Dzisiaj jest czw paź 02, 2025 11:52 pm

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Starające się o dziecko

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 40026 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 314, 315, 316, 317, 318, 319, 320 ... 2002  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Nio hej Nikolu i Rybciu :* :D

Nikolu to trzymam kciuki jutro rano :D Szkoda ze sie nie dowiem bo jade juz z rańca na zakupy i wróce gdzieś o 14 :? Nio ale trzymam kciuki, mośno mośno :D Jak coś to pisz odrazu :*

Rybciu co do sluzu to sie nie zmienił :? Nie wiem o co kaman ale nie wnikam :P A jak u Ciebie?? Cos sie dzieje ?? Pisaj pisaj :*

A gdzie Karolcia wsiakła ?? :?

A gdzie ta nasza Sun ?? Zagineła w akcji :?

Dzisiaj wogóle było jakos cicho ani Mariczki ani Fabie :? eh.... mykam sie umyć i może jakiś filmik obejrzę :P

Buziam laski :*

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dziewczyny chcialam tylko powiedziec ze przezywam dramat... dzis rano troche pokrwawilam pojechalam natychmiast do giny,a ona powiedziala ze wszystko zalezy co sie wydarzy jak bede wiecej krwawic tzn ze strace ciaze a jak nie to mam przyjsc za 2 tyg...powiem tylko tyle ze wczoraj mialam porzadna klotnie i sie bardzo zestresowalam... biore duphaston i zobaczymy co to bedzie ... boje sie strasznie kochane ... narazie troszeczke plamie ale jak wloze palec do srodka to na palcu mam taka brazowa maz pomieszana ze sluzem co to moze byc????

Aniolek (*)23.11.07 5tc

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

oj, Kasiula...ciekawość i nerwy mnie wykończą...objawów u siebie widze tyle, że ho ho...i pewnie wszystkie wkręcone...jutro rano też zrobię test...chociaż to dopiero 26dc będzie, także nawet sama nie wiem czy coś by wyszło...eeeh

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

:( marika- MUSI być dobrze...leż i odpoczywaj...dobrze że krew nie jest taka żywoczerwona, takie plamienia się spotyka...pomodlę się dzisiaj w Twojej intencji, :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dziekuje ci bardzo jestes kchana ...ja tez sie modle:)

Aniolek (*)23.11.07 5tc

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hey Laski!

Rybciu u mnie śluz dzisiaj biały i mleczny i dość rzadkawy. :cry: Nie wiem co może znaczyć, bo nie znam się na tym> Mnie łatwo poznasz ja mam długie za dupe włosy czarne...A co do jutra ja mam ochote poskakać a przynajmniej się dobrze pobawić.... zreszta boli mnie dół brzucha jak na @ więc moge miec humor do bani. Ty jutro też testujesz więc bedziemy razem.... Miło Lublinianko z Czubów....Myszko moja słodka.

Mariczko myszko kochana normalnie łezka mi się w oczku pojawiła. Kochanie leż i bądź dobrej myśli. Ja wierzę w to, że będzie dobrze. My tu wszystkie trzymamy kciukole mocno. Jesteśmy z Tobą.

Karolcia miłych wykładów.
Kasica jak coś się wyjaśni to dam znać, boję się go zrobić normalnie się boje rozczarowania. Sama wiesz o czym mówie bo miałaś to niedawno. Buziaczki słonko śpij słodziutko i inne laseczki też
:lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

mariczko plamienia sie zdarzaja bardzo czesto w pierwszych miesiacach.
nie stresuj sie i nie przemeczaj.lykaj duphaston i lez spokojnie napewno bedzie wszystko w porzadku.ja tez biore duphaston od polowy cyklu zawsze tak na wszelki wypadek bo mam juz za soba poronienie.trzymam kciukaski.bedzie dobrze :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

