Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 11:37 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Poród

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 107 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Witam.
W czerwcu miałam cesarkę i mam ślicznego synka. Na razie jeszcze nie myślę o drugim dziecku, ale w niedalekiej przyszłości chciałabym kolejne maleństwo. Ile powinnam odczekać po cc z kolejną ciążą i czy jest szansa, że drugia ciąża zakończy się naturalnym porodem. CC miałam bo miałam skurcze, odeszły mi wody i po 4 godzinach miałam rozwarcie cały czas na 3cm, a KTG wykazało spore zaburzenia tętna płodu. Podczas cc okazało się,że mój synek tak szalał w brzuchu, że trzykrotnie okręcił się pępowiną wokół główki, brzuszka i nóżki. Próbując wchodzić do kanału rodnego zaciskał pępowinę i dusił się.
Proszę o Wasze doświadczenia i opinie bo chciałabym drugie maleństwo urodzić naturalnie. Dodam że teraz mam 27 lat. :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

AGA ja 13.5 meisiaca temu malam cesarke a teraz na dniach bede miec drugiego brzdaca. lekarz mowi ze mimo to ze za szybko zaszlam w ciaze i dobrze mi sie nie "zroslo" wsyztsko to mam zaczac rpobowac rodzic naturalnie i dopiero w trakcie sie okaze ale tu chodzi tylko o macice- czy nei peknie. jelsi ty odczekasz przynamniej rok ze staraniami to pozneij mozesz rodzic naturalnie- no chyba ze znowu beda takie same problemy jak przy 1 porodzie. ja mialam cesarke bo nie bylo postepu porodu a bylam 12 godzin bez wod plodowych. mialam pozneij 10 cm rozwarcia co prawda ale glowka nie obrocila sie tak jak powinna i juz nei czekali

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Z TEGO CO WIEM TO PO CC NALEżY ODCZEKAć 2 LATA. A CO DO SPOSOBU ROZWIąZANIA NASTęPNEJ CIążY TO NIE MA PRZECIWSKAZAń DO PORODU SIłAMI NATURY, OCZYWIśCIE JEśLI WSZYSTKO BęDZIE PRZEBIEGAłO PRAWIDłOWO.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

zaba no odczekac 2 lata od porodu do porodu wiec po roku mozna dopiero zaczac sie starac :) my troszke sie pospieszylismy wiec ciagle bylismy w strachu jak to sie potoczy

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dzięki za rady.
Mama Olivki trzymam kciuki za twój drugi poród, aby tym razem wszystko było dobrze i abyś szczęśliwie urodziła zdrową dzidzię.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Moja znajoma po cesarce drugiego dzidziusia urodziła naturalnie, wiec mozna.... A za jaki czas - chyba to jest równiez uzalznione od osoby , wiec najlepiej skontaktowac się z gin.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja znam przypadek gdy kobieta miala 5 cesarek a za 6 urodzila naturalnie :) moje pierwsze pytanie odnosnie mojego snatu zdrowia po przebudzeniu sie z narkozy do poloznej bylo takie- czy juz jestem skazana zawsze na cesarke. odpowiedziala ze nie. ze mozna miec wiele cesarek a z aktoryms razem rodzic naturalnie. z tym czasem faktycznei to tez indywidualna sprawa- jak sie bedzie zrastac. ja np mam szczescie ze mi sie szybko zrosla rana i z enic mi ejszcze "nie peka" ale sa kobiety ktorym gorzej sie goi i dluzej - tak jak wszystkie inne rany pooperacyjne.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

A ja mialam cesarke 10 lat temu i teraz znowu jestem w ciazy i na normalny porod mam tylko 70% szans . Ale sama nie wiem dlaczego , bo mieszkam teraz w Londynie i tak mi powiedziala tutejsza pani doktor(stwierdzila to bez badania mnie ) . A ja chce rodzic normalnie . Mam nadzieje ze sie uda , bo nie mam komplikacji , dziecko jest ulozone glowka w dol , wiec niby wszystko ok . Na temat porodu bede rozmawiac przy najblizszej wizycie w szpitali tzn. w 36 tgodniu , wiec juz niedlugo .Trzymac mi tu wszystkie kciuki !!!! :lol: :lol: :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Elwiro bede trzymac na bank :d a ja ostatnio spanikowalam :O zdalam sobei sprawe z tego z egdy lekarze beda zle doinformowani ( np w trakcie porodu zmeini sie "warta") i beda na sile kazac mi rodzic naturalnie to mi peknie macica :O coprawda moj gin powiedzial ze moge sie starac rodzic naturalnei ale za cholere nie jest pewny jak sie to skonczy. jest dobrej mysli bo jak do tej pory blizna mnie nei bolala ale kurcze tyle juz wyczytalam o pekaniu macicy ze tragedia :O dlatego ciesze sie ze bedzie ze mna M to sie odezwie gdy bedzie trzeba bo ja penwie znowu z bolu to zpaomne jezyka w gebie hehe no i nie bede o tym myslec. tak sie cieszylam z emoge rodzic naturalnei ale teraz mam normalnie dylemat :O zaczelam sie bac :(

