Dzisiaj jest ndz kwie 26, 2026 6:14 pm

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Mamy z dziećmi

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3601 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 181  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Empi Kuba miał operację będąc nastolatkiem. Miał krzywą przegrodę nosową i dlatego często miał infekcję górnych dróg oddechowych.
Niby rutynowy zabieg, ale bolesny, dlatego mam nadzieję że u małej to faktycznie przejdzie z czasem.

Pisałaś o tych czopkach przed szczepieniem. Czy to jest lek na receptę? Czy trzeba to wcześniej konsultować z lekarzem? Czy podaje się to przed każdym szczepieniem? W przyszłm tygodniu idziemy na szczepienie i chciałabym to zaaplikować małej. I jeszcze jedno... Jak to się nazywa? Nie wiem na którym forum o tym pisałaś i gdzie szukać nazwy ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Hej babeczki!

Joasiu mąż po za domem...skąd ja to znam. Mat też teraz przesiaduje więcej czasu w pracy- urlopy, awarie itp. Tęsknię już za wspólnym wieczorkiem...ach a do tego moi rodzice. Super, że są, ale już bym chciała pobyć tylko w trójkę i w końcu nacieszyć się sobą...

empi Cleo też ropieje oczko. Przemywam je czystą wodą i rumiankiem, ale prawie nic to nie daje. lekarz powiedział, ze jeżeli do piątku jej nie przejdzie, to przepisze jej antybiotyk. Miałam nadzieję, że się obejdzie bez leków, ale cóż...ważne aby przeszło, bo stale muszę uważać podczas karmienia, aby Cleo nie złapała mi sutka swoimi łapkami, bo wtedy infekcja i ból gwarantowany...Daj znać, co Ci laryngolog powie. mam nadzieję, że cos konkretnego doradzi.

Co do charczenia, to Cleo charczy po jedzonku. gdy zje to przez ok 10 minut tak dziwnie oddycha, czasami mam wrażenie, ze nie może złapać oddechu. Lekarz powiedział mi, zę to normalne, ze małe dzieci mają refluks i przez to tak oddychają. Ale kurcze dla mnie to trochę niepokojące.

Moja Mała była dzis ważona. od urodzenia przybrała ponad 600g.
Waży już 3600 :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja od początku codziennie po kąpieli przemywam Zosi oczka solą fizjologiczną /w jednorazowych buteleczkach/ i na szczęście nie mamy z tym problemu/ i oby tak zostało/

Moja koza pospała w ogrodzie i teraz znów ucina sobie tylko kilkuminutowe drzemki.Eh.....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

czesc kochane! melduje sie wreszcie po długiej przerwie.. Mati wrzeszczy jak opetany całe dnie a ja sama ze wszystkim, bo maz w pracy 24h na dobe, wiec ciezko mi tu zagladac. Małego meczy potworna kolka.. juz myslałam, ze sie skonczylo, ale jest nawrot i to ze zdwojoną siła. Kupki normalne ale brzuszek go boli wciaz. Na dodatek slabo przybral w tym miesiacu bo przez 6 tyg tylko 900 g a wiec na granicy normy. Pokarm zaczyna mi niedopisywac i kazano nam przejsc na jedno karm na mieszanke.. a po niej to juz jest tragedia.. zero kupy, kupa wrzasku.. ech.. rece bola od noszenia.. no i malemu juz zeby ida, potwornie sie slini i gryzie mi sutki.. piąstki wciaz w paszczy, rzuca grzechotkami i gryzakami, piastka jest the best. Teraz eksperymentalnie wprowadzilam godziny karmienia, cyc co 3 godziny.. i jest lepiej, wreszcie przestał rzygac, pokarmu starcza.. ale placz i kopanie nozkami jak byl tak jest..

czasem brak mi sił i zbiera mi sie na płacz..

a dzis mateuszek zrobil cos, w co nie moglam uwierzyc..
USIADŁ!!!! polozylam go na kanapie.. a ten ziuuut- i siedzi, polozylam go, bo przeciez za maly jest na to! a on znow! To ja go znow polozylam.. a ten siadl po raz kolejny... juz sama nie wiem co mam o tym myslec.. Polozylam go na rekach do karmienia i znow siadł.. i to jak jakis pręcik.. lezy.. dup- siedzi.. przeciez to niemozliwe jest!

no i smieje sie juz chlopak tak głosno! do lampy na suficie najbardziej :D

Noc przesypia od 21 do 5 jest spokoj. O 5 pije sobie tylko i spi do 6:30, a potem jest juz nieustajacy wrzask.

