I jeszcze kilka:
Karpatka bez pieczenia
4 paczki herbatników, 5 szklanek mleka, 1 szkl cukru, 1 cukier waniliowy, 1 budyń śmietankowy, 1 kostka masła lub margaryny, 4 żółtka
4 szklanki mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. W 1 szkl mleka rozmieszać mąkę, budyń i żółtka (mikserem). Wszystko wlać do gotującego się mleka i wymieszać. Wyłożyć na blachę herbatniki, wlać ciepły budyń i przykryć drugą warstwą herbatników. Po ostygnięciu polać polewą i włożyć do lodówki.
Polewa do andruta
1 masło, 1 szkl cukru pudru, 1 szkl mleka w proszku, 1/2 szkl mleka, 3 łyżki kakao
Masło rozpuścić, dodać cukier puder, mleko i mleko w proszku, mieszać, na koniec dodać kakao. Po lekkim wystygnięciu masy smarować andruty i odstawić w chłodne miejsce.
Ciastka z marmoladą:
0,5 kg białego sera, 0,5 kg mąki pszennej, 0,5 kg margaryny, szczypta soli, parę kropel octu
Zagnieść ciasto i pozostawić na moment. Rozwałkować na grubość ok.5 mm. Wykrawać foremkami lub szklanką ciastka, nałożyć marmoladę i piec na złoty kolor.
Pączki błyskawiczne
2 serki waniliowe, 3 jajka, 1,5 szkl mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, olej do smażenia
Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać serek i jajka. Wszystkie składniki wymieszać. Kłaść łyżką na gorący olej. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Ciasto z humorkiem
4 jajka, 1 szkl mąki, 1 szkl cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem: 1 kostka masła, 7 łyżek cukru,20 dkg kokosu, 1 szl kaszy manny, 125 ml wódki
Polewa czekoladowa do dekoracji
Jajka utrzeć z cukrem dodając mąkę z proszkiem. Wylać na blachę, piec w temp. 200 stopni.
Kokos, kaszę i wódkę wymieszać, odstawić do lodówki na 24 godz. Masło utrzeć z cukrem i dodawać po łyżce masy z wódką, stale ucierać.
Włożyć masę na biszkopt, udekorować polewą i wstawić do lodówki na ok. godzinę.
_________________  
|