Dzisiaj jest wt kwie 28, 2026 9:30 am

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Międzynarodowy

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 226 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:

Ewa trzymam kciuki :)

Offline Wyświetl profil  

1 żółta kartka

Hej dziewczyny znacie jakiegos polskiego ginekologa w bergen chodzi mi o telefon i adres pilne

Offline Wyświetl profil  

Anikenn pisze:
Hej zastanawiam sie czy na tym forum znajda sie jakies mamy lub przyszle mamy ktore mieszkaja w zimnej Norwegii :idea: :?:

Witam.
Jestem w 7 tyg ciazy. Bardzo sie ucieszylam po zobaczeniu krzyzyka na tescie, ale rowniez bylam troche zszokowana, poniewaz nic nie przeczuwalam.
Za to tatus dzidziusia mial przeczucia...on sam nie wie jakie:)) tak poprostu wiedzial:))
Mam barrrdzo duzo pytan do kolezanek, ktore rowoniez oczekuja maluszkow.
Moj lekarz kazal mi przyniesc test ciazowy jako potwierdzenie ciazy....po tym incydencie zmienilam lekarza( moj lekarz to Norwezka)
Pierwsze badanie usg w tutejszym szpitalu mam 8 grudnia, ale ja tak dlugo nie moge czekac i juz mam wizyte u ginekologa w Polsce w pazdzierniku.
Opieka medyczna w Norwegii jest koszmarna....albo to ja jestem przewrazliwiona!!
Ciagle boli mnie brzuch i mnie muli....i zatwardzenia!!
Jak czulyscie sie w ciazy drogie kolezanki??

Pozdrawiam z Oslo

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

opieka w trakcie ciazy w Norwegii jest normalna. Ciaza to nie choroba.
Zaczyna sie ok. 12 tygodnia wizyta u stalego lekarza. pitem sie wybiera, lekarz-polozna na zmiane, lub sam lekarz lub sama polozna.
Badania krwi sa stndardowo robioen pierwszy raz na pierwszj wizycycie.Ale zawsze mozna poprosic o jeszcze. USG polowkowe pomiedzy 16-20 tygodniem. Wiecje sie nie robi....bo po co? Na kazdej wizycie lekarz badz polozna osluchuje serce dziecka.
Ja sie czuje dobrze, troche zaczynaja mi puchnac nogi (brzuszek + siedzaca praca). jestem juz po polowkowym USG, plec nieznana, bo dziecko nozki na krzyz - czyli chyba wstydliwe :wink: Nie bede biegac na dodatkowe USG (jak sie poprosi to bez problemu robia) bo nie widze potrzeby....a po co narazac niepotrzebnie dziecko na skanowanie! Nie ma niby zagrozen, ale nikt nie daje gwarancji czy nie ma to wplyzu na uklad nerwowy.
Ciesze sie, ze bede rodzila po ludzku tu w Norwegii. Jak czytam to co sie dzieje w Polsce (jak sie nie zaplaci dodtakowo) to nie wiem czy bym sie zdecydowala na dziecko :shock:
No i to roczne platne macierzynskie :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam :)

Mój mąż pracuje w Norwegii. Ja się jednak raczej nie zdecyduję na przeprowadzkę.

Mam pytanie. W Norwegii licząc w złotówkach jest raczej drogo. Przynajmniej utrzymanie. Czy jest coś (najchętniej dla dzieci) co mąż by nam mógł przywieźć w okazyjnej cenie? A sklepy to są raczej zamknięte w niedzielę? Do której tam w ogóle mają otwarte inne niż spożywcze?

Aha, mąż przebywa w pobliżu Oslo. Snaroya dokładnie.