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Elwiro ja też będę trzymać kciuki, abyś szczęśliwie urodziła naturalnie, na pewno wszystko będzie dobrze.
Mama Olivki Tobie również życzę powodzenia i aby Twoja macica nie pękła w trakcie porodu. Niech Twój M trzyma rękę na pulsie i w razie komplikacji "potrząśnie" kim trzeba.
Mam nadzieję, że w przyszłości też będę miała szansę na naturalny poród.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Wiecie co, ja miałam cesarke rok i siedem miesięcy temu, teraz mam termin na kwiecień, dodam, że mój synek też przyszedł na świat w kwietniu, czyli będzie równo 2 lata różnicy między moimi szkrabami. Chciałabym teraz urodzić naturalnie, mam tylko nadzieję, że nie będzie takich kimplikcji jak poprzednio. Zero rozwarcia, żadnych wód, bo odeszły wcześniej i skurcze co minute. Dodam, że męczyłam się 9 godzin zanim zrobili mi cesarkę a chciałam bardzo urodzić naturalnie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hej ja miałam pierwsze cc prawie 6 lat temu...brak postępu porodu i spadek tetna płodu... bardzo chciałam aby druga ciaza zakończyła się porodem sn jednak sytacja podobna jak 6 lat temu zero rozwarcia skurze co 2 min do tego zatrucie ciazowe doszło i tym sposobem mam za sobą druga cc

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja mialam cesarke bo rozwarcie doszlo do 9 cm i nie chcialo isc dalej, po 13 godzinach zdecydowali sie na cesarke. Mam porownanie i wiem ze jesli bede miec kolejne dziecko to tylko przez cc. Wiem ze pozniej dlugo boli i dlugo sie dochodzi do siebie i ze jak lezalam i widzialam dziewczyny po naturalnym porodzie jak smigaly po oddziale a ja nie moglam wstac to mi bylo zal ze porod zakonczyl sie cc ale te 13 godzin bolu mi wystarcza. Maz byl przy mnie i jak juz bylam na sali z Mala to powiedzial ze nigdy wiecej nie pozwoli mi tak cierpiec. Ostatnio przebakuje cos o kolejnym dziecku ale mowi ze tylko cc i ja tez tak mysle.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

witam kobietki.jestem tu nowa ale bardzo mi miło zemoge sie podzielic swoimi doswiadczeniami :P 3 lata temu urodziła córcie przez cc.męczyłam sie ponad 15 godzin zanim mi ja zrobili.odgiecie główki małej nastapiło( nie wstawiła sie do kanału rod) :( powiem ze nie naleze do rosłych kobiet-mam 158 i przewaznie wage 46-47 kilo.a córa wazyła 3400.wiec moze to i dobrze.teraz po 3 latach bardzo bym chciała miec drugie dziecko i zastanawiam sie czy nie lepiej by było znowu miec cc.boje sie i martwie tym, ale najpierw musze postarac sie o fasolke.jestem po hormonach wiec moge nie miec łatwo.pozdrawiam :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

no i mialam druga cesarke. lekarz uparl sie ze mam czekac do rozwarcia a mnei strasznie bolalo- juz nie skurcze ale bolalo mnie w miejscu blizny. a on nic :| powiedzial ze przesadzam. w koncu po 10 godzinach bycia na porodowce zaczela wyciekac ze mnie krew i za sciana uslyszalam ze nikt nie wie skad bo to nie z szyjki macicy ani wody plodowe i lecialo te krwi strumykiem non stop dosc duzo. do tego tez za sciana uslyszalam ze cos nie tak z dzidziusiem- nikt mnie o niczym nie informowal :| w koncu po interwencji moich rodzicow u znajomej ktora jest ordynatorem ale neonatologii- przyszedl jakis w koncu kompetentny profesor i wystarczylo ze podotykal mi blizne- strasznei bolalo- i odrazu zadecydowal o cearce. po wszytskim przysedl do mnie na sale i powiedzial ze malo brakowalo a pekla by mi macica :O do tego powiedzial ze o dzieciach moge zapomniec bo to juz zagraza mojemu zyciu i ze moze za 5-10 lat jelsi sie wsyztsko ladnie zrosnie - ale predzej za 10 :O

