Dzisiaj jest ndz maja 17, 2026 4:30 am

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Maluchy

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 21928 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 1097  Następna
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

No więc czas przenieść się tutaj. Zapraszam wszystkie grudnióweczki. I te które miały nimi być, a nie są bo natura postanowiła inaczej :wink: .

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

mialam termn na 6 gru ale ciesze sie dzieciatkiem juz od 23 listopada.
maciezynstwo to cos wspanialego :P

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Emillca pisze:
No więc czas przenieść się tutaj. Zapraszam wszystkie grudnióweczki. I te które miały nimi być, a nie są bo natura postanowiła inaczej :wink: .

Witam jestem świeżą mamą, urodziłam córeczke 14 grudnia ma na imię Julia i mam do was mnóstwo pytań , zreszta chyba jak każda świeżo upieczona mama.Codzień nasuwaja sie nowe pytania. Moja córka budzi sie w nocy na karmienie ok 12 lub 1 ale nie śpi po 3 godz po karmieniu . czy to normalne?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

witam grudniowe mamusie i ich pociechy moja córcia urodziła się 17 grudnia jest fantastyczna, tylko czasem ma kolki i strasznie się męczy.
kasiaroll moja mała i też Julia również czasami robi sobie przerwę w spaniu i rozgląga się po pokoju albo sobie spokojnie macha łapkami a potem zasypia jak by nic wiec nie martw się maluszki muszą sobie poukładać kiedy jest dzień a kiedy noc pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

To i ja się melduje w nowym temacie :D Danielek przyszedl na świat 24.12.Jest sliczny i kochany,nie moge się na niego napatrzec,a jak za dlugo spi to już za nim tęsknię :) ale na pewno wszystkie czujecie to samo...
czy któras z Was ma chustę do noszenia noworodków?i czy warto ją kupić?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

bjork pisze:
witam grudniowe mamusie i ich pociechy moja córcia urodziła się 17 grudnia jest fantastyczna, tylko czasem ma kolki i strasznie się męczy.
kasiaroll moja mała i też Julia również czasami robi sobie przerwę w spaniu i rozgląga się po pokoju albo sobie spokojnie macha łapkami a potem zasypia jak by nic wiec nie martw się maluszki muszą sobie poukładać kiedy jest dzień a kiedy noc pozdrawiam

Witam pisałaś coś o kolce , moja mała też je ma i przez to tez nie sypia w nocy, tak ogólnie to jeszcze od jej narodzin normalnej nocy nie mieliśmy bo albo ma kolke albo lezy przy piersi po 2 lub 3 godz.Do tego pogryzione brodawki uff..Obawiam sie tzw depresji bo po paru godz bujania i nocnego noszenia wysiadam nerwowo.Ale pocieszam sie ze jeszcze tylko 2 miesiace moze potrwac ta kolka.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

Melduję się w temacie.
Jaś urodził się 26.11.06. Ale serduchem jestem z grudniówkami, bo taki był termin porodu.
Jaś jest kochanym skarbkiem. Naprawdę spokojne dziecko. Wysypiam się przy nim i mam czas dla siebie i żeby coś zrobić w domu.

Napiszę kilka rzeczy, do których się stosuję w nocy, żeby Jaś się nie rozbudzał. Może coś Wam to pomoże:
- mam bardzo ciemne światło (lampka nocna - najsłabsza żarówka - chyba 15)
- nie odzywam się w nocy do dziecka wogóle...nawet szeptem
- nie nawiązuję kontaktu wzrokowego
- szybko zmieniam pieluchę bez zbędnego kremowania
- "nagrzewam" w dłoniach chusteczkę wilgotną żeby nie była zimna
- bardzo wolno kładę go spowrotem do łóżeczka
Zdarza się, że Jaś mimo to się rozbudzi i nie chce spać. Ale u mnie to są sporadyczne przypadki. Wtedy (niepedagogicznie :lol: ) zabieram go do swojego łóżka.
Co do kolek to Jaś ma na szczęście takie co mu nie przeszkadzają w spaniu. On się pręży i puszcza gazy, ale nie płacze. Ja staram się go dość często kłaść na brzuszku a to pomaga.
3 godzinki przy cycu :shock: Ja ani razu tak nie miałam. Współczuje bardzo. Kasiaroll a czy używasz smoczka? U mnie smoczek jest bardzo pomocny.

