Dzisiaj jest ndz maja 17, 2026 4:12 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 47828 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 2392  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Kpunia, wlasnie o to chodzi ze w tej durnej Norwegii usg i reszta to dopiero pozniej.podobno usg w 3 miesiacu!
Nerwy mna szarpia, to chyba hormony.a co do piersi ,- mnie na pocztaku tak bolaly ze stanika nie moglam ubrac.
Teraz lepiej.
buziaczki!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

no bez jaj, usg w 3 miesiącu :shock: a można gdzieś prywatnie :?: nie wytrzymałabym chyba takiego napięcia przez taki okres czasu

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

no dobra dziewczyny dziś planuje pierwszy wieczor we dwoje (no w 2 1/4 :))od momentu w ktorym dowiedzilam sie o ciazy. trzymajcie kciuki... zapowiada sie fajnie :)
Julka sprzedana cioci a my sami w domku ;)

a i zapomnialam was zapytac czy znacie jakies witaminki - gabarytowo male do łykania bo przy moich mdlosciach nie bardzo moge polknac moje a biore \\prenatal\\

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Wystarczy kwas foliowy taki zwykly tej samej firmy co prenatal, male tableteczki latwo sie lyka :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

nie wiem jak wyglądają "prenatal" ale ja też wogóle mam problem z połykaniem jakichkolwiek tabletek ale "feminatal N" mają opływowy kształt choć są średniej wielkości i nie miałam z nimi problemu :)

Dziewczyny mam pytanko odnośnie olejków zapachowych czy można w pokoju sobie zapalić świeczuszke z olejkiem żeby ładnie pachniało czy to już jest zaliczane pod chemie i lepiej nie palić ? Tak lubie różne zapaszki, a mój mężuś chory i ma katar to sobie eukaliptusowy zapaszek dodaje do "domku" żeby mu się lepiej oddychało, ale nie wiem czy to dla mojego stanu dobre jest :roll: aha no i jak to się ma też do kadzidełek :roll: wiecie cosik na ten temat :?:

Dziewczyny życze Wam duuuuuuuuuuuuuużo prezentów od Mikołaja :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cześć dziewczyny! Dopiero zobaczyłam ten wątek i bardzo się cieszę, że pojawiają się już sierpniowe mamusie. Zobaczycie jak szybko zleci Wam ten czas oczekiwania. Mnie się wydaje, że dopiero się dowiedziałam o dzidziusiu, a teraz zostało mi już tylko 7, 5 tygodnia. ALe moje maleństwo do końca pozostanie kinder - niespodzianką. Życzę Wam dużo radosnych i spokojnych dni z maluszkami w brzuszku, szybkich pierwszych kopniaczków i zdrowych i pięknych maluszków.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A ja na Mikolaja kupilam sobie drugi test :):):)
No bo widze ze Wy dziewczynki wszystkie takie szczesliwe i pewne a ja cigle mam watpliwosci. No i doluje mnei to ze w Polsce wiedzialabym wszystko i zajeliby sie mna pozadnie.
No i .....wyszly dwie piekne krechy. czyli juz chcyba watpliwosci nei ma.
A dzisaij nie pojechalam odkrecac.Pojde jutro zrobic badania krwi i moczu i wtedy powiem ze sie walnal gosciu.Moze cos na tej pomylce zyskam, bo nie wiem jak szybko zalicilby mi badania. A tak to mysli ze jestem w 13tyg bez opieki lekarskiej! :):)

Co do olejkow....moje zdanie jest takie ze to nei szkodzi. Przeciez to naturlane jest i aromatoterapia, no nie?Ale to tylko moje zdanie.
Mnie powloi rozklada przeziebienie wiec mysle ze sosnowy sobie walne:))

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
#
Awatar użytkownika

bazik na kiedy masz termin ??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mi sie tez wydaje ze olejki moga byc, jesli chodzi o chemie to
bardziej zastanowilabym sie nad tabletkami (witaminami) jesli zdrowo sie odrzywiacie to nie ma potrzeby brac tych tabletek, a jesli niezdrowo to tabletki i tak nie pomoga.
Co innego jesli chodzi o kwas foliowy- w pozywieniu jest ale w niewielkich ilosciach- a spelnia b.wazna role- zapobiega wada wrodzonym ukladu nerwowego.

