Dzisiaj jest wt maja 05, 2026 9:09 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Niemowlęta

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość

połozne nalegają by pieluchowac maleństwa, podczas gdy na innym forum i w programach telew. mówią ze to nic nie da. jesli są juz wady to podobno spowodowane mnogą ciąża, trudnym porodem albo genetyczne. więc jakie są mamy wasze spostrzeżenia na ten temat????

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
2 żółte kartki
Awatar użytkownika

No hej... u nas bylo tak...po pierwsyzm USG bioderek lekarz kazal szeroko pieluchowac bo w jednym bioderku brak bylo jakichs tam jader kostnienia wiec ja alana szeroko pieluchowalam dawalam mu nawet 3 lub 4 pieluszki tetrowe tak dla bezpieczenstwa i po jakims czasie na drugim kontrolnym USG bylo juz dobrze...nie wiem czy to dzieki temu czy nie ale jesli lekarz kazal to ja nie mialam wyjscia jak tylko sluchac...w koncu dziecko najwazniejsze prawda...? pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Przy lekkich wadach lekarze zalecają własnie szerokie pieluchowanie, natomiast gdy wada jest już poważna to wtedy trzeba dziecko trzymać w specjalnej rozpórce przez pewien okres czasu. A wygląda to tak że dziecko wygląda tak jakby siedziało z szeroko rozłożonymi nóżkami i ma przebywać tak praktycznie caly czas jedynie z przerwą na kompiel i przewinięcie. Jednak jestem zdania ze każdą diagnozę należy potwierdzać. Miałam przypadek w rodzinie gdzie pani doktor stwierdziła że 2 miesięcznej dziewczynce potrzebna jest rozpórka, a nawet miała w gabinecie taki sprzęto do sprzedania, zainkasowała coś ok. 200 zł. Jednak po tygodniu straszliwych płaczy dziecka stwierdzili że pójdą do innych lekarzy. Trzech lekarzy pracujących zupełnie w innych miejscach stwierdziło ze dziecko wcale nie potrzebuje rozpórki, że wystarczy właśnie samo szerokie pieluchowanie. Także należy uważać na niby lekarzy, ale nie prawdą jest też to ze jeśli dziecko ma już wadę bioderek to pieluszki nie pomogą.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Moja corka tez miala problem ze stawami biodrowymi..pileuchowalam ja szeroko...tzn pampers i tetrowa dodatkowo....wszystko potem bylo ok...ja natomiast....tez mialam ten problem i niestety...skonczylo sie u mnie szyna...przez 9 miesiecy mialam nozki rozstawione takim stelazem...wygladalo to jak kierownica od roweru :lol: ale dzieki temu nigdy nie mialam juz problemow ze stawami biordrowymi i mam zgrabne i proste nogi :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

mi lekarz nie kazal przy Olivce i nie pieluchowalam. czytalam nawet gdzies ze lepiej bioderka sie rozwijaja jak nozki sa luzno tylko wystarczy jak sie kladzie np bobasa u siebie na brzuchu czy cos rozlozyc nozki jak u zabki :)

a co z Nelka to nie wiem bo ide do elkarza dopiero w czwartek ale polozna narazie ptrzyla i mwoila ze jest ok

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

U nas było tak: położna środowiskowa powiedziała: podwójne pieluchy;
Potem pani od rechabilitacji: wręcz przeciwnie! mamy ćwiczyć mięśnie przywodziciele i układać na brzuszku;
w czwartek idziemy na pierwszą wizytę do ortopedy -zobaczymy co powie ;)

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

jedno jest pewne...dodatkowa pielucha nikomu nie zaszkodzi :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

pieluchujemy szeroko zapobiegawczo. wszystko jest ok. nieprzeszkadza nam ta druga pielucha a moze zapobiegnie wadzie w przyszlosci...
na pewno nic zlego niezrobi.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

aha. dziekuje za odpowiedzi

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No właśnie nie do końca wiadomo czy nie zrobi nic złego, bo przy takich bioderkach jak ma nasza Zuzia szerokie pieluchowanie pogłębiłoby wadę. Przynajmniej wg rechabilitantki. Wersję ortopedy przedstawię niedługo :)

A z Zuzinymi biodrami to jest tak, że jak się ją położy na pleckach tak jak do zmieniania pieluchy to podkulone nóżki potrafi położyć na boki ciała poziomo jak żaba. teraz już wzmocniła mięśnie i jej tak nie lecą te nogi, ale jak się rozluźni to "żabuje" ;) Podobno nie jest to jakiś wielki problem i tylko by śmiesznie chodziła gdybyśmy z nią nie ćwiczyli.

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Teraz to ja już nic nie wiem i nie rozumiem :shock: ortopeda mówi że jedną nóżkę odwodzi jednak za mało :?: :?: :?: i że szerokie pieluchowanie itd... I kogo mamy słuchać :?: :?: :?:

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No ja mimo wszystko posluchala ortopedy.. albo jeszcze jedna konsultacja... :?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam
Ja zdecydowanie popieram szerokie pieluszkowanie. Na pierwszej wizycie Ortopeda stwierdził osłabienie jednego stawu biodrowego. Zalecił szerokie pieluszkowanie i częste układanie na brzuszku. Po 4 tygodniach stosowania się do zaleceń na kolejnej wizycie stwierdził znaczną poprawę.

pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mam pytanie do mam szeroko pieluchujących: ja zakładam dziecku pampersa i jedną tetrową. Czy pieluchujecie dodatkowo jedną tetrową, czy dwiema? Moja znajoma mówiła mi, że jej lekarz polecił pieluchować jedną ale flanelową, bo sztywniejsza, a jedna tetrowa niewiele daje.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja małej zakładałam dwie tetry!!! przez pierwszy miesiąc w sumie tak profilaktycznie!!!

