Dzisiaj jest pt cze 05, 2026 2:55 pm

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Śląskie

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 854 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 43  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam

Przepraszam, że się wtrącam tak z doskoku ale wybieramy się z mężem nad zalew Sosina, podobno jest tam bardzo ładnie. I w związku z tym mam pytanie - czy nie orientuje się któraś z Was czy nie ma tam przypadkiem zakazu kąpieli? Już raz się tak wybrałam na kąpielisko i się okazało, że zakwitły sinice i nie można było wejść do wody..
Będę wdzięczna za jakiekolwiek info.
Pozdrawiam!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

KlaudiaM na Sosinie nie ma zakazu kapieli. Ogladalam ostatnio nasza lokalna telewizje i wypowiadala sie pani z sanepidu ze woda jest czysta. Mysle wiec ze bez obaw mozesz sie wybrac.

Jofka poschodzily Igorkowi te krostki z paluszkow i buzie tez ma dzis czysciutka - zadnych potowek. Chyba faktycznie skora musi sie przyzwyczaic, a upaly sa makabryczne. Mam w domu po prostu saune :?
A ja czuje sie w jeden dzien gorzej w inny lepiej. Mam na mysli forme psychiczna oczywiscie. Bo po cesarce szybko wrocilam do formy fizycznej. Sama sie sobie dziwie, bo przeciez cala ciaze przelezalam i obawialam sie ze powrot "do zywych" bedzie bardzo trudny.
Mam jeszcze pytanie do dziewczyn po cesarce: kiedy mozna zalozyc pas poporodowy? Mam juz na to wielka ochote a minely 2 tygodnie od zabiegu i zastanawiam sie czy to nie za wczesnie?[/b]

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

madzienka dziękuję!

a pas już możesz jeśli rana się zagoiła ale w te upały odradzam... ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

madzianka ja rodziłam w maju
były upały
od razu jak tylko zaczełam chodzić
nosiłam pas
pas nie zakrywał mi rany

co do sosiny
mimo ,że mówią iz czysta woda
ja i tak widze ,że jest gnojówa

co do ubioru agatka wychodząc z kliniki była ubrana jak na sibir
i jeszcze otulona kocem
niby ,żeby nie staciła ciepłoty-jako wcześniak
przyjechała ugotowana
godzina stania w korku na autostradzie
dwa pierwsze miesiące chodziła ubran w długim kękawku
a potem tylko body z krótkim rękawkiem

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Nie wiem jak na Sosinie ale słyszałam że podobno wszędzie w okolicy w zalewach jest bakteria coli, podobno tylko baseny na razie są czyste.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

cześć
ja małą ubieram jednowarstwowo plus cos na zapas. bez czapki od miesiąca(ma2) no chyba, że wieje jak diabli! mała jeździ teraz spacerówką bo w gondoli można sie upiec.

Edith na urlop jade we wrześniu. Troche się obawiam jak to bedzie bo mala lubi mieć jedzonko od razu jak sie obudzi a ja karmie ją butelką, więc jak będę wolno robiła to bedziemy mieli w samochodzie sajgon!

na sosinie byłam raz i strasznie śmierdziało, polecałabym basen, który w godzinach dopołudniowych dla 2 dzieci na godzine kosztuje tyle co wjazd na parking na sosinę.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

witam serdecznie...

dawno mnie tu nie było... przepraszam...
mała rośnie jak na drożdżach ... waży już 4200 i ma 56cm. i wysysa ze mnie wszystko co się da:P

usg bioderek za nami na razie oki ale za 10 tygodni znów musimy zrobić:/

niestety wyszła jej przepuklina pępkowa i zaleceniem chirurga jest zaklejanie pępka specjalnym plastrem.... co mojej królewnie się bardzo nie podoba i wszyscy w około słyszą ...

jakie szczepionki wybieracie ??? te z sanepidu bezpłatne czy skojarzone ale płatne??

buziaki dla mamusiek:*

p.s. nie polecam sosiny... a zalew dziećkowica?? nie wiem czy można tam się kąpać .. ja ostatnio sie pluskałam tam :P:P:P

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Margola ja szczepię to 5 w jednym, tak jak starszego synka, nic mu po niej nie było i ma mniej ukuć.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

cześć! Ja też szczepiłam skojarzoną i dodatkowo kupuję ta na rotawirusa, tylko dlaego, że córka przechodzi to 2 razy w roku a ja boje sie o małą

Offline Wyświetl profil  

Dziewczyny, jakie macie doświadczenia z jaworznickiego szpitala?? Wiecie może czy istnieje tutaj możliwość znieczulenia zewnątrzoponowego (nawet za opłatą) przy porodzie??
Czy istnieje zjawisko cc na życzenie??

A może któraś z Was ma kontakt z jakąś położną, któą można "poprosić" o pomoc przy porodzie??

Bardzo Wam dziękuję za wszystkie uwagi i sugstie!!!!

