Dzisiaj jest pt paź 03, 2025 4:50 am

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Mamy z dziećmi

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4616 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 231  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja ma starszego brata o 4 lata i młodszego o 7 :) i było super bo staszy brał mnie na dyskoteki (hehe rodzice sie tak nie martwili bo był starszy brat co prawda jakos dzienie na dkotekach sie nie widzielismy prawie tylko jechalismy razem i wracalismy:) Co prawda młodszy przy nas zrobił sie taki "malutki stary" psychocznie bardziej rozwinięty niz rówieśnicy:)Z młodszym pomimo wiekszej róznicy wieku mam lepszy kontakt, choc i ze starszym kontakt nie jest zły. A znam przypadki ze rok po roku i rodzenstwo nie chce ze soba rozmawiac. Wiec tak naprawde mysle ze duza róznica wieku nie zawsze ma wpływ na kontakty z rodzenstwem, duzy wpływ ma jednak wychowanie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Też bym chciała nie robić dużej różnicy wieku między dziećmi.... i bardzo chcę drugą niunię ale mój mąż kręci nosem... ja najchętniej zaszłabym w ciążę po tegorocznych wakacjach...chciałabym urodzić dzidzię najwcześniej w marcu.. nie chciałabym zimowej dzidzi...bo widzę teraz co się dzieje te całe ubieranie.. błoto, chlapa.. Marcelek nie znosi czapki.. a jak przychodzimy ze spacerku to nie wiem czy mam się rozbierać czy najpierw dziecko :roll:
Z drugiej strony boję się ponieważ pierwszą ciążę poroniłam i z Marcelkiem też nie było zaciekawie.... i jak teraz było by coś nie tak to musiałabym dużo leżeć albo nawet w szpitalu być, a tu maluszek w domu, a mąż musi pracować.... dlatego tak realnie zaczniemy staranka podczas przyszłorocznych wakacji.. to między dziećmi będzie ok 2,5 roku różnicy.. jeszcze tylko muszę męża przekonać i będzie ok :lol: :lol:

zazdroszczę wam Sigma i MamaOlivki, fajnie mieć maluszki rok po roku ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

no ja niewiem czy dobrze sie dogaduja takie dzieci. jak patrze na 2 moich synow starszych niby roznica 3 lata to wlosy staja na glowie. tak daja popalic bija sie na okraglo nie ma zmiluj zaden nie popusci.moze dziewczynki jak sa takie male to sie dogaduja lepiej. niewiem bo u mnie tak nie bylo. jak tylko jakub mial poltora roku to juz zaczynali walke miedzy soba.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

monikakubatomek pisze:
no ja niewiem czy dobrze sie dogaduja takie dzieci. jak patrze na 2 moich synow starszych niby roznica 3 lata to wlosy staja na glowie. tak daja popalic bija sie na okraglo nie ma zmiluj zaden nie popusci.moze dziewczynki jak sa takie male to sie dogaduja lepiej. niewiem bo u mnie tak nie bylo. jak tylko jakub mial poltora roku to juz zaczynali walke miedzy soba.

Na to chyba tez nie ma reguly....ja mam parke..dopiero skonczyli roczek,a juz od conajmniej dwoch miesiecy sie "kloca"...najczesciej o zabawki oczywiscie :wink: :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja też nie będę mieć dużej różnicy bo 1,5 roku. Nie ukrywam trochę się tego boję jak sobie poradzę z dwójką maluchów. Nasza druga dzidzia była planowana, gdyż na córkę przyszło nam czekać 4 lata.

