Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 11:30 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Poród

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziewczyny opisuja to co przezyly i jak sie czuly.. jak ci sie nie podoba to nie czytaj i tyle... a dzielimy sie swoja "znikoma" wiedza bo po to to forum jest i jak mozesz to zachowaj swoje jakze cenne uwagi dla siebie.. chyba ze chcesz pow. cos sensownego i na temat

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: Re: ???
czerwona kartka
Awatar użytkownika

ewka20 pisze:
po co dzielicie sie swoja wiedza,ktora jest znikoma???Nie odrozniacie typow znieczulen,ale kazda uwaza sie za najmadrzejsza...Jest to zenujacy brak jakiejkolwiek odpowiedzialnosci moje wszechwiedzace.

Odezwała się ta co pozjadała wszystkie rozumy :lol:
A na dodatek nic do wątku nie wniosła.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Nie pomyslalyscie o tym,ze w amoku swoich ciaz zapominacie o najwazniejszej sprawie,ze tymi wpisami,ktore nie maja nic wspolnego z prawda mozecie komus zaszkodzic???Bo jakas kobieta moze sobie wziac do serca bzdury typu"znieczulenie zewnatrzoponowe szkodzi dziecku",nie wziac znieczulenia,cierpiec co potem moze miec bardzo nagatywne konsekwencje zarowno dla niej jak i jej dziecka.Zachowujecie sie jakby kazda skonczyla medycyne,a obawiam sie,ze nie skonczyla ani nie zaczela tego kierunku zadna z was.Moze zamiast pisac bzdury wklejcie tu odnosnik do jakiejs kompetentnej strony...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hehehe dobre :D ale neistey takie rzeczy mozna w gazetach tez wyczytac :) w koncu skads one to wszystko wiedza :) tak smao jak mozna wyczytac takie bzdury ktore wpajaja nam babcie typu ze nei wolno nosic naszyjnikow bo dziekco owinie sie pepowina i inne przesady :D:D
ale skoro uwazasz ze one nie maja racji to napisz dlaczego :O skoro wiesz lepiej ;/

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ewka20 czy to 20 to iloraz twojej inteligencji??? :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

przyszla ewka powiedziala co wiedziala i poszla...a kto powiedzial ze znieczulenie podpajeczynowkowe szkodzi dziecku? ty czytaj kobieto ze zrozumieniem...hehe :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ewka ma depresje ciazowa..dlatego tak mowi...poza tym 20 lat i bardzo sie boi napewno....uszy do gory kochana...najprawdopodobniej znieczulenie nie bedzie ci potrzebne bo urodzisz bez niego...wiec sie nie martw... :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: po porodzie

czesc mam na imie agata.
Osiem miesiecy temy urodzilam synka, przez cesrskie ciecie. Od tamtej pory caly czas mam bole i zawrowy glowy. Lezalam w szpitalu na neurologji zrobili badania i nic nie wykazaly. Wyszlam do domu z niczym.
Nie wiem co mam robic. Moze ktos mial podobny problem. Pozdro!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: po porodzie

to jeszcze raz ja AGATA
zapomnialam dodac ze cesarka odbyla sie przy uzyciu znieczulenia zewnatrzoponowego

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Czesc dziewczyny!

Nie jestem ekspertem w dziedzinie znieczuleń, ale z tego co wiem to znieczulenie zewnatrz oponowe nie szkodzi ani dziecku ani mamie i wykonuje sie je przy porodzie naturalnym czyli sn. Jeszt zdrowsze niz jakiekolwiek "glupie jasie", ktore przenikaja przez lozysko do dziecka.