Kochane calujemy Was mocno !!! Ide, cos zaczyna sie wiercic juz..

Mateuszek 10.04.2008 cc 8:45 51cm 2600g
--20.05.2009 6tc [*]

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Czesc dziewczyny...

No widze, ze u kazdej jakies jazdy. A ja od 3 dni mam cyrk na kólkach w domu... i to nie tyle o to częste żarcie z cyca biega co o straszne bole brzucha po jedzeniu. Ninka drze sie w niebogłosy :cry: Wygląda to tak jakby wlasnie jedzenie trafiające do żolądka powodowało ten ból. Do tego najpierw pokzały sie zielonkawe i strasznie - potwornie śmierdzące kupy :( Nie wiem co jest grane bo nasz pediatra przez telefon stwierdził, ze mogą to być problemy z trawqieniem laktozy, ale kuźwa skoro wczesniej tego nie było to skąd teraz??? Kazał podawac1xdziennie Lacidofil... Wczoraj mała tak wrzeszczała po jedzeniu, a przed zrobieniem kupy, ze poszłam z nią do sąsiadki z na przeciwka - to lekarz pediatra/kiedys Wam pisałam/. Ona leczy homeopatycznie. Za duzo nie powiedziała bo Ona taka jakas jest, ale dała jakies tam granulki Magnesium Carbonica i wydawało mi sie, ze zadziałało, ale na wieczór Nina znowu sie darła dopiero ciepła kapiel ja uspokoiła... Jednak po kolejnym karmieniu sytuacja sie powtórzyła :cry: Potem spała juz od 22giej do 5tej rano, zarcie i spanie do 8mej i potem znowu płacz przed kupą, ale nie aż taki intensywny... Za to dziś po południu - znowu po jedzeniu wrzask nie z tej ziemi z małymi przerywnikami... Ja juz nie moge. Poszłam do tej mojej sąsiadki i Ona, zeby dac te granulki ale to przejdzie.... Pediatra do którego jeżdże systematycznie jak zadzwoniłam słyszał akurat jak Ninek wyje, wypytał o szczegoły i stwierdził, ze to moze byc KOLKA :shock: nO KUR***A przeciez karmię cycem i to nie od dzis i nagle kolki sie pojawiły??? :roll: Nie wiem juz co mysleć, ale jak to nie minie w ciagu 2 dni to ja sie załamie.... Kupiłam krople Esputicon /Paulina mi poradziła, a mój pediatra tez zalecił/ i zobaczymy czy bedzie ulga tylo nie wiem czy podawac je doraźnie w momencie bólu czy zgodnie z ulotka 2xdziennie niezaleznie od zachowania małej.
Ratunkuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!!!! ja juz nie moge. Wciąż coś! :evil:

Całuje Was wszystkie gorąco!!!

Empi mojej małej tez charczy miedzy nosem a gardłem, szczególnie jak popłacze lub sie zakrztusi... To chyba zasługa tego, ze nie odsysają dzieci po porodzie, co? Empi a ta herbatka koperkowa pita przez mamę naprawde pomaga? Bo moj pediatra nie kazał dawac małej zadnych herbatek /bo 2 razy dałam rumiankowa/ no i nie wspomniał tez nic o tym, zebym to ja ją piła....

Asiukraj białe podniebieni i policzki to wlasnie plesniawki. Moja nina ma biały jezyk ale to od mleka, a pediatra wlasnie tak kazał sprawdzac czy nie ma plesniawek - obserwując policzki.

Iza a Kinga płakała ot tak czy w konkretnych sytuacjach - np. po jedzeniu, przed kupą czy np. codziennie po południu?

Tusiu dzieki za smsowe podpowiedzi... No i łącze sie z Tobą w bólu :cry:

Agus Ty dajesz Espumisan??? Bo juz mi sie wali wszystko :roll: jesli tak czy to dodajesz do pokarmu czy do buzi Michałka? Co do wagi moja przybrała jakies 950gram przez 6 tyg, i lekarz mówi, ze moze byc... A wygląda w sumie bardzo zdrowo...

pscola co sobie powiem, ze mam wsadzac mała na noc do łozeczka to zawsze sie cos przywali - a to krztuszenie, a to teraz ten brzuszek - no i konczy sie tak ze sama wole ją mieć u siebie w łózku :? ale dzieki za rady - skorzystam :)

PeCeKa dzieki za telefon w wiadomej sprawie. Ciesze sie, ze ugadałas sie z szefem w sprawie pracy..a co do mamy - odpuść. Sama kiedys zrozumie co traci... bądza nie daj Boze - straciła....

