Witam wszystkich
Wlasnie dowiedzialam sie u gin ze mam dzrozdzaki. Zaaplikowal mi natamycyne i clotrimazolum. Zaczelam stosowac.
Cos mi jednak mowilo ze to nie wystrczy - bo stosowanie antybiotyku na grzyby to dzialanie krotkofalowe. Antybiotyk wybija wszystkie grzyby dobre i zle, a potem organizm nie ma czym sie bronic.
Poszperalam wiec i znalazlam wyczerpujacy artykul na temat grzybkow.
Jak diagnozowac, co to jest i jak sie leczyc. Wszystkim polecam.
Sama sie zastosuje do porad, bo grzybica to ciezka sprawa.
Autor artykulu odpowiada niemal natychmiast na pytania.
http://www.zdrowie.klips.org/cichy_zabojca_nowy.htm
Uwaga nie ma doskonalego i szybkiego leku. Trzeba zrezygnowac z cukrow, wlaczyc do diety probiotyki np. czosnek glodzi drozdzaki itd.
Wszystko w artykule.
Jezeli pozwolimy dzrozdzakom sie rozwinac tj. zapuscic grzybnie no to bedziemy miec grzybice ogolnoustrojowa. Mozliwosc zakazenia dziecka.
Grzybicy nie powinno sie leczyc tylko miejscowo. Trzeba dzialac na caly organizm, inaczej w wiekszosci przypadkow, nici z kuracji.
a to odpowiedzi autora na niektore pytania
--------------------
Witam
Jak i gdzie moge zdiagnozowac drozdzaki u mnie i u meza? Niestety zastosowalam juz przepisany crotrimazol w masci i natamycyne w globulkach.
Badania laboratoryjne
morfologia z rozmazem,
badanie kropli krwi w ciemnym polu widzenia,
krzywa cukrową (pod obciążeniem 75 ml glukozy) z dodatkowym oznaczeniem glukozy po 3 godzinie. Uwaga – badania nie wykonują osóby chorujące na cukrzycę oraz w trakcie leczenia kandydozy,
badanie ogólne moczu oraz pH moczu,
posiew kału na grzyby - badanie ilościowe (bez antymikogramu),
badanie kału na pasożyty,
Wykrywanie jaj owsików – próba plasterkowa (wykonywać ją w czasie pełni księżyca),
IGA(opcjonalnie),
IGE (opcjonalnie)
Analiza pierwiastkowa włosów (opcjonalnie).
Co moge zrobic dla ochrony siebie i dziecka?
Prosze stosowac miksture oczyszczajaca wg. Jozefa Sloneckiego
www.bioslone.pl , probiotyki.
Czy ta sama kuracja powinna byc dla mnie i dla meza?
U Pani nie mozna stosowac srodkow silnie dzialajacych z wzgledu na mozliwosc masywnego uwalniania toksyn z uszkodzonego ciala drozdzaka.
----------------------
Pozdrawiam serdecznie i zycze powodzenia w leczeniu
ps
Dajcie znac czy Wam pomoglo. Trzymam kciuki