Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 4:34 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość

WItam Drogire Mamy
Mam pytanie. dziecko nie chce mi siedziec ma 9 miesiecy mam strasznie z nim problemy nie wiem jak mama sobie z nim radzic, chce go posadzic a on odrazu na nóżki wstaje , a jak juz stanie na nózkach to tylko i wyłącznie na paluszkach a nie jak powinien an całej stopie?. To jest normalne?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Site Admin
Awatar użytkownika

To chyba bywa różnie. Mojej bratowej synek też zaczynał chodzić na paluszkach i stawać też. A teraz juz normalnie biega.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Moja dziesięciomiesięczna córka również chodzi na paluszkach. Nie martwię się tym, gdyż wiem, że w tym wieku ważniejsze dla rozwoju dziecka jest raczkowanie, które przyczynia się do rozwoju obydwu półkól mózgowych. A do rozpoczęcia samodzielnego chodzenia ma jeszcze czas. Mamuśki namawiajcie swoje pociechy do raczkowania! Nie uczcie chodzić na siłę ("Bo dziecko koleżanki już chodzi, a ma dopiero..."). Nie będzie to z korzyścią dla rozwoju motorycznego, ale też intelektualnego.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Moja cóa zaczełą raczkowac szybko juz dobrze nie pamiętam chyba jak miała 7 miesiecy zarzz potym jak usiadła a chodzic zaczeła jak miała 13misięcy bo jej sie dobrze raczkowało.Teraz ma 2 latka i czesto chodzi na czworaka :D A chodzenie na paluszkach jest zdrowe a zwłaszccza dla takich dzieci które zaczynaja chodzic i dla 3,4latków bo dziecki temu nie będą miec platfósa.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam.
Nasz synek jest wczesniakiem, dlatego co pewien czas chodzimy do neurologa dziecięcego. Na pierwszej z wizyt postawiony pionowo (wtedy miał ok. 2 miesięcy) stanął na paluszkach. Lekarz stwierdził że jest to objaw zbyt dużego napięcia mięsniowego w nóżkach. Z wiekiem może przejść samo ale niekoniecznie, dlatego skierował nas na rehabilitację. Na kolejnej wizycie (miał wtedy 6 miesięcy) lekarz zauważył postępy, ale jeszcze nie stawał na całej stopce. Na rehabilitację chodzimy do tej pory. Synek ma już 9 miesięcy, ładnie siedzi i w końcu zaczyna stawać na całych stopkach, ale ma problemy z raczkowaniem.
Czyli z wiekiem faktycznie stawanie na paluszkach może minąć. AnA jeżeli jesteś tym jednak zaniepokojona to proponowałabym zasięgnąć porady neurologa dziecięcego, chociażby dla świętego spokoju. Jeśli nawet skieruje Was na ćwiczenia to napewno nie zaszkodzą Twojemu dziecku, a jeżeli faktycznie coś jest nie tak, to im wcześniej rozpoczniecie ćwiczenia tym lepiej. Pozdrawiam.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Moja mała zaczęła chodzić tydzień przed ukończeniem 15 miesiąca. Po mieszkaniu biega w butkach profilaktycznych i zaczęła stawiać całą stopę. Tak więc zaniknęło chodzenie na palcach. Teraz ma 16 miesięcy i praktycznie nie przechodzi już z chodu do czworakowania.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

urtica1 w którym tygodniu urodziłaś? wiesz, chyba nie musisz się przejmować tym, że Twój synek nie raczkuje, mój urodzony o czasie też tego nie robi i pediatra mówi, że to nic strasznego, każde dziecko rozwija się w swoim tempie. ja podejrzewam, że mojemu małemu jest ciężko, bo to grubasek, dopiero zaczyna próbować sam usiąść, ale potrafi juz wstać w łóżeczku.
a o tych paluszkach, to gdzieś czytałam, że to normalne, dużo dzieci tak chodzi na początku, można się martwić jeżeli po jakimś czasie nie mija.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

moja Olivka ma juz 16 miesiecy. jak byla mlodsza i zaczynala chodzic to tez na paluszkach- tak sie dzieci podobno ucza. jak kupilam jej kapcie to chodzila calymi stopami. ale i teraz nawet w kapciach czasami przez pare sekund potrafi chodzic na palcach ale to raczej chyba dla zabawy.

wlasnie podobno raczkowanie ejst bardzo wazne w zyciu dziecka. dzieci ktore nie raczkowlay maja podobno inna, gorsza koordynacje ruchow czy cos. nie wiem dokladnie- keidys w "mamo juz jestem" na tvn style fizjoterapeuta sie wypowiadal.

ale stawanie na palcach wydaje mi sie chyba normalne jelsi to tylko przez jakis okres. jak trwa zbyt dlugo to warto sie zastanowic nad wizyta u ortopedy

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
2 żółte kartki
Awatar użytkownika

Moj alanek siedzial jak mial dopiero 8 msc (tylko ze my bylismy od 3 msc pod stala opieka rehabilitanta z powodu asymetrii) raczkowal jak mial 10 msc ale dlugo sie nie naraczkowal bo chodzil zaraz jak skonczyl niecale 11 wiec w swoje 1-sze urodzinki juz ladnie prawie biegal :) czasem zdarzalo sie ze chodzil na palcach ale raczej krotko...jak martwisz sie tym siadaniem to wspomnij o tym lekarzowi...ja wiem od swojej rehabilitantki wiem ze niektore dzieci nie siadaja a od razu raczkuja nie raczkuja a od razu chodza kazde dziecko jest inne nie da sie ich porownac wiec moze tez nie ma sie co martwic hm...?:)

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]