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

tusiaczku no no no Mateuszek już taki duży.)))))wspaniałe postępy robi.))))
jeśli chodzi o te bóle brzuszka przez mieszankę to ja doradzę ci z własnego doświadczenia.dawaj mu po prostu 3 razy dziennie espumisan dla niemowląt po karmieniu i nie będzie tak cierpiał :D wtedy gazy będą odchodzić normalnie a kupkę nawet jak będzie robił raz dziennie to bez większych trudności :D
a i możesz mu podawać jeszcze 100 ml herbatki z kopru włoskiego na dobę to rozluźni mu stolce.ewentualnie ty pij rumianek lub koper.pomaga
u mnie to wszystko się sprawdziło.
edytko tak daję espumisan zapobiegawczo i dzięki temu nie mam problemów z kolkami a michasia nie boli tak bardzo brzuszek i nie męczy się przy wyypróżnianiu.tzn trochę problemów ma ale w porównaniu z tym co było teraz jest bosssko.. :oops: :D
a kropelki daję małemu normalnie z łyżeczki plastikowej.mają delikatny bananowy smak i mu smakują :P

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

edyta moja Mała płakała przez 3 godziny non stop z powodu kolki. Powtarzało się to regularnie o tej samej porze w ciągu dnia. Ale od kiedy ja piję herbatkę z kopru włoskiego, to odpukać ani razu nie dopadł jej ten straszny intruz. Spróbuj.

tusiaczku no dawno Cie tu nie było. wspólczuję bólów. Jak będziesz miała chwilkę, to wstaw zdjęcia Mateuszka. Ciekawa jestem jak teraz wygląda.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Do wszystkich dzieciaczków z alergiami - alergolog na dzień dzisiejszy niewiele wam pomoże... My mamy problemy skórne - pediatra wysłała nas do dermatologa, dermatolog powiedział że to nie pokamowe (jeszcze karmiłam cycem) i dał maści... Po 1,5 miesiaca tylko się wciąż pogarszało i aż nie mogłam patrzeć na jego plecki i brzuszek... Na szczście go nie swędziało... Wtedy dostaliśmy numer do sprawdzonej homeopatki - ludzie się do niej tabunami ustawiają, ale jakoś nas wcisnęła... Pierwsza wizyta trwała 2h :shock: Pytała o wszystko - jaką pozycję lubi do snu, jaką wodę w kapieli, co je, co lubi, jakie kolory itp Normalnie o wszystko... Żeby poznać jego charakter... I pierwsze co powiedziała, to że te problemy są pokarmowe... I kazała odstawić herbatki granulowane... Zeszło nam z brzuszka... Teraz odstawiłam kaszki smakowe - schodzi z plecków... A tu się kur... męczyłam u dermatologa... Ja jak ja ale mały... :evil: I wysłała nas na testy alergiczne ale biorezonansowe... Wiem wiele z was powie czary mary... Ale u znajomej pomogło wyleczyć dzieci z alergii gdy alergolodzy rozkładali ręce... Małemu wyszło na mleko, gluten, ZIEMNIAKA i pleśni... Teraz bedziemy się na razie odczulać na ziemniaka... I po takiej sesji nie podaje się alergenu przez 3 tygodnie i alergia ZNIKA!!! Więc może to spróbujcie, bo warto czasem spojrzeć na medycyne niekonwencjonalną i starą... :)

Na bóle brzuszka polecam Espumisan - nam pomogło regularne poodawanie..

CO do karmienia cyckiem - kolki mogą wystapić w każdym momencie, nie ważne czy dopiero zaczęłaś karmić, czy karmisz już 2 miesiące... I tak samo nietolerancja laktozy... Dziecko może się uczulić z czasem na dany produkt... Dostaje go dostaje i wkońcu hop jest alergia... Samoczynnie... Takie mają niedojrzałe organizmy...

Coś jeszcze miałam napisac...:)

Katarku jeszcze nie mieliśmy więc nie pomoge... :(
Wszystkie problemy przejdą z czasem... :)

Ja też nie mogę uwierzyc, że można kochać tak mocno :):):)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Edytko ja też karmię tylko piersią a mała miała kolki i również podaję jej espumisan. Pierdzi po nim zdrowo ale przynajmniej z brzuchem jest spokój.
Esputikon podaje się profilaktycznie, w razie kolki jest już po ptokach ;)
Dziwi mnie trochę Twoja odpowiedź w sprawie pleśniawek. Zosia od urodzenia ma biały osad na podniebieniu i dziąsełkach i tak jak pisałam położna mówiła mi że jeśli jest jednolity to norma, gorzej jeśli robią się kropeczki albo kupki
Poza tym lekarz już kilkakrotnie widział Zosię, zaglądał jej do buzi i jeśli byłoby coś nie tak to zapewne coś by jej na to przepisał.

