Dzisiaj jest wt kwie 28, 2026 7:42 am

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Międzynarodowy

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1136 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 57  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

CalaWtrAwie pisze:
hej Katarzyna no wlasnie ja tez sie zastanawiam jak to w koncu jest z ta zgoda landlorda... :roll: , poniewaz mam dostep do wielu zrodel, w tym po angilesku , i w zadnym z nich nie spotkalam sie z taka wzmianka :? a jest wrecz napisane, ze landlord jezeli nie chcemy nawet nie musi wiedziec o tym ze staramy sie o HB, postaram sie znalezc jakiekolwiek zrodlo na temat tej zgody ( a dokladnie jakies rzetelne informacje mowiace o tym ze landlord musi dac nam ta zgode , poniewaz z tego co widze i slysze- wypowiedz kilku osob- na wniosku mieli miejsce na podpis i zgode landlorda )
bo jezeli jest to prawda to jestesmy wprowadzani w blad

pozdrawiam :D

dopisane :

ok ja juz wrocilam po poszukiwanich znalazlam na internecie zrodlo informacji a mianowice sam wniosek o HB, na przedostatniej i ostatniej stronie znajduje sie to czego szukalam, czyli:

1.musimy wyrazic zgode na informowanie landlorda o naszym zasilku ( jezeli chcemy oczywiscie, jezeli nie to nie mamy takiego obowiazku )
2.deklarujemy sie czy chcemy by pieniadze byly wyplacane na nasze konto czy na konto landlorda
3.jezeli chcemy by landlord otrzymywal bezposrednio pieniadze z naszego benefitu, w tym momencie musi on wyrazic na to zgode ( bo np moze sobie tego nie zyczyc )

dolaczam zdjecia ( niestety nie mam mozliwosci skopiowac samego tekstu ale fotki sa wyrazne i wszystko na nich widac ) jezeli zle zrozumialam, bardzo prosze o poprawienie mnie, pozdrawiam :D

podsumowujac:

landlord nie musi wyrazac zgody na otrzymywanie przez nas HB, wrecz jesli nie chcemy nie bedzie on o tym informowany, jedyna zgoda jaka musi wyrazic jest to, czy zgadza sie by pieniadze z naszego zasilku wplywaly bezposrednio do niego ( ale o tym czy zasilek jest wplacany na nasze knto czy na konto landlorda to my decydujemy )

wiec dziewczyny ktore pisaly ze ich landlord musial wyrazic zgode na HB, albo zle zrozumialy tekst z aplikacji albo ktos je wprowadzil w blad

ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

no i bardzo dobrze, ze tak wszystko wyjasnilas no i podparlas dowodami
CalaWtrAwie juz tak sie zezłoscilam na tych naszych lordow od wlosci, ze kombinowalam zeby zeskanowac moj wniosek. Teraz mozecie byc pewne dziewczyny, ze niezaleznie od hrabstwa zasada jest taka sama, zreszta juz wyzej o tym i ja sama pisalam. Nie proscie o zadne podpisy, bo oni najczesciej sie nei zgadzaja, chociaz ja mialam wspanialych landlordow, ale wszystko co dobre sie konczy, i obecny jest do bani. Wiem jedno po skonczeniu kontraktu w kwietniu nie zamierzam tu zostac :evil:

aniolek 2009*

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

CalaWtrAwie pisze:
CalaWtrAwie pisze:
hej Katarzyna no wlasnie ja tez sie zastanawiam jak to w koncu jest z ta zgoda landlorda... :roll: , poniewaz mam dostep do wielu zrodel, w tym po angilesku , i w zadnym z nich nie spotkalam sie z taka wzmianka :? a jest wrecz napisane, ze landlord jezeli nie chcemy nawet nie musi wiedziec o tym ze staramy sie o HB, postaram sie znalezc jakiekolwiek zrodlo na temat tej zgody ( a dokladnie jakies rzetelne informacje mowiace o tym ze landlord musi dac nam ta zgode , poniewaz z tego co widze i slysze- wypowiedz kilku osob- na wniosku mieli miejsce na podpis i zgode landlorda )
bo jezeli jest to prawda to jestesmy wprowadzani w blad

dopisane :

ok ja juz wrocilam po poszukiwanich znalazlam na internecie zrodlo informacji a mianowice sam wniosek o HB, na przedostatniej i ostatniej stronie znajduje sie to czego szukalam, czyli:

