Dzisiaj jest wt maja 05, 2026 9:57 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość

Witam! jestem tu nowa, ale liczę na Wasze podpowiedzi
:) JAk się dziś okazało na usg moje maleństwo jest ułożone główką w dól, a to dopiero 16 tydzień. Lekarz trochę był zaskoczony,ale powiedzial ze pewnei jeszcze zmieni pozycje...a ja nie iwem co mam sądzić :oops: ,bo mój lekarz mało mówi...
I jeszcze jedno pytanko,czy spotakyście się z sytuacją, że musicie się tłumaczyć swojemu lekarzowi czemu chcecie mieć zrobione usg? bo ja pierwsze mialam zrobione w 6 tyg, a teraz dopiero drugie i to za moja namową.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Tak jak lekarz powiedzial, ulozenie moze sie zmienic jeszcze pare razy. Swoja droga, jesli chodzi o usg to on moze je wykonac tylko 3 razy.. a moze i 10 razy. Czy chodzisz do tego lekarza prywatnie? No i jesli tylko masz jakies watpliwosci zawsze mozesz zmienic lekarza. Powninen zawsze mowic co i jak, a juz na pewno odpowiadac wyczerpujaco na wszystkie Twoje pytania.

Nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witaj

moj lekarz tez mowi mało, ale odpowiada rzeczowo na pytania. o wszytsko moge spytac i na kazde pytanie mi odpowie wyczerpująco.
usg zazwyczaj robi sie 3 razy. mimo ze chdozilam do lekarza prywatnie zrobil mi usg na pierwszej wizycie, na kolejnej nie - dązyl raczej do tego zeby zrobic je 3 razy. zmienilam lekarza. ten robi mi usg za kazda wizytą.
jak masz watpliwosci zmien lekarza.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

spokojnie dziecko ma na tyle miejsca, ze spokojnie moze fikać koziołki i zmieniać pozycje kiedy chce bo w pózniejszym czasie już tak nie bedzie

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

witam.a ja znowu mam taki problem ze jestem w 34 tygodniu ciazy, usg mialam 3 tygodnie temu i dzidzia nie byla odwrocona. ostatnio bylam na wizycie, polozna badala mnie i stwierdzila ze dziecko chyba sie przekreca, mi jednak wydaje sie ze wciaz jest glowka do gory. czuje ja pod zebrami. usg nie bede juz miala. jestem w irlandii i jest mi trudniej pytac o cokolwiek. boje sie ze jeszcze malutka sie nie przekrecila. jak myslicie dziewczyny?? czy jeszcze moze sie przekrecic?? z gory dzieki za odpowiedzi :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Klaudyna ja też jestem w Irlandii i mogę ze swojego doświadczenia powiedzieć, że jeśli się chce mieć usg, to trzeba je wymusić (ja się zgłosiłam w 6 tygodniu na ER twierdząc że mam bóle, w sierpniu żebrałam ze łzami w oczach, a teraz idę do polskiego ginekologa bo to już 33 tydzień i chcę wreszcie wiedzieć przynajmniej ile on waży). Jeśli chodzi o odwrócenie to w szpitalu powiedzieli mi, że do 37 tygodnia nie trzeba się w ogóle martwić. Później też zresztą może się jeszcze odwrócić - znam taki przypadek, może się odwrócić nawet w drodze na porodówkę :D Jeśli czujesz coś pod żebrami, to mogą to być również kopniaki, mnie malutki daje popalić właśnie odkąd się przekręcił.
Nic się nie przejmuj, jest jeszcze czas.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

moja dziewczynka od 16 tyg jest ułożona główką w dół. i nic nikt mi nigdy nie mówił żeby było to złe czy coś. więc bez obaw. pewnie jeszcze się przekręci, ale zawsze to lepiej żyć ze świadomością że jest obrócona w gotowości do porodu ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mój Mały od około 22tc obraca się non stop... Raz główką w dół, raz do góry - w pozycji miednicowej. Ehh.. Za kilka tygodni nauczysz się "czuć" w jakiej pozycji jest bo gdy dziecko (takie już ciut większe) około 23-25tc obraca się to dokładnie czujesz gdzie trzyma nóżki mały wiercipiętek:)