Pozdrawiam :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam :wink:
Coś widzę, że pusto tutaj :roll:

ObrazekObrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hej Kobitki, znalazłam ten wątek,ale widzę,że coś "słabo" ciągnie ;-)
mój mąż pracuje w Norwegii 2 lata i po ciągłych rozłąkach postanowiliśmy przenieść się tu na dłużej. Mam trochę obaw, zresztą jak każdy Polak w obcym państwie,ale z tego co piszecie, chyba nie jest tu aż tak źle... zwłaszcza jeśli chodzi o opiekę medyczną

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Square, jest bardzo dużo plusów mieszkania w Norwegii więc jeśli myślisz o przeprowadzce to gorąco polecam.
Ja z opieki medycznej szczególnie w ciąży jestem bardzo zadowolona, a o tym jak się rodzi w Norwegii to już nie wspomnę.
Pozdrawiam ;)

ObrazekObrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

podejrzewam,że jak zafasolkuję to będę miała więcej obaw i pytań, puki co to na razie jestem nastawiona na +
jak coś to będę Cię zasypywać Lena falą pytań :wink:

My się przenosimy bardziej na północ, gdzie zimą są noce polarne. (mam nadzieję,że nie będzie aż tak źle bez kochanego słoneczka)
obawiam się czy nie będę miała problemów z nauką norweskiego, bo bardzo bym chciała nauczyć się tego języka, jednakże zdolności językowych nigdy nie miałam, na razie jestem na etapie szlifowania ang

p.s.Jak tam pierwsze dni Tomusia na świecie? widziałam zdjęcia na innym wątku, śliczne te Twoje maleństwo, też chcę takie :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Square słyszałam, że na północy Norwegii jest pięknie. Co do nauki języka się nie martw. Moi rodzice i brat też zdolności językowych nie mają, a nauczyli się dość szybko. Najlepiej jak przebywa się dużo z norwegami. Ogólnie tylko z początku język wydaje się trudny, ale wcale taki nie jest. Trudny to jest tylko akcent, ale to normalne, że mi nigdy nie będziemy gadać jak rodzimi norwedzy :P
Pierwsze dni Tomusia super :) Mały bardzo grzeczny, dużo śpi i mało grymasi ;)

ObrazekObrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Lena nie wiem czy dobrze pamiętam,ale wcześniej coś pisałaś,że planowałaś poród w wodzie, i jak? udało się?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Noriska pisze:
opieka w trakcie ciazy w Norwegii jest normalna. Ciaza to nie choroba.
Zaczyna sie ok. 12 tygodnia wizyta u stalego lekarza. pitem sie wybiera, lekarz-polozna na zmiane, lub sam lekarz lub sama polozna.
Badania krwi sa stndardowo robioen pierwszy raz na pierwszj wizycycie.Ale zawsze mozna poprosic o jeszcze. USG polowkowe pomiedzy 16-20 tygodniem. Wiecje sie nie robi....bo po co?

to znaczy,że nie robią tu usg połowkowe między 11-13 tyg? ginka w PL mówiła mi,że jest bardzo ważne, bo tylko w tym okresie można wykryć wady genetyczne.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Square, nie rodziłam w wodzie, ale brałam w szpitalu ciepłą kapiel w wannie. Jakoś tak wyszło, że o tym rodzeniu w wodzie zapomniałam przez to wszystko :P A co do usg połówkowego to w Norwegii robione jest w 18 tyg ciąży, ale jeśli chcesz mieć więcej badań usg to musisz już je robić prywatnie i za nie zapłacić.

ObrazekObrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Czy sa tu jeszcze jakies mamy z Norwegii? :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Są polskie mamuśki w Norwegii. Ale widzę, że forum bardzo ucichło. Szkoda. Zawsze jest miło pogadać z kimś na obczyźnie.

Z ciekawostek dodam, że jestem w 8 miesiącu ciąży i będę rodzić w Bergen w Norwegii.

Pozdrawiam wszystkie mamuśki i te przyszłe również :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: Nowa...

Witajcie-jestem 26tyd.ciazy mieszkam w Steinkjer i fajnie by bylo z kims pogadac moze sie ktos odezwie...?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hop, hop :?:
Gdzie sie wszystkie podzialy :?:

ObrazekObrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hej. ja jestem z oslo. co przwda tutaj nie rodziłam tylko w polsce ale chętnie z kimś pogadam na te i inne tematy. pozdrawiam

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witaj Stokrotko :) Jak Ci sie w stolicy mieszka?

ObrazekObrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Muszę przyznać że mieszka mi się dobrze. Chociaż nie mieszkam w samym centrum. Mamy mieszkanko z widokiem na fiord, miłych i cichych sasiadów
:) Także jest dobrze. A tobie jak się mieszka w norwegii??

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 226 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Następna

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Międzynarodowy

Strefa czasowa UTC [letni]