wiedzialam z etak bedzie ze beda naciskac na porod naturalny- nie chce im sie bo przy CC maja wiecej roboty i tak wlasnie przetrzymuja :[ do tego na nocce byl jakis malolat na dyzurze i gowno wiedzial ze tak napisze ehhhh

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

To straszne co piszesz! Dobrze ze z coreczka wszystko w porzadku!

Ja wlasnie dlatego uwazam ze jesli byla juz cesarka to nastepny porod tez powinien byc cesarka!

Nikt mi nie zagwarantuje ze w trakcie porodu sn (po wczesniejszej cesarce) bedzie wszystko w porzadku i ze nie peknie macica!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mama Olivki przede wszystkim gratuluję ślicznej córeczki. Przykro mi, że kolejny raz musiałaś tyle wycierpieć, a miałaś taką nadzieję na szczęśliwy poród naturalny. Ja jestem pół roku po cc i na razie nie myślę o kolejnym dzidziusiu. Jednak za rok lub półtora bardzo chciałabym drugą dzidzię. Myślę, że utwierdzę się w przekonaniu, że po pierwszej cc najrozsądniej będzie kolejne cc. Pozdrawiam i najlepsze życzenia dla maleństwa. :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

najgorsze jest to ze w tym szpitalu nawet nie robia cesarek za pieniadze. :( ciesze sie ze coreczka cala i zdrowa a strach przed smiercia mialam gdy syszalam to co gadali za sciana :O chcialabym jeszcze miec 3 dziecko ale teraz to naprawde bede sie bac

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam. W grudniu 2006 urodziłam córeczke, niestety i stety poród zakończył sie cc, niestety bo mialam nadzieje,ze urodze naturalnie bo wszystko super sie działo,a stety to dlatego,ze dzieki szybkiej decyzji połoznej doszło do cc i dzieki temu mam sliczna coreczke. Bardzo uwazała,ale zdazył sie wypadek i jestem zznowu w 26tyg ciązy, mam termin na styczen 2008, wiec miedzy dzicmi bedzie przeszło 13 miesiecy. Z tego co wiem,to zbyt krotki okres po cc,ale coz moge poradzic. Strasznie sie boje tego porodu, bo raz mam chyba zanizony prog bolu,a po drugie to jednak jest niebezpieczne, choc kobiety rodza i jakos zyja;) podobnie,jak inne kobiety słyszalam rozne opinie dotyczace kolejnego porodu po cesarce. Jeden lekarz mowi,ze cesarka i nie ma nad czy sie zastanawiac,a drugi,ze po co ciac, skoro mozna sprobowac urodzic naturalnie. No niby tak i ja tez tak chce,ale chce miec pewnosc,ze jak zacznie sie cos dziac to natychmiast zadecyduja o cesarce,a nie jak tu czytałam dopiero po jakims czasie. Tego własnie sie boje.. mam głupie czasem mysli...a ja nie chce umrzec :cry: moj maz krzyczy na nie,ze wszystko bedzie dobrze itp..ale ja tak strasznie sie boje.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Andzia_84 witaj..jesteśmy w podobnej sytuacji. moją pierwszą córcię urodziłam w maju 2006. przez cc.. za kilka tyg rodzę moją drugą córeczkę .odstęp będzie niecałe 1,5 roku. tak samo jak Ty mam obawy przed porodem naturalnym i boje sie pęknięcia. najgorsze jest to ze minęły czasy gdy w szpitalach było "cesarka-już zawsze cesarka"...chociaż podobno jeszcze w niektórych sie to praktykuje...tylko gdzie? póki co chcę mieć cc ale jak będzie nie wiem...
jak Ty sie czujesz fizycznie?? czy nie ciągnię Cię miejsce cięcia?? na jaki poród się nastawiasz?? pozdrawiam

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 107 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Poród

Strefa czasowa UTC [letni]