Dzisiaj jest sob paź 04, 2025 8:20 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Niemowlęta

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Sab Simplex
Awatar użytkownika

Mam pytanko dotyczące leku Sab Simplex na kolki. Konkretnie chciałabym się dowiedzieć jak się go dawkuje.Będe bardzo wdzięczna za odpowiedz.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

MeaCulpa nam lekarka kazała 10 kropelek przed każdym posiłkiem. Pozdrawiam!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
#
Awatar użytkownika

Dominika pisze:
MeaCulpa nam lekarka kazała 10 kropelek przed każdym posiłkiem. Pozdrawiam!

nam tak samo radzili ale jak nie pomagalo to z wiekiem dawalam Malej pare kropelek wiecej (do 3 miesiaca max 5 kropelek wiecej)

slyszalam tez ze koleznaki dodawaly po prostu je do mleka :roll: jak dla mnie ... hmmm jakby to powiedziec... niebezpieczne :?: :?: :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

czemu nibezpieczne???na ulotce jest napisane żeby podawać 15 kropli właśnie do każdego posiłku(nie częściej niż co 4h) lub w przypadku karmienia piersią prze posiłkiem.z tego co pamiętam bo już dawno używalam....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
#
Awatar użytkownika

no bo mi sie wydje ze podanie PRZED karmieniem a Z MLEKIEM to wielka roznica.. z rezsta nie wiem moge sie mylic :wink: :wink: nie zrozumcie mnie zle :wink: :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Jestem w temacie bo te kropelki przepisala mi pediatra. Kazala podawac 15 kropelek do kazdego posilku ale najlepiej przed posilkiem bo lepiej dzialaja.
Te krople najlepiej dzialaja gdy stosuje sie je regularnie.
W tej chwili minely 2 miesiace odkad je stosujemy, problemy poznikaly a ja daje je teraz 4-5 razy dziennie po 10 kropel- zapobiegawczo.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziękuje bardzo za odpowiedzi, nie wiedzialam jakie zrobic zamowienie , zastanawialam sie ile opakowan bedzie mi potrzebnych bo jak juz urodze to nie bede miala okazji ich zakupic.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

W ulotce jest napisane żeby dawać 15 kropli przed każdym posiłkiem. Ja tak dawałam a jak już było lepiej trochę to dawałam 3 razy dziennie po 10 kropli i powoli zmniejszałam dawkowanie i częstotliwość w miarę jak kolki przechodziły.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ja dawałam zgodnie z ulotką czyli 15 kropel do kazdej butelki. Nie pamietam jak długo dawałam małemu ale napewno nie dłużej niż 1 miesiąc.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

u mnie trochę była dziwna sprawa, gdyż te kropelki raczej miały przeciwny skutek od założonego, czyli zwiększały wzdęcia niż je likwidowały :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

martencja_f pisze:
u mnie trochę była dziwna sprawa, gdyż te kropelki raczej miały przeciwny skutek od założonego, czyli zwiększały wzdęcia niż je likwidowały :(

zastanawia mnie to bo rzeczywiście słyszałam o tym. Może nie powinno się dawać tego profilaktycznie tylko przy ewidentnych kłopotach?? kurcze nie wiem

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja obecnie daję od czasu do czasu owe kropelki ale przeważnie 1 raz w ciągu dnia, bo jak dam więcej to niestety synek mój straaasznie wierzga i napina się, a tak po jednej dawce jest w miarę lepiej .

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ja dawałam tez niemieckie KROPLE ale LEFAX I to do kazdego mleczk ajedno wycisniecie i niby pomagalo do czasu pozniej bylo jesczze gorzej bo nic juz je one ni epomagaly az kupilam infacol w patece i po 4 dniach dawania kolki zniknely szok :shock: :shock: :shock: :shock: i od 4 miesiaca byl spokoj choc jula nawet jak miala to o stalej porze miedzy 19-20 godz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ale to wszystko jest śmieszne :lol: u mnie całkiem na odwrót, najpierw dawałam infacol ale wogóle nie działał. Tak czy siak dla mojego malca najlepszy jest espumisan.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dziewczyny mam prposbe - na jakiego typu dolegliwości stosowałyscie sam simplex czy infacol??
mój mały ma pierdziochy od paru dni takie, ze wybudzają go ze snu i ciagle jest niespokojny. pręzy się napina... ma moze dwie drzemi 2-godzinne a pozostały sen ma niespokojny ... daje mu espumisan - pomaga odrobine , troche mniej płącze przy tych pierdziochach ale nadal sa w takiej ilosci ze nie pozwalają i jemu i mi spac
byłam u lekarza ale niestety ten mój pediatra jest taki, ze twierdzi, ze on moze sie wybudzac bo mu się pić chce 8) jakbym nie widziała ze się pręży i pierdzi... no ale on wie lepiej. i kazał kłasc go na brzuszku i w nocy tez ....
:roll: :roll: :roll:
kładę go na brzuszku i wcale nie jestem za tym żeby faszerować małego jakimiś środkami ale ja juz nie daję rady i mały tez siuę męczy. najgorzej ze nasila mu sie to ok 3 w nocy i tak do 8-9 rano ....
pomóżcie i doradźcie coś .... bo na lekarza nie mogę liczyc, a zanim znajdę nowego to się wykończę :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

gdzie w Polsce mozna dostac ten specyfik?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

maminek pisze:
gdzie w Polsce mozna dostac ten specyfik?

który :wink: :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

w moim przypadku Sab simplex pomagal, wrecz dzialal usypiajaco. Stosowalam go jak mala cos bolalo i sie meczyla dluzej niz pol godzinki i nie moglam jej uspokoic, bo raczej nie miala duzych i godzinnych kolek, raz na wieczor od czasu do czasu z rana, zapodawalam roznie raz 5 kropelek raz 10 a czasem 15 w zaleznosci od nasilenia boli. Nie miewala tez reguralnych kolek czasem przez 2 tyg jej nie dawalam kropli, to wszystko zalezy od maluszka, tak mysle :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

naomi - u mnie działa podobnie
małemu jak daję przed snem to spi 3 godiznki,
tez nie mam problemów z godzinnymi płaczami i kolkami, aloe często mały jest płaczliwy, napina się, i ma prpoblemy z gazami (chociaz moja dieta jest baaardzo ogrnaniczona do minimum i nie wynika to z jedzenia)
a kupic mozna w Niemczech,a w Polsce to wiem ze są osoby które ściągają do nas i handlują tym, ale namiarów nie mam.
mogę sie dowiedziec, bo koleżanka kupowała przez internet ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja dawkowałam 10 kropli co drugi posiłek tż. przed karmieniem:)

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Niemowlęta

Strefa czasowa UTC [letni]