Przy porodzie poprzez cc mozliwe jest znieczulenie podpajeczynowkowe (znieczulenie miejscowe), przy ktorym od pasa w dol nic nie czujesz, ale jestes swiadoma i widzisz wszystko co lekarze robia podczas cc. Jeste tez druga mozliwosc o ktorej mi wiadomo pelna narkoza (usypiasz i budzisz sie juz po porodzie) czyli tzw. znieczulenie ogolne.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

coby rozwiać wątpliwości proszę bardzo...

http://www.znieczulenie.yoyo.pl/znieczu ... i_paj.html

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam...
Ogladajac i czytajac tekst z podanej wyzej w poscie stronce..nie ma sensu nic dodawac...
Pracuje (a raczej pracowalam do momentu zajscia w ciaze) na oddziale chirurgicznym , gdzie zabiegi w obu tych znieczuleniach (nie wspomne o ogolnym) byly standardem...
Wroce jednak do wypowiedzi ktorejs z dziewczyn odnosnie nieodpowiedzialnych i niekompetentnych pielegniarek!
To nie zadanie pielegniarki poinformowac pacjenta o zasadach dzialania znieczulenia takiego czy owego w trakcie i po zabiegu...Take zadanie ma Anestezjolog, ktory powinien jeszcze przed samym zabiegiem rozmawiac z pacjentem wyjasniajac MU wszystko i to szczegolowo...nawet wspominajac o powiklaniach takze o ewentualnym "bolu popunkcyjnym"
Pielegniarki jedynie po zabiegu moga przypominac o tzw lezeniu plaskim...To cala Jej rola w tego typu uswiadamianiu...A czesto jest tak, ze jak to pacjenci- wiemy lepiej i tak robimy swoje niedowierzajac!

Przy takich bolach owszem podlancza sie kroplowki tzw plyny uzupelniajace ale nie sa to jakies wyjatkowe...Po prostu nawadnia sie organizm i podaje w plynach leki p/bolowe, czasem silne...tylko dlatego, ze dozylnie szybciej dzialaja...Poza tym zaleca sie takim pacjentom z bolami popunkcyjnymi duzo pic !!!!!!! I to jest bardzo wazne...Unikanie slonca i wysilku fizycznego!
Nic wiecej w tej kwestii nie da sie zrobic...Bol po prostu musi minac...U jednych szybciej u innych trwa dluzej...

Pozdrawiam cieplo kazda z Was!
Milego weekendu!

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ruda_Wiedzma Świetny link :brv: zrozumiałam dzięki niemu różnicę między znieczuleniem zewnątrzoponowym i podpajęczynkowym :D

Ale mam jeszcze pytanie :
Mam rodzić w prywatnej klinice, tam znieczulenie zewnątrzoponowe wykonuje się do każdego porodu sn chyba ze pacjentka sobie tego nie życzy. Czy któraś z was miała takie znieczulenie podczas porodu sn ? chodzi mi o to czy poród przebiega podobnie jak bez znieczulenia,tylko eliminując ból? czy nie hamuje skurczów, czy w jakiś sposób nie przedłuża porodu. Chodzi mi głownie o wady i zalety z skorzystania z możliwości znieczulenia. :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dziewczyny 1 pytanie - czy jak zazadam znieczulenia to mi dadzą ?
2- czy mozliwe jest zeby znieczulenie zewnątrz oponowe nie działało przy porodzie SN ?
3- czy po porodzie sn - tez ma sie to cos w rece nyflon ? neflon nie wiem jak sie to nazywa - NIE JESTEM PO MEDYCYNIE ;]]]]]]]
4- czy po sn mozna jesc ? ;]]]]]]]]

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

kajka- znieczulenie zzo (zewnątrzoponowe) podane zbyt wczesnie może spowodować spowolnienie akcji porodowej, ale przewaznie pomaga, bo nie czujesz bólu, rozluźniasz sie i skurcze więcej moga zdziałac :wink: przeważnie po zrobieniu zzo podaje sie oxytocyne w kroplówce co dodatkowo "popycha" akcje. przy znieczuleniu zzo nalezy pamietać, że znieczulenie nie eliminuje całego bólu a jedynie 80%, a że ból wzrasta to nie ma tak, że nas nic nie boli przy porodzie :wink: znieczulenia nie podaje się tez po osiągnieciu pełnego rozwarcia, żeby rodząca mogła odczuwać skurcze i skutecznie przeć :) znieczulenie zzo zaleca sie podawać między 4 a 6 cm rozwarcia

