Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 7:36 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Ruchy i kopanie

Witam

To moj pierwszy post na tym forum i chcialbym sie ze wszystkimi serdecznie przywitac :D
Mam jedno pytanie ,gdyz przegladalem troche postow i nie znalazlem odpowiedzi na nie .Mianowicie ,zona jest w 30 tygodniu ciazu ,ktora przebiega bez problemow .Mnie natomiast martwi ostatnio fakt ,ze dzidzia malo sie rusza .Wszyscy wokol opowiadaja ,jak to ich dzieci w tym okresie kopaly ,a tu niewiele .Nie to ,ze u nas ma byc tak samo jak u nich ,ale troszke sie denerwuje ,czy wszystko jest w porzadku .
Prosze te osoby ,ktore sa w 3 trymestrze lub byly w ciazy o odpowiedz
D.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tak to bywa z dzidziusiami-jedne ruszaja sie wiecej inne mniej, moja pani doktor powiedziala, ze 12-14 ruchow na dobe powinno byc, jesli czujemy mniej-mozemy zglosic sie do lekarza lub do szpitala-tak dla wlasnego spokoju :lol: Moje malenstwo jest dosc ruchliwe, wiec jak tylko czuje mniej ruchow to tez sie BARDZIEJ wsluchuje...Najwazniejsze jest pozytywne myslenie :lol: Widocznie Wasze malenstwo jest po prostu spokojne :lol: Pozdrawiam!!!

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

WITAM

Ja też jestem w 30 tygodniu ciąży. Nasz Jasiek jest dość aktywny, kopie, wierzga, najczęściej wtedy gdy coś Mu nie pasuje lub kiedy ja chcę po prostu spać :D Ale bywają też spokojniejsze dni, kiedy baczniej się Mu przyglądam. Jeśli czujecie się niepewnie, poradźcie się z Żoną lekarza - lepiej być spokojnym...
Pozdrawiam!

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja wprawdzie dopiero koncze 2 trymestr, ale w poprzedni weekend moja dzidzia przestala wogole sie ruszac. Trwalo to prawie 2 dni. USG nie wykazalo zadnych nieprawidlowosci - malenka sie wiercila i usmiechala. Tak naprawde nikt nie byl w stanie wytlumaczyc dlaczego tak sie dzialo, ale najprawdopodobniej zbyt aktywnie spedzalam czas. Pozniej gdzies wyczytalam, ze dziecko rusza sie najwiecej, kiedy mam odpoczywa. A kiedy jest zbyt aktywna, to maluch staje sie bierny. Ale najlepiej porozmawiac o tym z lekarzem. I nie martwic sie na zapas ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja też czesto sie martwie ze dzidzius malo sie rusza. jestem w 34 tygodniu i kilka dni temu nie ruszal sie prawei caly dzien podejrzewam ze moga miec na to wplyw upały dziecko staje sie jakby spokojniejsze.
najlepiej wyczuwa sie ruchy po obfitym posiłku ktory zawiera duzo weglowodanow kiedy połozy sie na lewym boku i spokojnie polezy. kiedy sie martwiłam zawsze tak robilam i dzidzius sie budził:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Jeżeli chodzi o ruchy czasami się zastanawiam, czy to dobrze jak dziecko jest zbyt aktywne. Mój maluszek bardzo dużo sie rusza i kręci, raz jest z jednej strony a raz z drugiej. Bardzo dużo kopie mnie nie tylko w sposób widoczny na zewnątrz ale także po żebrach i pęcherzu. Oczywiście ma także momenty odpoczynku. Mnie martwi jedynie jedno mianowicie czy tak częste widoczne i duże ruchy moga spowodować owinięcie dzidziusia pępowiną lub czy mogą wynikać z tego inne zagrożenia.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża

Strefa czasowa UTC [letni]