Dzisiaj jest ndz maja 17, 2026 3:43 am

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Mamy z dziećmi

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10331 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156 ... 517  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

aaaaa!!! napisałam już prawie całego posta i zadzwonił telefon i nachylając się musiałam coś nacisnąć i skasowało i prawie cały tekst. Nie cierpię jak mi znikają posty :roll: No to od nowa: ;)

Zuza zwykle krzyczy i płacze jak coś jest nie po jej myśli. No i "psują jej się nogi" ;) tzn jak się ubieramy na spacer a ona ma już dość (trochę to trwa przy tych pogodach ;) ) to się kładzie na podłodze :roll: A na spacerze jak nie pozwalam jej bawić się jakimś śmieciem i ją podnoszę na nóżki to też składa kolanka :roll:
Jak chce dostać coś co akurat trzymam w ręku i generalnie chętnie bym jej dała do zabawy za chwilę jak przestanę używać tego to jak zaczyna krzyczeć to staram się jej już nie dawać, żeby nie nauczyła się że może krzykiem wymuszać.
Ale generalnie jest bardzo grzecznym dzieckiem (tak mi się wydaje ;) )

A jeśli chodzi o "kumatość" to czasem mnie zaskakuje :) Niedawno odkryła przycisk na telewizorze (włącz/wyłącz) i jak wyłączy tam to pilot nie działa. W niedzielkę połozyłam się na łóżku a Zuzia bawiła się na podłodze. Wzięłam pilota a tu klops.. No to pytam małej 'Zuzia, włączysz mamie telewizor?" a Zuza poszła i włączyła :lol: :lol: :lol:
Pamiętacie jak to było kiedyś jak nie było pilotów :lol: Tata potrafił mnie wywołać z drugiego pokoju żebym mu zmieniła program jak mu się nie chciało ruszyć :lol:

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

elf Co do kasowania postów to rozumiem bo mi się już kilka razy z różnych przyczyn skasowały :evil:
Musiałaś się nachodzić jak tata lubił mieszać kanałami ;) :lol:
Daruni tez sie "psują" czasem nogi a do tego wyrzuca główke do tyłu i kopie nóżkami :roll:
Znalazłam cos o wychowywaniu dzieci
http://zdrowie.onet.pl/1361094,3295,0,1,,maly_wielki_terror,zdrowie_dziecka.html

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ah telewizor to u nas hit odkad Enzo stoi juz nawet dostal swojego pilota :lol: Potrafi wlaczyc tv, zmieniac kanaly guzikami i nawet grzebac w menu :roll: :evil: ale jak teraz podchodzi to mowie nie wolno konsekwetnie i powoli skutkuje .

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Adaś też lubi bawic się pilotem. I już wie ze tylko czarny przełącza programy - cwaniaczek.

Ja mam problem z szafkami.
Namiętnie je otwiera. Nie pozwalam mu ale on jak bumerang wraca i otwiera znowu.
Szczególnie podoba mu się mąka i cukier.
Czuję że kiedyś narobi bałaganu,
Najbardziej boję się ze coś potłucze i pokaleczy sie.
Nie wiadomo kiedy i już jest w kuchni - żywe sreberko. :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witajcie
Ta kobiete która zostawiła tego malucha to powinni zamknąć jak ona mogła tak zostawic . A i to wcale nie taka guwniara ma 26 lat.

Ja daje witamine D 2 kropelki dziennie. Latem nie dawałam.

Wiecie mój mały miesiac temu obchodził pierwsze urodziny jak to szybko zleciało.
Jesli chodzi o wymuszanie to mój mały jest swietny w tym . Potrafi zaczac płakac na zawołanie jak mu sie czegos nie pozwoli i do tego jeszzce leca mu łzy wielkie grochy. Jemu to by odpowiadało jakbym mu na wszystko pozwalała. Był by pewnie najbardziej wtedy rozpuszczonym maluchem.

Mam pytanie czy wasze maluchy wiedza gdzie jest oczko , nosek itd bo muj nie specjalnie jest tym zainteresowany on wie gdzie ma uszka.

Pogode mamy dzisaj okropna i jeszcze sniek dzisiaj padał żima nam sie zbliza wielkimi krokami.
Bucików na zime jeszcze nie zakupiłam nosi jesienne. Wypadało by pewnie wkońcu je kupic tylko nie wiem czy kupic takie akórat czy wieksze?