1.musimy wyrazic zgode na informowanie landlorda o naszym zasilku ( jezeli chcemy oczywiscie, jezeli nie to nie mamy takiego obowiazku )
2.deklarujemy sie czy chcemy by pieniadze byly wyplacane na nasze konto czy na konto landlorda
3.jezeli chcemy by landlord otrzymywal bezposrednio pieniadze z naszego benefitu, w tym momencie musi on wyrazic na to zgode ( bo np moze sobie tego nie zyczyc )

dolaczam zdjecia ( niestety nie mam mozliwosci skopiowac samego tekstu ale fotki sa wyrazne i wszystko na nich widac ) jezeli zle zrozumialam, bardzo prosze o poprawienie mnie, pozdrawiam :D

podsumowujac:

landlord nie musi wyrazac zgody na otrzymywanie przez nas HB, wrecz jesli nie chcemy nie bedzie on o tym informowany, jedyna zgoda jaka musi wyrazic jest to, czy zgadza sie by pieniadze z naszego zasilku wplywaly bezposrednio do niego ( ale o tym czy zasilek jest wplacany na nasze knto czy na konto landlorda to my decydujemy )

wiec dziewczyny ktore pisaly ze ich landlord musial wyrazic zgode na HB, albo zle zrozumialy tekst z aplikacji albo ktos je wprowadzil w blad

ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazek

a ja się wkurzam, bo u nas tak nie jest i jest to normą. I nic sobie źle nie przeczytałam, bo byłam w cuncilu i chciałam składać tak czy siak o HB i MI NIE DALI, to też sobie wymyśliłam, w takim razie z tego wynika. U nas są w ogłoszeniach mieszkania z i bez HB, nie wiem od czego to zależy, ale U MNIE JEST INACZEJ i nie mogłam przeskoczyć tego, że landlord się zbiesił. I to nie on przyznaje HB, tylko cuncil, ale bez jego zgody ani rusz. Kurcze, nie wiem o co w trym chodzi, ale wiem ze swojego doświadczenia. WSZYSTKO załatwiłam, a tego NIE, więc mi nie piszcie, że ktoś coś tam źle doczytał czy wprowadził w błąd, bo przecież w cuncilu przyjęli wniosek tylko o HB, anie o oba benefity, więc co, złamali prawo?? dziwne dla mnie to wszystko, ale już nie wnikam. widocznie rzeczywiście co kraj ( cuncil..) to obyczaj. U nas wolna amerykanka... a zatem tam, gdzie wszystko jest ok - super. U nas dół. W styczniu zmieniam chatkę i od nowa kołomyja sie zacznie...

(swoją drogą jak powiedziałm mężowi, ze idziemy się kłócić do cuncila o HB, bo landlord nie ma nic do gadania, to mnie wyśmiał i powiedział, że jego koledzy też raz dostali, a raz nie HB, w zależności od tego czy sie zgodził i nic sie nie wykłócę.. :( )

i to by było na tyle.

a teraz z innej beczki: czy trzeba zmieniać przychodnię po zmianie adresu, czy można zostać na starej, jeśli w okolicy nowego adresu nie ma jjuż miejsc w przychodniach??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Sprawdzilam aplikacje o HB i CTB (bo przeciez te dwa benefity sa na jednej formie).Jesli chodzi o dzielenie sie informacjami z Landlordem,w przypadku kiedy chcemy aby pieniadze byly wplacane bezposrednio na jego konto(bo to jest jeden ze sposobow placenia tego dodatku),council bez naszej zgody moze sie zwrocic tylko z zapytaniem od kiedy mamy z nim umowe zanim podejma decyzje.Reszta jest regulowana prawnie,inaczej do dzielenia sie innymi informacjami oni potrzebuja naszej pisemnej zgody.Mamy rowniez prawo aby w kazdej chwili wycofac sie z i w/w zgode zawiesic.
Nie ma nic prostszego pojsc do councilu i poprosic o aplikacje,council przeciez nie ma prawa aby odmowic nam jej wydania.

