Dzisiaj jest ndz maja 17, 2026 3:46 am

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Zdrowie dziecka

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Witajcie :) chcialabym poruszyc ten temat poniewaz moj syn byl od 4ms leczony na alergie nic prawie nie dostawal bo co zjadl to go zaraz wysypywalo.Bedac u alergologa tez stwierdzil alergie ale jakos nie dokonca bylam przekonana poniewaz on nic nie mogl jesc a skorka i tak nie byla idealna,i do tego doszly kupki bardzo smierdzace(ale lekarz stwierdzil ze to moze byc po bebilonie pepti)Ale pewnego dnia przeczytalam w necie o pasozytach i alergii i postanowilam zrobic mlemu badanie kalu na pasozyty i lamblie i niestety maly mial lamblie :cry: co bylo dla nas szokiem bo dbamy o higiene w domu(podejrzewam psa tesciow)bo byl dawno temu odrobaczany a pies jak pies zawsze gdzies liznie malego jak nikt nie widzi.Po podaniu lekarstw maly inna kupke robi,je juz prawie wszystko to co go uczulalo(wprowadzam znowu pojedynczo)skora idealna nawet na nozkach jest sliczna.Kiedy alergolog to zobaczyla to powiedziala ze on moze nie miec alergii tylko te robale siedzialy w przewodzie pokar.i robily mu takie rzeczy i ponoc jesli dziecko ma wysypke brzydkie kupki robi ,traci apetyt,budzi sie w nocy,ma wzdecia,zaparcia to zrobcie badanie kalu WARTO dzieki temu moj maly juz dobrze je i najwazniejsze wszystko je :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

no właśnie...u mnie jest podobnie,tylko że alergie faktycznie ma(skaza białkowa).ale odkąd wprowadziłam mu pokarmy stałe zaczął mieć zaparcia.lekarz stwierdził że jeśli robi kupke raz na dwa dni to jest ok.a że śmierdzące to też ok :? .od jakiegoś miesiąca,z dnia na dzień zaczął rozbić po 4-6 razy dzinnie,pokaźnej ilości....lekarz(inny tym razem) przepisał tylko coś na trawienie.do tego oczywiście dochodzi ciągły niepokój i częste pobudki w nocy,ale to również zwalane jest na refluks(z którego sie caly czas leczymy) i ząbkowanie.i mi się to jakoś kupy nie trzyma i wydaje się że powód jest inny....właśnie pasożyty.tymbardziej że mam w domu 4 koty,w tym 3 długowłose wiec nawet najbardziej dbajac o czystosc czystosci zachować sie nie da.a dziecko jak to dziecko,lubi znaleść kłębek sierści i spróbować koniecznie.......... :oops:
muszę zrobić jak najszybciej.........

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

jestem trochę w temacie, bo sąsiadki synek ma owsiki, lambrie i grzyby Candida
moge wam polecić super (znane w całej Polsce) i bardzo wysoko cenione alboratorium.. ale to tylko oczywiście na PW...

ja od sąsiadki wiem mnóstwo rzeczy.. obczytana kobieta... walczy o zdrowie synka jak tylko może... od kilku miesięcy i gdyby nie mądra głowa i internet to kto wie co by było
mały ma problemy ze skóra - okropne - o innych rzecach nie będę wspominać..
może sąsiadka kiedyś się sama wypowie..
a lekarze.. hmmm
śmieszne to jest... maście dawali, mówili, że skaza, testy alergiczne itd

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Wiecie co, chyba mnie olśniło :lol:
Sąsiadki synek od maleńkiego miał problemy ze snem i alergią. Praktycznie nic nie może jeść. W kwietniu stukną mu 2 latka, a je jak niemowlak... marchewkę i jabłko, schab na parze.
Ale czy to możliwe, żeby niemowlak już miał pasożyty? Mają psa, jorka. Ale... no nie wiem. Muszę jej temat naświetlić.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

XEZBETH mozliwe nawet kilkutygodniowe dzieci je już mają :shock:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziewczyny ja jak sie dowiedzialam o lambliach u mojego syna to bylam w szoku :shock: takie malenstwo :( Bylam zalamana bo maly nic nie mogl jesc robil kupki smierdzace a lekarze ,,,,,,,no coz alergia i tyle a teraz maly je prawie wszystko najwazniejsze to to ze je marchew,jablko,miesko to co go wczesniej uczulalo a praktycznie znajduje sie w kazdym jedzonku :? A wiecie co moj pediatra powiedzial jak mu wyniki przynioslam ze musieli zle wykonac badanie(a robione metoda testow 25 zl)najlepsze i najdokladniejsze badanie.powiedzial mi ze nie wie jaki lek mu przepisac i nic mi nie dal :shock: :x :shock: dopiero jak pojechalam do alergologa-pediatry prywatnie przepisala syropik,maly juz mial wykonane 2 raz testy i jest oki :D skora wszedzie idealna a co najwazniejsze maly juz je duzo bo wczesniej stracil apetyt i mial delikatna anemie bierze zelazo.Naprawde dziewczyny warto sie tym zainteresowac i sprawdzic moj maly podejrzewam ze dostal od psa tesciow :( ktorzy tylko raz go odrobaczali :shock: :? Ale sie rozpisalam :lol: pa

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No właśnie zaczynam się zastanawiać, czy Hania nie ma tego problemu :? Odkąd zaczęła dostawać inne pokarmy poza moim mlekiem uczula się prawie na wszystko. Kupki robi 3 razy dziennie, takie niestrawione i ma zmiany na skórze... Ale nie ma wzdęć ani zaparć, je chętnie, nie budzi się w nocy... Koty mamy 3, ale regularnie je odrobaczamy...A może poproszę o skierowanie na badanie kału na następnej wizycie... Bo w tą alergię nie chce mi się wierzyć. 5 miesięcy nic jej nie było (a jadłam wszystko), a potem nagle alergia... :?

