Dzisiaj jest sob maja 30, 2026 4:38 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Poród

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Cewnik

Witajcie !!!
Strasznie głupio mi się przyznać,ale niebadzo wiem o co chodzi-wyczytałam gdzieś na forum,że na wywołanie porodu już w szpitalu podają oxytocyne i jakiś cewnik :?: czym jest oxytocyna i jak się ją podaje to wiem,ale co to jest ten cewnik-chyba nie chodzi o ten co się wkłada do pęcherza :?: :?: :?: :oops: :oops: :oops: bardzo proszę o uświadomienie mnie w tej sprawie

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Oksytocyna to hormon, który podaje się , aby przyspieszyć akcję porodową. Dokładnie działa pobudzająco na skurcze. Przeważnie podaje się jak w czasie porodu skurcze ustają, albo są za słabe. Stosuje się też , aby wywołać poród. Podobno po oksytocynie skurcze są częstsze, ale też bardziej bolesne.
Jeśli chodzi o cewnik to są cewniki wkładane do pęcherza moczowego (np. przy cesarce). Cewnik to przewód , który zakłada się do kręgosłupa przy znieczuleniu zewnatrzoponowym.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dziękuje ci bardzo za wyczerpującą wypowiedź :D,ale wiesz wczoraj byłam w szpitalu na ktg i usłyszałam jak pajentka pyta lekarza czy może zjeść kolacje,bo ma skurcze co 7 min.,a on jej odpowiada i pyta czy cewnik jest założony-myślę,że nie zakładali by wcześniej cewnika do pęcherza lub do kręgosłupa-nie wiem zupełnie już zgłupiałam :!: :!: :!: Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Myślę, że chodziło o cewnik do znieczulenia. Cewnik do kręgosłupa jest zakładany jak rozwarcie jest na ok.5-7 cm. Ale to też zależy od decyzji lekarza. Może cewnik zakładają wcześniej, a środek znieczulający jak uznają za stosowne.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

Chyba się troche pogubiłam.
Nie wiem czasem czy nie pomyliłyście cewnika z wenflonem :!:
Bo cewnik to woreczek, który się podłącza do pęcherza moczowego. Woreczek ten zbiera siuśki. Stosuje się go przy np. cesarce (kiedy nie można samemu chodzić do WC).
A wenflon to wbijana do żyły igła z korkiem. Podaje się przez niego wszelkie kroplówki...
No chyba, że jest jakis cewnik do kręgosłupa a ja nie mam o nim pojęcia. :shock:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Też mi się tak wdaje...
Że cewnik to rczej przy cesarce ale nie tylko ja byłam cewnikowana przed partymi bólami bo nie mogłam zrobić siusiu i bali się aby pęcherz nie pękł...
A wenflon to miałam dwa. Jeden na kroplówkę z oksytocyną a drugi w drugiej na kroplówkew glukozą i płyny i leki...
Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Jestem pielegniarką i wiem co to cewnik. Na pewno nie jest to worek , który zbiera siuski. Cewnik to przewód, który wkłada się do pęcherza moczowego, a do niego z kolei podłącza się woreczek na mocz. Arianka pewnie o to ci chodziło.
Jeśli chodzi o wenflon można go nazwać cewnikiem, ale raczej nie stosuje się tego słowa.
Pisząc o cewniku do kręgosłupa mam na myśli przewód, którym wprowadza się środek znieczulający. Cewnik ten stosuje się przy znieczuleniu zewnątrzoponowym i zakłada się w okolicę lędźwiową.

Fifolek faktycznie mogłaś być cewnikowana z obawy o jakieś powikłanie, jeśli nie mogłaś się załatwić. Ale cewnikowania nie stosuje się rytunowo do porodu sn, tylko do cc.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

czarnula pisze:
Cewnik to przewód, który wkłada się do pęcherza moczowego, a do niego z kolei podłącza się woreczek na mocz. Arianka pewnie o to ci chodziło.

O to mi własnie chodziło. Skróciłam trochę.

