Dzisiaj jest śr maja 13, 2026 12:05 am

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Pani Doktor.Moja córcia skończyła 3 tygodnie, w tym czasie na wizycie u ortopedy okazało się że ma sporą dysplazję, niewykształcone panewki biodrowe tak jak trzeba.lekarz powiedział że ćwiczenia i noszenie specjalnych majtek powinno naprawić bioderka.mam pytanie, czy te metody są naprawdę skuteczne?jak długo może trwać takie leczenie?Małgorzata

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

U mojego maleństwa wykryto na USG w 4 tygodniu dysplazję III stopnia.
Byliśmy już u dwóch ortopedeów zalecili niezależnie szerokie pieluchowanie i kładzenie dziecka na minimum 16 godzin dziennie na brzuchu.
I tu jest problem, po prostu to nie osiągalne bo jak małą dajemy na brzuch to zaczyna krzyczeć do tego stopnia, że aż zatraca oddech. Po położeniu na plecy odrazu się uspokaja. No to kładziemy ją jak zasypia, nawet jak zaśnie bardzo mocno i położy się ją na brzuch z głową na bok to zaraz budzi się, krzyczy i dławi się. Trwa to już 10 dni i nie możemy jej przyzwyczaić do leżenia na brzuchu. Jesteśmy zrozpaczeni bo jak mamy ją leczyć, boję się że skończy to się tymi okropnymi szelkami albo rozpórką. :cry: Dziś przepłakała bite 9 godzin, była wycieńczona.
Lekarz kazał by kłaść ją spać na brzuchu na noc jak najmocniej śpi ale ja znów niesamowicie boję się śmierci łóżeczkowej :!:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Kochane Mamy :D
Ja jestem korespondencyjnym rehabilitantem.Jeśli lekarz zalecił jakiś sposób postępowania z dzieckiem,jakieś leczenie, to mnie NIE WOLNO w to wchodzić.Nie będę oceniać,proponować,sugerować. :!: :!: :!:
Problemy ze stawami biodrowymi to poważna sprawa i proszę niejasności konsultować z lekarzem.Nie będę pisać żadnych uwag na ten temat.
Przykro mi. :( :( :( :( :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

No trudno :(
Tylko co to za lekarze co nawet nie wyjaśnią na czym polega problem. Jak nie mieszka się w dyżym mieście to albo trzeba zawierzyć lekarzowi co nawet za grubą forsę nic nie wyjaśni albo samemu szukać.
Nic pozostało mi wsiąść w auto i wlec dziecko 100km do lepszego specjalisty :( Tylko nie wiem czy jest zdrowo natakdługiej trasie tak wozić w foteliku miesięczne dziecko :(

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

jacha myślę, że przez godzinkę nic nie będzie maleństwu. Poza tym skoro jedziesz do lepszego specjalisty to chyba jest to wielki plus tej podróży. :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam

u mojej córki wykryto dysplzje bioderka Ib, drugie IIa w wieku 6 tyg. założono jej rozwórkę Koszli. W tej chwili oba stawy są Ia(córka ma 3,5 miesiąca). Leczenie przy pomocy aparatu nie jest takie straszne, a na pewno skuteczne. My wadę mieliśmy stosunkowo niedużą, a zastosowano "drastyczną " metodę. Dziecko się przyzwyczaiło do szyny w jeden dzień i potem nie było już problemu.

Na waszym miejscu skonsultowałabym jeszcze sposób leczenia z innym ortopedą.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Sorki pomyliłam się drugie było IIb

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]