Dzisiaj jest ndz maja 17, 2026 3:59 am

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Mamy z dziećmi

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10331 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157 ... 517  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Dzisaj dzwonila pani i za 1,5 tygodnia mamy ostatnie szczepienie, uff nastepne dopiero jak Lida bedzie miaal 6 lat :wink:

Lida z reguly spi pod kocykiem, czasami pod kocykiem polarowym, a jak jest u nas w lozku to oczywiscie pod nasza koldra :D Jednak w lozeczku nie przykrywam jej kolderka, bo jest jej pod nia za goraco, w tamta zime spala pod kolderka, ale strasznie sie pocila, wiec trzeba bylo z niej zrezygnowac.

Lida dzisiaj obudzila sie o 4:30 i juz wyspana :roll: na szczescie kolo 6 zdrzemnela sie na pol godziny. I dopiero przed chwilka poszla spac.Widze, ze ciezko bylo nie tylko dla mnie. Iwona chyba cos w powietrzu bylo tej nocy :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No no moj tez sie obudzil o 6 :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

annxx pisze:

Moj syn chyba podczytuje forum bo tez od kilku dni budzi sie o 6 rano z glodu :shock: Musze jakies super tresciwe papu mu wynalezc bo ja niecierpie takich niespodzianek :wink:

Mój z głodu budzi się ok. 4 .
Od kilku dni skapitulowałam i daję mu mleko. Trudno.
I tak ma niedowagę. Nie będę go głodzić.

Na noc dostaje 200ml mleka z kaszką. Chyba mu nie wystarcza, ale więcej nie chce.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

meldujemy sie po malej przerwie :)

u nas zwrot o 180 stopni - Oliwcia nie ucieka z nocnika :lol: ale tez i nie umie sie do niego zalatwic :? czasem tylko cos przypadkiem wyleci ;)

jedzenie - Mala jest takim glodomorem, ze nie musze jej wogole zabawiac. warunek zjedzonego posilku - krzeselko do karmienia, ale teraz to juz nawet jej pasami nie przypinam. od kilku dni dostaje lyzeczke i garnuszek i karmi lale, misia, mame i wszystko inne co ma pod reka :)

zaliczylismy pierwsze strzyzenie, bo juz wlosy w oczy wchodzily. jak sie zmobilizuje wkleje jakies fotki.

wit d3 - daje jak mi sie przypomni. do ortopedy musimy sie niebawem wybrac, bo mielismy przyjsc jak Mala zacznie chodzic.

u nas jest tak, ze jak np Oliwcia nie chce isc do taty, to ja jej daje cos w raczki i mowie "zanies tatusiowi" i wtedy idzie do taty. najbardziej nieznosna jest kiedy bawi sie w ogrodnika :x poza tym jest grzeczna i kochana i nie testuje za mocno mojej cierpliwosci. moze dlatego, ze jak czegos nie daje i ona piszczy to mi to nie przeszkadza :wink: z najbardziej przeuroczych rzeczy to daje buzi, przytula sie i robi "cacy". wie gdzie wszyscy maja nosek i oczko, czasem pokaze buzie, z uszkami gorzej. ale mysli ze maja to wszyscy z wyjatkiem niej ;)

hmm... teraz mi troche pospala, to pewnie predko nie usnie. to lece na zakupy. musze wyprobowac swiezo wymienione oponki ;)

cos rekordowo dlugie te nasze posty ostatnio - no ale jesienne wieczory sa dlugie ;)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pochwale sie od dzisaj Enzo oficjalnie chodzi, dzisaj byl prawie caly czas na 2 nogach i spacerowal, nawet na dworze co jest mega wyczynem bo zwykle tam sie nie wysylal bo na ziemy sa takie skarby :roll: :D

Dor ja od dzisaj zmienilam menu na wieczor, dalam risotto z pieczarkami 250g + 120 g deserku 'serek i przetarte brzoskwinie) potestuje kilka dni i dam ci znac czy spi dluzej :-)
Dor ile wazy i ile ma cm twoj synek ze piszesz ze ma niedowage?

Moje dziecko dostalo dzisaj poraz pierwszy po lapce, bo juz nie wytrzymalam bo zawsze po 4--5 lyzkach machal reka tak aby stracic jedzenie z lyzeczki :evil: i Powiedzialam tez bardzo stanowczo ze tak nie mozna robic i cud, dziecko zrozumialo bo juz do konca pieknie otwieral buzke i nawet pozniej podjadal z mojego talerza :shock: Wiem ze to nie najlepsza metoda ale nic juz nie pomagalo a wkoncu czas byl na spanie i co z pustym brzuszkiem? mam nadzieje ze teraz zapamieta i juz bedzie cool.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

annxx :) zuzia po chorobie przez ponad tydzień jadła ledwo połowę normalnej porcji a teraz wsuwa normalnie więc myślę, że ty też nie masz co się martwić :) szczególnie że zjadł taaaaaką kolację, że mojej by się w brzusiu nie zmieściła ;)
Zuza budzi się raz w nocy na picie (różnie, czasem o pierwszej a czasem o piątej) ale mleko i tak zwykle 5-7 musi być. Jak wcześniej to jeszcze przysypia na szczęście ;)