Tusiu miło Cię tu widzieć. Współczuję problemów z Matim. Mam nadzieję że szybciutko minie. Głowa do góry, ja też borykam się z nieobecnością męża, ale DAMY RADĘ!

Aha! Nie podawajcie dzieciom kropelek na plastikowych łyżeczkach, bo łatwo można poranić dziąsełka. Można kupić łyżeczki silikonowe.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dzieki dziewczyny za pomoc - bardzo cenną zresztą

niestety kupiłam ESPUTICON bo i lekarz i baba w aptece powiedzieli, ze to to samo.....
Joasiu to jak to jest? teraz juz nie ma sensu dawac tego Esputikonu? Mam kupic Espumisan czy jak skoro piszecie, ze taki dobry? Co ja mam cholera robic, zeby uzyc małej?

co do plesniawek - białe kropki na policzkach i podniebieniu to to, a biały osad to mleko. pewnie zle sie wyraziłam.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

edytko skoro mówią ze to to samo to może maja racje.dawaj jej to profilaktycznie i zobaczysz czy pomaga.jak nie to kupisz espumisan.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Edyta teraz to chyba ja źle się wyraziłam.
Profilaktycznie czyli rano i wieczorem a nie w momencie jak mała zwija się z bólu. Espumisan i Esputicon to to samo, ale Espumisan łatwiej dozować ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

a ja moją Małą przechwaliłam
dziś płakała (czyt. wrzeszczała) przez prawie 2 godziny niestety

Edyta odpowiadając na Twoje pytanie to w sumie Mała płakała i przed karmieniem i po karmieniu a teraz czasem nawet w trakcie
i zaczynała nawet od rana

teraz jest troszkę lepiej

oki papa

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

witam :!:
ja tylko na chwilke bo mam malego krzykacza na rekach :roll:
zaraz pewnie zacznie mnie za wlosy szarpac albo do klawiatury sie dobierac :lol:

no to sie chwalimy ze Igusiowi przebil wczoraj pierwszy zabek

:lol:

poza tym u nas wszystko w normie... Lukasz wyjechal teraz do Irlandii do pracy na 4 miesiace :( ma wrocic w Mikolajki...
zobaczymy - to bedzie dla nasd proba...

a 11.07 byliśmy na szczepieniu :)
Iguś waży 6650g i ma 71 cm :D
mój mały wielki facet ;)

pozniej poczytam co u was i maluszkow...
buziaki kochane :cmo:

Ostatnio zmieniony czw lip 17, 2008 8:12 am przez Seleena, łącznie zmieniany 1 raz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

czesc kochane mamusie u nas tez wszystko w porzadku ela byla z mala w osrodku we wtorek na wazeniu i sie zdziwilem bo mala z 2730 wskoczyla na 2860g super bo wyrownala swoja wage urodzeniowa i powiedziala ze teraz mala bedzie przybierac bardzo sie ciesze z tego a tak szczegolnie to ma mala grzeczna spi w nocy ladnie tylko sie budzi na jedzonko. jestem bardzo szczesliwym ojcem pod sloncem.witaminki juz dostaje narazie witamine K i zaraz bedzie D3 jeszcze piszcie co u was slychac

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mam nadzieję,ze odpiszę wszystkim ;)
Joasiu,te czopki to Viburcol-homeopatyczne,bez recepty.
Można stosować od 1 dnia zycia,poleca się je na stany niepokoju,bolesne ząbkowanie,przy przeziębieniach-jak pytałam naszego lekarza to powiedział,ze to Luminalum w lżejszym wydaniu i jeśli tylko pomaga to stosować bo dzieciaczek się nie męczy.
Moja rada-daj niuni na godz przed szczepieniem.
Marryna,zamiast rumianku proponuję czystą sól fizjologiczną-na prawdę pomaga.Mojej niuni ropienie się zmniejszyło,ale mimo to do okulisty pójdziemy.
Edyta,właściwie nie wiem czego to "zasługa" to charczenie...bo przecież dzieci po cesarce odsysają....Moze źle to robią albo coś....Juz sama niw wiem.Chciałabym tylko zeby w końcu znalazł się jakiś lekarz,który coś na to poradzi,a nie przepisze kolejne maści czy wypisze skierowanie do innego lekarza bo mam dosyć odsyłania z kąta w kąt.
A co do herbatek to mi picie na kolki poleciła położna kiedy pożaliłam się,ze Jula nie chce żadnej pić.Potem piłam co 3 godz i właściwie tylko raz miała taką fest kolkę,a potem sporadycznie nie mogła kupki zrobić,ale raz dwa i szło ;)
Ja piłam Hippa ułatwiającą trawienie i czasem uspokajajacą-najczęściej po szczepieniach lub wizytach gości,kiedy mała była niespokojna.
Zresztą wiem,ze kilku innym mamom ta praktyka także pomogła pozbyć się kolki lub ją zmniejszyć,więc czemu nie spróbować?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