A co do USG, mój robi 3 w standardzie tak jak zaleca WHO, chyba, że coś mu wygląda podejrzanie to robi jakeiś ponadprogramowe.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Moja mała w 9tc była główką na dół. Taka fasolinka maleńka, ale odwrócona ;P Teraz jestem w 28 tygodniu + 5 dni i maleńka jest ułożona dupką do dołu, ale nie martwię sie, bo sie na pewno jeszcze przekręci. Ciągle wojuje, mała wojowniczka :P zresztą niestety będę mieć cesarskie cięcie, więc połozenie w tym momencie nie jest istotne.

Pozdrawiam ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.

A co postanowił za jakiś czas znów badanie czy nic w tym temacie nie robi ? Ja bym na twoim miejscu zrobiła raz jeszcze USG może u kogoś innego ?
Co do USG standardowo jeśli wszystko przebiega normalnie robi się trzykrotnie w ramach NFZ, ja miałam już 3 czeka mnie jeszcze jedno w najbliższym czasie, ale wiem że prywatnie robią je często w ramach wizyty więc to zalezy u jakiego lekarza.

Wątek Pierwszy dzidziuś po 30-tce :)
http://www.forum.e-mama.pl/viewtopic.php?t=23392

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Co do USG tak naprawdę nie ma dowodów czy nie wpływa ono w żaden sposób na płód. Naukowcy się spierają. Jedni uważają, że USG zupełnie nie szkodzi, inni powątpiewają. Ja tam nie wiem, ale widzę, że przy USG Mały jest wyjątkowo pobudzony więc jakoś tam pewnie działa.

Zgodnie z rozumieniem Światowej Organizacji Zdrowia jeśli nic dziecku nie zagraża, nie ma nieprawidłowości to robi się 3 USG w trakcie ciąży:)
(w wielu krajach robią tylko 2)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja mialam robione usg chyba 6 razy. Pytajac lekarza czy jest szkodliwe odpowiedzial ze szkodliwe nie jest, ze jedynie moze troche "wkurzac" dziecko. Ufam swojemu lekarzowi i uwazam go za swietnego specjaliste. Rowniez ilosc usg byla raczej podyktowana przeze mnie (chcialam miec niemal na kazdej wizycie). Aczkolwiek, jesli lekarz mial tylko jakies watpliwosci (np slabo bylo slychac tetno) od razu bral mnie na usg.
NFZ refunduje tylko 3 badania usg.

Nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

jmijeczka dokładnie - część lekarzy nie robi więcej USG bo nie jest refundowane. Ja chodzę prywatnie do ginekologa i on uznaje zasadę, że jeśli nie ma potrzeby to po co niepokoić Malucha.
Ale gdybym tylko wyraziła chęć dodatkowego USG na pewno nie byłoby problemu.....:)

Tak wiec co gabinet to obyczaj:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dokladnie, ja tez chodze prywatnie. Ale tez lekarz nie przesadzal z usg. Bardziej ja chcialam podejrze dzidzie i zrobic jej zdjecie :) Najwazniejsze ze zrobil wszystkie te usg ktore nalezy: na poczatku, genetyczne, polowkowe i koncowe. A te w miedzy czasie to tak jak mowie: moje widzi mi sie lub lekarza jakies obawy ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja też miałam na początku, genetyczne, połówkowe 3/4D (mój kaprys), no i teraz będę miała za tydzień, w 33tc żeby ocenić rozwój maluszka:))))

Osz... odchodzimy od tematu... oooopsssss:O

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dzękuję bardzo za odpowiedzi :D jestem o wiele spokojniejsza
A co do lekarza to zamierzam go zmienić, bo jeszcze nie tak dawno mialam termin na kwiecień a juz mam na marzec :shock: a wykazało to USG...
POZDROWIENIA :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

z ty terminem to roznie bywa... ja mam w sumie 3 rozne daty wyznaczone. 19 listopada z OM, 26.11 z irlandzkiego usg, a 29.11 z polskiego usg takze no roznie to bywa. ja mialam nie regularne miesiaczki wiec jest to mozliwe

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża

Strefa czasowa UTC [letni]