MamoOlivki twoje posty czytam od dawna i jestem pełan podziwu dla ciebie i twoich córeczek są cudowne. Mam wrażenie, że nie masz z nimi prawie rzadnych problemów, bo jesteś zawsze pełna optymizmu.
Super że powstał ten wątek.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam.
U mnie roznica wieku miedzy dziecmi bedzie wynosic 17 m-cy. Bartka planowalismy na wiosne 2007, pojawil sie jesienia 2006. drugie to wpadka. UWAGA, KALENDARZYK PO CIAZY NIE SPRAWDZA SIE. :wink:

Jestem strasznie ciekawa drugiej dzidzi. ma byc Zosia. caly czas sie zastanawiam, czy bedzie podobna do Bartka, czy bedzie sie rozwijac, zmieniac tak ja on, czy bedzie zupelnie inna....

oczywiscie boje sie porodu, ale bardziej jak sobie poradze. boje sie, ze nie bede miala czasu dla Bartka..... i dla siebie.....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

To i ja się przywitam na tym wąteczku, bo i dla mnie będzie on w krótce aktualny.
Jestem mamą rocznej Wiktorii i obecnie jestem w 9 tygodniu ciąży. Wikusia to dziecko jak najbardziej planowane i oczekiwane, a to nowe maleństwo... oczekiwane, choć pojawiło się za wcześnie. Planowaliśmy je mieć za 2 lata, ale los zdecydował za nas. W zasadzie to się z tego cieszę, bo te 2 lata to dla mnie było za dużo, tak sobie postanowiliśmy, żebym mogła iść do pracy i potem mieć chociaż macierzyński płatny, bo teraz mamy pensję tylko męza. No i różowo nie jest. Ale ja wierzę, że damy sobie radę, bo nie ja pierwsza i nie ostatnia.
Między dzieciakami będzie 19 miesięcy róznicy, to chyba najwięcej z tego co tu czytałam, ale w dalszym ciągu rocznikowo to jeden rok.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

u mojej bratowej jest prawie 2 lata roznicy. starszy syn rozrabia za cala gromadke ale naszczescie maluszek jest jak aniolek. prawie wogole nie placze, duzo spi i zajmuje sie soba ile moze :) ma 5 miesiecy.

moje dziewuchy zaraz wracaja- byly od czwartku u tesciowej. ale sie stesnikalm. wiecie jak ich nie ma nie potrafie sie zorganizowac. wiele kobiet by powiedzialo- jezu to idz spac i wyspij sie, odpocznij a mi kurcze czegos brak- w nocy sie budze i tak, rano to juz od 6 sie przekrecam z boku na bok :P zabardzo przyzwyczajona jestem do tego ze ciagle mam cos do roboty :D:D

w czwartek bylam z nimi na spacerq w ogrodzie za domem. wytrzymaly 20 minut bo zaraz stwierdzily ze pakuja zabawki- jest tam piaskownica- i ida do domu :| a ja chcialam uprzatnac troszke w ogrodzie hehe. a jaki placz jak kazalam zostac :O jak skubance cos chca to sie zgadaja razem :P i wtedy nie ma zmiluj :O :shock: :shock: :shock:

kurcze a ja wam mamusie w ciazy zazdroszcze- ciaza byla dla mnie najlepszym okresem. moglabym byc ciagle w ciazy :P ale porod i to co pozniej to nie dziekuje :O moje obie mialy dlugo kolki i to straszne . nic nie pomagalo. ciagly placz. wystarczy

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No właśnie... o ile Wiki była i jest bezproblemowym dzieckiem, to czasem się boję, że to drugie da mi popalić, że będzie miało kolki i inne takie...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Moja córka też nie sprawia mi dużo kłopotów, tylko z jedzeniem to u niej marnie. Trafił mi się niejadek i na karmienie muszę poświęcić jej troche czasu.
Wogóle to mam bardzo dużo wątpliwości jak sobie poradzę, a z drugiej strony strasznie się cieszę, z tej małej różnicy wieku. To chyba te hormony ciążowe.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziewczyny zazdroszczę i podziwiam,my bardzo chcemy drugą dzidzię ale jestem po cesarce a na dodatek 4 miesiące temu miałam kolejną operację (komplikacje po cesarce) lekarz kazał odczekać 1,5 roku :cry: a moim marzeniem była1-2 lata różnicy pozdrawiam wszystkie mamusie