Spokojnej nocki

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ależ mądre te nasze skarby :D Dopiero co zachwycałyśmy się, jak pięknie główkę podnosi albo jak zaczyna ładnie różne przedmioty trzymać w rączce. A teraz proszę: obsługa pilota od tv :D
Mi ostatnio tel dzwonił i nie mogłam po niego iść, żeby odebrać. I mówię do Macieja - Maciusiu przyniesiesz mamusi el, bo pewnie tatuś do nas dzwoni? A on tup tup tup i przytargał go :mrgreen: Mądra bestia ;) W mamutka ;)
U nas też akcje terroru są coraz częstsze. Rzekłabym, że na porządku dziennym. Mały nas sprawdza, na ile może sobe pozwolić, ale staramy się, żeby nie jego było na wierzchu, tylko nasze :]
Co do wit.d3 - chciałam was też o to zapytać, ale zobaczyłam, że nie tylko ja się nad tym zastanawiam. Wyobraźcie sobie, że byłam teraz na tym szczepieniu i zapomniałam o to zapytać. A dlaczego? Było nas 2 do końca jak przyszedł handlowiec (kurczę, zawsze jak jestem to przychodzi jakiś zapyziały handlowiec!!!- i jeszcze zapytał ile nas jeszcze jest, po czym wszedł sobie od drugiej strony!!!). Jak już weszłam do gabinetu, to okazało się, że p.doktor śpieszy się na pociąg, a jeszcze ma wizytę domową u jakichś znajomych :twisted: No ale zbadała M, a ja z tego wszystkiego nie zapytałam. U nas co jeden pediatra to lepszy :evil: Całe lato nie dawałam d3, bo tak mi poleciała p.chirurg. Na co pediatra najpierw się oburzyła, że to ona jest od takich rzeczy, a potem kazała dawać w pochmurne dni. Nie dawałam. W sumie pod aluszkiem czuję, że ciemiączko prawie zarośnięte. M dostaje kaszkę w której jest wit.d3. I moje pytanko - wybieracie się teraz na kontrol st.biodrowych? Bo my mamy zalecone jak M zacznie chodzić, no i się wybieram...
Malinka mój wie :) Już dawno go nauczylismy noska. Później oczka, usta, zęby. teraz doszły uczy. ALe pokazuje u kogoś. U siebie nie umie :roll:
Ależ post! rekordowy mój chyba. jakby mi się teraz skasował, to... Chyba bym się wkurzyła ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam, zapraszam na kawe.

Moj dostaje witamine d od urodzenia mimo ze to zawsze swieci slonce, byc moze sa to mniejsze dawki jak u was trudno mi ocenic bo dostaje taki zestaw razem z fluorem ;-)
Dodam ze mleko sztuczne pije i tam tez jest wit d.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Annxx zaproszenie przyjete :D Ale ja sobie zaserwuję rozpuszczalną z mlekiem :)
Wczoraj zapomniałam napisać - mój mały rycerz nauczył się sam wstawać. Bez trzymania się mamy, ściany, czy mebla. Wczoraj moja mama z nim siedziała i jak po niego pojechałam do niej, siedzimy gadam, ja patrzę a ten na środku pokoju myk do góry i w pionie :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mam i rozpuszczalna :lol:

Enzo juz dawno umie wstawac ale robi to od czasu do czasu :lol:
Moj nauczyl sie za to wchodzic na swoje zebre i zchodzic z niej ;-) oraz slowo lamba( wczorajsze) jest pampa :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Co do wymuszania i rozrabiania to Lidka jest w tym chyba mistrzynia :wink: "miekkie" nozki to ma prawie zawsze jak chce ją skadś zabrac np. jak nie pozwalam jej iść na schody. Jak jesteśmy na spacerze to wszystko by podnosiła z ziemi- od opakowań po papierosach po jakieś butelki :roll: Szawki tez lubi otwierac, ale te z garkami. I sobie wyjmuje garnuszki i udaje, ze z nich pije :wink: Telewizor i kuchenka juz powoli poszeły w odstawke, teraz nadszedl czas na pralke :roll: najlepiej sie przy niej bawi jak zaglada do bębna, no a jak zaglada to poł jej nie ma, jeszcze kiedys ja znajde w srodku :roll: A jak jej na cos nie pozwole, albo zabiore to wielka histeria rzuca sie na ziemie i placze :roll: Duzo by tego bylo :wink:
A z dobrych rzeczy to jak sie mowi do niej :"ukochaj mamusie" to bierze i mnie obejmuje i sie przytula, takie to wzruszajace :D I nauczyla sie posylac buziaki, oczywiscie tylko na odleglosc. Acha i jeszcze jak sie np. uderzy o cos to zaraz idzie to "nabić" :D Wczoraj np. uderzyla sie o fotel za chwile bila go raczka :wink: Wstawac sama nauczyla sie jeszcze zanim nauczyla sie chodzic. Ale te nasze dzieciaki sa wspaniale :D
a i mamy now słowka "kajka"-jak pies sasiadki i "kaka" oczywiscie od kaczki :D