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

Xezbeth może być, może....
a pediatrzy tylko mówią, że to alergia , a jak się za siusiaka ciągnie to napewno onanizm... tak tak, u 7 miesięcznego malucha :roll:

Dobry zakład do badań pasożytów jest na ul. Wał miedzyszyński w Warszawie ...
to jest zakład weterynaryjny, ale znają się na robalach bardzo dobrze....
Ludzie z całej Polski tam wysyłają materiał do badań...

Owsiki badają metodą "na szkiełkach" czyli szukają jaj a nie żywych lub martwych osobników w kale...
Lambrie i grzyby z kału robią...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

To nie w każdym lab. robią takie badania?
Jak długo czeka się na wyniki?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Xezbeth nie w każdym niestety :evil: ...ja dość długo czekałam na wynika ale koleżanka miała na drugi dzień...koszt 35-45 zł
Moja mała jednak nie ma tych pasożytów z czego się bardzo cieszę.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

Laboratoria są bardzo różne... tzn ważny jest laborant raczej o jesgo oko :wink:
we wszystkich lambrie i grzyby robi się z kału...
i też owsiki robi się z kału..
ale żeby te dorwać to muszą być w kale albo martwe albo żywe...co jest b. ciężkie

a na szkiełkach robią w tym właśnie laboratorium ... nie wiem gdzie jeszcze ..
na szkiełkach to taka metoda...
z rana (przed kupą tuż po przebudzeniu) przykleja się taśmę klejąca zwykłą koło odbytu i odkleja (takie niby zbieranie niewidocznych jajeczek) a potem nakleja się na szkiełko..
Powtarza się to 3 razy z odstępami 2-3 dni i do laboratorium.. tam tylko pod mikroskop i już wiedzą.. badanie w 100% chyba dokładne..
Wyniki przysyłaja na mail w ciągu chyba 3 dni...

Ja właśnie oddałam dzisiaj szkiełka z materiałem od Jasia
Mam pewne obawy... mam nadzieję, że nie są słuszne

chyba zrobię też hurtem na lmbrei i grzyby... nie będę już się zastanawiać czy się zaraził od sasiada czy nie..
a teraz jest dobry moment na zbieranie kału...

wszystkie te informacje mam od koleżanki, która walczy z robalami od jakiegoś czasu :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziewczyny jak robilam badanie kalu metoda;;;TEST EIA cos w tym rodzaju i to badanie jest 100% i robi sie tylko raz nie trzeba 3 razy poniewaz jest bardzo dokladne koszt kolo 25-28 zl i jest naprawde bartdzo dokladne juz 2 razy robilam za pierwszym wyszedl dodatni :cry: a za drugim ujemny :D pa pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

Wyczytałam, że ten test EIA - jest na obecność Lamblii...
gdzie robiłaś te badania :?:
i jakie leki przepisał lekarz :?:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Robilam na obecnosc lamblii poniewaz one najczesciej powoduja alergie ale rowniez oddawalam kal na pasozyty a takie badanie wykonuje sie prawie wszedzie w prywatnych laboratoriach tylko musiosz sie spytac o ta wlasnie metode EIA

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

No tak, ale owsiki z kału mogą nie wyjść wogóle...
a na szkiełkach na 100%...

chyba coś się źle wyraziłam.. w poprzednim poście
chodzi mi o to:
Cytuj:
powtarza się to 3 razy

zbieranie materiału na szkiełka 3 x z przerwami co 2-3 dni.... ale szkiełka trzyma się u siebie w lodówce (szczelnie zamknięte) i zawozi na jedno badanie...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

a moja coraczka nie wiadomo co ma bo od 3 miesiecy robi smierdzace kupy.ma dziwny zapach z buzi 2 tygodnie ttemu robilismy jej badanie kału na pasozyty i na resztki pokamu i nic nie wyszło. i dostalismy od pediatry skierowanie do gastrologa.
mam pytanie od czego jest gastrolog i co robi ???

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Warto nauczyć się korzystać z zasobów internetowych.

Gastroenterologia, gastrologia - dziedzina medycyny zajmująca się czynnościami i schorzeniami układu pokarmowego; przełyku, żołądka, jelit, odbytu i gruczołów trawiennych (wątroba, trzustka) oraz dróg żółciowych.

Lekarz sprawdzi, czy dziecko dobrze trawi, czy ukł. pokarmowy działa poprawnie, czy wszystkie jego elementy są ok. Poszuka po prostu możliwych powodów pojawiania się takich kup pod kątem budowy i funkcjonowania ukł. pokarmowego.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Zrobiliśmy Hani badania na lamblie w laboratorium poleconym przez Ariankę i nic nie wyszło :D Czyli najzwyklejsza alergia :twisted:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

a co sie dzieje Hani ze musiałas to robic ??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hania ma alergię na prawie wszystko, która się ujawniła dopiero około 6 miesiąca, kiedy zaczęła dostawać inne pokarmy niż moje mleko. (mimo, że wcześniej nic jej nie było, choć jadłam wszystko). Trochę to dla mnie jest dziwne i dlatego chciałam sprawdzić te robaki. Odpukać, to nie to. :D

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Zdrowie dziecka

Strefa czasowa UTC [letni]