Dzisiaj jest pt paź 03, 2025 3:18 am

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Laktacja

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1599 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 76, 77, 78, 79, 80
Autor Wiadomość
 Tytuł:

Asieńka82 no widzisz w ciągu tygodnia 230g to bardzo dobrze widzisz więc że nie głoduje ...staraj się nie myśleć o tym że nie masz pokarmu lub masz za mało poprostu karm małą ile razy chce lub ci się wydaje że jest głodna .pozytywne myślenie w tym przypadku wskazane :) także głowa do góry będzie dobrze :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

dziewczyny ! najpierw mialam problem ze za czesto jadl a teraz znowu martwe sie ze nie chce jesc. przedtem jadl do godzine teraz np jak placze po 2 h od oststniego jedzenia to chce go przystawic ale on sie odwraca od cyca i jeszcze bardziej wrzeszczy, czy to mozliwe ze poprostu nie jest glodny? czy moze byc jakis inny powod? moze mu nie smakowac moje mleko? nie jadlam nic ostrego, troche slodyczy - nie moglam sie oprzec ale czy to to? potem pomaryudzi jeszce z pol godziny i przy kolejnym przystawieniu juz je, dodam ze ma 7 tygodni. a moze powinno mnie to zaniepokoic? dzis poszedl spac ostatni raz jedzac o 17 - zasnal o 19:30, o 19 nie chcial jesc, a pospi pwenie z 3 - 4 h.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

annapurna mysle ze to dlatego ze dziecko czym starsze to lepiej mocniej ciagnie najada sie w krotszym czasie i potem na dluzej mu starcza, jesli dobrze przybiera na wadze nie masz sie czym martwic. z czasem bedzie jadl bardziej regularnie i rzadziej niz w okresie noworodkowym.

a ja od wtorku mam u male trzydniowke 4 dni goraczka blisko 40 stopni i od wczoraj wysypka okropna i to chyba swedzaca bo nawet w minoina noc nie zmrozyla oka, ze spaniem nigdy nie miala problemow i jeszcze od wczoraj pojawila sie niewielka biegunka. a co za tym idzie oczywiscie nie je nic procz niiewielkie ilosci cyca, makabra zjadala choc 3 lyzeczki czasem 4 to juz skakalam do sufitu, a teraz nawet nie polize , nawet nie chce sprobowac co jej daje. zanimwystapila wysypka bylam u lekarza i byla wazona, nie przybyla prawie nic bo 50g przez trzy tygodnie, no ale ja nie mam mozliwosci jej naklonic do jedzenia a cyc w tym wieku to malo, a teraz jeszcze ta choroba, a juz doszlam do miniaturowej ilosci takiej zeby choc nie spadla z wagi. no nie wiem co robic no rece opadaja i plakac sie chce

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

elowik trudno coś doradzić znam ten ból bo z moją pierwszą córcią tez miałam przeprawy jedzeniowe ...ale ona była poprostu niejadkiem nie był to objaw choroby ...może warto zasięgnąć opinii lekarza ... jeżeli nadal ma biegunke nie masz na co czekać .
Mysmy cuda można by żec wyprawiali aby nasza jadła .

