Dzisiaj jest pn kwie 27, 2026 1:04 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 243 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Cześc dziewczyny .mam pytanie czy będąc na wychowawczym bezpłatnym można złożyc o zasiłek opiekuńczy.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert

Oczywiście, że tak. Zasiłek rodzinny jest podstawowym świadczeniem uprawniającym do poszczególnych dodatków. Złóż dokumenty może "załapiesz" się na dodatek z tytułu urodzenia się dziecka jeśli dziecko nie ukończyło roku.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziewczyny mozecie mi to wszystko wyasnic :?: przedstaiwe swoja sytuacje jestem studentka ostatniego roku w 6 tc :D moj chlopak tez jest studentem oboje nie pracujemy jestesmy ubezpieczani (chodzi mi o ZUS) przez czlonkow naszej rodziny zastanawiam sie czy mam jakiekolwiek szanse na pieniazki od panstwa poza becikowym bede wdzieczna za informacje

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dziewczyny chcialam od was wiedziec,
wiec tak jestem bezrobotnym czyli nie pracuje i wogole nie pracowalam na umowie o prace, tylko moj chlopak utrzymuje i ma na umowie brutto 960zł czyzby dostane 2 tys z becikowe bo skoro pisalo ze jedna osoba do 504 zł czyli nie przekracza a wlasnie moj chlopak az 480 zł na jedna osobe. a to co zasilek chcialm jeszcze tez wiedziec, czy ktos mial albo jak to sie robi, ze skoro jak urodze dziecko i moje dziecko bedzie mialo nazwsiko po mnie czy tez jakies dostane kase misiecznie ile otrzymuje miesieczne, jedno wiem ze 48 zł ale za wychowanie czyli sama wychowuje jak to jest z tym aby miesiecznie otrzymala jakaś koło 300 zł lub 400 zł(nie wiem ile wplacaja miesieczne), bo skoro nie bierzemy slubu. Pomózcie mi z góry dziekuje.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

czesc dziewczyny

zwolnili mnie z pracy dwa dni przed tym jak sie dowiedzialam ze jestem w ciazy poszlam od razu na zwolnienie i dostaje do porodu zasilek od zusu ale teraz co zostane bez dochodow?????
musze sie zameldowac w posredniaku aby byc ubezpieczonym tak????? :?: :?:
czy ktoras z was byla w podobnej sytuacji :?:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: pytanie
Awatar użytkownika

Witajcie! Moze bedziecie wiedziały czy bedąc w ciazy na L4 przysługują mi z pracy talony świateczne (wszyscy pracownicy dostają) pracowałam dłużej niż 6 miesięcy.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Nie wiem dokładnie jak to jest w przepisach ale ja rok temu dostałam bony ale miałam przepracowany rok i byłam na zwolnieniu lekarskim i dostałam bony za tyle samo co reszta pracowników. Po przepracowaniu pół roku dostałam połowe bonów. Ale tak mi sie wydaje że przysługuja .

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dzieki za odpowiedz moze troche mi dadzą :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert

Ja pracuję 6 miesięcy w nowej firmie i dostaję na święta pieniądze tak jak wszyscy 560zł.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Hej dziewczyny mam pytanie jak wypłacany będzie mi zasiłek macierzyński? Jestem zatrudniona na pelen etat na umowie mam wpisaną kwotę 1000zł jednak pracuje akordowo i w rzeczywistości zarabiam więcej! Wszystkie składki i podatek firma płaci od całej zarobionej kwoty! Czy zasiłek należy mi się od kwoty na umowie czy od średniej rzeczywistych zarobków?? Jeżeli ktoś wie co w takiej sytuacji proszę o pomoc!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

kurka - musisz byc caly czas na l4 , naeet jak cie zwolnili, ubezpieczenie bedzie lacialo ci z ZUSu i oni beda ci placic taka kase jaka dostawalas u pracodawcy, mozesz sie ubiegac o zasilek rehabilitacyjny, niestety jak urodzic to macierzynski ci nie przysluguje.Dopuki bedziesz na l4 to nie mozesz sie zarejestrowac w urzedzie pracy.Jesli pracowalas wiecej niz rok to po urodzeniu mozesz pobierac z urzedu pracy zasilek dla bezrobotnej.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jeny niby wszystko jest tu opisane, a ja i tak nie potrafie sie nigdzie podpiąć!
Pracowałam na pół etatu (wczesniej na cały etat 4 lub 5 miesięcy) , umowe mam przedłużoną do porodu (z tego pracowałam 3 miesiące a potem poszłam na zwolnienie), a potem co? Moge ubiegać się o zasiłek macierzyński? Ile mniej więcej go dostane? Mam się zgłosić jako bezrobotna? Prosze o pomoc

