Dzisiaj jest wt maja 12, 2026 9:26 pm

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Mamy z dziećmi

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4449 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 223  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Aginka_krak - a czy to badanie TSH wchodzi do zakresu standardowych badan ciazowych? Jesli tak, to kiedy nalezy to zrobic?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tess wszystko zależy od tego czy masz problemy z tarczycą

ja mam usuniętą tarczycę więc badania robię dosyć często
teraz idę z wynikami bo mi coś spadło FT4 ale mam nadzieję, że będzie dobrze!
A u Ciebie
nigdy zbadać nie zaszkodzi
tym bardziej w ciąży
u mnie badanie TSH kosztuje 15 zł
ale najlepiej zapytaj się lekarza

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

bk110 - dziekuje za odpowiedz! Masz racje, zbadac nie zaszkodzi. Nie wiem, czy mam problemy z tarczyca, bo sie nigdy nie badalam i nie mialam jakis objawow niepokojacych ... Ale, jak sama mowisz, zbadac nie zaszkodzi :) Wizyte mam opiero 28.12, wiec sama pojde do laboratorium i tyle. Pozdrawiam :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Tess pisze:
Aginka_krak - a czy to badanie TSH wchodzi do zakresu standardowych badan ciazowych? Jesli tak, to kiedy nalezy to zrobic?

Kobiety w ciazy czesto maja problemy z tarczyca - nadczynnosc, niedoczynnosc
kazdy lekarz bada poziom hormonow, tego tez.
ja robilam juz dwukrotnie, za pierwszym razem bylo ok, wczesniej nie mialam problemow z tarczyca, nie musialam sie leczyc

Jesli Twoj zapomnial to mu przypomnij lub zrob sama.
Norma dla kobiet w ciazy jest nizsza niz ta na wyniku badania. Ja sie cieszylam, ze mieszcze sie w normie ale lekarz sprowadzil mnie na ziemie i powiedzial, ze niestety nie jest tak dobrze. Przepisal mi leki, dzis bede miala wyniki, martwie sie ale mam nadzieje, ze mi pomogly.

CZEKAMY NA MICHAŁKA!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Agnka_krak - moj lekarz w 17tym tygodniu ciazy nie dal mi skierowania na hormony, tylko stadardowo morfologia, mocz, poziom zelaza... Mam wizyte w przyszlym tygodniu to sie po prostu upomne!

Dziekuje dziewczyny za wyjasnienia :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Nie zaszkodzi to sprawdzic :wink:

CZEKAMY NA MICHAŁKA!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Aginka_krak - Nie dawala mi ta nieszczesna tarczyca spokoju, wiec przkopalam wszystkie swoje wyniki badan, ktore do tej pory mi robiono i ku mojemu zaskoczeniu widze, ze na poczatku ciazy mialam to badane :) Mysle, ze mozesz mi pomoc w odczytywaniu wynikow, jako, ze jestes "expert" jak przypuszczam :wink: Wyszlo nastepujaco :T4L 16.49 pmol/l przy normie 12.00 - 22.00 oraz TSH 0.82 uUI/ml przy normie 0.27 - 4.20 - pamietam, ze lekarz nie stwierdzil zadnych anmali :D Czy to badanie teraz pwtorzyc wobec tego, czy ilosc hormonu jest niezmienna?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Tess - jak widac wszystko w normie :lol:

Niestety u mnie poziom TSH sie zmienil, na gorsze. Znakiem tego badanie sie powtarza i kontroluje poziom hormonow. To tak jak z moczem czy morfologia, tez sie moze cos z czasem przyplatac i trzeba to kontolowac.

Mysle ze lekarz przy kolejnej wizycie powinien zlecic Ci powtorke jak nie to zapytaj czy by sie nie przydalo skontrolowac i tyle, bedziesz spokojeniejsza ale ja mysle ze bedzie ok :lol:

CZEKAMY NA MICHAŁKA!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Aginka_krak - Tez tak mysle :D Nie wiem, jak moglo to ubiec mojej uwadze :oops: Zwykle pilnuje wszystkich badan, prosze o bilans wiecej niz kompletny, a jakos przeoczylam te nieszczesne hormony :shock: Nawet moj ginekolog sie smieje, ze gdyby mial same takie pacjentki jak ja, nie przyjalby wiecej niz 5 dziennie (ostatnia wizyta trwala 1.5 godziny :oops: :wink: )
Poniewaz ide na kontrole w przyszlym tygodniu - dopilnuje juz sprawy :D
Zajme sie dzis w kncu prezentami, to przestane w internecie wyszukiwac nowinek na temat ciazy :wink: Zaraz sie lepiej poczuje 8)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Tess
Ja przestalam sie zaczytywac. W ten sposob mozna popasc w depresje. :lol: Nie jestesmy lekarzami, w koncu komus trzeba zaufac.
Ja zakupki zrobie w piatek, taki mam plan. I mam nadzieje, ze nastroj bede miala super po czwartkowej wizycie u gin

caluski :ok:

