Dzisiaj jest wt kwie 28, 2026 9:28 am

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Międzynarodowy

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:

MoniC_86 nie wiem do kogo dokładnie napisałas ale jak chcesz to moge Ci troche pomóc ale najlepiej wiedza inne dziewczyny , poniewaz ja dopiero pod koniec ciąży przyjechałam do Hiszpanii .
Gdzie mieszkasz w Hiszpanii ?
Jestes tam sama czy z męzem , chłopakiem ? Pracujesz ?
Jak mozesz to napisz coś więcej o sobie bo im wiecej tym lepiej bedziemy wiedzili jak pomóc .
Madziatl no chej i co z Wami już malenstwo sie urodziło ???
No i wogóle dziewczyny gdzie jestescie , co u WAs słychac ???

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

czesc dziewczyny
obecnie mieszkam na Majorce pracuje i jestem w 3 mies. ciazy bede pracowac do 6 miesiaca czy orientujecie sie jak jest z pomoca materialna? z gory dziekuje za odpowiedz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

uluss1 witaj , a możesz napisac co chciałabys wiedziec , czy masz umowe tylko do 6 miesiąca ?
Jak możesz to napisz cos wiecej o swojej sytuacji?! I jak u Ciebie z językiem hiszpańskim ?(bo mogłąbys sie dowiedziec w seguridad social lub moze tez w ayuntamiento z tego co sie zorientowałam tu w SP dużo zależy gdzie mieszkasz - rózne przepisy)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dopiero zuwazylam ze sie pomylilam z wyspa jetem na Menorce jesli chodzi o jezyk to znam mniej wiecej tak mam umowe tylko do 6 mies. pozniej chce odwiedzic Polske i wrocic po miesiacu z tego co mi znajoma mowila (obecnie w 8 mies.) to musze pracowac do 6 mies. to wtedy dostene ok 1000€ przez 4 miesiace to sie nazywa jakos tak ayuda maternidad a jak jest z becikowym czy mi sie nalezy?
pozdawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Kinia witaj :D tak dziecie juz jest na tym swiecie (... czlowiek nie kapuje kiedy mu sie rymuje :wink: ) od ponad miesiaca, jest przeslodki, przesliczny i przekochany ... ale pewnie kazda matka bez wyjatku mowi dokladnie to samo o swoim dziecku :lol:
Uluss, MonicWitam i grauluje
z takimi pytaniami jak macie ja zawsze odsylam na forum hiszpanskie, bo tam pisza ludzie, ktorzy mieszkaja dlugo, dluzej lub od calkiem niedawna w Hiszpani ale i tez w calej Hiszpani (bo tu to tak jest, ze co region to inne prawa i zasady). oto adres: <link>
tam mozna duzo sie dowiedziec o tym jak wyglada opieka nad ciezarna i pozniej nad dzieckiem, gratyfikacje finansowe (i tu wlasnie niektore z nich obowiazuja tylko w niektorych regionach a inne sa ogolne dla calej Hiszpani) ect ...

Kinia: a ty czemu nie pokazujesz sie juz tam?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

madziatl moglabys jeszcze raz wyslac link bo nie mozna wejsc dzieki[/i]

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

uluss1 pisze:
madziatl moglabys jeszcze raz wyslac link bo nie mozna wejsc dzieki[/i]

<link/zakaz>
:zł:
naprawde polecam, jest tam wiele bardzo pomocnych i sympatycznych osob ... ja wiele z tego forum skorzystalam i wciaz korzystam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dziewczynki już nie piszecie ?
Ja bywam tu i tu . :D
Pozdrawiam !!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Halo halo.

Witam mamusie z Hiszpanii :lol: Przybyłam tu z mężem i córcią. Póki co zostajemy do końca marca.

Jest tu jeszcze jakaś mamusia z Madrytu? Może jakaś wspólna kawusia?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Lialam no niestety ja z La Rioja :( .
Dlaczego tylko do końca marca? Będziecie wracać do Polski?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ying-Yang pisze:
Lialam no niestety ja z La Rioja :( .
Dlaczego tylko do końca marca? Będziecie wracać do Polski?

Tak, bo mąż przyjechał tu tylko na projekt, a że na długo to my razem z nim :lol: On pracuje od rana do wieczora a my poznajemy Madryt :) W Warszawie mam fajne kumpelki z forum, spotykamy się z dzieciakami i pomyślałam, że może i w Madrycie jest jakaś mama co by chciała się spotkać, może czuje się tu samotnie na obczyźnie...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Lialam to fajnie ze sobie możecie pozwiedzać Madryt :).
Tam to napewno jest mnóstwo polsaków choć nie wiem czy z tego forum ;) ; choć może jeszcze ktoś się znajdzie :) .

Jakie masz wrażenia po zobaczeniu Madrytu?
Ja niestety byłam tam tylko raz i nie bardzo mi to miasto przypadło do gustu :roll: , alebylismy tylko na chwilke bojedynie załatwic sprawy w ambasadzie ;) , natomiast bardzo pozytywnie utkwiła mi Barcelona w pamięci ;) .

Napisz coś jeszcze :) , jak tam z językiem?
Jak dzieciaczkowi się podoba w nowym mieście?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

No to tak....

Madryt jako miasto
: nie urzekł mnie :? Budynki wydają się byc stare, zaniedbane i kojarzą mi się z latami 80-tymi (oczywiście pomijam tu starą część Madrytu, zabytki). Jestem zła za to, że miasto w żadnym stopniu nie sprzyja matkom z wózkami i niepełnosprawnym. Nie mogę podróżować metrem bo nie mam jak się do niego dostać. Jak już sie dostanę, to po dojechaniu na jakąś stację okazuje się że nie mogę się z niej wydostać. I tak w kółko. Jeżdżę więc tylko autobusami. Wiele sklepów nie ma podjazdów dla wózków, więc mogę sobie pooglądać jedynie wystawy. Nawet aby dostać się do budynku w którym mieszkamy, muszę się nieźle napocić.