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

Rehabilitantka i ortopeda odradzali profilaktyczne szerokie pieluszkowanie.
Utrudnia to dziecku uczenia się swojego ciała, odruchów itd...
Co innego jak są problemy z bioderkami. U nas na szceście nie było...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Buu - ale ja USG stawów biodrowych synka mam dopiero w drugiej połowie października.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Moja niunia była ułożona pośladkowo i już w szpitalu położne zaczęły ją szeroko pieluchować. Po powrocie do domu też jakiś czas tak robiłam. Ale po I USG stawów wyszło, że wszystko jest OK i dodatkowo zaczęły się upały. Zrezygnowałam z szerokiego pieluszkowania i tylko ćwiczyłam stawy kilka razy dziennie. I moim skromnym zdaniem lepiej ćwiczyć niż męczyć dziecko pieluszkowaniem.

II USG potwierdziło, że jest dobrze i nawet nie potrzebna wizyta kontrolna. Do tej pory czasami ćwiczymy :wink: , bo niunia to lubi!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

nam kazali pieluchować szeroko, po pierwszym USG (stawy IIa), flanelą, bo tetra nic nie daje. Po 2 USG stawy już są w normie (Ib), ale nadal mamy pieluchować, dwa miesiące jeszcze.
Ponieważ nie jestem przekonana, czy dalsza profilaktyka ma sens, w najbliższy wtorek idziemy do innego ortopedy na konsultację :)
raczula a jak wyglądają te ćwiczenia??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Szerokie pieluchowanie przy problemie z biodrami, a profilaktycznie to bez sensu :roll: Jak leczenie zębów bez próchnicy ;)

Ja może sypnę cytatem :D

"Obalamy mity o pozycji żabki

Wypowiedź eksperta Pawła Zawitkowskiego

"Noszenie dziecka w pozycji żabki, czyli w szerokim rozkroku np. w pionie z przodu lub na plecach rodzica nie ma ŻADNEGO uzasadnienia, ani ortopedycznego, ani funkcjonalnego. Miałoby ono sens tylko wówczas, gdyby mały człowiek był nieruchomym układem kości i stawów - wóczas zmuszanie nóżek dziecka do odwodzenia na boki
(w chuście "na żabkę" czy przy szerokim pieluchowaniu) powodowałoby, że głowa kości udowej ustawiałby się idealnie w centrum panewki stawu biodrowego. Idealnie, gdybyśmy jeszcze poruszali się na czterech kończynach. Tymczasem chodzimy tylko na nogach i do tej sytuacji od początku swego życia musimy się przygotować. Pozycja żabki zabezpiecza stawy biodrowe w rzadkich przypadkach, gdy istnieje niebezpieczeństwo ich zwichnięcia. Ale nie wpływa pozytywnie na ich rozwój. Aparat ruchu kształtuje się właśnie…w ruchu, kiedy to mięśnie, stawy i kości poddawane są ciągłym naprężeniom i ćwiczeniom w każdej płaszczyźnie i kierunku. Bezruch upośledza jego sprawność, wydłuża okres zdobywania umiejętności (takich jak obroty na boki, siadanie, raczkowanie). Słowem – zmuszając dziecko do pozycji żabki czy profilaktycznie zakładając szeroką pieluchę, ingerujemy w nieuzasadniony i niekorzystny sposób w proces dojrzewania i zdobywania przez dziecko kolejnych umiejętności. Na szczęście dzieci mają tak doskonałe możliwości adaptacyjne, że przystosowują się do nowych warunków i neutralizują efekty naszych działań. Ale u jednych nastąpi to wcześniej, u innych później, konsekwencje zaś mogą być różne…
Dla rodziców pierwsza zasada w asystowaniu rozwoju dziecka powinna brzmieć: nie przeszkadzać. A druga: oferować dziecku jak najwięcej doznań czuciowo-ruchowych – nosić je w różnych pozycjach, stosować różna chwyty podczas kąpieli, ubierania, podnoszenia, kładzenia i zabawy.

Polecam również 3 następujące doświadczenia:
1. Proszę położyć się na brzuchu na podłodze i maksymalnie odwieść nogi na zewnątrz w zgięciu i rotacji zewnętrznej, z podkurczonymi po bokach rękami i głową ułożoną na boku. Następnie starać się ułożyć nogi tak aby były w jednej linii, a miednica jak najbardziej dotykała podłogi. Należy utrzymać tę pozycję przez 15 minut. Powodzenia 1b proszę w identycznej pozycji usiąść na wąskim stołku (dla państwa wygody na poduszce), możliwie najbliżej ściany (przylepić się do niej, tak aby miednica była jak najbliżej ściany. Szeroko, maksymalnie odwiedzione nogi, nawet oparte o podłoże, ręce po bokach, głowa w bok. Nogi muszą być odwiedzione maksymalnie. W tej pozycji należy utrzymać się przez 15 minut.
2. Proszę złożyć koc, tak aby móc go umieścić między nogami, pod miednicą i na brzuchu, od linii pasa z przodu, do linii pasa z tyłu. Proszę przewiązać tę konstrukcję szarfą, aby się nie zsuwała. Proszę położyć się na plecach i zaobserwować co czuje dziecko, na brzuchu, a następnie spróbować się obrócić bez pomocy rąk oraz kopać nóżkami. W podobnej konstrukcji można usiąść na stołku. Warto to poczuć. Poznanie empiryczne jest równie wiele warte co nauka wyniesiona z książek."

I nie skomentuję.
Wiecie, jak w każdej dziedzinie zdania są podzielone. I weź tu kobieto bądź mądra i zgadnij, kto ma rację.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Niemowlęta

Strefa czasowa UTC [letni]