Dzisiaj jest pn kwie 27, 2026 4:24 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 243 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Expert

Norbit żona nie może wziąść urlopu macierzyńskiego? Czy pracowała przed porodem?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

zona nie pracowala i nie moze isc na urlop maciezynski

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert

Sytuacja jest bardzo ciężka, ponieważ jeśli matce nie przysługuje urlop macierzyński to ojciec również nie może skorzystać z niego nawet w wymiarze 2 tygodni. Na opiekę nad żonę można wziąść 14 dni zwolnienia lekarskiego. Następnie można otrzymywać wolne z pracy i zasiłek opiekuńczy z ZUs przez 60 dni na dziecko jeśli jest zdrowe z powodu zamknięcia żłobka lub na chore więc niestety trzeba pokombinować i uprosić lekarza. Urlop wypoczynkowy, zwolnienie lekarskie na siebie do 182 dni potem można ubiegać się o świadczenie rehabilitacyjne. Ostateczność urlop bezpłatny bądź rozwiązanie umowy o prace i przejście na zasiłek dla bezrobotnych. Żona powinna zgłosić się do MOPS po pomoc tj. zasiłek celowy na leki, żywność, ubrania.
Pozdrawiam.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

A może jest możliwość załatwic opiekę na żonę. Jest inwalidką I kat, po porodzie jej stan np się pogorszył i wymaga teraz stałej opieki. Musiał bym zrezygnować z pracy na rzecz opieki nad żoną. Ale jak to się załatwia i ile mógł bym dostawać na opiekę, może na życie by wystarczyło?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cześ dziewczyny :) ja tez juz nic z tego nie rozumiem.... moze opisze swoja sytuacje: Aktualnie jestem zatrudniona na caly etat, od polowy maja jestem na L4 (14 tydzien :) ) a urodze w listopadzie, przy czym umowe mam do końca grudnia- ale co potem?? Moge liczyc na płatny macierzynski??
Moj maz pracuje-jego dochod brutto bedzie wynosił ok. 1400 ale do końca nie wiem bo teraz zmienia prace, ale netto dostanie 1000 zł, wiec czy bedzie nam sie nalezal jakis zasilek??
Prosze pomózcie...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Lobuzica jeśli Ci po urodzeniu nie przedłuża umowy to dostaniesz zasiłek macierzyński z zusu w takiej samej wysokosci jak dotychczasowe dochody :D.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert

Norbit możesz otrzymywać na zonę świadczenie pielęgnacyjne w kwocie 420 zł wypłacane przez Ośrodek Pomocy Społecznej jeśli żona ma orzeczenie o niepełnosprawności i nie macie innych oficjalnych dochodów i żona może otrzymywać zasiłek rodzinny na dzieci i jeszcze na siebie 158zł zasiłku pielęgnacyjnego. Zgłoście sie również do Opieki Społecznej po zasiłek celowy na ubrania, żywność, leki.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dzień dobry . mam pytanie znajoma nie przepracowała 6miesięcy. umowe bedzie miała przedłużaną do czasu porodu czy po porodzie bedzie jej sie należał zasiłek maciężynski? jezeli tak to gdzie najlepoiej sie udac żeby załatwić wszystkie formalnośic? dziekuje za odp. i pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

kiniahiszpania- Wielkie dzieki za szybką odpowiedź, pocieszyło mnie to :) a gdzie o taki zasilek trzeba sie starac?? pismo do ZUS-u trzeba zlozyc czy gdzies indziej?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Lobuzica nie ma sprawy . nie wiem czy teraz własnie takie sa przepisy , ale myśle ze za dużo sie nie zmieniło . Pewnie po zakończeniu umowy dosaniesz papiery z pracy i bedziesz musiała sie udac do swojej jednostki zus tam złożysz odpowiedni wniosek i papiery , i oni dalsza częsc macierzyńskiego będa wypłacac .

Magdalena miałam podobną sytuację . Umowe przedłóżoną do dnia porodu , nastepnie po urodzeniu dostałam papiery z pracy , poszłam z nimi do Zusu i je złozyłam. Chyba w ciągu 30 dni od wpłynięcia papierów dostałam pierwsze pieniadze .