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Madunia posluchaj lekarza i poczekajcie. ja nie posluchalam i mialam cala ciaze zagrozona- pisalam na samym poczatku jak to u mnie bylo. 3 lata to tez nie jest duza roznica wieku :)

ja jak bylam w ciayz jakos nie zamartwialam sie tym jak to bedzie. nawet o tym nie myslalam. jakos przeciez trzeba dac rade :) nie ma rzeczy niemozliwych. ja tylko robie poklon matkom co maja blizniaki albo trojaczki i wiecej lub tak z 3-4 dzieci rok po roku :O to juz chyba masakra :O

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

jeju moje dziewczyny juz wrocily :) super. niby fajnei odpoczac od nich ale ebz nich jakos nie mam co robic :O

nie wiem czy pokazywalam wam filmik jak dziewuchy tancuja :D

http://www.wrzuta.pl/film/1yTda2qSL4/tance_oli_i_nel

chcialam isc dzisiaj z nimi do zoo ale pogoda jednak nie taka jak wczoraj ;/

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Super! Olivia ma świetne poczucie rytmu!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

witam. a mnie czeka najprawdopodobniej cesarka :cry: dziecko jest w ulozeniu posladkowym. oczywiscie sa szanse, ze sie jeszcze obroci, zobaczymy.
kurcze, nie jestem jeszcze przygotowana techniczne na przyjscie nowej kruszynki na swiat. nie mam podwojnego wozka, materaca do lozeczka, wanieki ze stojakiem (to mam obiecane od kolezanki z forum, wanienke po Bartku opchnelam na allegro, zanim dowiedzialam sie o ciazy :( ), no i komody na ciuszki Bartka. czeka mnie jeszcze pranie i prasowanie wszystkiego dla malenkiej. zaczynam swirowac, ze mam coraz mniej czasu, i ze moge nie zdazyc, a tu jeszcze porzadki przedswiateczne czekaja :? straszna panikara ze mnie :oops:

a to fotki ze spacerku

http://images34.fotosik.pl/150/a5372a98fc05c2ba.jpg

http://images28.fotosik.pl/162/f7de095e2a35f680.jpg

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cześć, no to ja też się dołączę..Chociaż założyłam taki temat pół roku temu i moderatorzy mi go zamknęli, odsyłając do mamy starające się po raz drugi..mam nadzieję że drugi raz to się ni powtórzy..
No to moja historia, podobna do MamaOlivki, tyle, że jeszcze na całkiem świeżo:
W ciążę zaszłam mając lat 18, zaraz po maturze..Adi miał być córeczką, śliczną maleńką dziewczynką..Był jak najbardziej chciany i zaplanowany, po roku planowałam iść na studia..Urodziłam go w marcu zeszłego roku, po tygodniu wywoływania(były skurcze, brak rozwarcia, 40 tzc) przez cesarskie cięcie..Nie był to mój wymarzony poród, ale jakoś nie napawa mnie przerażeniem następny, więc nie było tak źle..Ale bolało jak cholera :twisted: W drugą ciążę zaszłam całkiem przypadkiem, no bo jak po cesarce trzeba odczekać..no cóż trzeba ponosić konsekwencje nie trzymania rąk przy sobie :roll: Adi miał 3 miesiące kiedy skończyłam go karmić piersią, cztery kiedy zaszłam w ciążę..wiedziałam od początku..nie dopuszczałam tego do siebie, tym bardziej, że zaszłam w ciążę dzień przed okresem, więc idąc do lekarza byłam już chyba w 7 tyg..ryczałam jak głupia..ledwo w trójkę mieścimy się na 13m2 pokoiku u teściów..właściwie nawet nie teściów, bo nie jesteśmy małżeństwem :roll: a tu kolejne dziecko..miesiąc oswajałam się z tą sytuacją a teraz to się cieszę, bo tak to długo nie zdecydowalibyśmy się na drugie dziecko..A oboje marzymy o córeczce..Ciąża jak ciąża, jest ciężko, Adi jest marudny, o jedzeniu łyżeczką nie mam co marzyć..tzn, jak mu daję to je, ale sam..Plusem ogromnym jest to, że miał 9 miesięcy jak zaczął samodzielnie chodzić i praktycznie od trzech miesięcy nie muszę go często nosić..
Strasznie marzę o porodzie naturalnym..Adi nie chciał zejść do kanału rodnego i dlatego mnie cieli..teraz mam rozwarcie na opuszek(na stan sprzed 3 dni), zgładzoną szyjkę, ale dziecko nadal jest wysoko..Trochę się boję, że sytuacja się powtórzy i maleństwo nie zjedzie niżej..niby zostało mi kilka tygodni, ale czułabym się lepiej, gdyby ktoś mi zagwarantował poród naturalny..

