Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 1:15 pm


Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Post: pt sty 11, 2008 4:38 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr lut 07, 2007 4:56 pm
Posty: 3373
Lokalizacja: Tychy
CIASTO Z CHAŁWĄ

BISZKOPT

6 jajek
2 łyżki kakao
szklanka mąki i cukru
1 łyżka octu
1 i pól łyżeczli proszku do pieczenia

Z białek ubić piane ,dodać cukier-ubijac.Żółtka wymieszać z octem-roztrzepać widelcem aż sie "spienią".
Mąkę i kakao przesiać z proszkiem.
Do białek dodac żółtka a na końcu mąkę z kakao-delikatnie wymieszać łyżką-nie miksować!Poiec ok 30 minut.Po ostudzeniu przekroić na 2 części!

MASA

1 budyń waniliowy
30 dkg chałwy królewskiej
1 czekolada gorzka
1 kostka masła
małe beziki ok 20dkg

Budyń ugotować wg przepisu.Po ostudzeniu dodać kostke masła i zmiksować.Podzielić na 2 części .Do jednej dodać stopioną czekoladę,do drugiej chałwe-wymiksować.

Składanie ciasta!!

biszkopt
masa czekoladowa
beziki
masa chałwowa
biszkopt
masa czekoladowa lub polewa czekoladowa

Ciasto pyszne ale słodkie!Dlatego daje gorzką czekolade a budyń gotuje bez cukru!!!

Smacznego!!

_________________
ObrazekObrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: sob lut 02, 2008 6:27 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt sie 29, 2006 3:51 pm
Posty: 1105
Lokalizacja: mazowieckie
uwielbiam chałwę a do tego ciast zbierałam się dwa tygodnie
dziś wreszcie udało mi się zrobić, na razie siedzi w lodówce
krem z chałwą pycha
już się nie mogę doczekać jak całość będzie smakowała
trochę nie wyszedł mi krem z czekoladą ale może będzie dobrze ;)

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pn lut 04, 2008 5:24 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr lut 07, 2007 4:56 pm
Posty: 3373
Lokalizacja: Tychy
Gwiazdka mam nadzieje że będzie smakowało!!!!!!!!!Napisz co i jak!!Może jakieś własne pomysły na drobne zmiany??
Czekam!

_________________
ObrazekObrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt lut 05, 2008 10:39 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt sie 29, 2006 3:51 pm
Posty: 1105
Lokalizacja: mazowieckie
ciasto zjedzone :)
prawie trzymałam się przepisu ;)

biszkopt zrobiłam dokładnie wg przepisu i super wyrósł

zamiast bezików sama zrobiłam bezę z 4 białek i cukru i tylko przełożyłam pomiędzy kremami, może dlatego tez nie wyszło mi bardzo bardzo słodkie ;)

nie chciało mi się rozpuszczać czekolady i dodałam kawałki do ciepłego budyniu i wymieszałam
ale wtedy krem wyszedł trochę taki budyniowaty, gęsty i dodanie masła niewiele pomogło :(
na szczęście w gotowym cieście fajnie to wszystko wyglądało i smakowało :)
następnym razem poświęcę się i rozpuszczę oddzielnie czekoladę ;)

krem z chałwą zrobiłam z masłem roślinnym następnym razem zrobię dla porównania z masłem prawdziwym, jak pisałam wcześniej świetny w smaku
mogłabym sam krem jeść :oops:

tym razem wierzch posmarowałam cienko kremem z chałwa i posypałam w 'romby' startą gorzką czekoladą

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt lut 05, 2008 8:25 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr lut 07, 2007 4:56 pm
Posty: 3373
Lokalizacja: Tychy
No rewelacyjnie!!
Ciesze sie że smakowało!!!
Ten krem z chałwą faktycznie pyszny Obrazek

_________________
ObrazekObrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr lut 13, 2008 10:28 am 

Rejestracja: wt lut 12, 2008 4:04 pm
Posty: 19
Ja znam troszke inną opcje
Składniki na biszkopt:
8 jajek
1 i 1/2 szkl. cukru
25 dag mąki wymieszanej z 5 dag kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrem, dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt (ok.30 min, temp. 180 st.). Po ostudzeniu przekroić na dwie części.
Masa z chałwą:
20 dag chałwy
4 żółtka
1/2 szkl. mleka
cukier waniliowy
35 dag masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Żółtka utrzeć z 1/4 szkl. mleka i mąką ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Na gorące mleko wlać masę jajeczną i zagotować. Krem wystudzić. Masło utrzeć z chałwą i kremem jajecznym. (Można dodać spirytus - ok. 1 kieliszka).
Masa czekoladowa:
4 jajka
1/2 szkl. cukru
1 łyżka kakao
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 kostka masła
spirytus
Jajka ubić z cukrem na parze. Roztopić czekoladę z łyżeczką kakao (dodać trochę mleka). Połączyć z masą jajeczną, ciągle ubijając. Ostudzić. Utrzeć masło i dodawać po łyżce zimnej masy jajecznej. Dodać spirytus.
Składanie pięter ciasta:
1 połowa biszkoptu
2 masa z chałwą
3 25 dag małych bez
4 masa czekoladowa
5 druga połowa biszkoptu

Smacznego
:!:


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: sob lut 23, 2008 6:33 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt sie 29, 2006 3:51 pm
Posty: 1105
Lokalizacja: mazowieckie
jak ktoś zrobi to ciasto z bezikami to proszę niech wklei zdjęcie
ciekawa jestem jak to wygląda
robiłam drugi raz i zapomniałam przełożyć bezami, teraz się męczę żeby zjeść całą paczuszkę :wink:

teraz zrobiłam krem z masłem extra
krem czekoladowy zrobiłam tak, ze do utartego masła z budyniem dodałam startą czekoladę, część się zmiksowała i całość zrobiła kolorowa i zostało też trochę małych kawałeczków czekolady w kremie

:)

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
Antykoncepcja - Bezpłodność - Planowanie ciąży - Objawy ciąży - Test ciążowy - Ciąża - Ciąża bliźniacza - Termin porodu - Objawy porodu - Poród - Laktacja - Niemowlę - Karmienie niemowląt - Macierzyństwo - Psychologia - Przepisy kulinarne - Uroda
Friends Pliki cookies forra