Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 3:55 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość

Od 3 miesiecy staram sie o dziecko...tzn staramy, ale mam tak nieregularne cykle (30-45dni), że trafić w dni płodne graniczy z cudem. Byłam dziś u ginekologa i przepisał mi Provera 5mg i kazał łykać od 15 dni cyklu przez 10 dni po jednej tabletce, żeby go wyregulować.
Problem w tym, że powiedział "te tabletki nie szkodzą dziecku, wręcz przeciwnie, kobietom w ciązy podaje sie nawet 30-krotnie większą dawkę, dla jej podtrzymania". Czemu na ulotce, jest napisane że nie można brać w czasie ciąży?
Przez jaki okres czasu je moge brać...mam przepisane na pół roku!
Naczytałam sie o skutkach ubocznych itd....
Połknęłam dzisiaj pierwszą bo akurat mam 15 dzien cyklu, ale zastanawiam sie czy łykać dalej, żeby sobie problemów jeszcze wiekszych nie narobić. Odpowiedzcie prosze... :(
Czy ta provera może mi zaszkodzić :?:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witaj,
ja brałam proverę w celu wywołania okresu, który się zatrzymał. 7 dni łykania i w ciągu 2 tygodni okres. Nie spotkałam się z tym, żeby proverę podawano na podtrzymanie ciąży. Raczej Luteinę.
Może inne dziewczyny bardziej pomogą.
Pozdrawiam :)

Jaś 11.03.2008r. godz.9:20 3880g 56cm i 9pkt.
Ada 17.06.2011r. godz.10:25 3610g 54cm i 10 pkt.
*Aniołek 3.11.2006*

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja tez miałam kiedyś przepisana provere, ale lekarka najpierw kazała mi zrobić badanie na obecność Beta HCG, aby na 100% wykluczyć ciążę, bo powiedziała, że przy ciąży nie jest ona zalecana.
Skonsultuj się jeszcze z jakimś lekarzem.

Jeszcze wzięłam ulotkę i nawet w ulotce jest w przeciwwskazaniach ciąża. Nawet nie ma tego sformułowania "w przypadku zdecydowanej konieczności". tylko po prostu jest jako jedno z przeciwwskazań.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam! moze ktos mi cos doradzi. od poczatku. ostatnia regularna miesiaczke mialam 29 lipca. wspolzylam z moim facetem w dni plodne bez zadnego zabezpieczenia. byla mozliwosc zajscia w ciaze. od tego czasu okres zawsze spoznial mi sie jakies 4-5 dni. w sierpniu mialam okres 2 dni, we wrzesniu 1 dzien + 1 dzien plamien. bylam u ginekologa (jakis konowal, z tego co sie pozniej dowiedzialam od znajomych) powiedzial mi ze wszystko jest w porzadku, ale nie byl w stanie powiedziec mi dlaczego tak sie moj organizm zachowuje. teraz dostalam miesiacke w terminie ale trwala znowu 1 dzien, po czym mialam 2 dni przerwy a pozniej 3 dni plamien koloru brazowego a momemtami prawie czarnego. zastanawiam sie co mi jest bo to chyba nie jest zdrowo miec takie miesiaczki. nie wiem co mam myslec. prosze pomozcie mi!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Sasetkia -PROVERA to lek wywołujący miesiączkę a nie podtrzymujący ciążę. Przy jego braniu na regulację cykli należy się bezwzględnie zabezpieczać. Ponadto ten lek hamuje owulację więc nie wiem jakim cudem masz się starać o dziecko :roll:
Dodatkowo wpływa mało korzystnie na endometrium niezbędne do zagnieżdżania się zarodka.
Osobiście radziłabym odstawić ten lek i pójść do innego gina , który zleci Ci luteinę albo Duphaston na ewentualne podtrzymanie albo wywołanie @.

Stokrotka, ten okres to typowe zaburzenia hormonalne często spotykane przy kłopotach z endometrium. Konieczna wizyta u gina i badania hormonalne: Prolaktyna (między 3-5dc ), Progesteron (w 20dc) i USG dopochwowe. U gina cytologia. Niektóre z tych badań możesz wykonać nim do niego trafisz. Będzie konkretniej.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]