MichalinaM pisze:
Czasami przecież to się nakłada... no wiesz zachcianki i te sprawy ;) napiszę coś i mam nadzieję, że nie zostanę za to bardzo ochrzaniona... ale w 3tygodniu zaczyna się tworzyć układ nerwowy, a w 1-2 rozkład tarczki zarodkowej, tworzenie pierwotnych listków zarodkowych, czyli sam początek, ale zaburzenia na tym etapie są strasznie bardzo poważne. Do końca nie wiadomo co i jak działa na płód (alkohol, kawa, nikotyna itp.), ale na pewno teratogennie. Przez pierwsze ok 2/3 tyg ciąży czasami się o niej nie wie... ale radziłabym, odstawić profilaktycznie wszystkie używki jak się stara o dzidziusia... Zaburzenia na tym etapie rozwoju najczęściej prowadzą do obumarcia płodu, i dlatego ok 50% ciąż kończy się poronieniem w 1-2 tygodniu a my nawet o tym nie wiemy. Przepraszam, nie chciałam nikogo zestresować, tylko tak może troszkę przestrzec. Bywa tak, że kobieta pije w ciąży, pali, a dziecko jest względnie zdrowe i nawet bez zespołu poalkoholowego, a bywają takie co w złym momencie wypiły piwo i miały duże kłopoty z utrzymaniem ciąży. Po prostu nie wiadomo jaka dawka jest szkodliwa i w jakim okresie ciąży, także lepiej dmuchać na zimne. Trzymajcie się! :*

[/b] Od momentu poronienia (w marcu) ciagle nad tym myśle..co poszło nie tak poroniłam w 8tc w 5tc wyjechałam na narty do Francji tam wiadomo do kolacji winko czerwone i tak co wieczór po lampce potem w pokoju piwko na sen i tak przez tydzien po powrocie do Polski po tygodniu poroniłam, moze alkohol? :cry: wiec teraz jak sie staramy w ustach nie mialam alkoholu od pierwszego dnia @ do momentu dopóki nie bede pewna na 100% wyniku..mam prawie 30 lat ostatni dzwonek na dzidzie i stwierdzilam ze potrafie odmowic sobie wypicia czegokolwiek :wink: teraz pije jogurty :P

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Aneczko, to jest forum wielotematowe. Heheheheheh :D
A co, coś nie tak?

Marika, dobrze zrobiłaś że od razu pojechałaś... Kurde :( Ale dziwne... zamiast ratowac ciaże to gina powiedziała że ją stracisz przy dalszym krwawieniu? Mam nadzieje ze miała na myśli to kiedy leki nie pomogą.... A poza tym weź zwolnienie i leż, bo to już nie żarty! Bedzie dobrze. :*

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dziewczyny powiedzcie mi bo sie troche niepokoje
@ spoznia mi sie 3 dni i nie mam zadnych objawow takich jak zawsze mialam przed czyli bol piersi tylko troche powiekszone i jakiegos rozdraznienia
jakies kilka dni temu bolalo mnie podbrzusze jak na @ a teraz cos takiego jakby rozciaganie i po chwili spokoj
nigdy nie mierzylam temp tak wiec nie wiem jaka powinna byc akurat teraz.
sluzu tez nie badalam ale ostatnio mialam go duzo bialy i galaretowaty a teraz bialo przejzysty i sliski.
test robilam dzisiaj ale negatywny.czy mam sie martwic tymi bolami??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Śluz to indywidualna sprawa każdej kobiety. Poza tym temp. przy braku @ i domniemanej ciaży powinna wynosić 37*, lub 37* z kreskami.
Odczekaj teraz 3 dni od ostaniego razu robienia testu i wykonaj go ponownie. One wcale nie są takie usper, bo nie wykrywaja nawet malutkiej ilości hCG w moczu. No chyba że ciąży rzeczywiście nie ma...