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam! Mam pytanie bo nie wiem jak zostnie rozwiązana sprawa zasiłku w mojej sytuacji! Wiem ze bedzie on wyplacany przez zaklad pracy poniewaz oplacaja skladki za ponad 30 osób, tylko jaka powinna byc jego wysokosc? Pracuje na umowe na czas nieokreslony i na umowie mam stala kwote, jednak co miesiac wyplacana jest rowniez premia od ktorej pobierane sa wszystkie skladki. Jaka kwota bedzie wyplacana jako zasilek macierzynski? z gory dzieki za pomoc

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Alexandro_S z tego co sie orientuje wysokosc zasiłku to 100 % twoich zarobków . Jeśli kwota wypłaty wacha sie znacznie , będzie wyciągnieta średnia z oststnich 12 miesiecy , jeśli nieznacznie zarobki sie wachają wyciągaja średnią z oststnich 6 miesięcy . Premia także wlicza sie w zarobki skoro masz od niej odciągane wszystkie składki i podatki .
Pytanie jak Twoje zarobki będą wyglądac w ciązy ?
Czy także bedziesz dostawac premię ?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam . Kinia dziekuje za szybką odpowiedz bardzo mi pomogło. a prosze mi jeszcze podpowiedzieć czy pracodawca może nie wyrazic zgody na to żebym wróciła do pracy na 1miesiąc zeby póżniej otrzymywac płatny wychowawczy??? dziekuje dzioewczyny za pomoc w moim i znajomej imieniu :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

MagdalenaXN1 ale dlaczego chcesz wrócic do pracy na miesiąc? Nie możesz odrazu isc na wychowawczy?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Kinia tu nie chodzi o mnie ja jestem na macierzynskim ale znajoma przepracowała tylko 5miesiecy i zeby uzyskac płatny wychowawczy to musi miec przepracowane 6msc. a w tej chwili ona juz przebywa 3miesiace na zwolnieniu :(.
Kinia a jezeli o mnie chodzi to ja ide na wychowawczy :). poniewaz nie bede w stanie na nic innego pracowac jak tylko na nianie dla chłopców :(. bede musiała ukrucic pasa i zyc w "nedzy niestety" :(. :oops:
teraz mój synek miał urodziny 8 i nie mogłam mu kupić prezentu bo mnie nie stać wiec ....przepraszam to nie miejsce na te słowa :oops: :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

magdalenaXN1 wiem, że jest wiele informacji na ten tamat, ale czy możesz mi napisaż ile mają Twoje szkraby i czy nie masz z kim ich zostawić w razie ewentualnej pracy w trakcie macierzyńskiego?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam Mritula. Mój starszy synek ma juz 8lat a malutki ma (bedzie miał )4 miesiace. ale to zalezy jaki typ pracy by był i na jak długo :). pewnie kwestia rozmowy z dziadkami starszego syna bo z małym by nie było problemu na pewno :).ale praca w trakcie macierzynskiego jest nie legalna :evil: ???? pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

MagdalenoXN1 ale czas ze zwolnienia liczy sie do stażu pracy !! Nie jestem pewna tego na 100 % ale tak mi sie wydaje !
No i w pierwszym poście pisałas ze koleżanka ma przedłóżona umowę do dnia porodu , więc macierzyński owszem dostanie niesty wychowawczego raczej nie , chyba ze zatrudniu sie gdzies indziej i wtedy po jakims czasie pójdzie na wychowawczy.

Szkoda ze jestes w takiej sytuacji . Ja niestetety nawet wychowawczego nie dostawałam po urodzeniu córki bo umowa jedynie była przedłóżona do dnia porodu .

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ale jezeli przepracowałaś 6miesiecy w zakładzie pracy to należy ci\ sie wychowawczy płatny :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

witam

mam pytanko mam staz w sklepie z farbami na 6 miesiesy a jestem w 6 tyg ciazy i powiedzcie mi czy przysluguje mi zasilek i urlop macierzynski jak tak to ile?

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 243 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]