk wypija średnio 150 ml co 3-4 godziny. Czasami wypije 120 ml a czasami wciągnie 150 ml i się złości, że mało :shock: niby na pudełku (NAN HA) jest napisane, że w 3-4 miesiącu dziecko powinno zjadać na jeden posiłek 180 ml ale jak mu dam więcej niż 150 ml to zawsze potem mu się ulewa.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hej Dziewczyny
Moge Wam doradzic jak mniej wiecej obliczyc ile dziecko powinno jesc. Moje dzieci (blziniaki) wczesniaki spedzily w szpitalu ponad miesiac i tak pielegniarki wyliczaja ile podac dziecku jedzenia (wczesniaki karmione sonda nie budza sie na jedzenie). Ale jest to generalna regula.
Dziecko powinno jesc od 150ml mleka na 1 kg ciala na dzien do 180 ml mleka na 1 kg ciala. Bardzo glodne dzieci wyliczaja na 220.
Czyli gdy dzidzia wazy np. 4,3 kg to liczymy 4,3 x 150 = 645ml na dzien. To dzielimy na ilosc posilkow np. 6 no i mamy wartosc.
Moj synek poki byl karmiony mlekiem z piersi wypijal duzo ponad norme tak ze az sie zastanawiano w szpitalu czy wszytko ok bo mial wczesniej problemy z jelitami. Ale odkad jestesmy na sztucznym to nie wypija nawet tego minimum a ladnie przybiera. o wiele lepiej niz na moim i nie placze co i rusz ze jest glodny, tak wiec przestalam karmic piersia. I ja i dzieci jestesmy szczesliwsi. A cora wypija tyle ile normy a nawet wiecej a wolniej przybiera.
Tak wiec to tylko orientacyjna regula i nie ma co przezywac jesli jest mniej lub wiecej.

A mam takie pytanie. Czy mozna mieszac dzieciom dwa rodzaje mleka.
Normalnie dzieci sa na Aptamilu (polski bebilon) a chcialabym im na noc dosypywac po lyzeczce a potem po dwie aptamila dla bardzo glodnych dzieci. A docelowo na noc podawac mieszanke dla glodnych dzieci na noc zeby dluzej spaly. czy mozna tak robic? czy tez jak dziecko jest na jakiejs mieszane to tylko ja moze dostawac?
Pozdrawiam serdecznie

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Moj synek ma 6,5 mies i je 4 x posilki mleczne zageszczoe kaszka lub kleikiem (180ml każdy) + 1 x zupka ze sloika + 1 x deserek ze słoika. Waży 8,5 kg (72cm wzrostu).
marta_m.w.to ile waży Twoj synek?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

moja ma skończone 9 m-cy i mleczka wcale nie chce,

ostatanio udaje mi się przemycać w nocy 150ml i ani trochę więcej i czasem w ciągu dnia na gęsto z kleikiem kukurydzianym polane owocami ze słoiczka, jesli nie czuć mleka to czasem zje

zastępczo pediatra kazała spróbować dawać twarożki i jeśli nic się nie będzie działo złego to dawać je regularnie, dajemy danonki i danio, wiem że to dla starszych dzieci ale skoro nie ma innego wyjścia to nie ma... nie dostanę w swojej miejscowości serków ani jogurtów dla niemowląt i jak się okazuje, jak popytałam wśród znajomych to wiele dzieci takie jedzenie dostaje i nic złego się nie dzieje, op prostu jakiś nabiał dziecko musi jeść a skoro nie chce mleka to na siłę wlewać nie będę, dodatkowo dostaje 1-2 łyżeczki wapna dziennie

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ostatnio musialam na "gwałt" wprowadzic mleko.
Mala wypijala 100-130 ml co 3-3,5 h.

Nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

moim zdaniem,najwazniejsze,by nie karmic czesciej niz 3h.dziecko i tak zje tyle ile chce.moj np powinien niby jesc 5x210ml a je 6x180,tak czy inaczej sie wyrownuje

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dziewczyny, cuda się zdarzają :)
moje dziecko przez kilka tyg. nie jadło mleka, potem stopniowo próbowałam na śpiąco, aż zobaczyłam że je z otwartymi oczkami, następnego dnia dostała wieczorem flachę i... po kilku nieudanych próbach tak się przyssała że wydoiła 210ml, po kilku dniach zaczęłam probowac rano a potem jeszcze koło poludnia :)

tym oto sposobem, ciągłymi próbami mimo niepowodzeń osiągnęliśmy sukces i moja córcia znowu jest mlecznym dzieciątkiem :)

mamom, które mają problem z dzieckiem taki jak ja miałam, że dziecko mleczka nie chce jeść powiem dwie rzeczy:
- nigdy, ale to nigdy na siłę,
- a niech nie je, nawet niech na oczy nie widzi przez tydzień aż zapomni co to takiego, a potem powoli... 10 razy co 2-3 minuty aż załapie (oczywiście jeśli sie zepsuje to robimy nową flachę i próbujemy do skutku :D duuuużo głaskania przy tym i buziaków :D

jupiii ale jestem szczęśliwa :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Powiedzcie mi. Ile ml plynow (woda, herbatki, soki) wypijaja Wasze maluchy? I co jaki czas?

Nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mój ma 4 miesiące bez 3 dni:)
Wypija po 150ml Bebilonu Pepti 6 razy dziennie + obiadek ze słoiczka + około 120ml soczku.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Mój Bartek jest w wieku Twojego Wojtka. Je podobnie - 6 razy dziennie około 150 ml Aptamilu (irlandzki odpowiednik Bebilonu) + mniej więcej 120 ml herbatki koperkowej. Jeszcze nie ma rozszerzonej diety.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Moja Emi pierwsze 3 tyg była tylko na piersi, potem dostawała 90 ml ostatnie wieczorne karmienie i tak to było przez następne 3 tyg., ale nie zawsze udało jej się w pełni wypić, ale max 20 ml zostawiała i nadal budziła się w nocy 1-2 razy na cyca. Potem zaczęły się problemy z laktacją i od 7 tyg dostaje Nan. Najpierw to było 90ml co 3 godz., potem przeszła na 120 ml a teraz mając 3 m-ce i 10 dni zjada 5-6 razy na dobę po 120 ml z czego poranna pierwsza porcja to 150 ml. Od 7 tyg przesypia całe noce. Ale do tej pory 2-3 razy dziennie prosi o cyca choć tam tylko mętnych parę kropel leci, ale ciągle chce podumlać.
Aha jeszcze dostaje herbatki Hipp rumiankowej 2 razy dziennie po 50-60 ml plus raz na wieczór koperkowej też 50-60 ml. Teraz już mamy zamiar zrezygnować z koperkowej i przejść na jabłko melisa ale 2 razy.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Karmienie niemowląt i małych dzieci

Strefa czasowa UTC [letni]