Dzisiaj jest wt kwie 28, 2026 9:30 am

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Międzynarodowy

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1136 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 57  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Witaj dziewczyny
ja mam pytanko moze ktoras z Was sie orietuje
mieszkamy w irlandi ale moj maz pracuje po angielskiej stronie..pobieram benifit na dzieci po irlandzkiej i tak sie zastanawiam czy moge sie starc o chlid tax credit ,working tax credit...czy lepiej sobie to odpuscic gdyz narobi sie zamieszanie w zwiazku z pobieranym benifitem po irlandzkiej stronie.. a moze to nie ma nic do rzeczy.. ???

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

mika wydaje mi sie ze nie ma znaczenia poniewaz irlandia to tez UK :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

CalaWtrAwie pisze:
mika wydaje mi sie ze nie ma znaczenia poniewaz irlandia to tez UK :roll:

ale tylko w północnej części..

a ty tu nie krzacz, tylko melduj sie na zmianę Cała :D:D:D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

mylicie ze nie narbie sobie zamieszania .. bardzo bym tego nie chciala gdyz zadowolona jestem z benifitu po irlandzkiej stronie ... wprawdzie jak bylismy w urzedzie skarbowym to nam babka powiedzial ze mozna spokojnie skladac ale wiecie jak z nimi jest sami dobrze nie wiedza co i jak :)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

czesc :D mam takie pytanie odnosnie tych benefitow .... nie wiem czy dobrze zrozumialam ale po 1 .musze wyslac formularz o child benefit i dopiero jak go dostane moge starac sie o inne ??aha i jeszcze jedno pytanie czy ten benefit jednorazowy 500 funtow to moge sie o niego starac 11 tyg. przed rozwiazaniem ??? czy dopiero po porodzie ??sama juz nie wiem jak jest bo widzialam juz rozne wersje :shock:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witajcie dziewczyny,

Przyznam szczerze, ze sie ostatnio bardzo zdziwilam po rozmowie z moja szefowa, dlatego chce sie upewnic, ktora z nas ma racje. Mam nadzieje, ze pomozecie :)

Pokrotce:
Pracuje w jednej firmie od marca 2007 na full time. Od pazdziernika poszlam na 7 tygodniowe zwolnienie, ze wzgledu na mdlosci i migrene. Po powrocie pod koniec listopada zredukowalam godziny do okolo 20/week. Niestety przed swietami Bozego Narodzenia, znow mnie dopadly dolegliwosci ciazowe i od miesiaca jestem caly czas na zwolnieniu.

Moje pytanie dotyczy oczywiscie SMP. Znam sie troche na prawie, ale cos czuje, ze moja szefowa chce mnie "wykolegowac" :) Wczoraj mi powiedziala, ze nie nalezy mi sie L112 przez 9 miesiecy, tylko niecale L90/week przez TYLKO 18 tygodni. Potem juz moj zaklad pracy nic nie bedzie mi wyplacal :shock: Oznacza to, ze bede musiala wrocic do pracy okolo 2 miesiecy po narodzinach, bo wtedy zostane bez srodkow do zycia, bo wygasnie mi SMP. W JC nie umieja mi nic poradzic a na dodatek okazuje sie, ze nie bede kwalifkowana do MA...

Moze ktoras z Was moze mi pomoc, bo bardzo sie zmartwilam tym, ze nie nalezy mi sie maciezynskie przez 39 tygodni (9 miesiecy po L112) tak, innym...

Dodam tez, ze na maciezynskie moge juz przejsc 20 marca czyli 11 tygodni przed due date. Ale wtedy miesiac po narodzinach mojej dzidzi bede musiala wrocic do pracy.

Z gory dzieki za pomoc

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

jessica najpierw rejestrujesz dzidzie i otrzymujesz swiadectwo urodzenia, to swiadectwo jest Ci potrzebne by otrzymac CHB , gdy otrzymasz CHB . skladasz papiery o CTC ( aby otrzymac CTC potrzebny Ci nr CHB ) a nastepnie jak juz otrzymasz CTC mozesz skladac papiery o SSMG ( aby otrzymac SSMG musisz miec przyznany Child Tax Credit wypłacany w kwocie wyższej niż £548 rocznie lub £1096 rocznie, jeśli dziecko nie ma roku)
O Sure Start Maternity Grant możesz wystąpić nie wcześniej niż jedenaście tygodni przed terminem porodu i nie później niż trzy miesiące po porodzie. Po urodzeniu dziecka na złożenie wniosku masz 3 miesiące więc złóż go nawet jeśli czekasz na decyzję o przyznaniu zasiłku CTC
wszystko jest napisane na pierwszej stronie :wink:

aguska chyba Ci nie pomoge bo nie wiem jak jest liczone chorobowe do maciezynskiego i ile wtedy zarabialas ( czy masz spelniony warunek zarobkow ) i czy pracujac na part time spelniasz ten warunek

ogolnie jest tak ze aby otrzymac SMP musisz spelniac dwa warunki

1. Warunek „ciągłości zatrudnienia”
Przez 26 tygodni ciąży (do 15 tygodnia przed urodzeniem - tzw. qualifying week) pracowałaś u tego samego pracodawcy

2. Warunek „zarobków”
zarabiałaś nie mniej niż 87 funtów tygodniowo (przed opodatkowaniem)

a poza tym dlaczego mialabys sie nie kwalifikowac do MA??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Prawde powiedziawszy, w trakcie zwolnienia pobieram tylko niecale L60/week, czyli akurat tych L87 nie spelniam :( No i nie place skladek NI

Jestem zatrudniona 10 miesiecy, wiec spelniam warunek 26 tygodni.