A ja o 8:00 ruszam na Wawę. Oderwe sie przynajmniej od tego domu, miasta i ludzi... Poza tym musze tam pozałatwiać swoje sprawy bo kłopotów sobie narobiłam.
Tak więc pozdrawiam i całuje Was :D :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hey laski!
Jeszcze pewnie słodko sobie śpicie. Ja tak jak myślałam nie mogłam spać. No i miałam pietra. Zrobiłam test i........ pokazała się 1 kreska po 2 ani śladu. Może to za wcześnie, @ mam mieć dopiero za jakieś 4 dni. Czuje się dziwnie, może nie tyle rozczarowana co jest mi smutno i czuje się, jakby to ze mną było coś nie tak... :cry: :cry:

Rybciu myszko moja słodka mam nadzieje, że u ciebie będzie lepiej, chociaż jak masz mieć @ wtedy co ja to może poczekaj pare dni bo jeśli tak jak mi wyjdzie 1 kreska będzie rozczarowanie i to boli :( :( :(

No nic ide coś zjeść. Oczywiście swojemu S nic nie powiedziałam On sobie słodko śpi. Ale dojdzie, że coś nie tak po moim humorze.

Buziaczki miłego dnia Laseczki

PS. Mariczko myszko trzymaj się dzielnie skarbie... :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: .

dziś robiłam test paskowy bluetest.okres powinnam dostać dziś,jutro lub pojutrze.cały test był tak jakby różowawy ale tak wzdłuż ale do tego pojawiła się poprzecznie cieniutka jasnofioletowa kreseczka...mam nadzieję że nie mam omamów..teraz już pół godz po czasie ta kreska jest tak samo blada ale już szeroka, cały test się rozjaśnił.już nie powinnam odczytywać wyniku..ale od razu była tamta jaśniutka fioletowa..tak myślę..ale czy któraś miała podobnie? czy jest możliwe że mimo wszystko to ciąża????

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ok ok Karolcia i Danio :)
zajrzałam tu bo chciałam się dowiedzieć więcej o objawach :)
ale powiem szczerze, że zaczęłam się wkręcać w te wasze dialogi :lol:
powiem szczerze, że mam troszkę stresa, bo mam mieć @ jutro, a temperaturka w "p" spadła z 37.6 na 37.0 a podobno przed @ spada więc zaczęłam się denerwować...
wczoraj krzyczałam na męża nie wiem za co :( ot tak i płakałam też nie wiem czemu :?
może nie umiem być cierpliwa???
kurcze mam nadzieję, że bedzie fasolka :):):)
powiedzcie mi dziewuszki kiedy najlepiej zrobić test? jutro jak mam mieć spodziewaną @ czy poeczkać do poniedziałku???

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

karolcia: duphaston tgo ja sobie wzielam od mojej szwagierki bo kiedys dostala od lekarza na wszelki wypadek...ta niemiecka jedza w ogole mi nic nie dala ...
plamienia jest bardzo malo i juz dzis jest takie jakby jasnobrazowe...moze to przez duphaston????

martwie sie ale niko jeszcze do tego wszystkiego dodatkowo chyba zapalenia ucha dostal i musze dzis z nim do lekarza ...

juz nie mam sily ...

oki ja narazie mykam bo przyszla kolezanka ze studiow i robimy projekt ....

buziaki

Aniolek (*)23.11.07 5tc

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam!

Masz rację, układy się żadne nie tworzą, ale to nie znaczy, że się maleństwo nie rozwija ;) i jak najbardziej może zaszkodzić. Tyle, że w tym momencie uszkodzenia bywają letalne, później to wady rozwojowe. Ok, to napiszę Wam co się tworzy od zapłodnienia do 3tygodnia.

+- 14 dzień cyklu: Zapłodnienie
54h (po zapłodnieniu) 8 blastomerów.

Po wniknięciu plemnika (pomijając tu mechanizmy) mamy 1komórkę z wymieszanym materiałem genetycznym). Wokół niej jest osłonka przejrzysta, która chroni tą komórkę przed wirusami , toksynami itp. Nie zmieniając swojej objętości komórka zaczyna się dzielić. Powstałe z tego podziału komórki nazywamy blastomerami (to są kom macierzyste).

3dni 12-14 komórek
4dzień ok 75 komórek=> jest to morula.
morula przekształca się w blastocystę, tzn. że kom w niej obecne układają się po obwodzie tej osłonki przejrzystej, w centrum zaś tworzy się.. no powiedzmy, że jama.