dominisia- odpowiem ci tak:
1znieczulenie jest na żądanie, zwykle płatne, ale w niektórych szpitalach niedostepne ze względy na brak personelu uprawnionego do podawania takiego znieczulenia (jeśli w szpitalu nie ma takiej mozliwości położna może zaproponować ci inny środek przeciwbólowy- pochodna morfiny[podobno straszne swiństwo i rzadko starają sie uzywać]). najlepiej zorientuj sie tam gdzie bedziesz rodziła czy jest taka możliwość.
2. znieczulenie działa, ale nie przez cały czas, trzeba podawac kolejne dawki co około 1-2 godziny(w zależności od natężenia bólu), ale przez cewnik, także w kregosłup kłują tylko raz :wink: trzeba tez pamietac przy przedłuzającym się porodzie, że nie można podawać w nieskonczoność znieczulenie, istnieje jakaś granica w ilości leku
3. wenflon (tak sie nazywa to w rece- czasem na dłoni czasem na przedramieniu) jest zakładany albo na izbie przyjć przy przyjeciu do szpitala, albo już na porodówce. podawane sa przez niego płyny (sól fizjologiczna) i leki (np. oxytocyna). kazda rodzaca usi go niestety mieć :( zdejmuje sie go dopiero jakiś czas po porodzie. jesli w trakcie porody sn padnie decyzja o cc to tez nie wyjmuja wenflonu. cewnik po znieczuleniu zzo (taka rurka przyklejona wzdłóż pleców- jeden koniec masz w krzyżu a drugi przyklejony jest na ramieniu) trzeba mieć przez dobe w razie gdyby zaistniała konieczność szybkiego podania jakiegoś leku (szybciej niż przez rekę)
4. na pewno nie od razu, trzeba poczekac dosłownie pare godzin (gorzej jest po cc, dają jeśc dopiero po kilkunastu godzinach). ale osobiście ci powiem, że jakoś nie odczuwałam głodu chociaż od wtorku do czwartku nie jadłam :wink: (urodziłam w środe po południu, ostatni posiłek we wtorek koło 18, zjadłam potem kleik [pycha :P] w czwartek koło 14)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dominisiaten link :
http://www.znieczulenie.yoyo.pl/znieczu ... i_paj.html
Wiem powielam go, ale myślę ze warto !! Tam masz wszystkie info o znieczuleniach !! Wiadomości są niezwykle wyczerpujące. Dobrze jest poświecić stronie dużo czasu bo na prawdę są tam wszystkie odpowiedzi :D
pobuszuj po całej stronie :!:

solemanthea dzięki bardzo :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dzieki dziewczyny ogromne dzieki :]

a jeszcze jedno ale nie odnosnie znieczulenia
wypadła mi dzisiaj plomba :[[[[[[[[[[[[[[[ jestem wsciekła ale pojde po rozwiązaniiu - powiedzcie mi czy jak tylko dojde do siebie od razu moge isc do dentysty czy tez nie jest to takie proste ?? ;[
i mysle tez o znieczuleniu u stomatologoa bo caly czas robili mi bez bo nie działało - ale to chyba przez ciąze - macie wiecej doswiadczone glowy wiec wiem ze dacie rade mi odpowiedziec
z gory dziekuje :*

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

dominisia- z tym dentysta może ci sie nie udać :roll; ja od porodu próbuje dojść a mam zaedwie 50 metrów :roll: nie ma kto z synem posiedzieć... :( a zębów wszystkich nie zdążylam zrobić przed porodem, bo byłam ciągle zakatarzona :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

solemanthea nawet nie zartuj :] ja muszeeeeeeeeeeeeeee :] bo zle mi bez plomby hyhyhyh ;/

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.

Dominisia myślę że dasz radę ;)

ja po porodzie (2 tygodnie) miałam ściągany aparat z ząbków 8) bo nosiłam go 2 lata. I później jeszcze kilka razy jeździłam do stomatologa a miałam do niego aż 70km 8)

Za każdym razem byłam z dzidzią i nie było żadnego problemu.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Poród

Strefa czasowa UTC [letni]