Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 4:31 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość

Witam. Jestem nowa na forum. Mam pytanie odnośnie podnoszenia główki.
Patrycja ma skończone 3 miesiące i leżąc na brzuszku ( czego nie znosi ) ledwie podnosi główkę. Troszkę mnie to martwi. oprócz tego usilnie przekręca główkę w prawa stronę . Boję się czy to czasem nie jest napięcie mięśniowe? Wizytę u lekarza mam dopiero za 2 tygodnie. Proszę poradźcie!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

hej. Moja coreczka ma juz skonczone 3 miesiace i lezac na brzuszku opiera sie na przedraminiach i glowke wysoko wyciaga ale jeszcze z 3 tyg wstecz tez miala problem.Lezac na brzuszku ledwo co podnosila i rowniez tylko na prawa strone miala skrecona głowke.I tak jak Twoje dzieciatko nie lubiala lezec na brzuchu,zreszta teraz jak dlugo lezy tez sie denerwuje wiec nie masz sie co martwic mysle ze to zalezy od rozwoju dziecka.Jedne dzieci szybciej sie rozwijaja a drugie wolniej Wiec nie martw sie i glowa do gory... :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Z moja małą był ten sam problem. ile leżała na brzuchu tyle płakała, główkę trzymała tylko w lewą stronę. Poszłam z nią do lekarza i lekarka kazała poprzez zabawę zachęcać dziecko do obracania główki.Tak było do 11 tygodnia. Teraz Patrycja ma prawie 4 miesiące i macha głową we wszystkie strony, polubiła troszkę leżenie na brzuszku odkąd zaczęła podpierać się na przedramionkach.
Życzę powodzenia

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

to samo u mnie......Andrzejek tak się darł jak go kładłam na brzuch,ze szkoda opowiadać..po dwóch tygodniach wszystko jest ok!!!!!!!!!!
powodzenia!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

moim zdaniem jesli cos cie niepokoi to skonsultuj to z lekarzem. moj filipek ma 1.5 miesiaca i podnosi glowke lezac na brzuszku, ale odkreca ja w prawa strone. tez sie martwie ze nie powinno tak byc ale z tego co wyczytalam na necie to czesta i nieszkodliwa przypadlosc

skrajne przypadki okresla sie jako KRĘCZ. wpisz w wyszukiwarce i poczytaj. ide do pediatry za tydz to tez sie upewnie czy z moim dzidziaczkiem wszystko ok.

pozdrawiam i zycze duuuuuuuuuuuzo zdrowka :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

kazde dziecko jets inne. moja Oli jak miala 3 miesiace dopiero zaczela dobrze podnosic glowke a jej kuyn w tym wieku juz sie przewracal ladnie na plecki i podnosil sie na przedramionach. Nela w sylwestra majac lekko ponad meisiac juz sie przekrecila ladnie i nadal przekreca (nie byl to przypadek) glowke tez bardzo ladnie podonosi i podtrzymuje sie na przedramionach !!! to zalezy od diecka- od jego budowy ciala najbardziej- jesli jest pulchniutkie i ma krotka szyjke i krotkie przedramiona bedzie ciezej (tak jak Olivce) a gdy jest chudsze co z tym idzie dluzsza szyjka i dluzsze przedramiona (bo jest wyzsze) to o wiele latwiej. wedlug mnie nie ma nic do niepokoju ale zapytaj sie lekarza koniecznie- lepiej dmuchac na zimne. a co do przekrecania w ejdna strone- ja mialam to z OLi i teraz z Nela. trzeba pilnowac i przekladac na sile w druga strone. moze lozeczko przestawic odwrotnie zbey sie patrzylo w druga strone

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mój syneczek ma skońzone 7 tyg i lezac na brzuchu bardzo wysoko unosi głowe - potrafi utrzymac ja przez dobre 10 sekund - podpierasie na przedramionach. Jak trzymam go na ramieniu do odbicia - jest podobnie - rozglada sie na wszystkie strony - a głowe ma oczywiscie w pionie - az musze ja trzymac co by za bardzo nie wyginał jej do tyłu.Bardzo przy tym sie denerwuje i grymasi. Lekarka skierowała mnie do neurologa wskazujac - duze napiecie miesni.
w piatek 19. mam wizyte zobaczymy jakie bedzie rozpoznanie.

