Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 1:26 pm


Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Post: śr sty 24, 2007 11:42 pm 

Rejestracja: ndz sty 21, 2007 1:13 am
Posty: 17
Pieczemy biszkopt, studzimy. Na soku Kubuś gotujemy 2 budynie śmietankowe ( tyle soku ile jest mleka w przepisie na opakowaniu). Jeśli budyń jest z cukrem, nie dodajemy go więcej. Gorącą ugotowaną masę wykładamy na biszkopt. Na to układamy herbatniki zwykłe ( na prostokątna blachę potrzeba 3 paczki). Śmietanę 30% (pół litra) ubijamy z cukrem pudrem i na koniec zagęszczamy wcześniej przygotowaną żelatyną. Gotową masę rozprowadzamy na cieście. Wierzch można posypać tarkowaną czekoladą lub polac polewą czekoladową. Smacznego.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: czw sty 25, 2007 8:31 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr sie 16, 2006 12:32 pm
Posty: 2101
Brzmi nieźle. Na pewno skorzystam z przepisu. :lol:

_________________
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pn sty 07, 2008 12:39 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr sie 16, 2006 12:32 pm
Posty: 2101
Zrobiłąm na roczek Gunia. Wszystkim smakował. Rewelacja i łatwy w zrobieniu. polecam

_________________
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr sty 09, 2008 12:12 pm 
#

Rejestracja: pt sie 31, 2007 10:25 am
Posty: 3435
A ile tej żelatyny?I czy mogę jak dla tłuczka poprosić o podanie kolejnych warstw, bo jakoś się zgubiłam :? :twisted:


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr sty 09, 2008 1:37 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr sie 16, 2006 12:32 pm
Posty: 2101
Ja zamiast zelatyny dałąm Fux do śmietany Otkera czy coś takiego.
Warstwy:
Biszkopt
masa "kubusiowa"
herbatniki
bita śmietana

_________________
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czw sty 24, 2008 12:05 pm 
#

Rejestracja: pt sie 31, 2007 10:25 am
Posty: 3435
A znalazłam trochę inny przepisik i skorzystałam, było pycha, wszystkim bez wyjątku smakowało. Otóż do masy budyniowo-kubusiowej gorącej dodawało się pół kostki margaryny i mieszało aż do rozpuszczenia, a herbatniki maczało w soku z cytryny, a na wierzch bitej śmietany posypane płatkami migdałowymi. Cisto rewelacja :D


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt lut 05, 2008 10:34 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz sty 27, 2008 6:02 pm
Posty: 1774
Lokalizacja: Poznań
a ja znam jeszcze trochę inny przepis na to kubusiowe ciasto. W moim przepisie nie piecze się biszkoptu tylko układa warstwami herbatniki i przekłada je masami: kubusiową tyle, ze do tego kubusiowego budyniu daje ok pół kostki masła, a druga warstwa to krem karpatka wg. przepisu z opakowania. Na wierzchnie herbatniki daje się taką polewę z rozpuszczonej białej czekolady. Ja robię ją z półtorej tabliczki i dodaje 5 łyżek śmietanki 12%. Najlepiej jak ciasto postoi potem kilka godzin w lodówce. Jest pyszne.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pt lut 15, 2008 5:30 pm 

Rejestracja: wt lut 12, 2008 4:04 pm
Posty: 19
Ciekawy pomysł, chętnie spróbuje!

_________________
[img]http://tickers.baby-gaga.com/t/bunbunard20070609_-8_Grześ.png[/img]


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: śr maja 28, 2008 9:57 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz maja 20, 2007 7:05 pm
Posty: 2018
Lokalizacja: Londyn/Harrow
Zrobilam to ciacho wczoraj i jest naprawde bardzo dobre, z tym ze
:arrow: nastepnym razem uzyje kubusia marchwiowo- owoocwego, bo ten marchwiowy jest dosc kwaskowaty nawet jak poslodzilam ten "budyn" to i tak takie kwaskowate zostalo.
:arrow: dobre by bylo tez z pysiem bananowym :D
:arrow: a zelatyne do tej smietany robie zawsze tak, ze na pol litra smietany, rozpuszczam 2 lyzki zelatyny w pol szklanki wody.

ogolnie bardzo dobre ciasto! polecam

ja robie tez inny wariant:
gotuje 3 budynie smietankowe na 1 litrze kompotu z wisni z dodatkiem cynamonu, a potem do tego daje wydrylowane wisnie. tez jest bardzo dobre :D

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
Antykoncepcja - Bezpłodność - Planowanie ciąży - Objawy ciąży - Test ciążowy - Ciąża - Ciąża bliźniacza - Termin porodu - Objawy porodu - Poród - Laktacja - Niemowlę - Karmienie niemowląt - Macierzyństwo - Psychologia - Przepisy kulinarne - Uroda
Friends Pliki cookies forra