Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 11:26 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Poród

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Witam . Chciałabym dowiedzieć się czegokolwiek na temat znieczulenia zewnątrzoponowego . Rodziłam już troje dzieci , teraz jestem w ciąży po raz czwarty . Nigdy nie byłam znieczulona ale tym razem chyba bym chciała. Niewiem tylko jak to wygląda , czy czuje się skurcze parte np bo bardzo się boję że podczas znieczulenia poprostu nie będzie mi się chciało przeć ;-)
Czy cała akcja porodowa bardzo się przedłuża i wogóle jak to jest kiedy rodzi się nie czując bólu ( bo chyba sie nie czuje??)
Czy mogłybyście opisać swoje porody w znieczuleniu .
Mam jeszcze duuuużo czasu do porodu ale już teraz chciałabym się czegoś dowiedzieć żebym mogła podjąć odpowiednią decyzję . To będzie mój czwarty poród . Pierwszy był okropny ale każdy kolejny coraz mniej bolesny . Biorąc to pod uwagę ten czwarty powinien być jeszcze łatwiejszy , ale wiadomo - różnie to bywa . Żaden z porodów jednak mnie nie,, łaskotał,, więc rozważam wszystkie ,,za,,i ,,przeciw,,

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

7 sierpnia rodziłam ze znieczuleniem i wiesz co nie masz sie co obawiać bóli partych jako takich mieć nie będziesz ale będzie Cię cisło 'na kupę' ale nieboleśie. Skurcza bedziesz czuła, ale ból będzie tylko w 'punkcie kulminacyjnym' :) nie wiem jak to jest rodzić bez tego znieczulenie i nie chce wiedzieć bo chyba bym nie dała rady.
Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziękuje Ci za odpowiedz . Ja najbardziej sie obawiam tego że podczas skurczy partych nie dam rady urodzić bo skoro nie boli to po co się męczyć :P
Jak rodziłam swoje córki to parłam jak szalona żeby tylko mieć to za sobą
Ale skoro wszystkim się to udaje to pewnie i ja dam rade :)
Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

O i jeszcze jedno , wiem że żeby dostać znieczulenie musi być już jakieś rozwarcie . Jak długo się męczyłaś zanim je dostałas?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nie bój sie troszke cie poboli prz parciu, ja sie aż popłakałam więc chyba nie będzie u Ciebie tak źle :P
Z tego co mi wiadomo trzeba miec rozwarcie na 5cm, ale ja wtrzymałam do 8cm nie wiem jakim cudem :P
:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ehhh .... Czyli wytrzymałaś prawie do końca :)
Ja słyszałam że od 3 cm już można podać znieczulenie -zobaczymy
W przyszłym tygodniu idę do lekarza a na szczęscie on jest anestazjologiem więc mogę go zawsze zapytać . Niewiem tylko czy mogę na niego liczyć bo kiedyś zapomniał że oddał samochód do mechanika i nie dojechał do szpitala . A tak na niego liczyłam - na szczęście prawie wyplułam córeczkę więc nie było tak zle :twisted:
Przy okazji gratuluję dzidzi . Ja jedną z moich córek rodziłam 6 sierpnia tyle że w 2002 roku :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dziękuje bardzo :)
Tyle że Ty jestes już doswiadczoną mamą a ja początkującą ;)
Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

... z tym doświadczeniem to różnie bywa ... Czasem ręce mi opadają z bezsilności . Bardzo miło wspominam te chwile kiedy byłam taką niedoświadczoną mamusią :) ale teraz mam o wiele weselej w domu :twisted:
Już nie mogę doczekać się kolejnego bobaska w domu
Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

O i jaki zbieg okoliczności bo moja córeczka ta którą rodziłam 6 sierpnia też nazywa się Emilka :wink:

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Poród

Strefa czasowa UTC [letni]