Ostatnio zmieniony sob sty 06, 2007 7:16 pm przez Arianka, łącznie zmieniany 1 raz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witajcie,
ja miałam termin na 11 stycznia. Czyli Miłoszek powinien być jeszcze w moim brzuszku. Ale urodził się 22 grudnia więc jestem z wami grudniowe mamuśki :D
Miłosz jest swietny, uwielbiam się na niego patrzeć. Jak narazie jest w miarę spokojny. Choc ostatnio nie może zrobić kupki, nie wiem czy to objaw kolki???
A oto mój Miłoszek - ma 2 tygodnie:
Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ja osobiście polecam na kolkę czopki Viburcol są naprawdę niezłe i bez recepty no i dostałam jeszcze od pediatry Debridat ale to tylko na receptę dzięki temu Mała chociaż trochę sypia i nie jest tak zdenerwowana. mam pytanko czy wasze dzieciaczki dostają już witamnkę D3 i czy byłyście może na usg bioderek u mnie to "przymus"?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

Bjork witaminkę D3 daję Jasiowi od pierwszej wizyty u pediatry czyli od ok. 3-go tyg. jego życia.
Na USG bioderek idziemy w piątek. Byliśmy najpierw u ortopedy. Niestety wszystko prywatnie, bo państwowo to się czeka nie wiadomo ile. :twisted:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam moje drogie na nowym forum. Dla przypomnienia urodziłam Dawidka 21 grudnia ważył 3500 i miał 57 długości. Równo dwa tygodnie po porodzie ważył 4200 i od drugiego tygodnia życia przyjmuje witaminę D3. Przez dwa ostatnie dni zatrzymały mu się bąki, strasznie się prężył i wyginał, robił się caly czerwony i był zły, aż płakał. Zaczęłam pić koperek, chciałam też niunia przepajać ale nie umie ssać z butelki, tylko toleruje cyca. Masujemy przuszek,często nosimy w pionie żeby się odbijało, ale jednak najlepsza jest gruszeczka w tyłeczek. To niunia nic nie boli a pomaga, poddaje się bez płaczu. Jak wsadzę gruszeczkę i te zwieracze puszczą to nie raz byłam cała w kupce.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Arianka pisze:
Melduję się w temacie.
Jaś urodził się 26.11.06. Ale serduchem jestem z grudniówkami, bo taki był termin porodu.
Jaś jest kochanym skarbkiem. Naprawdę spokojne dziecko. Wysypiam się przy nim i mam czas dla siebie i żeby coś zrobić w domu.

Napiszę kilka rzeczy, do których się stosuję w nocy, żeby Jaś się nie rozbudzał. Może coś Wam to pomoże:
- mam bardzo ciemne światło (lampka nocna - najsłabsza żarówka - chyba 15)
- nie odzywam się w nocy do dziecka wogóle...nawet szeptem
- nie nawiązuję kontaktu wzrokowego
- szybko zmieniam pieluchę bez zbędnego kremowania
- "nagrzewam" w dłoniach chusteczkę wilgotną żeby nie była zimna
- bardzo wolno kładę go spowrotem do łóżeczka
Zdarza się, że Jaś mimo to się rozbudzi i nie chce spać. Ale u mnie to są sporadyczne przypadki. Wtedy (niepedagogicznie :lol: ) zabieram go do swojego łóżka.
Co do kolek to Jaś ma na szczęście takie co mu nie przeszkadzają w spaniu. On się pręży i puszcza gazy, ale nie płacze. Ja staram się go dość często kłaść na brzuszku a to pomaga.
3 godzinki przy cycu :shock: Ja ani razu tak nie miałam. Współczuje bardzo. Kasiaroll a czy używasz smoczka? U mnie smoczek jest bardzo pomocny.