Iwona :) mimo że miałam kilka śpiworków (w spadku) to też jakoś nie byłam przekonana i nigdy Zuzi w to nie zapakowałam. Ale jak wyrosła i przekazałam dalej to sobie mamy chwaliły ;)
Pierwsza noc pod kołderką wypadła super :) Zuza nie uciekła i nie spała za każdym razem jak do niej zaglądałam w inną stronę jak zwykle :lol: tylko cały czas z główką na podusi :)
A dziś odkryła, że jak się macha łyżeczką obok krzesełka to tak fajnie pryska jedzonko na całą kuchnię i ścianę :roll:
Co do nocnych zabaw to mamy zasadę, że po kapieli jak nie chce spać to tylko na kolankach książeczka albo brykanie za kratami w łóżeczku. Na szczęście już nie pamietam kiedy ostatni raz naszło ją na nocne zabawy :) bardzo mało spi w dzień to w nocy już tylko butla z zamkniętymi oczami ;)

Justynia
:) jak to dopiero jak będzie miała 6lat? my na następne w lutym mamy się zgłosić... ???

Nina :) to może i ja ściagnę nocnik z szafy :)
ech i też muszę się zebrać i zmienić ogumienie :roll: ale najpierw kolejna próba umówienia się z mechanikiem na wymianę olejów i przeglądzik co tak buczy ;)

Zuza dziś rano u babci ponoć była słodziutka a jak ja przyjechałam i już nie mogła robić wszystkiego co chciała (np. bawić się kiedy był czas na zmianę pieluszki i ubieranie do wyjazdu) to kwękała i biadoliła :roll: a na dobranoc się poryczała jak nie chciałam jej dać komórki... Ale to bardziej dlatego że nie mogła zasnąć ze zmęczenia i turlała się w łóżeczku na wszystkie strony. Moja kruszynka kochana :)

hehe ja też się rozpisałam, ale męża jeszcze nie ma to korzystam ;)
dobrej nocki :)

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

annxx pisze:
Dor ile wazy i ile ma cm twoj synek ze piszesz ze ma niedowage?

Nie wiem ile mierzy ale waży za mało według wagi urodzeniowej.
Po urodzeniu ważył 3690, po roku powinien potroić wagę, czyli ok. 11 kg, a waży 9100

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No właśnie Justynia, jak to u Was z tym szczepieniem? My idziemy w marcu na kolejne. Przeczytałam a mi oczka :shock: My mamy tą skojarzoną (ż? rz?)
Ja wczoraj jeździłam do biblioteki do szkoły. Z bąblem :D Wczesniej wyszukałam sobie książki i wysłałam zamówienie do bibl. Także jak zaleciałam to książki już prawie były przygotowane ;) Do czyteli też miałam nry książek, wiec weszłam, poleciałam na ksero (ze synem na gałęzi ;) ) i po bibliotece jeszcze na zakupki do krefju i na dom.
Dziś znowu z moją sister bryknęłyśmy na zakupowanie. I mam tym sposobem nowe butki zimówki i kurtałkę :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam, wiec po wczorajszej mega kolacji dziecko spalo do 7.30 jak kiedys ;-) wiecej sie nie da pospac bo tatus wstaje do pracy i potrafi niezle halasowac :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jak tak czytam co te wasze pociechy jedzą i ile to jestem, w szoku :shock: Moja oprócz pół miseczki jakiejś zupki, troszku ziemniaczków i ewentualnie deserku ze słoiczka to nic tylko cyc i cyc :?
A co jak cyc się skończy??
Darunia od poczatku spała pod kołderką ale, że ostatnimi czasy śpi z nami więc spi pod naszą pierzynką :D
Co do szczepień to już sie całkiem pogubiłam :? Ale chyba będziemy szły w przyszłym tygodniu do okulisty (jedno oczko ucieka) to wpadniemy do pediatry sie zapytać co i jak :)
Darunia wie gdzie są oczka i buzia mamy a reszta to jak jej sie chce to pokaże :) No i piątke przybija, całuski puszcza, 'moja' robi, chwyta się dwoma rączkami za główke i robi "Bozie Bozie Bozie" :D , otwiera buzię i pokazuje jak robi rybka i klekocze jak konik kiedy idzie ;) No i oczywiście puszcza oczko (dwoma oczkami) do taty 8)
Wklejam fotki ze spacerku po podwórku.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Zapomnialam wam napisac ze wczoraj ogladalam program ze znanym pediatrai i padlo wlasnie pytanie odnosnie wit.d, powiedzial ze ta witamine trzeba przyjmowac cale zycie !Ocziwiscie zgodnie z dawkami odpowiednimi do wieku.