Jesli chodzi o przychodnie trudno powiedziec.U mnie obowiazuje rejonizacja i pacjenci sa odsylani do najblizszej przychodni.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

lili formularz o HB jest jeden na cale UK, wszyscy maja te same prawa. Tak jak powiedzialam ktos wam bezprawnie odmawia tego zasilku. Ja ci radze bys ei udala do swojego counsilu, pobrala aplikacje o HB, wypelnila, pomijajac ostatnie strony o informowaniu landlorda ( byc moze w tym miejscu robicie blad uzupelniajac to ) i poprostu zloz. Jezeli ktokolwiek z counsilu bedzie sie domagal zgody landlorda to powiedz by ci pokazal odpowiedni przepis ( a takiego na wniosku o HB napewno nie ma ).
Ja nie rozumiem czym podpiera sie counsli lub labdlord mowiac ze nie nalezy sie wam HB??? Przeciez nie wolno dac soba manipulowac ot tak sobie jedynie gdy ktos ci tak mowi. Zazadaj pokazania odpowiednich przepisow.
HB nie mozesz wziasc jedynie pod warunkiem ze masz to zawarte w umowie o mieszkanie. W takim przypadku byliby to zlamaniem umowy. Jezeli tego nie ma w umoaie, smialo skladaj wniosek ( na ktorym naprawde nie ma miejsca na zgode landlorda- przegladnelam caly formularz ) i domagaj sie swojego.
jezeli jednak nadal twierdzisz ze musisz miec zgopde landlorda, przeslij mi lub napisz gdzie to mozna znalezc( np w ktorym miejscu na wniosku lub jesli masz inny wniosek to napisz co tam jest zawarte o tej zgodzie )

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

lili a dlaczego council odmowil Ci wydania aplikacji,jaki podali powod?.Przeciez oni wydaja te aplikacje kazdemu nie pytajac o nic.Ewentualna odmowa przyznania dodatku jest podejmowana po zlozeniu aplikacji i wszystkich dokumentow,rozpatrzeniu waszej sytuacji z uwzglednieniem powodow dlaczego ich nie przyznali.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

vivian pisze:
lili a dlaczego council odmowil Ci wydania aplikacji,jaki podali powod?.Przeciez oni wydaja te aplikacje kazdemu nie pytajac o nic.Ewentualna odmowa przyznania dodatku jest podejmowana po zlozeniu aplikacji i wszystkich dokumentow,rozpatrzeniu waszej sytuacji z uwzglednieniem powodow dlaczego ich nie przyznali.

z aplikacją nie było problemu, tylko potem nie wzięli i na HB, bo j/w. SUPER. chyba istotnie pójdę zrobić burzę, bo już się podnerwiłam tym i to ostro.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

lili masz racje, walcz o swoje!!! :D jezeli nie masz na umowie nic na temat HB i spelniasz warunki to napewno sie wam nalezy ten benefit i to bez zadnej zgody landlorda. Nie pozwol by ktos bezprawnie wam go odmawial (bo przeciez odmowa ze wzgledu na nie wyrazenie zgody przez waszego landlorda jest czyms bezprawnym chyba ze sa inne powody). Napewno wam sie przyda ten zasilek. Powodzenia :D w razie czego jakbys miala watpliwosci pisz tu na forum, jestem pewna ze uzyskasz pomoc :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

lili777 zgadzam sie z CalaWtrAwie w 100% nie maja prawa zadac podpisu landlorda, jesli nie dasz sobie rady z counsilem to zadzwon po porade do Citizen Advise. W sumie teraz maja coraz ostrzejsze podejscie do obcokrajowcow, jesli chodzi o takie zalislki jak house benfit czy council. Jednak walcz o swoje, mnie tez teraz swinie odpisaly, ze potrzebuja kolejnego listu od mojego pracodawcy, ze jestem na bezplatnym urlopie macierzynskim, juz jeden dostali, ale moze im sie kolor tuszu nie spodobal. Na szczescie mam tak upartego meza, ktory lubi drazyc takie sprawy wiec tak latwo z nam im nie pojdzie.

zycze pwodzenia pa

aniolek 2009*

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

dzięki za wsparcie. tak sobie myślę, tylko, czy jest sens bo na 90% zmieniamy chatę od stycznia. ale jak w tej zostaniemy, to nie popuszczę . Tą drug a na kolegę bierzemy i niech sie pocałują serdecznie wszyscy.

a swoją drogą dostaliśmy final reminder register of electors i tak se myślę, ze to chodzi o cuncil tax. a oczywiście z całego bloku ( całe 4 mieszkania nowych właścicieli) tylko MY dostaliśmy :twisted: wkurzam się. na naszego kolegę nawet elektryka do płacenia nie przyszła, bo landlordka nie zmieniła najemcy najwyraxniej... kontrakt mu się zaraz skończy i szukaj wiatru w polu... o licencji na tv nie wspomnę, bo tez mnie krew zalewa.... :roll: jedni mają szczęscie :? inni nie....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