Ceny: powalające. Ostatnio za zakupy spożywcze w markecie zapłaciliśmy 110EUR, byłam w szoku.
Nie znoszę El Corte Ingles. Nie wiem czy w pozostałych miastach Hiszpanii ta sieć funkcjonuje, ale tu tego pełno, a ja nie lubię takich miejsc. Wolę zwykłe centra handlowe typu La Vaguada. Raz pojechałam do wychwalanego ABC i porażka. Mało sklepów i mega drogie. Szybko wyszłam. Przeszłam się po ulicy Serrano i nie wcięło gdzie ja trafiłam - Prada, Gucci itd. Ceny nie dla mnie :lol: Pozostałe sieci typu Zara czy H&M chyba bardzo zbliżone do PL.

Język: ni w ząb nie kumam co oni gadają. Po angielsku mało kto rozmawia, ale jako że są dość pomocni, szybko szukają kogoś kto mówi po angielsku i się dogaduję. A tak w ogóle to bardzo dziwne że oni nie znają angielskiego. Dla mnie to nieprawdopodobne.

Julcia chyba polubiła to miejsce, szczególnie dzięki temu że jest ciut cieplej. Możemy chodzić na dłuższe spacery, czasem w kurtce zamiast kombinezonu i to jest cool. Szkoda że ma tu tak mało zabawek. Wzięłam jej z PL zaledwie 2 książeczki i 2 zabawki. Dziecko mi się tu zanudzi....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

No to tak....

Madryt jako miasto
: nie urzekł mnie :? Budynki wydają się byc stare, zaniedbane i kojarzą mi się z latami 80-tymi (oczywiście pomijam tu starą część Madrytu, zabytki). Jestem zła za to, że miasto w żadnym stopniu nie sprzyja matkom z wózkami i niepełnosprawnym. Nie mogę podróżować metrem bo nie mam jak się do niego dostać. Jak już sie dostanę, to po dojechaniu na jakąś stację okazuje się że nie mogę się z niej wydostać. I tak w kółko. Jeżdżę więc tylko autobusami. Wiele sklepów nie ma podjazdów dla wózków, więc mogę sobie pooglądać jedynie wystawy. Nawet aby dostać się do budynku w którym mieszkamy, muszę się nieźle napocić.

Ceny: powalające. Ostatnio za zakupy spożywcze w markecie zapłaciliśmy 110EUR, byłam w szoku.
Nie znoszę El Corte Ingles. Nie wiem czy w pozostałych miastach Hiszpanii ta sieć funkcjonuje, ale tu tego pełno, a ja nie lubię takich miejsc. Wolę zwykłe centra handlowe typu La Vaguada. Raz pojechałam do wychwalanego ABC i porażka. Mało sklepów i mega drogie. Szybko wyszłam. Przeszłam się po ulicy Serrano i nie wcięło gdzie ja trafiłam - Prada, Gucci itd. Ceny nie dla mnie :lol: Pozostałe sieci typu Zara czy H&M chyba bardzo zbliżone do PL.

Język: ni w ząb nie kumam co oni gadają. Po angielsku mało kto rozmawia, ale jako że są dość pomocni, szybko szukają kogoś kto mówi po angielsku i się dogaduję. A tak w ogóle to bardzo dziwne że oni nie znają angielskiego. Dla mnie to nieprawdopodobne.

Julcia chyba polubiła to miejsce, szczególnie dzięki temu że jest ciut cieplej. Możemy chodzić na dłuższe spacery, czasem w kurtce zamiast kombinezonu i to jest cool. Szkoda że ma tu tak mało zabawek. Wzięłam jej z PL zaledwie 2 książeczki i 2 zabawki. Dziecko mi się tu zanudzi....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

liaiam ja jestem z madrytu po twojej wypowiedzi sadze ze mieszkasz na *barrio pilar *ja mieszkalam nie daleko tego miejsca i bardzo znane sa mi okolice jestem prawie 7 lat tutaj jesli chcesz sie spotkac to prosze bardzo ja z checia :wink: pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hola !

Czy aktualnie są tu jakieś mamy z Hiszpanii ?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Cytuj:
Czy aktualnie są tu jakieś mamy z Hiszpanii ?

A moze teraz sa? :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja jestem z terminem na wrzesien ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witaj Emisz23 :) Ja mieszkam w San Sebastian i poki co nie mam terminu ;) Moze kiedys...
Malo cos tu mamusiek hiszpanskich. Jestes tu na stale?
A tak w ogole to jak znosisz upaly? Niezly miesiac sobie wybralas na porod :lol:
Pozdrawiam.

Offline Wyświetl profil  

witam, nie dawno wyszam za mąż i mój mąż ściagnał mnie do Hiszpanii - jest Polakiem oboje organizujemy tu sowje zycie, myslimy o dziecku itd....

Chętnie poznam przyjazne dziewczyny, które pomogą mi zaaklimatyzować się w Hiszpanii, przebrnąć przez sprawy urzędowe itd... udziela rad, bede wdzieczna, mysle ze tez moge sie na cos przydac i pomóc ;))

Mieszkamy w okolicy Alicante, Elche...

Pozdrawiam cieplo i zapraszam do nawiazania znajomosci.

Ania

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Międzynarodowy

Strefa czasowa UTC [letni]