yunnwoh fajne foty :-)

Ostatnio zmieniony pt lis 09, 2007 10:11 am przez annxx, łącznie zmieniany 1 raz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

My tez dostajemy skojarzona, teraz idziemy na odre i swinke sie szczepic. Kurde tak mi babka mowila, jak do mnie dzwonila, a moze ja jestem taka fajna, ze zle uslyszalam :wink: hehe to pewnie ze mnie takie sieroctwo, bo samo mnie to zdziwilo :roll: A moze jej chodzilo, ze za 6 miesiecy :oops: 8)

yunnwoh heh nie ma to jak cyc :wink: U mnie z jedzeniem to jest tak- rano butla, pozniej jak co to cycus do spania, miseczka zupki, pozniej jakis deserek,albo danonek, butla, butla po kapieli i cycus i spi. Czasami zje troszke chlebka na sniadanko, albo paroweczke. Czasami zje ziemniaczki i obowiazkowo miesko. jejku nie widziałam, jeszcze takiego mięsożerce :wink:
Na szczescie udalo mi sie wyeliminowac juz cyca w dzien( no chyba ze do spania :wink: ). I postep mamy tez w nocy. Jak Lida sie raz budzi to nie daje jej cyca tylko kolysze i o dziwo ona usypia :D

Dor wiesz, a moze on jest drobny,ale Ja tam lekarzem nie jestem, a co do wagi to rzeczywiscie nie potroil. ale powedz ma Adas apetyt??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Justynia wg kalendarza szczepien to nastepna wizyta powinna byc na +- 15 miesiecy ,wiec moze ci powiedziala ze w 16 miesiacu co??? :lol: Lepiej sie dopytaj ;-)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Zerknelam juz na kalendarz szczepien i ta baba mogla miec racje. Bo ostatnio bylismy 20 pazdiernika na szczepieniu i powina byc Lidka zaszczepiona przeciwko rozyczce odrze i swince, a nie byla, bo bedzie dopiero teraz. I przypomnialo mi sie, z ona na poczatku szczepien mowila cos, ze koncowka bedzie troszke inaczej wygladala. I moze wlasnie o to chodzi. Bo niby szczepienie w 16-18 miesiacu powinno byc ostatnie, a pozniej dopiero w wieku 6 lat.Ale zapytam sie dokladnie jej za tydzien :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Szczepienie na odre ,rozyczke itd sie powtarza wiec jesli nie miala ani razu to napewno bedziesz jeszcze szla.
Z pediatra jednak bedziesz miala wizyte co???

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No, Adaś już z cycem pożegnał sie definitywnie.
Wczoraj minął tydzień jak nie karmię.
I jakoś nie ,,atakuje " mnie wcale.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

yunnwoh śliczne foty :)
Justynia to chyba chodziło o to, że za 6 mcy. Dziś kupiłam mamusiową gazetkę i tam jest kalendarz szczepień. No i jest 13-14 mąc a potem 16-18 mąc.
U nas też już cyca nie ma. Nawet paluszkiem nie pokazuje. A jak pokazuje (zdarzyło się ze 2 razy) to nie dlatego, że chce. ładniej przesypia nocki. Nawet nie myslałam, że tak łątwo nam pójdzie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

POMOCY !! czy któras z was ma doswiaczenie jak pomóc dziecku z zapaleniem ucha ????????????????????? igus dzisiaj bardzo cierpi :(, od południa potwornie płakał non stop, nie schodzi mi z rąk, byłam w szpit. dostał antybiotyk augmentin, po godz. zwymiotował, dzwoniłam do lek. mówiła ze czasem wystepuje taka reakcja, dostaje też panadol. Moze któras z was wie czy moge mu jeszce jakos pomóc ?????????????
przepraszam za błędy, pisze jedną reką, bo synek właśnie zasnął na mnie ale nie pozwala sie odłożyć, bo próbowałam i się budzi z wrzaskiem

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Daj mu coś przeciwbólowego. Ja daję Calpol.
To strasznie boli, dlatego płacze.
Ale antybiotyk musi przyjmować. Inaczej nie wyleczysz zapaleia ucha.
Jeśli będzie nadal zwracał, musisz zmienić lek.

Aha, doczytałam że dałaś panadol.
No to musisz poczekać aż zadziała.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Iwonka jak M byl malutki i mial zapalenie ucha (mial 2 mce) to oprocz antybiotyku doktor kazala nam na wacik brac olejek kamforowy (rozgrzewa) i przykladac do ucha. Najlepiej jakbys zawiazala mu pod czapeczke, wtedy wacik by nie uciekal.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10331 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157 ... 517  Następna

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Mamy z dziećmi

Strefa czasowa UTC [letni]