CZEKAMY NA MICHAŁKA!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Aginka_krak pisze:
Dzis robilam badania krwi, mam nadzieje, ze teraz TSH jest w normie. Ma ktoras z was niedoczynnosc tarczycy?

cześć aginka, ja mam i to sporą.
właśnie szukam wieści na temat tego czy zażywać leki takie jak do tej pory w czasie ciąży czy też odstawić. endo mówiła że tak, ale coś nie mogę się do niej dostać :/ termin jest za miesiąc... dodzwonić też się nie mogę. jem ale się trochę denerwuję. to nie powinno tak być, informacja lekarska powinna być dostępna całodobowo! :D heheh, marzenia w naszym kraju...

ja czekam na swoje pierwsze usg, 31 grudnia w sylwestra się dopiero dowiem czy wszystko jest w porządku i się dobrze zagnieździło ;-)

pozdrowienia dziewczyny, dobrego dnia mimo marnej pogody!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

wczoraj dolina - dzisiaj wniebowzięcie... Obrazek

i jak tu zdążyć za kobietą w ciąży...

no po prostu sie nie da i już... ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

MAMA28 - Witam :D A juz Ci powinny te "nastroje" powoli przechodzic... Ja focha strzelalam co 15 minut :oops: :wink: ku mojej rozpaczy :roll: az do 4-tego miesiaca... Powiem Ci na uspokojenie, ze powinno sie wkrotce poprawic :D Moze natomiast sie pojawic syndrom "niedomknietej lodowki" :heh:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witajcie, ja mam dola...
Niestety moj wynik TSH jest gorszy niz 2 tyg temu i to po lekach :!: :!: :!:

dzisiaj ide do gin...mam nadzieje,ze rozwieje moje czarne mysli...dzidziu...jakos damy sobie rade :!:

CZEKAMY NA MICHAŁKA!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

basia75 pisze:
Aginka_krak pisze:
Dzis robilam badania krwi, mam nadzieje, ze teraz TSH jest w normie. Ma ktoras z was niedoczynnosc tarczycy?

cześć aginka, ja mam i to sporą.
właśnie szukam wieści na temat tego czy zażywać leki takie jak do tej pory w czasie ciąży czy też odstawić. endo mówiła że tak, ale coś nie mogę się do niej dostać :/ termin jest za miesiąc... dodzwonić też się nie mogę. jem ale się trochę denerwuję. to nie powinno tak być, informacja lekarska powinna być dostępna całodobowo! :D heheh, marzenia w naszym kraju...

ja czekam na swoje pierwsze usg, 31 grudnia w sylwestra się dopiero dowiem czy wszystko jest w porządku i się dobrze zagnieździło ;-)

pozdrowienia dziewczyny, dobrego dnia mimo marnej pogody!

Bedzie dobrze Basiu :!: :!: :!: - trzymam kciuki za USG

CZEKAMY NA MICHAŁKA!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tess...u mnie się właśnie pojawił ten syndrom :) Mogę cały czas coś przegryzac, mam nadzieję, ze mi to nie zaszkodzi, w końcu od poczatku ciaży nie przytyłam ani deko...a nawet schudłam, to teraz mogę nadrobic :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tess pisze:
MAMA28 - Witam :D A juz Ci powinny te "nastroje" powoli przechodzic... Ja focha strzelalam co 15 minut :oops: :wink: ku mojej rozpaczy :roll: az do 4-tego miesiaca... Powiem Ci na uspokojenie, ze powinno sie wkrotce poprawic :D

Ale na koniec znow sie fochy pojawiaja. Tak w 9 miesiacu :) Wszyscy dookola rodza tylko ja nie... Czekanie jest nie za fajne, a dzidzi sie nie spieszy, dobrze jej w brzuszku :)

Obrazek
Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

lideczka - juz na finiszu...jeszcze troszke i dzidzia bedzie z Wami - trzymam kciuki :lol:

CZEKAMY NA MICHAŁKA!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Aginka_krak pisze:
lideczka - juz na finiszu...jeszcze troszke i dzidzia bedzie z Wami - trzymam kciuki :lol:

No, mam nadzieje, ze jeszcze w tym roku :) Ta koncowka najgorzej sie nam ciagnie.

Obrazek
Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Sussie - ja jakos nie zawiesilm jeszcze klodki na lodowce, choc dzis rano sie zwazylam i od poczatu ciazy waga ruszyla - 600 gram! :lol2:
lideczka - nie strasz... Maz drugi raz tego nie zniesie... :g^^:
Aginka-krak - musisz te tarczyce pilnowac z bliska, ale masz WIELKI DZIEN :D Pomysl, ze zobaczysz tez dzidzie.... :smo:

Ostatnio zmieniony czw gru 20, 2007 12:58 pm przez Tess, łącznie zmieniany 1 raz

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4449 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 223  Następna

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Mamy z dziećmi

Strefa czasowa UTC [letni]