Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 11:26 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Poród

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł:

Czop nie musi wcale odejsc przed porodem.. a mogl odejsc i moglas niezauwazyc.. Na pewno dowiesz sie w szpitalu co tam sie daieje w srodku :D

Nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

jeśli bedziesz miała wywoływany poród to moze odejsc w wodami płodowymi lub jak zacznie Ci sie robic rozwarcie to Ci go wyciagną że sie tak wyrażę:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Hej :)

Mi od kliku dni chyba odchodzi czop, kolor lekko rozowawy, ciagle mam uczucie ze mam mokro :) wkladke to musze zmieniac non stop. Konsystencja bardziej gestawa. U mojej gin bylam przed wczoraj i chyba mi cos tam naruszyla, po pozniej chyba ten czop byl zabarwiony krwia. Czy uwazacie ze to na pewno jest czop???

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

mulata ja mysle, ze to napewno jest czop. Mowia, ze jak jest podbarwiony krwia to porod zacznie sie w kilka dni :D U mnie jak odszedl byl bezbarwny, a to podobno swiadczy, ze na porod bedzie trzeba poczekac ponad 2 tygodnie. I ja tak sobie juz czekam od 20.08

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

moje objawy przed zejsciem czopa

-sroda totalny zajob latalam jak szalona rozwalala mnie energia
-czwartek totalna niechec do swiata molo nie zabilam kogos
-pietek obojetnosc na wszystko i ogolnie brak checi
-sobota sennosc + bol brzucha jak na @ + gazy piedziochalam caly dzien i noc
-niedziela bol jak na @ czop najpie takie male brunatne plamki, potem taki sluz w kolorze brazowym tak jak czasem sie miesiaczka zaczyna kolor + sluz i oglne rozluznienie mam na mysli sranko bylo jak nigdy ekspresowe

swietny opis ja mam dokladnie te objawy opisane na samym dole

"
Sygnałem zapowiadającym rychłe pojawienie się małego człowieka jest otwarcie kanału rodnego. Na kilka dni albo godzin przed porodem możesz zauważyć na bieliźnie zabarwioną krwią, nieco galaretowatą, wydzielinę - to czop śluzowy. Do tej pory pełnił on rodzaj korka, który zamykał wyjście z macicy i odgradzał dziecko od świata zewnętrznego. W ten sposób chronił malucha przed zarazkami. Nie oznacza to, że na kilka dni przed wyznaczonym terminem porodu musisz ciągle biegać do łazienki i sprawdzać, czy przypadkiem się nie pojawił. Wiele kobiet go nie zauważa. Jeśli zaobserwowałaś u siebie krwawe ślady na bieliźnie, zgłoś się do lekarza. Niech on oceni, czy akcja porodowa już się rozpoczęła. Warto to zrobić nawet, gdybyś po fałszywym alarmie miała wracać z torbą do domu.
Możesz zauważyć na bieliźnie dużą ilość gęstego śluzu (czasem lekko różowego albo brunatnego) - to czop śluzowy, który znajdował się w szyjce macicy i wysuwa się na zewnątrz, kiedy zaczyna się ona rozluźniać
Gdy szyjka uzyska gotowość do otwarcia podczas porodu, czop śluzowy zostanie wydalony. Może to nastąpić w różnych momentach (na kilka godzin przed rozpoczęciem porodu, na kilka dni, a nawet na tydzień przed porodem). Czop śluzowy jest śliski, elastyczny, bardziej gęsty niż surowe białko jaja kurzego, może być bezbarwny lub żółtawy. Zdarza się, że odpada równocześnie z odpłynięciem wód płodowych. Wody mogą wyciekać w sposób gwałtowny lub powolny. Ważne jest, aby umieć odróżnić czop śluzowy od wód płodowych (jeżeli wody zaczynają odchodzić, należy zgłosić się do szpitala, nawet jeśli nie ma innych objawów zbliżającego się porodu). Wody płodowe są konsystencji zwykłej wody, najczęściej bezbarwne i czyste. Jeżeli kolor wód płodowych jest zielonkawy, zawiadom o tym położną.
Przed wystąpieniem akcji porodowej może pojawić się u Ciebie biegunka. Będzie to naturalne dążenie organizmu do wypróżnienia przed porodem. Twój organizm może także w ten sposób uwalniać się od napięcia. Możesz wtedy odczuwać dreszcze i "roztrzęsienie"."

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Hmm mi czop odpadl dzien przed porodem, teraz wiem ze to byl czop.. bo wczesniej byly fragmenty brazowego sluzu.
Biegunki nie mialam, w sumie to nic nie zapowiadalo porodu akurat tego dnia :) Skurcze przepowiadajace owszem byly, ale juz od 2 tygodni.. przed.. A tego dnia czulam sie nadzwyczaj dobrze.. zero objawow o ktorych pisza.. poporstu odeszly wody, zaczely sie skurcze co 3 in pozniej co minute i pojechalam rodzic.. :) kilka partych i po sprawie :)

Nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

skurcze zaczely sie o 1 w nocy
rano ciut czopa mi odeszło, taka galaretke o mętnym zabarwieniu
od 13tej skurcze intesywniejsze
przed 16 odeszlo mi wiecej czopa
16ta -jestem na IP (odeszly mi wody)-6-7 cm rozwarcia
16.15 -porodowka-8cm
17.30 jestem mamą!!

moj aniolek...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
#
Awatar użytkownika

pród wywoaływany

masaz szyjki
cała noc skurczy co 3-7min od godziny 17 dnia poprdzeniego do okolo 7-8 dnia porodu
masaz
lewatywa
czop - ogromna ilos gestego śluzu - jak płody tylko bardziej gesty i giagnacy z krwia
oksy, masaze, pilki, przykuce.....CC

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

U mnie czop wyskoczył o 16, przed 22 zaczęły się skurcze, o 14:10 następnego dnia powitałam Kubusia po drugiej stronie brzuszka :-)

A czop wyglądał przezroczysto-różowo i miał wielkość mniej więcej 3/4 palca. W szpitalu próbowali mi wmówić, że wody mi odchodziły od tej 16, ale worek był cały i sami przebijali, wtedy dopiero prysnęły litry, bo po tym czopie nic się więcej nie działo.
I ogólnie tego dnia czułam się świetnie, miałam mnóstwo energii, jeździłam autem w ciągu dnia, jedyne co mogło mnie stresować to termin na następny dzień. I rzeczywiście urodziłam centralnie w wyznaczonym czasie :-) Z pomocą vacum, ale się udało.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Poród

Strefa czasowa UTC [letni]