oto moja pyza podczas wycieczki na rownice w Ustroniu

Obrazek

Obrazek

u nas ciagla walka z kupa, bole brzucha itd. jutro ide do pediatry bo mamy podejrzenie skazy- wysypka. Od wczoraj daje jej Nan HA mialo byc sensitive ha ale k....nigdzie nie ma :twisted:

od rana uskuteczniam jak wczoraj noszenie na rekach w roznych pozycjach ale Lena nie chce spac, ciagle cisnie

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

hej mamusie omijacie mnie tak ladnie to tak co?dziekuje narazie

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

no witam kochane panie i miłego pana.)))
wpadam na chwilkę bo stygnie mi herbatka a chcę ją wypić zanim michałek wstanie :D :D :D
dziś rano mój mały książę przez pół godziny rozmawiał z babcią :D normalnie padałam ze śmiechu takie robił minki przy tym.i oczywiście cudownie się uśmiechał.kocham ten jego uśmiech. :D
u mnie średnio.nie bardzo się wyspałam bo Michasiowi zebrało się na rozmowy o 4 rano i dopiero padł po 5 :roll: a po 6 już wstał i gadał z babcią :D później 2 godzinki snu i zaczepianie mamusi.teraz ładnie śpi więc pewnie niedługo znów wstanie :wink:
rozmawiałam sobie z Emilem i zdecydowaliśmy,że teraz jednak weźmiemy tylko ślub cywilny a w przyszłym roku kościelny.to chwilowo najlepsze wyjście bo z kasą trochę krucho a żeby zrobić wesele tylko dla najbliższej rodziny musimy liczyć około 60 osób
:roll: a tak to teraz robimy obiad tylko dla rodziców,chrzestnych,świadków i dziadków i oczywiście tego rodzeństwa które z nami mieszka i ich dzieci i partnerów.czyli koło 20 osób. :roll: skąd ich się tyle nabrało? :D :D :D :lol: :lol:
łapie mnie jakieś choróbsko :evil: :twisted: :x :( :?
ale ja się nie dam :)
darku fajnie że się odezwałeś :) cieszę się że weronika tak ładnie na wadze przybiera i że macie spokojne noce :wink: a co u eli?
paulinko kurczę jaka lenka jest fajniutka :D poliki ma po prostu super :roll: zupełnie jak Michał :lol: a jak się słodko śmieje :D
u nas nan ha pomagał na brzuszek tak samo jak nan zwykły więc nie widzę różnicy.tylko że u mnie nie ma skazy białkowej.
daria gratuluję pierwszego ząbka :mrgreen: :kla: kurczę jak szybko :shock: :D a pamiętam jak poszłaś rodzić...no no no super :wink:
mam nadzieję że te 4 miesiące szybko wam miną i że przetrwacie próbę czasu.
a jak tam pan A..?pojawił się od ostatniego spaceru?
iza biedactwo ty moje :( dawałaś jej jakieś kropelki lub herbatki?może lekarz coś lepszego doradzi?
dobra mykam odezwę się później.buziaczki :P

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Iza
kochana doczytałam teraz, że z kolkami się męczycie... też mieliśmy ten problem i moja ciocia poleciła nam kropelki 'Bobotic'
u nas pomogły - Iguś nie krzyczał, czuł się lepiej no i więcej kolki już się nie pojawiły ;)

Aguś
no ja nie wiem gdzie ten czas ucieka :shock:
za tydzień mój łobuz kończy pół roku! :shock: :lol:
a z tą próbą to też mam taką nadzieję :roll: tylko ostatnio jakoś dziwnie się zrobiło :roll: nie ma prawie wcale czasu dla mnie, ciągle zabiegany :(
ehh dziwnie jest..
A. pojawia się co niedzielę i dzwoni conajmiej dwa razy w tygodniu.. z jednej strony cieszę się, ze interesuje się Igusiem i że się z nim dogaduję... ale z drugiej strony chciałabym o nim całkiem zapomnieć a widywanie go mi tego nie ułatwia :roll:

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3601 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 181  Następna

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Mamy z dziećmi

Strefa czasowa UTC [letni]