Malinka butki na zime lepiej kupic o rozmiar wieksze, bo wiadomo moze dojsc grubsza skarpeteczka, albo cuś :wink:

A wczoraj pojechalismy do sklepu i Lida jak zwykle sama po nim lazila i uciekala tacie miedzy polkami :wink: Ach z tymi dzieciakami, ja to mam juz dwoch :wink: Na szczescie nic nie sciagala z polek, bo zwykle taka wyprawa konczy sie czyms nieoczekiwanym :roll: oczywiscie tatus ja niby pilnuje :wink:

Edit:

Na kontrole też mamy sie zglosci jak Lida bedzie sama chodzic, wiec juz najwyzszy czas, zeby pojechac :D

Ostatnio zmieniony śr lis 07, 2007 9:43 am przez Justynia, łącznie zmieniany 1 raz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Igorek wczoraj z uporem maniaka wchodził na fotel, z fotela na ławę, a na ławie z pozycji "na czworaka" usiłował wstawać do pionu i pewnie by mu sie udawało, bo ma już tę umiejętność opanowaną, ale ja go zdejmowałam. Odkąd samodzielnie chodzi jest łatwiej, nie trzeba już dźwigać, ale nie można spuścić z oka, bo nie wiadomo na jaki jeszcze pomysł dziecko wpadnie.

Na kontrolę stawów też mamy przyjść gdy Igor będzie w stanie samodzielnie przejść przez gabinet, więc też moglibyśmy się już wybrać, ale jakoś mi się nie pali i chcę najpierw mieć z głowy szczepienie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja dziś zakupiłam małemu nocnik. Wzbudził u M wielkie zainteresowanie już w sklepie. Bo zapewne przypomniał sobie, że Jula (córeczka znajomych) też taki sprzęt ma. Jak zajechaliśmy do domu, to nocnik najważniejszy. Jak już M rozebrałam z grubej odzieży, to moje dziecko zaczęło pierwsze przymiarki. Nogą :shock: I denerwował się, że nie może drugiej włożyc, że się nie mieści :D Już sobie wyobrażam naukę sikania :D Ubaw po pachy chyba będzie...
Justynia mój też umie ukochać. Przychodzi i przytula tak mocno, że czasami to mi oczy na wierzch wychodzą :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nocnik to u nas lezy i sie kurzy ,czasami tez jest pojemnikiem na pierdulki ;-)

A to zdjecia z dzisiejszego spacerku :-)

Spotkalismy dromadera :-)
Obrazek

pozniej konika, owce i lamy :-)
Obrazek

i parkowo.Okazalo sie ze taki maly park obok nas wkoncu bedzie otwart non-stop ( wczesniej byl zamykany diabli wie dlaczego) wiec przynajmniej mamy gdzie pojsc pograc w pilke cz na hustawke.
Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ps. to nie dromader to camel :lol: :oops:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

witam :) na kawkę pewnie już za późno ;) ja zresztą i tak nie mogę bo nawet po takiej "kawce" 1/4 łyżeczki rozpuszczalki i pół kubka mleka to mnie telepie i zaraz zajady mi wyskakują :roll:

Szafki te z których Zuzi nie wolno korzystać mamy powiązane na sznurki :lol: ale dziś ją nakryłam jak sobie z tym sznurkiem bez problemu poradziła :lol: Chyba czas poszukać lepszych zabezpieczeń :)
Pralka też jest fajna i w dodatku umie otworzyć zatrzask żeby zajrzeć do środka :roll:

Pogoda w południe była nawet znośna, nawet słonko czasem przez chmury prześwitywało więc pobrykałyśmy z Zuzią 2 godzinki po parku i zoo :) A jak wychodziłam do pracy to już siąpił deszcz brrrr :?

annxx- fajne fotki :) u nas na zdjęciach to już czapa, szalik i rękawiczki :) muszę się zmobilizować i coś wkleić :)

Kontrolę u ortopedy mieliśmy we wrześniu a następną szczerze mówiąc nie pamiętam... Mieliśmy w 10miesiącu życia się zgłosić (ale były wakacje i się nie załapaliśmy). Za to neurologa w dwóch miejscach mamy zaległego i ciągle zapominam umówić :oops:

Ucho
:) Zu wie gdzie mama i tata mają ucho :) nosek czasami też, oczy u lalki, a na Zuzi to my musimy pokazywać :lol:

Pediatra... Też zapomniałam się spytać o witaminę D ale i tak robię wszystko po swojemu ;)
Spytałam się za to o zmiany skórne na łokciu i pani doktor rzuciła okiem z daleka mówiąc że alergiczne. A dla mnie to ewidentne grzybki... I samo nawilżanie nic nie pomagało wcześniej. No więc sama wybrałam mazidło i od dziś smaruję i zobaczymy co będzie ;)

hehe ja tez się rozpisałam ;)
miłego wieczorku!