Studiowalam prawo pracy w PL i przyznam szczerze, ze cos mitutaj smierdzi w tym jej obliczeniu. Nie wydaje mi sie, zeby mi obnizyli maciezynski, ktory przysluguje, czyli 39 tygodni na 16.

Tutaj malo kto sie orientuje, a ja sama nie mam szans, zeby jej udowodnic, bo ona uwaza, ze nie mam racji :(

Moze ktos jeszcze moglby mi pomoc, please.....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

aguska a sprobuj sie udac do najblizszego Citizens Advice Bureau tam napewno Ci pomoga :roll: bo ja nie wiem naprawde dlaczego mialoby Ci sie skrocic wyplacanie zasilku o tyle tygodni skoro ustawowo jest 39??? :roll: albo spelniasz warunki i dostajesz 39 albo nie spelniasz i nie dostajesz nic...a nie napisalas czemu nie nalezy Ci sie MA..??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

aguska78 wszystko nalezy Ci sie jak najbardziej.Ja w ciazy mialam podobna sytuacje.Na zwolnieniu lekarskim bylam ponad dwa m-ce.Pozniej w grudniu dopadlo mnie przeziebienie i infekcja pecherza wiec poszlam na ponowne dwa tygodnie.Nie wiem czy obecnie jestes na zwolnieniu.Aby dostac pelen zasilek macierzynski musisz spelnic nastepujacy warunek.W ciagu ostatnich 15 tygodni,przed pojsciem na urlop macierzynski musisz miec 8 kwalifikujacych Cie tygodni,w ktorych Twoj dochod nie moze byc nizszy od minimum socjalnego od ktorego dedukowany jest NI,nie wiem ile to jest obecnie(Chyba calawtrawie Ci napisala).Zawsze tez mozesz pojsc do CAB,oni sa swietni w tym co robia,polecam,zawsze....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dzieki dziewczyny za pomoc.

MA mi sie nie nalezy, bo jest przyznawane tym, co sie nie kwalifikuja do SMP, a ja sie kwalifikuje, ale tylko na 16tygodni. Tak wiec albo, albo, a skoro beda mi wyplacac SMP, to juz nie dostane MA.

Co do tych L87, to teraz powinnam wrocic do pracy i pracowac przez pelne 8 tygodni. Czyli jakos do Swiat. A szczerze przyznam, ze bardzo zle przechodze ciaze, dlatego nie wiem, czy dam rade :(

Kurcze jestem tak skolowana, ze juz sama nie wiem, co bedzie dla mnie lepsze. Czy zdecydowac sie odejsc teraz z pracy i pobierac przez 39 tygodni MA, czy pozostac i pobierac mniejsza sume przez 4 miesiace.

Calawtrawie, ja tez mysle, ze albo calosc, albo nic. W sumie, to nawet, jak maja swoje przepisy, to przeciez jest jeszcze PRAWO i wtedy zaklad pracy musi go respektowac... bylam w CAB, ale przeznam szczerze, ze oni mniej ode mnie wiedzieli :roll: I tylko wydrukowali mi ze strony JC info, ktore juz mialam. Zero konkretow :roll: W sumie, to sa tylko wolontariusze i tez nie wszystko wiedza, ale moze akurat trafilam na babke, ktora dopiero zaczynala :wink:

Jeszcze raz dzieki. Jednak w razie, gdyby ktos jeszcze mogl cos dorzucic od siebie, bede naprawde bardzo wdzieczna.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

aguska wiesz co,uwazam,ze ktos chce Cie zrobic w konia.Uwierz mi,ja w ciazy bylam bardzo dlugo na zwolnieniu,tak jak Ty zredukowalam godziny pracy do 20.Prawo tu jest takie samo dla wszystkich kobiet w ciazy.Radze Ci abys drazyla ile sie da.Jesli ktos sie nie kwalifikuje do zasilku to go nie dostaje.Ja uwazam,ze Ty powinnas dostac go w calosci,zostalo Ci jeszcze troche czasu.Ja w ciazy czulam sie okropnie ale dalam rade.A jesli nie kwalifikowalabys sie do zasilku z pracy to powinnas dostac MA bez problemu.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tez tak mysle vivian. W takim razie ide powalczyc o swoje. Tez mysle, ze albo calosc, albo nic. A jak nic, to chociaz przez 39 tygodni bede sie kwalifikowala do MA...

