klopsiczka pisze:
oliwka_22 pisze:
z tego co wiem, foteliki dla niemowlat montuje sie tylem do kierunku jazdy, i chyba nie ma wyjatkow w tym zakresie..
ja polecam foteliki Maxi Cosi, maja odpowiedni atesty i sa jedne z lepszych na rynku.
jesli chodzi o przewozenie w gondolach to musi byc to odpowiednia gondola (chyba Casual Play ma takie, i JAne) ktora mozna przymocowac pasami w aucie.
jesli zas chodzi o uzywanie fotelika jako gondoli na stelazu czy tez jako bujaczka.. absolutnie NIE!! dziecko powinno przebywac w foteliku tylko wtedy gdy to jest konieczne, czyli do przewozenia autem, czy tez do przeniesienia z samochodu do domu itp (gdy nie chcemy obudzic maluszka)... kazdy lekarz wam to powie. az krew mnie zalewa jak widze spacerujace po galeriach czy po krakowskim rynku mamuski z wpietym fotelikiem na stelazu niczym z gondola...:/
Ale dlaczego jesteś przeciwna temu?
To jest naprawde takie złe, nawet jak leży Dzidziuś na płasko?

nie wiem jak jest z tymi rozkladanymi na plasko, ale dla niemowlat tez chyba nie za bardzo bo nie sa sztywne (chyba? tego nie wiem), a dla pleckow niemowlaka najlepsze jest przeciez sztywne podloze..
w kazdym razie w tych zwyklych nie rozkladanych na plasko fotelikach, dziecko jest "wcisniete" do niego na sztywno (i ma to swoje uzasadnienie kiedy jedzie sie autem-bnezpieczenstwo), ale na codzien nie powinno sie przetrzymywac dziecka w foteliku, ogranicza to jego ruchy, nie wplywa dobrze na kregoslup i generalnie nie sprzyja rozwojowi..