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

malinka pisze:
Witajcie
Mam pytanie czy wasze maluchy wiedza gdzie jest oczko , nosek itd bo muj nie specjalnie jest tym zainteresowany on wie gdzie ma uszka.

Adaś pokazuje oczko, ale tylko na zabawkach. :wink:

My do ortopedy wybierzemy się jak mały dobrze będziechodził.
Żle, nieprawidłowo siada - wywija nóżki do tyłu. To może grozić koślawością. :cry:

A dziś przysłali krzesełko do karmienia - prezent urodzinowy. Jak odzyskam aparat to zrobię zdjęcie i pochwalę się. No i tortem też oczywiście.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Zuza też często siada z podwinietymi nóżkami i pilnujemy żeby jej wyprostować. Nie protestuje i dopóki jest zajęta to siedzi ładnie ;)

Czy wasze maluchy śpią pod kocykami czy kołderkami? zu do tej pory spała pod polarkowym kocykiem, ale złożony (bo cienki) zaczą być za krótki i dziś pierwszy raz spi pod kołderką :) przykryłam ją w poprzek żeby trudniej jej było spod niej uciec ;) zobaczymy jak to będzie :)

Dobrej nocki wszystkim życzę :)

PS. jeszcze jedno pytanko :) czy musicie zabawiać dzieci przy jedzeniu czy są na wystarczająco długo zainteresowane tą czynnością? Zuzia już po kilku łyżeczkach zaczyna się nudzić a jak zabawiam to zjada całą albo prawie całą porcję...

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziewczyny pierwsze slysze o tym siadaniu :roll: moim zdaniem jesli to nie robi non stop to nie ma co sie czepiac ;-)

Co do jedzeiena hmmm po chorobie mam z nim problem bo w sumie to niechce wiele zjesc, tez po kilku lyzkach juz nie chce albo danie mu nie smakuje za to owocki zawsze wchodza :roll: Spadl juz z waga z siatki centylowej ale skoro pediatra nic nie mowila to mysle ze nie bede za nim ganiac z lyzka i tuczyc :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Brrrrrr, Iguś miał bezsenną noc, obudził się o 0,30 ; próbowałam go usypiać, lulałam, nosiłam, poiłam ;), ale rozbudził się zupełnie, krzyczał i wyrywał, aż skapitulowałam, zapaliłam światło, zaprowadziłam do zabawek i tak się bawiliśmy do 4,10 !! a teraz ziewam w pracy.

Siadanie - Igor sporadycznie siada na podwiniętych nogach, więc chyba nie muszę sie martwić.

Jedzenie - to nuuuda ;), zabawki podczas jedzenia też nudne. Fajna jest zabawa jedzeniem. Igor dostaje łyżeczkę (prawdziwą, plastikowa go nie interesuje) i talerzyk, odrobinę jedzenia i się tapla, brudzi, próbuje sam jeść, a ja w tym czasie chochluję w niego jedzenie.

Spanie - Igor się odkrywa. Ja jestem piecuch nie zasnęłabym bez przykrycia i jego też z uporem okrywam, ale po chwili się odkrywa i większość nocy śpi bez przykrycia. Zastanawiałam się nad śpiworkiem, ale nie wiem czy się sprawdzi, bo Igor lubi zmieniać położenie w łóżeczku, a śpiworek będzie go ograniczał. Czy któraś z was próbowała śpiworek do spania ??

Dor czekam na zdjęcia.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Moj spi od zawsze w spoiworku i gwarantuje ci ze mozna sie w nim obracac, przez jakis czas kladlam go spac przykrytego tylko kocykiem a jak juz dobrze zasnol to wkladalam do spiworka bo jak w nim nie spal to budzil sie nad ranem z zimna :twisted:

Moj syn chyba podczytuje forum bo tez od kilku dni budzi sie o 6 rano z glodu :shock: Musze jakies super tresciwe papu mu wynalezc bo ja niecierpie takich niespodzianek :wink:

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10331 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156 ... 517  Następna

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Mamy z dziećmi

Strefa czasowa UTC [letni]