Jeszcze raz dzieki dziewczyny za pomoc!!!!

Sciskam cieplo.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Wiam! i Jestem w ciazy w 14 tygodniu,pracuje do konca stycznia 2008 (10 godzin tygodniowo),mam pytanie czy kwalifikuje sie do MATERNITY ALLOWANCE jak to wyglada,czytalam troche o tym ale nic nie rozumie dziekuje za cierpliwosc i pomoc!pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Aguska pracodawca moze jedynie zredukowac wysokosc SMP ze wzgledu na nizsze zarobki, ale nie czasu wypacania SMP, Jesli pracowalas u niego juz 26 tygodni i zarabialas ponad 87 na tydzien, to nalezy Ci sie zasilek przez 39 tyg (w wysokosc 112/tyg jesli zarabialas wiecej niz ta kwota, jesli mniej, ale wiecej niz 87/tyg, to juz troche zredukowany)

xeniap zalezy od tego ile zarabaisz tygodniwo i jak dlugo pracujesz. Jesli zarabiasz wiecej niz 87/tyg i juz pracowalas przez 26 tygodni, chocby do momentu zajscia w ciaze, to zasilek Ci sie nalezy.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dzieki karolcia, wlasnie sie zbieram na rozmowe z moja szefowa. Pracuje w tej firmie od marca 2007, wiec prawie rok, ale ostatnie kilka miesiecy zarabialam mniej, bo musialam zredukowac godziny. Czyli i tak MUSI mi wyplacac SMP przez 39 tygodni. Nie zalezy mi na kwocie, tylko na dlugosci maciezynskiego, bo nie wyobrazam sobie, zebym musiala wrocic do pracy, jak moj maluszek bedzie mial miesiac :roll:

Sciskam cieplo

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dzieki Karolcia 87 a wiec ja pracowalam od sierpnia 2006 roku do stycznia 2008(10 godzin tygodniowo-zarabialam jakies 55 funtow tygodniowo)a jestem w 14 tygodni ciazy wiec chyba mi sie nie nalezy SMP,bo zarabialam mniej niz 87 funtow tygodniowo co o tym sadzicie, A moze MATERNITY ALLOWANCE ?jak myslicie pozdrawiam i dziekuje za jaka kolwiek podpowiedz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

xeniap sprawdzilam na stronie internetowej (direct.gov) i mozesz skladac na Maternity Allowance, jako ze zarabialas wiecej niz 30 funtow tygodniowo. Dostaniesz 90% swojej tygodniowki. Wybierz 13 pejslipow z okresu 26 tygodni pracy (tak, zeby po datach mozna bylo stwierdzic, ze faktycznie pracowalas tyle tygodni, czyli te najbardziej aktualne - jak piszesz u Ciebie beda to z konca stycznia i te wczesniejsze) Zalacz do formy tylko te, na ktorch zarobilas najwiecej, to wecej dostaniesz, bo licza srednia.
Masz jeszcz duzo czasu na pobranie formy itd. poniewaz najwczesniej mozesz skladac na MA gdy bedziesz 26 tygodni w ciazy. Zaczynaja wyplacac od 29 tygodnia ciazy, no i jak wiadomo przez 39 tygodni.

Jednak moga zawsze byc opoznienia, ja jeszcze czakam na decyzje (zlozylam przed swietami - jak mozna sie domyslec w okresie, gdy anglikom nie chce sie pracowac :wink: ) ale jak juz mi przyznadza, to musza zaplacic mi wyrownanie od 29 tygodnia ciazy, tak zrobili w przypadku innych dziewczyn (poczytaj na forum) pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: prolem

Witajcie! jestem w 8 tygidniu ciąży. Plamie juz od ponad 2 tygodni.bylam u lekarza rodzinnego ktory komlpetnie mi nic nie doradzil,potem w klinice wczesnej ciazy,zrobili usg w 6 tyg i bylo ok.tydzien pozniej pojechalam znowu bo krwawienia sie zwiekrzyly i dostalam boli brzucha.znowu zrobili usg i powiedzieli ze ok.prosilam o tabletki na podtrzymanie ale powiedzieli z enipotrzebne.jestem po jednym poronieniu,mam wade macicy.z ostatniia ciaza bylo dokladnie to smao.dlugo plamilam,sg nic nie pokazywalo a ciaza w 9 tyg po prostu obymarla,mimo ze bralam tabletki i lezlam. chcialm wiec zaswiadczenie jakies o zagrozeniu,ale oni nic nie chca mi dac,a ja musze lezec.przestalam chodzic do pracy bo nie moge nic robic,naet po spacerze weicej z emnie leci. i co mam zrobic?nie nalzey mi w tym momencie zaden zasilek bo ci lekarze sa beznadziejni.jestem zalamana:( Bo nie wroce do pracy w tej sytuacji,za duze ryzko.poradzcie cos.... Dziekuje1

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Zapomnialam wsponiec ze jestem w anglii!!!!

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1136 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 57  Następna

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Międzynarodowy

Strefa czasowa UTC [letni]