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja na początku również miałam problemy z drugą ciążą, tzn odklejała mi się kosmówka i miałam zakaz noszenia ciężkich rzeczy. I wtedy moja mała zrobiła mi prezent po prostu zaczęła chodzić. Teraz śmiga po domu jak szalona.
Na szczęście z ciążą jest już OK. I bardzo ale to bardzo się z tego powodu cieszę :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Wiem jak to jest mieć ciut starsza siostrę między mną a moja siostrą jest tylko 11 miesięcy różnicy - oj pamiętam jak babcia , ciotki i sąsiedzi opowiadali nam jak mama sobie radziła w ich oczach to fajnie wyglądało - bo kobita 2 dzieci jedno po drugim i daje rade - ale jak teraz tak z mama rozmawiam to tyle nieprzespanych nocy tyle wylanych łez za dnia ta bezsilność - teraz wiem co przeżywała ( moja siostra była aniołkiem a ja od samego początku wcielony diabeł ) no ale cóż dni mijały a my z każdym dniem rosłyśmy w oczach i wyrosłyśmy teraz nasza mama jest babcią.
Po doświadczeniach jakie moja mama miała to nie zdecydowałam sie tak szybko na 2 dziecko no taka mała różnica wieku 13 lat :) ale teraz powiem Wam że z chęcią postarała bym się szybko o kolejną pociechę tym razem córeczkę - bo 4 facet w domu to już nie dla mnie :)

Życzę powodzenia wytrwałości zapału i wiary w to że dacie radę - trzymam kciuki

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Mama Oliwki! Dzięki za ten temat...zapisuję się do niego natychmiastowo....

U nas różnica wieku 12 miesięcy i 14 dni...oboje planowani....i bardzo wyczekani..bo pierwszą ciąże straciłam w 8tygodniu....

Oto oni...Obrazek

Co do radzenia sobie...to zawsze twierdziłam,że wszystko można okiełznać....sęk tkwi w organizacji życia....mnie pomagała mama i siostra przez pierwsze 5tyg....a potem jakoś to poszło...i dzieci są i zadbane, nakarmione, zabawione.........ja też mam się dobrze...
Andrzej od kiedy został starszym bratem spoważniał...i jest na maksa zakochany z Goni...
Wszystkim się z nią dzieli...aż czasem się boję,że to się zaraz skończy..
Jakby ktoś pytał to polecam takie "rodzenie taśmowe".......... :lol: :lol: :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU
Awatar użytkownika

Ja też zawsze marzyłam o małej róznicy wieku u moich dzieci, ale teraz po ciązy już wiem ze sie na to nie zdecyduje, ostatni trymestr znosiłam dosc cieżko, ledwo chodziłam i sapałam nawet jak tylko siedziałam wiec wiem ze byłoby mi bardzo cieżko zajmować sie małym dzieckiem w tym stanie - myśle ze odczekam 2-3 lata.

I bardzo bardzo podziwiam was dziewczyny, ze sie na to zdecydowałyscie, dałyście sobie swietnie radę i jeszcze mówicie ze to nic wielkiego :shock: Naprwdę SZACUNECZEK! :wink:

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4616 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 231  Następna

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Mamy z dziećmi

Strefa czasowa UTC [letni]