Niweazne ze wszystkim chyba nalezy sie stosowac do zasady co za duzo to i swinia nie zezre...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mozecie mi wierzyc badz nie ale pracuje z "uszkodzonymi" dzieciakami juz ladnych pare lat i to czy mamy lykaly witaminy, suplementy czy jakiekolwiek inne wynalazki nie mialo wplywu, natomiast kwas foliowy- taki najzwyklejszy- inaczej wit B12 zdaje sie znacznie zmniejsza ryzyko.
A witaminy rozpuszczalne w tluszczach znacznie to ryzyko podnosza i stanowia czynnik toksyczny taki sam jak nikotyna czy alkohol

Mam nadzieje ze nie macie mi za zle ze pisze takie straszne rzeczy i Was strasze

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

kpunia no co ty , jakie tam za złe, fajnie że się znasz na tym i mamy się kogo poradzić :D :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

To idac za ciosem:
Witaminy rozpuszczane w tluszczach- to te kumulujace sie
A
Odpowiada za: Wzrok, skóra, włosy, wzrost, błony śluzowe
Zjadamy w:Żółtko jaj, mleko, masło, żółte i ciemnozielone warzywa, żółte i pomarańczowe owoce
D
Odpowiada za: Struktura kości i zębów, niezbędna do absorpcji wapnia
Zjadamy w: mleko, jaja, ryby,
E
Odpowiada za:Czerwone ciałka krwi, mięśnie
Zjadamy w: Całe ziarna, oleje, owoce, zielone liściaste warzywa
K
Odpowiada za: Krzepnięcie krwi, wzrost kości
zjadamy w: Jaja, zielone liściaste warzywa, kalafior, pomidory

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dziewczyny skonczyl mi ie kwas foliowy i od dwoch dni nie biore.dopiero jutro sie zaopatrze, czy to moglo zaszkodzic malemu?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witajcie i życzę Wam zdrowych i szczęśliwych 9 miesięcy albo jak kto woli 40 tygodni :wink: z maluszkiem pod sercem.

Kpunia ma rację co do witamin. Najważniejszy w I trymestrze jest kwas foliowy (Folik). Większość lekarzy zaleca przyjmowanie dodatkowych witamin typu Prenatal, Feminatal dopiero w II trymestrze a czasem dopiero wtedy gdy morfologia zaczyna byc słaba. Nie bierzcie tak tych witamin jako coś najwazniejszego bo to czysta chemia lepiej zajadać owoce i warzywa. Ja robię soki z jabłek, marchwi i imbiru sokowirówką i uważam, ze to lepsze niż sztuczne witaminy.

A tak w ogóle to życzę zdrowia :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Wiecie co dziewczyny...fajnie ze jestescie!!!!!!!!!!!!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No jasne bazik że fajnie, możemy się wspierać :D wiemy że każda nas rozumie i jest OK :D a tą przerwą z kwasikiem foliowym to się nie przejmuj , napewno się nic nie stanie :)
Ja to mam taką dawke kwasu że się aż boje że za dużo :shock: przez poprzednie poronienie teraz ginka mi kazała jeść 5 mg kwasu 3 x dziennie :shock: , no ale jak tak kazała to chyba wie co robi :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A wiecie co, dziś sobie pomyślałam że mojemu dzidziusiowi już serduszko pewnie bije :D bo od zapłodnienia już minęło 21 dni :D nie mogę się doczekać usg...a to dopiero w przyszły piątek, ach.... jeszcze tyle dni...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ojoj, oj, oj
Powiem Wam dziewczynki ze macie szczescie ze jestescie pod opieka polskich lekarzy. Nie wdajac sie w szczegoly: termin do poloznej ktora bedzie sie zajmowac moja ciaza mam na 24 stycznia.Bez komentarza.
Pobrali mi krew i mocz ale nikt mnei nie zbadal - to ze jestem w ciazy uwierzyli mi na slowo.
Uwaga, najlesze! Termin pierwszego usg......5 marca!!!!
Ja mysle ze oni tu maja podejscie ze jak dzidzia umrze w tych 3 miesiacach to trudno. To jest natura.
Dobrze ze ja sie interesuje co mam jesc, zazywac i w ogole i wiem ze te 3 miesiace sa najwazniejsze. A za 2 tygodnie bede w Polsce to zrobie usg i w ogole. Chyba malutki wytrzyma, prawda?
Trzymajcie dziewczynki kciuki!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

bazik no pewnie że dzidzia wytrzyma :D bardzo dobrze że przyjedziesz i zrobisz to usg, będziesz spokojna , no i zobaczysz swoje maleństwo :D :D :D Termin usg na marzec to jakaś paranoja :shock: przecież usg się robi raz w miesiącu

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Hej dziewczyny! Dolaczam do Was:))
Mam termin na okolo 3 sierpnia.Ehh.. i jestem w podobnej sytuacji jak Bazik tzn tez przebywam poza granicami kraju, na jednej z Wysp Brytyjskich i na usg tez musze czekac dosyc dlugo.

Za tydzien mam spotkanie z polozna to mi ustali dokladnie kiedy. .bardzo sie niecierpliwie.. ;( Usg robia tu w 12-15 tyg. ciazy.

Pozdrawiam Was cieplutko!

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 47828 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 2392  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża

Strefa czasowa UTC [letni]