Dzisiaj jest pt paź 03, 2025 4:51 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość

Witam. Od początku ciąży mam potworne problemy z cerą. Dermatolog na początek przepisał mi maść robiona na zamówienie w aptece. Niestety nie ma żadnej poprawy. teraz lekarz stwierdził że od II trymestru można zacząć terapie antybiotykiem. Nie jestem do tego przekonana. Czy rzeczywiście są antybiotyki bezpieczne dla płodu i zarazem skuteczne dla tego typu dolegliwości? Bardzo proszę o odpowiedź.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

jezeli problemy z cera pojawily sie w ciazy to nie wiem po co anybiotyk skoro sytuacja jest wynikiem dzialania hormonow...antybiotyk jest na problemy bakteryjne...ty ewidentnie masz problem hormonalny i najlepiej bylo by go przeczekac...stosowac np jakas masc podsuszajaca...masc cynkowa...albo tormentiol....a nie faszerowac sie antybiotykiem....dobrze ze nie jestes przekonana i nie beirz antybiotyku...dermatolog chyba nie wie ze jezeli nie ma koniecznosci w ciazy nie stosuje sie antybiotykow :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Lila bardzo dziękuje za odpowiedź. Mam problemy z cerą od wielu lat. Przed ciążą brałam pigułki antykoncepcyjne i był spokój. Teraz jest naprawdę bardzo źle. od początku ciąży używam maści na bazie cynku, bardzo dbam o cerę, pije bratka kilka razy dziennie, ale nie przynosi to żadnych efektów:(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Też od lat leczę się na trądzik i niestety większość antybiotyków na trądzik nie jest wskazana w ciąży bo zawierają isotretoinę (tak to się chyba pisze)-pochodną wit. A która ma bardzo niekorzystny wpływ na rozwój płodu.
Są co prawda takie antybiotyki jak klindamycyna których można używać, ale one są mało skuteczne.
Dlatego ja na okres ciązy sobie odpuściłam, mogę cię pocieszyć tylko że w II trymestrze zwykle cera się już poprawia bo hormony się regulują, więc lepiej cierpliwie poczekać niż się truć.
A doraźnie możesz poprosić dermatologa o jakąś maść - mnie bardzo pomógł Duac Gel.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dzięki asienka za odpowiedź. Raczej nie zdecyduje sie na żaden antybiotyk. Oby Twoje słowa (dotyczące poprawy cery w II trym) sie ziściły w moim przypadku:). Gratuluje synka!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

sprobujcie tormentiolu zwyklego...nie tylko wysusza ale dziala tez antybakteryjnie i goi...czesto stosowalam go u klientek po oczyszczaniu skory :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Lila pisze:
sprobujcie tormentiolu zwyklego...nie tylko wysusza ale dziala tez antybakteryjnie i goi...czesto stosowalam go u klientek po oczyszczaniu skory :D

Dzięki spróbuję, bo coś tam jeszcze mi wyskakuje.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja na twarz stosowalam zineryt to jest antybiotyk ale do zmarowania na twarz i w ulotce pisze ze mozna stosowac w ciazy coreczka urodzila sie zdrowa i nic jej nie dolega

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]