Dzisiaj jest wt kwie 28, 2026 9:18 am

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Międzynarodowy

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1990 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94 ... 100  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:

Dieki za slowa wsparcia. Meza poznalam przez internet :D Mieszkam tu na stale dopero 2 lata. No coz, nie jest zle, ale wiele rzeczy w tym kraju mnie wkurza, a szczegolnie ignoranckie podejscie niektorych ludzi do Polakow, Skonczylam w Polsce fil. angielska i pracowalam jako lektorka, tutaj jeszcze nie szukalam pracy, no i nie wiadomo jak tam bedzie z uznaniem mojego dyplomu..., Oby do pazdziernika, mam nadzieje, ze wszystko pojdzie ok, na razie jestem na etapie kupowania wozka i urzadzania pokoju dla dzidzi. Pozdrowienia dla Ciebie i Collina :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Moze mam po prostu farta ale jeszcze nigdy nie spotkalam sie tu z ignoranckim podejsciem do Polakow. Wszyscy mowia ze Polacy to dobrzy pracownicy. Jak szukalam pracy to tez za kazdym raem mi tak mowili, a nawet raz powiedzieli ze wola czasem zatrudnic obcokrajowca niz Belga.
Do tego ja znalazlam prace bedac w ciazy w 4 miesiacu i na rozmowie powiedzialam ze jestem w ciazy a mimo to mnie przyjeli (he he pracowalam 3 miesiace a potem musialam isc na zwolnienie). Pracuje w zawodzie o dyplom si enikt nie pytal, ja powiedzialam jakie mam wyksztalcenie nawet pokazalam dyplom i odpis ale bardziej sie liczylo to co powiedzialam na rozmowie niz to co mialam w papierkach.
Jak szukalam pracy to w VDAB mi babka powiedziala zebym sprawdzila czy moj dyplom zostanie uznany, ale jak sobie pozytalam co trzeba zrobic to machnelam reka i stwierdzilamz e to i tak nigdy nikt nie bedzie sprawdzal czy sie pytal (4 kopie, w tym pracy magisterskiej, ale przynajmniej w jezyku angielskim, wiec tlumaczenie calej pracy magisterskiej jakos mi sie nie usmiechalo). Jakbys miala pytania apropo szukania pracy to wal smialo, bo jestem w miare na bierzaca :) Niedawno to przerabialam,.

Obrazek

[*] Aleks - 22 tydz - 23.06.2007

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

myslisz, ze jak mam tylko 2 letnie doswiadczenie pracy w zawodzie w Polsce to mam szanse dostac tutaj prace np. w szkole jako nauczyciel jez ang? znajoma pow mi, ze obcokrajowcow w szkolach publicznych nie przyjmuja, czy musze miec swiadectwa pracy z Polski?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja w ogole nie pracowalam w Polsce, jestem zaraz po studiach.

Jesli chodzi o szkole to nie wiem...
Musialabys pojsc do jakiejs szkoly do dyrektora i po prostu zapytac.
Moze jakies prywatne szkoly jezykowe???

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam
Serdecznie witam nowa mamusie :)
Ja jestem po cesarce w Belgii i rowniez nie mam zadnych zastrzezen jesli chodzi o sluzbe drowia. Naprawde swietna opieka, psychicznie rowniez swietnie sie czulam.