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

WITAM WAS MAMY KARMIACE CYCEM .PONIEWAZ OSTATNIO SPOTYKAM SIE DOSC CZESTO Z NEGATYWNYM NASTWIENIEM OTOCZENIA NA KARMIENIE PIERSIA ZWLASZCZA DLUGIE( KARMIE CORKE JUZ 16 MIESIECY I NIE ZALUJE) WIEC NAPISALAM E-MAILA DO KONSULTANTA LAKTACYJNEGO I JEDNOCZENIE NEONATOLOGA .PANI DOKTOR NAPISALA TAK" To w jaki sposób dana mama karmi swoje dziecko, to jej osobista sprawa. Negatywne nastawienie do karmienia piersią wynika z niskiej kultury społecznej w tej dziedzinie i braku wiedzy. Wymaga to jeszcze czasu, żeby takie reakcje uległy zmianie. Najnowsze badania naukowe prowadzone przez bardzo poważnych naukowców na całym świecie wskazują na coraz większe korzyści wynikające z karmienia naturalnego, łącznie z obecnością w pokarmie komórek macierzystych, takich, jakie są np. pobierane z pępowiny i przechowywane w bankach kom. macierzystych w celu ewentualnego leczenia cchorób nowotworowych. Proszę więc "robić swoje" , może komuś pozwoli to przemyśleć i zweryfikować dotychczasowe poglądy.
Co do Pani kolejnego pytania, to, zgodnie z aktualną wiedzą, nie ma górnej granicy czasowej karmienia piersią. Zależy to od mamy i dziecka, ich potrzeb. Najlepiej, jeśli zakończenie karmienia następuje w momencie, kiedy obie strony do tego dojrzały. Z drugiej strony nie ma nic niepokojącego, ani szkodliwego w karmieniu trzylatka, jeśli jest jeszcze taka potrzeba."BYC MOZE TA WIADOMOSC POKRZEPI TE MAMY KTORE SPOTKALY SIE Z NEGATYWNYM NASTWIENIEM OTOCZENIA JAK I JA.MNIE TO BARDZO PODBUDOWALO .POZDRAWIAM

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja tez jeszcze karmię ... i przyznam, że wprost nikt niczego mi nie powiedział, ale pytana o karmienie cycem np w piaskownicy czy też wśród niektórych w otoczeniu widzę lekkie zdziwienie tym, że JESZCZE takie dziecko jest na cycu ...
ale mam to gdzieś, to nasza sprawa, chociaż przyznam, że także pod tym względem brakuje tolerancji

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ech... Ja notorycznie widzę zdziwnienie w oczach mojej teściowej, że JESZCZE karmię, choc niczego wprost nie mowi i poza tym jest super. Tez np. jak ostatnio dostosowałam porę wyjścia i powrotu na imprezę do pór karmienia to mnie żałowała, że tak mało będę mieć zabawy i widziałam, że nie wierzy, że mi wystarczy i mi to nie przeszkadza. Ale cóż - starsze pokolenie nie rozumie zapału do karmienia. A uwagi od rówieśników? Mam to w nosie. Niech się ludzie dziwią. Chcialabym dokarmic do roku, max 15 mies., potem już sama nie będę chciała. Mogłabym zostawić sobie na dlużej np.jakieś jedno karmienie, ale moje piersi tak działaja, że wiem, iż przy jednym karmieniu na dobę pokarm szybko zaniknie.

Amelia Małgorzata 14.04.2010.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

czesc dziewczyny,

my wyszlysmy juz z potwornej trzydniowki, potem jeszcze nas dopadla jakas okropna pokrzywka, no i oczywiscie zyjemy glownie cycem gdyby nie cycek to nie wiem czy powietrze by starczylo do zycia. o matko jak juz stracilam nadzieje ze kidys moja corka nauczy sie jesc, a karmic bede tyle ile bedzie mloda chciala i tyle ile dam rade, co kogo to obchodzi ile ja karmie. dziwia sie chyba te ktore nie mogly, albo nie chcialy.
pozdrawiam cieplutko

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dorzuce swoje 3grosze....
Córkcie karmiłam 14 miesięcy, syna też nie mam zamiaru zostawic przed ukończeniem roku ;-)
Karmienie piersią malca jest dobrodziejstwem natury i wygodą dla obojga - matki i dziecka. Uważam jednak że powinna byc granica ;-)
Kiedy dziecko zaczyna zjadac normalne posiłki i nie wymaga szczególnej diety to już sygnał że pierś mamy jest tylko niewielkim dodatkiem ;-(
Ważny jest też rozwój psychiczny dziecka... Według mnie nie jest dobre dla dziecka zbyt długie karmienie. Maluch musi sie usamodzielniac i "przecięcie pępowiny" karmienia piersią. Nie jest dobre dla dziecka karmienie piersią przez 3-4 lata.
Znam też przypadek karmienia dziewczynki sześcioletniej i to już uważam za niewłaściwe.
Nie wiem jak Wy uważacie...
Wydaje mi sie że rok karmienia to minimum, jeśli jest to tylko możliwe.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