lili przyszlo do Was przypomnienie,bo widocznie nie odeslaliscie im potwierdzenia swoich danych do listy osob uprawnionych do glosowania,pewnie ktos przyjdzie do Was po podpis potwierdzajacy zgodnosc ich danych z waszymi.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

lili777 kochana to nie jest nic z councilu, to jest list, zebyscie sie zarejestrowali jako wyborcy. Z tego co sie orentuje i mowi mi Jarek jest to wasz obowiazek, poniewaz placicie council. Wypelnij formularz i zaznacz jak chcecie glosowac, my np glosujemy przez poczte.
Jakie masz problemy z licencja na tv? Jesli przysylaja wam upomnienia, a tv na pewno nie macie, to po prostu tam zadzwon i listy sie skoncza.
Jeszcze jedno, jesli sie wyprowadzasz dodatek na councic i housing benefit dalej ci beda placic, no chyba ze oplaty beda narpawde duzo mniejsze!!!! nie wiem czy jest sens brac mieszkanie na kolege, zauwaz, ze jako platnic council tax bedziesz mogla chodzic z dzieckiem do roznych toddler club itp ktore na ogol sponsoruje council, tak samo z dzieckiem dostaniesz predzej benefity, lepiej sie zastanowcie. Pamietaj ze tu bardzo wazne jest, to aby posiadac jakies rachunki na swoje naziwsko, mam tu na mysli telefon, wode, gaz czy prad, tak sobie wyrabiasz zdolnosc kredytowa, i zapewniam ze na pewno predzej czy pozniej ktos z jakiegos biura o to poprosi. Jesli nie dostalas rachunkow to dlatego, ze sama powinnas tam zadzwonic i zalozyc konto, wlasciciel tylko zglasza, ze ktos sie wprowadza, doradzam zajecie sie tym , bo jesli nie macie konta, to potem ladnie was policza za wszystko.

Ja jestem tu prawie 3 lata, jesli masz jakies pytania wal smialo
pozdrawiam i zycze wytrwalosci

aniolek 2009*

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Katarzyna_M pisze:
lili777 kochana to nie jest nic z councilu, to jest list, zebyscie sie zarejestrowali jako wyborcy. Z tego co sie orentuje i mowi mi Jarek jest to wasz obowiazek, poniewaz placicie council. Wypelnij formularz i zaznacz jak chcecie glosowac, my np glosujemy przez poczte.
Jakie masz problemy z licencja na tv? Jesli przysylaja wam upomnienia, a tv na pewno nie macie, to po prostu tam zadzwon i listy sie skoncza.
Jeszcze jedno, jesli sie wyprowadzasz dodatek na councic i housing benefit dalej ci beda placic, no chyba ze oplaty beda narpawde duzo mniejsze!!!! nie wiem czy jest sens brac mieszkanie na kolege, zauwaz, ze jako platnic council tax bedziesz mogla chodzic z dzieckiem do roznych toddler club itp ktore na ogol sponsoruje council, tak samo z dzieckiem dostaniesz predzej benefity, lepiej sie zastanowcie. Pamietaj ze tu bardzo wazne jest, to aby posiadac jakies rachunki na swoje naziwsko, mam tu na mysli telefon, wode, gaz czy prad, tak sobie wyrabiasz zdolnosc kredytowa, i zapewniam ze na pewno predzej czy pozniej ktos z jakiegos biura o to poprosi. Jesli nie dostalas rachunkow to dlatego, ze sama powinnas tam zadzwonic i zalozyc konto, wlasciciel tylko zglasza, ze ktos sie wprowadza, doradzam zajecie sie tym , bo jesli nie macie konta, to potem ladnie was policza za wszystko.

Ja jestem tu prawie 3 lata, jesli masz jakies pytania wal smialo
pozdrawiam i zycze wytrwalosci