Zagladam rzadko bo jestem na wakacjach

buziaczki

STO LAT DLA LURANE!!!!!!!!!! :hbd: :bal: :gift: :flo:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nikt sie nie odzywa wiec ja sie odzywam :)
rodzinka przyjechala i pojechala. Mialam nianiek tyle ze moglam dom posprzatac i miec czas dla siebie, jak to fajnie bylo pojechac do miasta bez "kuli u nogi" i zalatwic sprawy ktore juz czekaly jakis czas. I wcal sie nie martwilam ani nie myslalam non stop o Malym bo wiedzialam ze jest z nim moja mama i ze w koncu wychowala 4 dzieci w tym jedne blizniaki wiec sobie poradzi.
Chociaz nie wiem jak to bedzie na samym poczatku jak ja do pracy pojdzie a Maly do zlobka. Ae esli dobrze pojdzie to moi rodzice tu przyjada, mama Malego nianczyc a tata do pracy. wtedy polowe czasu w tygodniu maly w zlobku spedzi a polowe z moja mama - zeby mial kontakt z oba jezykami, z innymi dziecmi i zeby ktos fachowy nial oko nad jego rozwojem zeby nic nie przeoczyc.
W nocy maly slicznie spi, budzi sie raz, ze spaniem czy zasypianiem nie ma problemu, i spi i zasypiabez smoczka.
W ciagu dnia i owszem pospi nawet 3 godzinki ale jesli to jest u nas na rekach, wiec dzis wzielam sie za nas i ucze Malego zasypiac i spac w wozeczu nie u mnie na rekach. Nie chce miec potem problemu, zwlaszcza ze o rosnie szybko.
Jak opanujemy spanie w dzien to zaczne go uczyc bez smoczka przechodzic dzien, zeby rowniez nie miec problemu na przyszlosc.

Ostatnio mialam problem w zastojem spowodowanym zakaniem kanalika w piersi. W nocy sie obudzilam nakarmic Malego, no ale nie udalo sie sciagnac do konca tego zastoju ktory sie tak nagle pojawil (widocznie przez dluzszy czas spalam na tej jednej piersi i sobie ja "pzytrzasnelam"), Mialam taka wielka gule w piersi przez caly dzien, Maly nie mogl tego sciagnac, meka mu malo lecialo, on sie denerwowal ze nie leci, ja ze on nie pij i ze ta gula boli. Juz mslalam ze nstepnego dnia bede muiala lekarza odwiedzic, ale na szczescie w nocy Maly wszystko sciagna w dzien probowalam wszystkiego zeby pozby sie zastoju). Od tej pory na razie spokoj z tym problemem. Ake oczywiscie jest inny... czyli malo pokarmu. Dzis dalam Malemu butelke i wypil 130ml, a ja sciagnelam swoj pokarm i wyszlo tego 70ml... czyli duzo za malo.
No ale nic to mimo ze nieznosze karmienia piersia bede je ciagnac jak dlugo sie da i bede dokarmiac. w koncu karmienie piersi jest dobre dla Malego i dla mnie.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

hej dziewczynki:)
Ja pisałam do Was parę miesięcy temu. Wtedy miałam dopiero wyjechać do Belgii.
Teraz już jestem od 2 miesięcy. Mieszkamy w Mons - 70 km na płd od Brukseli. Mam już wybrany szpital, w którym będę rodzić i panią dr prowadzącą. Jestem zadowolona.
Do porodu został mi miesiąć!!!
Powoli się szykuję, choć powiem szczerze, że trochę się boję. Dodam, że to mój trzeci poród. Pierwsza cesarka - 7 lat temu, drugi naturalny - 5 lat temu. Teraz nie ma żadnych przeciwskazań do nat. porodu. Podobno w Belgii bardzo rygorystycznie podchodzą do cesarek - naprawdę w razie konieczności.