Witam
Ja tez tak robie ciemno w pokoju i zero kontaktu, jak narazie nic nie dalo.A co do smoczka naczytałam sie w różnych książkach żeby dzidziusia nie uczyc smoka ponieważ zakłóci to rytm karmienia piersią, ale niestety dzis była pierwsza noc i musiałam sie przełamać dałam małej smoka po czym uspokoiła sie i nawet z nim zasneła co prwada po 2 godz ale bez krzyku sie obeszło. Zobaczymy jak dziś bedzie.Juz nie wiem może to wina tego co jem że młoda nie chce po nocach sypiać i ma tą kolkę ,mało co jem zeby jej nie zaszkodzić ale to nic nie daje...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

Zuzia masz odwage z tą gruszeczką. Ja to sie boję takich rzeczy robić.. no chyba żeby mi ktoś pokazał.
Kasiaroll też czytałam o smokach. Jeden książki mówią, że nie wolno a inne, że do 3 m-ca można dawać. U mnie rady nie było.
W nocy Jaś smoka nie potrzebuje. Natomiast w dzień nie daje rady bez niego.
Ja też jem mało rzeczy. Wszystko bez soli i przypraw a Jasio i tak ma gazy i sie pręży. Jak mu dałam herbatki z kopru włoskiego to miał rozwolnienie... i mu już nie daję.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

witam w niedzielę rano u nas pogoda okropna ja wyspana Julka obudziła sie tylko 3 razy dostała jeśc i poszła spać dalej fajna nocka teraz też sobie śpi
Arianka widzę że Ty też z Wawy możesz mi powiedzieć gdzie idziecie na to USG my mamy skierowanie ale wszędzie są takie terminy że szkoda gadać.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Hej :D

Ja tez sie melduje ;-)

Marysia miala urodzic sie w listopadzie ale natura postanowila inaczej.
W sumie dusza i sercem jestem listopadowka, ale z porodu jestem grudniowka ;-)
Moje serducho urodzilo sie 1 grudnia o 19:55 poprzez CC.
Wazyla 3500 i 57 dluga byla.
Dostala na poczatku 6 punktow a poznie 8 i 10.

No ale teraz to kawal babeczki ;-)

Pozdrawiam pa

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Moja Marysia zaczyna juz do nas cosik mowic.
Jest bardzo towarzystak i duzo sie usmiecha - swiadomie.
Dzis spala az do 4:30 od 22. Alez sie wyspalam ;-)

Widze, ze moja Miska wazyla tyle przy porodzie co Dawidek ;-)
Albo to maly chlopczyk, albo to duza babeczka hihihi

O mala sie juz obudzila ide do niej pa

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam u nas noc calkiem niezla nie spalyśmy tylko od 12 do 3.40, ale bez placzu za to moje piersi juz wysiadły od ssania.Dziewczyny czy któraś z was karmi butelką jeśli tak to ile czasu to zajmuje i po jakim dzidzia usypia? Julcia w dzień tez przy cycu potrafi po 2 lub 3 godz lezec. Mały pieścioch:)A co witaminy d3 to moja lekarka kazała mi podawać od 4 tyg tylko jeszcze nie wiem jak to podawać.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

A wiec tak to jest u mnie.
Ja podaje witamine D3 od 4 tygodnia jedna kropelke na lyzeczce lub na sutku.
Zaraz przed jedzeniem.
Potem daje jej jesc.

Ja dokarmima butelka wieczorem.
O 20 ja kapie zajmuje nam to tak 30 minut moze ciut dluzej.
Potem karmie ja butelka i zajmuje nam to jakies kolejne 30 minut
i klade ja spac.
Przez godzine nie usypia tylko sie kreci i wierci.
Przez ten czas musze dac jej cycka i o 22 juz spi.
Raz spi do 2 czasem do 3 a dzis w nocy byl rekord do 4:30.
W nocy je jedna piers jakies 10 minut.
Pozniej jak sie budzi gdzies po 3 godzinach czasem po 2 znow kolejna piers i tez jakies 10 minut.
Nad ranem je jakies 30-40 minut i to z dwoch piersi.
W ciagu dnia je jakies 30 minut z jednej piersi potem z drugiej.
Czasem je co 2 godziny a czasem co godzine.
Zalezy ile spala.
Ale najdluzej spi miedzy 12 a 16 a potem jest aktywna.
Czasem w ciagu dnia je z dwoch piersi.