dzwoniłam do nich przy 1 piśmie. mamy telewizor i kompa z kartą telewizyjną, ale u nas w bloku nie ma anteny, nawet jak swoją podłączysz, to nic nie łapie, nie ma zasięgu. Tylko dekoder jak kupisz, to coś niecoś łapie ( jak nasz sąsiad z dołu.. ) Zadzwoniłam do nich, chciałam przez tel zapłacić za 3 miechy, a oni na to, że w takiej sytuacji nie musze płacić ( sami tak powiedzieli!! ) i tylko wyślą kogoś, żeby zobaczył, czy nie mamy anteny albo dekodera. nie mamy. i mamy ignorowac listy, ale mnie wkurza, ze mnie policją straszą, że mi do chaty w ileś osób wpadną :(:(:( ale czekam, u nas nic nie odbiera, więc... zobaczymy...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hehe nam tez przychodzily te ulotki o wyborcach ale ja nie wiedzialam ze je trzeba wypelniac i wszystkie wyrzucalam :oops:
a wlasnie orientujecie sie dziewczynki o ten abonament tv??? my mamy telewizor ale uzywany jest tylko do grania ( moj J ma manie z tym :wink: ) mamy gniazdo na antene w livingu a tv mamy w sypialni ( nie uzywamy tego bo ja w szkockiej tv nie widze nic ciekawego ) czy w takim przypadku musimy placic abonament??? planujemy kupic na swieta polsat cyfrowy i za to sie placi juz tak?? a czy trzeba wykupic abonament na caly rok z gory czy mozna miesiecznie placic? jak to wszystko wyglada? jak ktoras z was wie to bardzo prosze o pomoc

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

CalaWtrAwie pisze:
hehe nam tez przychodzily te ulotki o wyborcach ale ja nie wiedzialam ze je trzeba wypelniac i wszystkie wyrzucalam :oops:
a wlasnie orientujecie sie dziewczynki o ten abonament tv??? my mamy telewizor ale uzywany jest tylko do grania ( moj J ma manie z tym :wink: ) mamy gniazdo na antene w livingu a tv mamy w sypialni ( nie uzywamy tego bo ja w szkockiej tv nie widze nic ciekawego ) czy w takim przypadku musimy placic abonament??? planujemy kupic na swieta polsat cyfrowy i za to sie placi juz tak?? a czy trzeba wykupic abonament na caly rok z gory czy mozna miesiecznie placic? jak to wszystko wyglada? jak ktoras z was wie to bardzo prosze o pomoc

zadzwoń do nich i zapytaj... jak mi kary nie dolepią po tym, jak sami powiedzieli, ze mam nie płacić, znaczy, ze nie mają burdelu u siebie :D:D:D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

co do abonametnu za tv, to nawet jak ma sie komputer z karta tv to trzeba zapalcic, to samo dotyczy radia :shock: mozna placic miesiecznie, lub za caly rok z gory. Ja tu zylam dwa lata bez tv, ale teraz z dzieckiem siedzac w domu, nie moge zniesc tej ciszy, wiec zdecydowalam sie na tv. Co do polskiej tv cyfrowej to tez trzeba tu zaplacic abonament. W sumie lepiej zaplacic bo jak dolepia tego 1000 funciakow kary, to potem czlowiek sobie nie wybaczy

aniolek 2009*

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

lili777 pisze:
CalaWtrAwie pisze:

To ja napisze tak :wink:
Angielskiej telewizji wogole nie uzywamy, nawet kabla antenowego nie mamy podpietego do telewizora, a placic i tak musimy :roll:
Mamy Polsat cyfrowy-abonament oplacamy w Polsce.
Czyli placimy za polska telewizje w Polsce i za angielska w Anglii :wink:

Nie wiem czy dobrze zrozumialam i czy pytasz o abonament za angielska telewizje czy za Polsat cyfrowy??
Jesli chodzi o angielska to mozesz placic miesiecznie lub tez za caly rok z gory. Kwota za rok to 130 f wiec nie jest tragicznie :wink:

Natomiast jesli chodzi o Polsat cyfrowy to rowniez mozesz oplacac sobie jak Ci wygodnie :wink: Umowa jest chyba na 16 miesiecy, mozesz placic co miesiac albo co pare miesiecy lub tez calosc z gory :wink:

Pozdrawiam :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

milka no niestety tak tu juz jest ze placi sie jakby za samo posiadanie tv niewazne czy sie oglada angielska :? a pytalam czy moge placic miesiecznie abonament ten za angielska tv bo jak zagladnelam na stronke internetowa to tam byla tylko opcja ze rocznie... i nie wiem jak to sprawdzic a placic zaczniemy na swieta bo wtedy chcemy kupic polsat :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Cala moze zadzwon sobie do nich bo mi sie wydaje, ze da sie placic co miesiac tylko pewnie musialabys jezdzic oplacac (no nie wiem :roll: ). Ja faktycznie placilam przez internet za rok z gory :wink: Jak dla mnie-przynajmniej mniej na glowie :lol: I tak juz zaczynam wariowac od tych wszystkich papierkow, oplat itp :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

My płacimy za TV co miesiąc. ściągaja nam z konta- polecenie zapłaty.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1136 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 57  Następna

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Międzynarodowy

Strefa czasowa UTC [letni]