Przepraszam, ale naprawdę nie wiedzialam, że są cewniki do kręgosłupa...
no to już wiem coś nowego :D
Miałam znieczulenie dokręgosłupowe do CC, ale co tam mi w ten kręgosłup robił anestezjolog to zupełnie nie mam pojęcia. Napewno dostałam zastrzyki znieczulające.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Nie każdy musi wiedzieć takie rzeczy. Ja mam z takimi nazwami do czynienia na codzien to sie orientuję, ale jak bym nie pracowała w szpitlu to też bym pewnie była zielona. Co do znieczulenia to się tym zainteresowałam, bo chcę takie przy porodzie.
Pozdrowionka!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hej wam
Ja urodziłam 10 stycznia moego szkrabka przypadkiem trafiłam na ten temacik .
Miałam wywoływanie porodu oksytocyną ,podawaną przez kroplówkę ale nie podziałało na mnie ,nie było żadnego postępu w rozwarciu a skurcze po odłączeniu kroplówki ustały,wiec następnego dnia podłączone mi cewnik i myśle że to o ten pytała autorka tematu.
Był to cewnik wsadzony do szyjki macicy potem napełnia sie go specjalnym płynem który ma za zadanie rozmiękczyć i przygotować szyjke do porodu ,jest to zabieg bezbolesny i wygląda jak badanie cytologiczne ,cewnik wprowadzają przez wziernik,napełniają płynem ,z ciebie wystają dwie rureczki które przyklejają plastrem do nogi żeby nie dyndały i tak z tym chodzisz ,można jeść spacerować i czekać czy nastąpi jakiś postęp ,ja cewnik miałam założony ok 12 rano a o 3.20 w nocy przyszedł na świat Piotruś:)

jest też cewnik do pęcherza moczowego przy cesarkach czy jeśli est podane zzo bo po tym nie można wstawać wiec musisz gdzieś opróżniać pęcherz i to już jest sprawa podobno bolesna przynajmniej tak słyszałam.

Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

santajka człowiek sie uczy całe życie. O tym cewniku nie słyszałam. ale fajnie, że napisałaś o tym. Takie wiadomości na pewno sie przydadzą.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ja sama poprosiłam o cewnik...bo nie mogłam się wysiusiać przed parciem....niezbyt to przyjemne,ale jaka ulga :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

generalnie cewnik to przewod...rureczka... ktory zaklada sie w rozne miejsca w zaleznosci od potrzeb.... :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Santajko-tak właśnie myślałam,że to musi być coć innego niż te wszystkie inne słynne cewniki-dziękuję bardzo,że nas uświadomiłaś,ale szczerze przyznam nie słyszałam o takiej metodzie wywoływania porodu :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hehe ja też nie słyszałam choć po terminie sie naczytałam o wszystkich sposobach bo do szpitala poszłam w 11 dniu po wiec byłam pewna wywoływania i miałam czas na postrasznie sie troszke :oops: :lol: :oops:
ogólnie cewnik pomógł :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja przy wywoływaniu porodu miałam zakladany cewnik Foleya- zakłada sie go na szyjke i wypelnia sola fizjoloficzna-ma on pomoc siła grawitacji :D rozierac sie szyjce najlepiej jak sam wypadnie-mnie nie pomogl.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ten cewnik wkladany do pecherza to byla dla mnie masakra!! Jak dzis o tym sobie mysle to az mnie skreca :( :( :( :( Mialam cc i to chyba byla najgorsza rzecz w cc. Wazne zeby go zalozyli jak ma sie pusty pecherz. Ja mialam pelny i chcialam sie wysiusiac w wc zanim mi to zaloza, ale polozne mi zabronily, powiedzialy ze szkoda czasu, ze wysiusiam sie juz w ten cewnik. I jak mi zalozyly to nie dalam rady sie wogle wysikac! Strasznie sie meczylam, ale nie moglam. Mialam na maxa pelny pecherz i nie moglam "wcelowac"w ta rureczke. Bardzo mi ten cewnik przeszkadzal. Chyba doznalam jakies interakcji bo zrobilo mi sie duszno, wyszly mi poty, serce mi walilo, myslalam ze zemdleje. Prosilam zeby mi to swinstwo wyciagneli ale zaraz mialam miec cc. I caly ten czas do ciecia sie meczylam, bolal mnie przepelniony pecherz, piekla cewka, masakra :( Ulge poczulam dopiero jak dostalam zzo, bo stracilam czucie. To byla wspaniala ulga :) :) :) :)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU
Awatar użytkownika

Ja miałam też wywoływany poród, tak jak Santajka, po 41 tygodniu położyłam się do szpitala i po trzech dnich, kiedy nic się nie działo, zapytali mnie czy wyrażam zgodę na założenie cewnika na wywołanie akcji porodowej. Skurcze zaczęły się już w momencie montowania tego czegoś w szyjce i nasilały się po trzech godzinach miałam rozwarcie na 7 cm i poszłam (pieszo!!!!!!!!!!!) na porodówkę, co jakiś czas zginając się z bólu. Mimo 10 cm rozwarcia po 2 godzinach męki (dziękuję Bogu, że tak krótko) zawieźli mnie na cesarkę. Jechałam tam jak na wybawienie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Poród

Strefa czasowa UTC [letni]