To w sumie tyle jesli chodzi o jedzenie u mojej dzidzi.
Jesli za dlugo lezy przy cycku i widze ze tylko sobie ciumka a nie je to daje jej smoka ;-)

PA

Ostatnio zmieniony ndz sty 07, 2007 10:11 pm przez mona2222, łącznie zmieniany 1 raz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

U mnie fajna nocka. Jaś spał od 22-iej aż do 4-tej. A potem do 7 itd. Oby tak częściej :D

Co do karmienia butlą to niestety nie pomogę, bo ja ściągam do butli tylko jak gdzieś wychodzę na dłużej...
Jaś z cycuszka je jakieś 10 minut i się najada. Pewnie zbyt szybko i dlatego ma kolki (gazy).

Witaminkę D3 podaję na łyżeczce, do której dolewam własne mleko z piersi. I tak jak Mona pisała przed karmieniem jedna kropla.

Bjork ja na USG idę prywatnie. Mój M ma z pracy wykupiony pakiet dla dzieci w LUX-Medzie. Wizyty do lekarzy mamy za darmo, ale za USG musimy płacić.

Ostatnio zmieniony ndz sty 07, 2007 6:41 pm przez Arianka, łącznie zmieniany 1 raz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cześć Dziewczyny. Jestem wycieńczona. Mam wrażenie że Małgosia sie nienajada. Mam mniej pokarmu, dawniej jadła tylko z jednej piersi a teraz jak zaśnie przy pierwszej i odłożę ją do łóżeczka to zaczyna się denerwować. Skutkiem tego jest kolejne przystawienie do piersi. Trwa to strasznie długo. Czasem wydaje mi się że juz powinna byc najedzona a ona całą piąstkę wsadza do buzi lub tak intensywnie ssie smoczka że mało go nie połknie. Już nie wiem co robić. Jutro będzie położna to się zapytam. A kto decyduje o dokarmianiu dziecka? Lekarz? Mona2222 sama podjęłaś taką decyzję? A co z wyborem mleka? Tez sama wybrałaś?

Mam tez pytanie do mam po cesarce. Jak się czujecie? Ja w szpitalu latałam jak fryga, na drugi dzień już sama prawie wszystko robiłam przy Gosi. A w domu- jakiś koszmar :x . Budzę się w nocy cała mokra, czuję się jakbym była chora, nonstop jestem zmęczona. Na dodatek mam chyba rwę kulszową. Miałam ją w ciąży, potem przeszło a teraz jak czasem mnie chwyci to mało co nie wyję. Z tym kręgosłupem to same problemy, bo jak karmię to na siedząco i odcinku piersiowym też boli. Chyba niedługo się garba nabawię :wink: . A no i jak długo krwawiłyście? Słyszałam że po cesarce krócej się krwawi, a mi dziś mija 3 tyg od cięcia i jeszcze krwawię.

I ostatnia kwestia. Usg bioderek. Pediatra w szpitalu kazał zwrócić uwage na bioderka bo cos mu się tam nie podobało, zaznaczył to nawet w książeczce. Byłam w środę u pediatry na patronażu, ona nawet na to nie zwróciła uwagi. Jak powiedziałam dlaczego nie sprawdza to powiedziała że to się robi przez usg. Jak powiedziałam że nie dostałam skierowania to powiedziała że nie dostane i mam sobie to zrobic prywatnie. Najpierw trza iśc do ortopedy, czy moge odrazu na usg, i potem z wynikeim do ortopedy?

Uaa ale referat :oops: . Musze uciekać. z góry dzięki za odp na moje pytania. Pozdrawiam i buziaczki dla dzieciaczków.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 21928 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 1097  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Maluchy

Strefa czasowa UTC [letni]