5dzień blastocysta traci osłonkę przejrzystą ( chroniła ona przed polispermią, zakażeniem, fagocytozą i przed przed wczesnym zapłodnieniem)

6-7 dzień implantacja. Czyli fasolka się zagłębia w śluzówce macicy tylnej górnej części trzonu macicy (to jest książkowe umieszczenie).

Trofoblast w tym momencie zaczyna produkować HCG (gonadotropina kosmówkowa), czyli najwcześniejszy moment, w którym test może być pozytywny (jeśli w 14dc zaszło zapłodnienie) to 21/22 d.c. Aczkolwiek stężenie może być zbyt małe więc lepiej poczekać do dnia spodziewanej miesiączki.

Jeśli w tym momencie zaczną reagować białka, aminokwasy czy lipidy komórek zarodka z produktami rozkładu alkoholu, lub samym alkoholem to czy jesteś pewna, że nic się nie stanie? Na tak wczesnym etapie czyli zaraz po zniknięciu osłonki przejrzystej zarodek jest najbardziej narażony. Jeśli komórka "dowie się", że coś zostało w niej uszkodzonego to automatycznie ulega obumarciu. Taki jest mechanizm. Często to się dzieje bez toksyn, po prostu jakiś błąd podziału komórek na samym początku. A dzieci rodzi się o połowę mniej niż zostaje zapłodnionych komórek. O ile dobrze pamiętam to jest to nawet napisane w ulotce pre-testu.

8 dzień tworzy się epiblast i hipoblast (2 warstwy komórek- pierwotna ektoderma i endoderma)

9dzień tworzy się jama owodni i pierwotny pęcherzyk żółtkowy, w trofoblaście pojawiają się lakuny

10-11 dzień blastocysta całkowicie zagnieżdża się w błonie śluzowej macicy, lakuny wypełniają się krwią matki ze zniszczonych naczyć śluzówki macicy (tutaj może się pojawić lekkie plamienie, co jest w pełni naturalne :) ) tworzy się również mezoderma pozazarodkowa.

12 dzień dalsze rozwijanie listków zarodkowych, którego nie będę tutaj opisywać.. pozazarodkowa jama ciała się pojawia i tworzy się szypuła łącząca , która później przekształci się w pępowinę.

13-14 dzień powstaje wtórny pęcherzyk żółtkowy, pozazarodkowa jama ciała przekształca się w jamę kosmówki, pojawiają się kosmki pierwwotne, błona śluzowa macicy przekształca się w doczesną.

15 dnia zaczyna się gastrulacja czyli powstawanie trzech listków zarodkowych (już ostatecznych, z nich się wytworzą konkretne struktury). Układ nerwowy także się już tutaj zaczyna tworzyć.

Nie piszę dalej, gdyż pojawiły się wątpliwości co do 1 i 2 tygodnia ciąży. Sama napisałaś, że 2-12 czy 14.. nie pamiętam dokładnie. Ale weź pod uwagę, że 2 tydzień zaczyna się dnia 8. Czyli przy zapłodnieniu 14d.c jest to 22 d.c. 28d.c. zazwyczaj się robi test ciążowy, czyli już w 3 tygodniu.

Skutki alkoholu, papierosów, kawy, narkotyków itp używek, w postaci zwyrodnień czy zaburzeń rozwojowych jak najbardziej ma wpływ na rozwój zarodka pod koniec 1 i w 2 tygodniu. A o tym, że jest się w ciąży często wiadomo dopiero w 3-4 tygodniu.. albo i później. Dlatego statystyki mówią o blisko 50% poronień, o których nie wie nawet kobieta. Przychodzi krwawienie w dniu spodziewanej miesiączki czy 2/3 dni później i bierze to za spóźnienie.

Jeśli zostanie zaburzony rozwój pierwotnych struktur, np, epiblastu, to w niby jaki sposób później ma się rozwinąć zdrowy płód??

Nie można powiedzieć, że alkohol nie działa w jakikolwiek sposób na tarczkę zarodkową w pierwszych 2 tygodniach, bo działa.

Nie mówię, że masz się czuć winna, powiedziałam tylko, że z alkoholem trzeba uważać i to bardzo, jak ze wszystkim innym.