dla mnie karmienie 6 latka czy nawet 4 latka jest niesmaczne ale jezeli komus to nie przeszkadza to niech karmi to kazdego indywidualna sprawa .poprostu nie toleruje krytyki osob ktore wcale nie karmily badz krutko i usprawideliwiaja sie wymowkami rodem z ciemnogrodu jakimis wyssanymi z palca bzdurami .ja narazie karmie ale widze ze co dziecko to inne zachowanie bo corka nie jest az tak za piersia jak syn.on innego mleka nie ruszyl a ona jak sie jej zrobi np modyfikowane czy dam jaj mleko od krowy to chetnie wypije.ale tez nie za duzo bo jak raz sprobowalam podac jej takie mleko 2 razy dziennie to juz tego drugiego razu nie chciala wcale.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witajcie, bardzo Was proszę o pomoc, bo nie wiem co robic. Moja 5,5 miesięczna córeczka nie chce już wogóle ssac piersi. Zaczeło się od przeziębienia przy którym miała zatkany nosek i trudno jej było ssac, wiec żeby wogóle cokolwiek jadła podawałam jej łyżeczką kaszkę. Trwało to 2 dni. Po tym mała na widok piersi wyginała się i odwracała głowę w ciągu dnia, ale w nocy na wpół senna jadła z piersi. Niestety moje piersi zaczeły produkowac coraz mniej mleczka i to już po 5 dniach. (w dzien już prawie wogóle go nie mam). Dziś w nocy był kryzys, bo mała wogóle nie chciała ssac piersi. Teraz żeby wogóle coś jadła zaczełam od wczoraj dawac jej mleko modyfikowane. Jak próbowałm nakarmic ją piersią to był okropny ryk i odwracanie głowy. Strasznie jest mi przykro że moja córeczka już nie chce ssac cycusia. Z jednej strony bardzo chciałabym utrzymac karmienie piersią, a z drugiej nie chce na siłę małej do tego zmuszac. Moze Wy macie jakies doświadczenia/ pomysły w tym zakresie. Dodtam tylko, że cała sytuacja trwa dopiero ok tygodnia.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

alleksia
najwyrazniej twoja corcia sie zrazila przez katar, nie chce ci niczego narzucac, ale jesli bedziesz ja dokarmiac to musisz sie liczyc z tym ze laktacja zniknie, bo nie bedzie zapotrzebowania, jedynym lekarstwem to jest czeste przystawianie corci do piersi, anie sadze, ze przez tydzien laktacja zaniknie, moze sie jedynie zmniejszyc, ale potem jak dziecko bedzie czesto ssalo produkcja sie zwiekszy, mysle ze nie mozesz sie zamartwiac i powinnas walczyc jesli tylko sie da karmic dalej, moze udaj sie do najblizszej poradni laktacyjnej, tam powinni ci pomoc,
pozdrawiam i nie poddawaj sie mleko matki jest najlepsze pod kazdym wzgledem

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

elowik - bardzo dziękuję za odpowiedź. Dzis przez cały dzień przystawiam córkę do piersi i jest lepiej - juz kilka razy dała sie namówic na cycusia. Trochę płakała, ale ja byłam twarda i nie zrażałam sie jej płaczem. Jak sie zorientowała, że nie dostanie kaszki to ssała pierś. Mam nadzieje, że wrócimy do poprzedniego stanu karmienia, bo przecież na te wszystkie kaszki i inne smakołyki to ona ma jeszcze czas.
Jeszcze raz dziekuje za pomoc i bardzo cieplutko pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

