Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 1:24 pm


Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: pn gru 25, 2006 5:39 pm 

Rejestracja: pn paź 30, 2006 7:41 pm
Posty: 1172
Ryba faszerowana

1 pstrąg lub szczupak około 1 kg
1 średnia cebula
3 średniej wielkości marchewki
2 jaja
bułka namoczona w mleku(może być miąższ pszennego chleba
przyprawa do smażonej ryby(lub inna ulubiona)
pieprz
olej


Rybę oskrobać z łusek,wyciągnąć skrzela i całą zawartość głowy, zostawiając tylko pustą czaszkę ,dokładnie umyć.
Następnym sposobem ściągamy skórę.Dodam że jest to najłatwiejszy sposób,i tak się ściąga skórę jeżeli kupiliśmy już wyczyszczoną z flaków i z rozciętym brzuchem rybę.Mając całą rybę ,nie rozcinamy brzucha po całości ,robimy tylko malutkie nacięcie koło głowy,przez które wyciągamy flaki i ściągamy skórę.

1.Zaczynamy ściąganie skóry w kierunku głowy,wsuwając duże palce między skórę i mięso i oddzielając je od siebie (bez obaw skóra jest mocna i się nie porwie)
Obrazek
2.Łamiemy grzbiet u nasady głowy i zaczynamy ściąganie skóry w kierunku ogona,delikatnie ciągnąc filet w jedną stronę ,skórę z głową w inną.Najbardziej musimy uważać na miejsce gdzie skóra jest rozcięta na dole,żeby ją nie porwać.
Obrazek
3.Gdy ściągniemy skórę do końca ogona,przecinamy kręgosłup nożyczkami,bardzo uważając żeby nie zachaczyć przy tym skury.
Obrazek
4. Oskrobujemy skórę od resztek mięsa(najlepiej łyżeczką) ,ołetwy od spodu obcinamy nożyczkami.W ten sposób otrzymujemy skórę gotową do faszerowania.
Obrazek
5. Mięso oddzielamy od ości ( w rybach drapieżnych typu szczupak, czy pstrąg,ta czynność jest łatwa i szybka,gdyż prawie nie mają one małych osteczek w grzbiecie. Czerstwą bułkę moczymy w mleku,odciskamy.Cebulę drobno siekamy,podsmażamy na masełku do zeszkliwienia się,dorzucamy 1 marchewkę startą na bardzo drobnej tarce,jeszcze chwilkę smażymy i studzimy.Po czym wszystkie składniki mielimy maszynką lub w robocie,dodajemy jaja i przyprawy,wyrabiamy ręką,i nadziewamy łyżką skórę zaczynając od ogona, w stronę głowy9 z głową łącznie),zostawiają pod skórą trochę luzu,bo podczas pieczenia masa trochę wyrośnie.Jeżeli zostanie trochę farszu ,możemy usmażyć kilka kotlecików.
Obrazek
6.Skórę zszywamy ( nie zagęsto,tylko tyle żeby złapać)
Obrazek
7. 2 marchewki tniemy na plasterki grubości 0,5 mm wykładamy na blachę, polewamy olejem,posypujemy przyprawą,wlewamy trochę wody, wstawiamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika,jak się dobrze rozgrzeje, kładziemy na marchewkę rybę, polewamy olejem posypujemy przyprawą i wstawiamy do piekarnika na 40-50 min.Co jakiś czas wyciągamy i polewamy utworzonym sosem.Po upieczeniu rybę zostawiamy do przestygnięcia w lekko uchylonym piekarniku.
Obrazek
8. Ostudzoną rybę tniemy na kawałki,wykładamy na półmisku,przybieramy.Podajemy na zimno z chrzanem.
Obrazek[/b]

Tak faszerowaną rybę możemy również zrobić gotowaną .wtedy zamiast do piekarnika,zawijamy rybę w ściereczkę, i wkładamy do gotującego się warzywnego bulionu i gotujemy ok. godziny.Taką rybę podajemy na zimno z chrzanem, możemy również zrobić ją w galarecie.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: pn gru 25, 2006 11:25 pm 

Rejestracja: czw lip 20, 2006 10:04 pm
Posty: 733
Lokalizacja: Małopolska
Ho ho Tina -ta ryba wyględa na mistrzostwo świata, i pewnie tak smakuje :!: :!:


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr gru 27, 2006 3:42 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn lip 31, 2006 7:00 am
Posty: 3272
Lokalizacja: Warszawa/Tlemcen
TINUS!!! toz ten twoj post o rybie to mistrzostwo , a zdjecie! Pelen profesjonalizm!!!

_________________
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czw gru 28, 2006 9:39 am 
Site Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn maja 09, 2005 7:19 pm
Posty: 1043
Tina, normalnie PODZIWIAM ZDOLNOŚCI!!!


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: sob gru 30, 2006 5:28 pm 

Rejestracja: pn paź 30, 2006 7:41 pm
Posty: 1172
Dziękuje dziewczynki,ale to tylko wygląda na skomplikowane, a zdzjęcia robił M ,a on bardzo zdolny jest :D


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
Antykoncepcja - Bezpłodność - Planowanie ciąży - Objawy ciąży - Test ciążowy - Ciąża - Ciąża bliźniacza - Termin porodu - Objawy porodu - Poród - Laktacja - Niemowlę - Karmienie niemowląt - Macierzyństwo - Psychologia - Przepisy kulinarne - Uroda
Friends Pliki cookies forra