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Alexandra_S
zasiłek należy Ci się od tej kwoty jaką dostajesz do ręki. oczywiście wynosi on 100% pamiętaj również o tym, że jeśli jesteś na chorobowym to zanim miną 182dni musisz złożyć specjalny wniosek do ZUSu o przedłużenie zasiłku . musisz to zrobić ok. 6 tygodni wcześniej bo za decyzją właśnie tyle się czeka. w przeciwnym razie wstrzymają Ci wypłatę. pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Mam pytanie, otóż jestem w ciąży termin porodu mam na koniec maja natomiast umowa o pracę kończy mi się 05.04.08 więc do dnia porodu automatycznie będzie mi przedłużona.ale co z urlopem macieżyńskim(16tyg), czy dobrze rozumiem że będę go otrzymywać ale już nie od pracodawcy ale od ZUS? Jeżeli tok to ile dostanę jeżeli moje wynagrodzenie wynosi 1000 netto?

:?:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

piotrus byłam w podobnej sytuacji i po urodzeniu macieżyński wypłacał mi Zus 100% wynagrodzenia jakiego otrzymywałam od pracodawcy . I z tego co sie orientuje to maciezyńskiego jest 18 tyg. przy pierwszym dziecku a nie 16 tyg. Bedziesz otrzymywać 1000 zł netto.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dziewczyny czy orientujecie sie może? pracowałam 7miesięcy jako pracownik tymczasowy (miałam opłacane wszystkie składki), z dniem 31.12 już nie przedłużono mi umowy. Jestem w 7 tyg ciąży. Czy teraz spawa jest już beznadziejna czy jest jeszcze opcja że np. muszą przyjąć mnie do pracy, bo byłam w ciąży? Będę wdzięczna za odp.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert

W dniu 31.12.2007r. musiałbyś być w 3 miesiącu ciąży aby pracodawca przedłużył ci umowę do dnia porodu.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dzięki:) Tak też mi sie wydawało, ale wolałam się upewnić.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hej Dziewczyny, nie wiem czy dobrze trafilam, ale prosze o pomoc :)
obecnie jestem na L4, mam umowe na czas nieokreslony ale firme przejal inny wlasciciel i wiele sie tam pozmienialo wiec wracac raczej nie bede, chcialabym ponownie zajsc w ciaze i teraz pytanie: czy moge zajsc w ciaze bedac na L4, po 3 miesiacu isc na L4 od ginekologa ale tak zeby byla ciaglosc, czy bede musiala wrocic na chwile do pracy zeby miec pozniej macierzynski ? czy lepiej np teraz isc na wychowawczy i zajsc w ciaze wlasnie na nim ? tylko ze wtedy nie bede miala chyba pensji, jestem w zupelnej kropce bo w firmie sie tak pozmienialo ze nie chce tam wracac i wszelkimi sposobami sie przed tym bronie, nie chce sie wykonczyc psychicznie i przy okazji wykonczyc rodzine :)

bzzz...ykam sobie tak bez sensu...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

mam pytanie bo powoli zaczynam się gubić. Od 02 stycznia 2007 jestem zatrudniona na pełen etat na czas nieokreślony w pewnej firmie. wcześniej przez 4 miesiące w innej pracowałam. Obecnie jestem w 30tc i od dwoch tygodni jestem na zwolnieniu l4, najprawdopodobniej już do samego porodu. Podstawa mojego wynagrodzenia wynosiła 1900zł a od października 2500zł, tak wiec mam pytanie do kiedy pracodawca będzie wypłacał mi wynagrodzenie i w jakiej wysokości, kiedy otrzymam pieniądze z zus i czy konieczna jest moja wizyta tam, złożenie ewentualnych dokumentów, czy firma w której obecnie pracuję powinna dopełnić wszelkich formalności?

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 243 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]