alleksia oprócz tego co napisała elowik, koniecznie odstaw butelkę. Niektóre maluszki (np mój synek) należą do wyjątkowych leniwców i po kilku razach z butelką nie chcą już piersi. W kryzysowych sytuacjach gdy musisz podać modyfikowane mleko podaj je łyżeczką, strzykawką albo specjalnym kubeczkiem dla niemowląt. Ja mam doidy cup i bardzo sobie chwalę.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam dziewczyny mam problem wielki moja ma juz prawie 10 miesiecy i nie chce ani butli,bidonu,niekapka itp... lyzeczkom tez niechce :cry: ona niechce nic :cry: oprocz cycka :x zadnych staalych pokarmow kaszki, sloiczkow, owockow itd... niewiem co jej podawac :?: pije co 2 godziny cyca a jak nie to lament ale jaki taki jakbym ja ze skory obdzierala poprostu katastrofa :roll: :( bylam nawet u pediatry bo sie balam ze moze jej juz brakowac jakichs mineralow czy cosik.... magnezu itd.... :roll: powiedzial probowac podawac stale pokarmy ale ona nic a nic nie chce :roll: :? :shock: jestem zalamana nocne karmienie tez 3-4 razy, meczy mnie to juz i fizycznie i psychicznie :cry: :cry: :cry: nie chce zrezygnowac calkiem z karmienia piersia :? ale boze mnie cycki odpadnom :cry: :evil: POMOCY CO ROBIC MOZE KTOS MA POMYSL :!: :!:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Hmmm, może spróbuj mieszać normalne jedzonko z własnym mlekiem? kaszki też proponują kupić te do robienia na mleku i zamiast modyfikowanego dodaj swoje. Może łatwiej jej będzie zaakceptować wtedy nowy smak? Ciężko mi doradzić bo mój mały akurat na inne jedzenie to się aż rzuca (jak mu jabłko zabieram to potrafi się rozpłakać)...Z łyżeczką próbuj, innego wyjścia nie ma niestety. Cierpliwości życzę!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Czesc Mamuski

Moja znajoma ma problem ze swoim 2 miesiecznym synkiem, do tej pory karmila go piersia, ale niestety wyladowali w szpitalu( maly na zapalenie oskrzeli) mamuska zlapala rotawirusa i musiala jechac do innego szpitala, w tym czasie odciagala pokarm i podawali malemu z butli, ale to bylo przez jakies 2-3dni...i i cwaniak maly tak sie przyzwyczail, ze nie chce teraz cycka!!! :shock: Jak tylko przystawia go do piersi to maly drze sie w nieboglosy...pomozcie...jak go na nowo przekonac do cycucha???
Wiem, ze mozna troche wycisnac pokarmu z piersi, zeby go zachecic, kupili juz nawet glukoze, zeby posmarowac brodawki, ale nie wiem czy to pomoze...moze znacie jakies sposoby???
Mamuska ma pokarm, wiec szkoda by bylo zakonczyc karmienie piersia, a ciagle odciaganie jest meczace... :roll:

Z gory dzieki za odpowiedzi :wink:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Może zmiana pozycji karmienia pomoże. Niech go położy na sobie. Ja tak karmiałam do 2 lat :lol: Moja Ata też miała jakoś tak, jak zaczęła mi świrować przy karmieniu. Drugi sposób to zamiast mleka w butelce dać wodę może maluch się zniechęci jak poczuje że się z tego nie najada.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja proponuję brutalnie ale skutecznie czyli wyrzucić butelkę i mleko modyfikowane albo odciągnięte podawać przez łyżeczkę albo strzykawką polewać palec by dziecko spijało z palca. Gwarantuję, że po czymś takim dziecko szybko wróci do piersi :) A do tego oczywiście częste karmienie (nawet jeśli ma trwać 30 sekund) oraz jak napisała fifolek może pomóc zmiana pozycji karmienia. Glukozą nie radzę smarować brodawek bo gdy dziecko przyzwyczai się do słodkiego smaku to gdy skończy się smarowanie, problem rozpocznie się na nowo.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1599 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 76, 77, 78, 79, 80

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Laktacja

Strefa czasowa UTC [letni]