dodam ze mam dziecko wyjatkowo ruchliwe - kreci sie wierci, a przy tym jest juz bardzo komunikatywny - lubi jak sie wszyscy nim zajmuja - jak nie patrzysz to wydaje z siebie głosne tony by zwrócic na siebie uwagę. Jak do niego mówisz odpowiada swoimi dzwiekami usmiechajac sie albo złoszczac.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

Moje dziecko też jest bardzo komunikatywne. I też lubi jak się koło niego skacze :lol: Natomiast bardzo mało się śmieje. A szkoda :(
Główkę trzyma dość długo w górze (ostatnio ponad 30 sekund). Może to dlatego, że bardzo często (od pierwszych dni życia) kładziemy go na brzuszku i bardzo często też tak śpi.
Pozatym jak podnosi głowę to prostuje nóżki i zadziera je do góry i robi taką jakby łódkę

Jak byliśmy 2 tygodnie temu u rehabilitantki to powiedziała, że on za wysoko tą głowę podnosi i żeby mu tak nie pozwalać robić, bo to niedobrze.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

dorotasz pisze:
Mój syneczek ma skońzone 7 tyg i lezac na brzuchu bardzo wysoko unosi głowe - potrafi utrzymac ja przez dobre 10 sekund - podpierasie na przedramionach. Jak trzymam go na ramieniu do odbicia - jest podobnie - rozglada sie na wszystkie strony - a głowe ma oczywiscie w pionie - az musze ja trzymac co by za bardzo nie wyginał jej do tyłu.Bardzo przy tym sie denerwuje i grymasi. Lekarka skierowała mnie do neurologa wskazujac - duze napiecie miesni.
w piatek 19. mam wizyte zobaczymy jakie bedzie rozpoznanie.

Moja mała tak robiła i teraz jest rehabilitowana raz w tygodniu...dopóki nie zacznie chodzić. Niektóre dzieci z tego wyrastają i rehabilitacja nie jest potrzebna. Ja wolę profilaktycznie jednak z nią ćwiczyć bo potem konsekwencje są różne...
Rozpoznanie napięcie mieśniowe...
Jak coś to pytaj z chęcią odpowiem na szczegóły...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam, ja mam 2- miesięczne dziecko. robi podobnie, czyli leżąc na brzuszku podnosi główkę dość wysoko i nóżki prostuje. Noszony pionowo często się rozgląda i praktycznie sam trzyma główkę. Chcę zapytać o to napięcie mięśniowe. Czy to poważne? Niedawno był badany przez pediatrę i nic nie stwierdził.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Powiem tak...dla mnie jest to poważne bo ma wpływ na rozwój dziecka.
Ale" diagnoza o nieprawidłowym napięciu mięśniowym nie oznacza bardzo poważnej choroby. Często konieczna jest jednak rehabilitacja, gdyż nawet niewielkie zmiany w układzie nerwowym mogą niekorzystnie wpłynąć na rozwój dziecka w późniejszych latach. Maluszek wiotki, ze zbyt słabym napięciem, może później niż rówieśnicy zacząć wstawać, gorzej niż koledzy biegać, z trudem uczyć się jazdy na rowerku. Dziecko ze zbyt dużym napięciem mięśniowym miewa kłopoty z koncentracją uwagi. Również niektóre wady ortopedyczne, jak np. płaskostopie czy skrzywienie kręgosłupa, mają właśnie neurologiczne podłoże. Jeżeli odpowiednio wcześnie podejmie się rehabilitację, można im zapobiec i zapewnić dziecku szansę jak najlepszego rozwoju."
Moja pediatra tego nie stwierdziła bo co ona może stwierdzić po 10 minutowym kontakcie z dzieckiem. Najlepiej poprosić o skierowanie do neurologa jeśli ma się takie podejrzenie.
U nas było to tak że ja chodziłam 4 tygodnie do lekarza i mówiłam że dziecko jest niespokojne, łapczywie je pierś, płacze nie śpi prawie cały dzień, pręży się wygina, ma kłopoty z kupką itd... to powiedziała że to kolka :shock: To poprosiłam o skierowanie do szpitala na badania bo chciałam to wykluczyć i sprawdzić czy to nie przypadkiem jakaś bakteria.
Zrobiono jej posiew moczu i kału i nic nie znaleziono ale potwierdzili moje obawy co do napięcia mięśniowego i miałam rację.
Tu masz artykuł skąd jest cytat:<link/zakaz>

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]