Biorąc pod uwagę dzisiejszy stan wiedzy naprawdę nie wiadomo ile alkoholu i w którym momencie jak działa. Wiadomo tylko, że może zadziałać letalnie na zarodek 8-10 dniowy. Zresztą później też, aczkolwiek im później tym mniej letalnie a raczej "zwyrodnieniowo".

Przepraszam, ale nie pamiętam kto to napisał... Chodzi mi o wyjazd do Francji. Niestety nie można powiedzieć, że alkohol się nie przyczynił. Lecz teraz to chyba już o tym nie myśl.. skup się na tym, żeby po prostu nie postępować tak samo, tylko lepiej o siebie dbać.

Pozdrawiam!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam was wszystkie mamuski i przyszle mamusie.Jestem tutaj pierwszy raz chociaz oddluzszego czasu czytam wasze posty ale dopiero dzisiaj postanowilam napisac.Jestem w 3 miesiacu ciazy od dwoch dni bardzo boli mnie podbrzusze niewiem czy to normalne? W czwartek bylam na usg i bylo wszystko wporzadku dzidzia rozwija sie prawidlowo ale i tak sie martwie :cry:
Lekarz powiedzial ze mam brac nospe i przejdzie.Prosze powiedzcie czy jest to normalne.

Obrazek[/code]

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

MichalinaM swietny tekscior, zreszta mysle ze nie tylko ja tak sadze :) [/b]

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

MichalinaM to ja pisałam o Francji nie mysle o tym ale czasami powraca wie teraz wziełam sie za jogurty :P niestety z kawy nie moge zrezygnowac mam za niskie cisnienie tak jak np dzis az zmierzyłam bo tak głowa mnie boli :!: i wyszło 83 /49 puls 72 :shock: jak mozna dobrze bez kawy sie czuc przy takim wyniku ???

color=green][b]?
Teraz mam drugie pytanko do Tych mam doswiadczonych od 3 dni dosc mocno bolą mnie piersi mam lekki skurcz przy sikaniu a potem ok czasami mnie zakuje w lewym lub prawym jajniku ale zmierzyłam dzis rano temp. i 36.4 :( @ ma byc 5 gru[dnia..czy mozliwa taka temp.mimo ciąży? czy może dopiero sie zmieni bo piersi bolą od 3 dni dopiero a nigdy nie bolały oprócz tej 1 ciąży wtedy tez takie mialam :? czy ta temp. juz przesądziła ze nic nie wyszło?? na test za wczesnie :?
[/color][/b]

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

keysi30 pisze:
Witam was wszystkie mamuski i przyszle mamusie.Jestem tutaj pierwszy raz chociaz oddluzszego czasu czytam wasze posty ale dopiero dzisiaj postanowilam napisac.Jestem w 3 miesiacu ciazy od dwoch dni bardzo boli mnie podbrzusze niewiem czy to normalne? W czwartek bylam na usg i bylo wszystko wporzadku dzidzia rozwija sie prawidlowo ale i tak sie martwie :cry:
Lekarz powiedzial ze mam brac nospe i przejdzie.Prosze powiedzcie czy jest to normalne.

Ja tez biore no-spe bo mówilam na wizycie tydzien temu gin ze mam czasami mocne te skurcze ale na usg nic nie widziala wiec...DOPÓKI NIE PLAMISZ I NIE MASZ BÓLI W KRZYZU a masz zapewnienie gin ze na usg jest ok to pewnie dzidzia rośnie ale jak Cie to niepkoi moze na jakis ostry dyżur podjechac bo te Twoje nerwy tez nie pomagają.. ja jak tracilam ciąże to mialam najpierw lekkie potem z minuty na minute silnjejsze bóle w dole brzucha połączone własnie z bólem pleców i plamieniem po jakiejs pol godz to mi odjeło siłe w nogach ze byłam zaniesiona do samochodu ... :( mam nadzjeje ze sie nie powtórzy a u Ciebie tez nic powaznego trzymaj sie :wink:
Obrazek[/code]

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 40026 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 314, 315, 316, 317, 318, 319, 320 ... 2002  Następna

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Starające się o dziecko

Strefa czasowa UTC [letni]