I gorąco pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Monika ja rodziłam tutaj 3 lata temu i nie było znieczulenia zewnątrz oponowego. cesarki na życzenie też nie w naszym szpitalu. Najlepiej musisz chodzić do lekarza który pracuje w jakiejś placówce i z nim się dogadać. jeśli będziesz rodzić naturalnie polecam szpital w Bogucicach tam chyba jest znieczulenie zewnątrz oponowe a co najważniejsze jest świetny personel.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Chodzę do dr Wikarka i nie wiem jak to z nim jest. W poprzedniej ciąży też chodziam do niego ale niestety wtedy nie pracował jeszcze w jawornickim szpitalu a ja byłam chyba "młoda, głupia" i naiwnie wierzyłam, że wszystko będzie pięknie i cudnie jak na filmach. Niestety trafiłam na panią "doktor" O., której bardzo serdecznie nie polecam!!!! Dzięki której urodziłam niedotlenione dziecko z 6 punktami, a ostatnie 5 godzin mojego porodu pamiętam jak przez mgłę - miałam wrażenie, że "odlatuję" (takie uczucie jakbym miała zaraz zemdleć), co nie przeszkadzało pani O. w przeciąganiu porodu.
Na szczęście trafiłam potem z synkiem pod dobrą opiekę i wszystko dobrze się skończylo, ale nie mam zamiaru przeżywać poraz kolejny takiej traumy......
Dlatego pytam Was o zdanie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja teraz rodziłam w jaworznie i miałam kontakt z jedną z położnych,która sie mna zaopiekowała chociaz nie bylo jej na oddziale w czasie porodu ale przekazała info swoim koleżankom, które sie mną zaopiekowały. ponadto poszłam do szkoły rodzenia, która odwiedzając szpital zostawiają listę osoób, które bedą rodziły. jak przyszło co do czego i trafiłam do szpitala zobaczył doktor O. i nie byłam zadowolona ale w trakcie porodu pomogła mi czym byłam bardzo zaskoczona. Najwięcej pomogły mi położne, którym mogłabym dziękować cały czas. co do zewnątrz oponowego to w jaworznie nie ma anestezjologa do tego typu znieczulenia.
Edith podpowiada bogucice do cc. kontakt z doktorem kowalskim w gabinecie dr rożnowskiego. dr kowalski bardzo pomocny i polecam.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

witam, jestem przyszłą mamusią z Jaworzna. Teraz w 14. t.c.. Czy są tu jeszcze jakieś przyszłe mamusie?
Pozdrawiam :*

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam wszystkie mamy i przyszłe mamy.Jestem z Jaworzna ,tylko od 2 lat mieszkam w Anglii i mam 7 letnią córeczkę,chciałabym z wami pogadać czasami mam duże doświadczenie z dziećmi więc mogłabym pomóc.Przyjmiecie mnie do waszego grona e-mama.Pozdrawiam gorąco. :P

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witajcie nowe dziewczyny. Pozdrawiam serdecznie.
Jofka jak tam Twój maluszek? Ja byłam dzisiaj z Matim na drugim szczepieniu, waży już 8200 (przybrał 1,8 kg w 5tyg) podobno rekordzista w przychodni i mierzy 74 cm.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

cześć edith! ja byłam na szczepieniu 20.08. Zuzka ważyła 5.300 no i do twojego malego duuużo jej brakuje :lol: :lol: :lol: wykupiłam jej na tym szczepieniu szczepionkę na rotawirusa.prawie 4 stówy mnie to kosztowało ale chyba sie opłacilo, bo tydzień później starsza córka miała 3 dniowa biegunke z gorączka a mała tylko przez 3 dni raz dziennie robiła luźniejszą niż zwykle kupkę. Do tej pory robiła ją co 2 dni.
Teraz jesteśmy nad morzem i w hotelu jest basen dla takich małych dzieci. Zuzka jest zachwycona! MEGA wanna z ciepłą wodą! szkoda, ze w jaworznie nie ma takiego!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witaj Jofka. Fajnie masz że jesteś na wczasach chętnie bym znów pojechała. Mam pyt czy tą szczepionkę na rotawirusa dałaś jej wtedy co normalne szczepienie czy odczekałaś trochę? Zamawiałaś ją w aptece czy w przychodni i jeszcze jedno pyt. ona jest doustna czy też zastrzyk? Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

jofka odpoczywaj kochana, ale Ci zazdroszcze :) Moj Igorek przez 5 tygodni przybral 1340g wiec to chyba tez sporo.

edithj ja rotawirusa zamawialam w aptece, bo w przychodni nie moglam sie doczekac, ale nie bede opisywac tego przypadku bo szkoda slow... to jest szczepionka doustna i podawalam ja z cala reszta po 6 tygodniu zycia.

A ja zmagam sie teraz z paskudna alergia u Igorka. Czerwone krostki zasypuja mu szyjke i buzie, potem zasychaja i robi sie tarka. Myslalam ze to skaza bialkowa i rzeczywiscie po kilku dniach diety skorka sie poprawila, ale dzis znowu szyjka cala zaczerwieniona. Bylam u pediatry dostalam masc i olejek emolium, ale chyba skonsultuje sie z jakims innym lekarzem. Nie macie moze namiarow na dobrego alergologa?

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Madzienka dzięki za informacje, napisz mi jeszcze ile dawałaś za szczepionkę. Niestety ja nie znam dobrego alergologa. Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 854 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 43  Następna

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Śląskie

Strefa czasowa UTC [letni]