Pozdrawiam wszystkie które już urodziły i te, które czekają, jak ja, na tą ważną chwilę!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dziunia - witamy ponownie. To juz koncowka, czyli niedlugo porodowka :) Ja to przechodzilam 2 miesiace temu. No ale Ty wiesz co mniej wiecej cie czeka. Chociaz nie wiem jakie mialas przezycia z poprzednimi porodami, ale w tutaj to pewnie bedziesz mile zaskoczona. Ja sie czulam jak w hotelu 5 gwiazdkowym :) Rodzilam w Leuven. Pojedyncza sala prze dporodem, pojedyncza porodowka, mozliwosc pojedynczych pokoi (ja sobie zazyczylam podwojny bo taki jest za fiko), znieczulenie na zczenie (moja wspollokatorka poprosila przy 9 cm rozwarcia :shock: ), wszyscy skacza dookola Ciebie, maz moze byc razem z rodzaca przez caly czas. Ja jestem bardzo zadowolona ze szpitala gdzie rodzilam i ze wszystkiego. teraz czekamy na rachunek :) Ciekawe ile to wyjdzie :P
Opieka nad dzieckiem po porodzie tez jest super. Szczepionki za friko (tylko na rotawiruca 3*10 euro ale to jest praktycznie nic). A nie tak jak w Pl gdzie za wszystkie szczepionki latwa reka idzie 2000zl... albo i wiecej...
No ale jak masz pytania to wal smialo :)

A tu zdjatko Colinka i jego pierwsze usmiechy :)
Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Arendil przesliczny ten twoj synek :lol: normalnie az nie moge sie napatrzec :lol:

poza tym witam

dawno mnie tu nie bylo :oops: :oops: nawet nie wiem o czym mowa :oops: :oops: chyba musze poczytac

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

he he ostatni zadko w ogole ktos zaglada... Cos dziewczyny pozapominaly zagladac.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No wlasnie i niewiedziec czemu :hm:

Cos te belgijki malo rozgadane :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hello sliczny synus arendil :)))

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Znow milczymy :)
No dziewczyny, pisac co u Was!!
Ja jeszcze miesiac w domu, potem do pracy.
Colinek rosnie jak na drozdzach.
Mnie cos ostatnio naszlo izaczelam robic na drutach. A oto efekty:

ObrazekObrazek
A tu moj przystojniak w czapeczce
ObrazekObrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Hej dziewczyny!!!

Urodziłam Mikołajka zgodnie z terminiem - 28 września. Ważył 3870 g i mierzył 53 cm. Jest cały, zdrowiutki i oczywiście najśliczniejszy i najkochańszy na świecie.
Poród można powiedzieć, że był średnio ciężki, ale do przeżycia. Wzięłam co prawda epidural, ale niestety nie zadziałał tak jak trzeba. Ale... już zapomniałam. Od środy jesteśmy w domku i powoli pokonujemy trudy karmienia piersią. Nestety na razie się dokarmiamy sztucznym, bo pokarmu mam mało a Mikołajek dużo ubył w szpitalu.
Będę się odzywać.
Pozdrawiam.

Obrazek[

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

GRATULACJE :)
Usciski dla Mamusi i Malenstwa, by sie chowalo zdrowo :)
Pochwal sie zdjatkiem :)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Proszę bardzo - oto Mikołajek :)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

o jeju witam i gratuluje!!!!
Sliczny synus :)))

Arendil sliczne rzeczy robisz na drutach!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Rzeczywiscie pustawo tutaj.
Gratulacje dla rodzicow slicznego Mikolajka! Arendil chyba zapisze sie u Ciebie na kurs dziergania na drutach. Przepiekne rzeczy robisz.
Moze powinnysmy zorganizowac spotkanie w realu to pisanie by moze lepiej szlo ;)
Moniaa twoja corja juz ma 4 lata :shock: a jak wyrosla! normalnie dzieci rosna a my sie starzejemy :roll: :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Heja :)
Ja juz wrocilam do pracy. Z Colinkiem zaliczylismy chorowanko w zeszlym tygodniu. Moja mama jest w Belgii, na swieta do Polski lecimy.
I tak leci dzien za dniem.

/ja jestem chetna n spotkanko jakby co :)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No to jeszcze ktos sie zdeklaruje,wybierzemy miejsce i czas,moze cos z tego bedzie :)
Trzeba KIM jeszcze wywolac! (zyjesz?podczytujesz?)

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1990 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94 ... 100  Następna

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Międzynarodowy

Strefa czasowa UTC [letni]