Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 3:49 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ginekologia

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Dni płodne
Awatar użytkownika

Dni płodne - okres, w którym może dojść u kobiety do zapłodnienia komórki jajowej przez plemniki. Choć komórka jajowa obumiera po 10-24 godzinach, okres dni płodnych wydłuża się ze względu na dłuższą (2-5 dni) żywotność plemników. Podczas średniego (28 dni) cyklu miesięcznego kobiety, z owulacją na ok. 14 dni przed miesiączką, dni płodne przypadają średnio na czas pomiędzy 10 a 18 dniem cyklu.

Wiedza dotycząca określania dni płodnych pozwala skuteczniej zaplanować ciążę lub jej zapobiegać w sposób naturalny, przy czym jako metoda antykoncepcji określanie dni płodnych i niepłodnych na podstawie samego kalendarza jest obarczone wysokim ryzykiem błędu, ze względu na to, że u wielu kobiet cykl miesiączkowy nie jest idealnie regularny, a nawet jeśli jest bardzo regularny to może łatwo ulec czasowemu rozregulowaniu na skutek np. silnego stresu lub choroby.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam.Zwracam się z prośbą bo niestety sama nie umiem sobie odpowiedzieć ani poradzić.Mój cykl od dwóch lat jest bardzo nieregularny,od 25 do 30 dni.Na dodatek prawie za każdym razem wygląda on inaczej.Tzn przez pierwsze dni brązowe plamienia,a potem obfite krwawienie przez 2,3 dni;innym razem trwa przez 5 dni w których krwawienie jest takie samo:zdarza się że też że cala @ trwa 3 dni.Już nie wiem jak mam obliczać dni płodne i czy brać pod uwage moment rozpoczęcia się brązowego plamienia czy nie?Proszę o sugestie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
autoban (PW) regulamin forum pkt.20

etrebile jesli chcesz obliczac sobie dni płodne, aby począć dziecko to oczywiście wszelkie sposoby obliczania tych dni mogą być nam przydatne.

Ale jesli chcesz wiedzieć dokładnie kiedy masz dni płodne, żeby uniknąć poczęcia to "kalendarzyk" całkowicie odpada.
Ja tez mam nieregularne cykle i tylko i wyłącznie obserwacja własnego ciała (obserwacja sluzu, mierzenie temperatury) może nam dokładnie powiedziec kiedy mamy dni płodne i niepłodne.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pati dziękuje za odpowiedź.Poroniłam pierwszą ciąże,po dwóch latach zaczęliśmy znowu starania,zaczynam mieć obsesje na tym punkcie-mam już 29 lat i boje się że nie zdąrze zostać mamą.Próbowałam to wszystko pojąć (mierzenie temp,obserwacje własnego ciała,wsłuchiwanie się w organizm)ale albo jestem bardzo tępa albo to bardzo skąplikowane!Wyczytałam że najlepiej obliczyć dni płodne na podstawie długości fazy ciałka zółtego, czyli od 12 do 16 dnia od ostatniego dnia przed miesiączką licząc do tyłu!Ale według tego wychodzi że przy moim cyklu który potrafi trwać 25 dni wypada to w 9 dniu cyklu!A jak miesiączka trwa 5,7 dni to chyba nie możliwe żeby 2 dni po jej zakończeniu miała płodne dni!!!Proszę Cię,przyczyń się dla dobra ludźkości i wyjaśnij mi jeśli możesz!Z góry dziękuje!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Przepraszam Pati,że zasypuje Cię pytaniami,ale mam jeszcze jeden dylemat.Otórz zdarza mi się cykl kiedy na 2,3 dni przed krwawieniem miewam plamienia,różnie to wygląda,raz brązowe,raz delikatne krwawienie.Czy powinnam zacząc liczyć cykl od dnia pojawienia się takiego plamienia czy od dnia krwawienia?Dodam,ze systematycznie się badam,niby wszystko jest ok,ostatnio za dużo estrogenów,ale nie dostałam żadnych prochów.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

etrebile pisze:
Próbowałam to wszystko pojąć (mierzenie temp,obserwacje własnego ciała,wsłuchiwanie się w organizm)ale albo jestem bardzo tępa albo to bardzo skąplikowane!

etrebile nie ma w tym nic trudnego :) To tylko na początku może wydawac sie skomplikowane :)

etrebile pisze:
Wyczytałam że najlepiej obliczyć dni płodne na podstawie długości fazy ciałka zółtego, czyli od 12 do 16 dnia od ostatniego dnia przed miesiączką licząc do tyłu!

Ale to właśnie jest "kalendarzyk", który przy nieregularnych cyklach w ogóle się nie sprawdza :)

Co do tych plamień przed okresem... nie jestem pewna, ale moim zdaniem powinnas liczyc nowy cykl od pierwszego dnia tego plamienia. Mówisz, że często sie badasz... zapytaj o to lekarza... będziesz mieć pewność :)

Jeśli masz ochotę poznać naturalne metody to zapraszam do naszego temaciku "No to uda sie czy nie??" :) Bardzo duzo piszemy w nim własnie o dniach płodnych i niepłodnych... dziewczyny mierzą temperaturę, obserwują śluz i razem próbujemy "trafić" w ten najważniejszy dzień :)
:arrow: http://www.forum.e-mama.pl/viewtopic.php?t=17998

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Do zaplodnienia moze dojsc tylko i wylacznie do 72h po stosunku wiec plemniki nie sa zdole zaplodnic kobiety po 5 dniach! Skad macie takie dane? :| Chyba kazdy wie ze zdolnosc do zaplodnienia maja tylko i wyalcznie do 72h a nawet krocej, mowi sie tez o 24h! Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Olunia24 pisze:
Do zaplodnienia moze dojsc tylko i wylacznie do 72h po stosunku wiec plemniki nie sa zdole zaplodnic kobiety po 5 dniach! Skad macie takie dane? :| Chyba kazdy wie ze zdolnosc do zaplodnienia maja tylko i wyalcznie do 72h a nawet krocej, mowi sie tez o 24h! Pozdrawiam

Olunia24 plemniki sa zdolne do zaplodnienia 3 do 5 dni... niektorzy pisza nawet o 7 dniach, ale w to juz nie wierze.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

pati, tyle zyja plemniki ale zdolne sa do zaplodnienia przez 72 h od stosunku, moga nawet zaplodnic 2 godziny po stosunku. Tak pisza ginekolodzy na forach internetowych, tak jest w fachowych ksiazkach... Nawet sa tabletki ktore zazywa sie 72h po ... wiec skad te 5 dni? Moga tyle zyc w organizmie kobiety ale zdolne sa do zaplodnienia do 3 dni czyli 72h.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Olunia24 pisze:
wiec skad te 5 dni?

Olunia24 nie pytaj mnie tylko specjalistów... ja tego nie wymyslilam :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

owszem ja tez slyszalam o plemnikach supergigantach,ktore zyja do 5 a nawet 7 dni. jakos w to nie wierze, zwlaszcza ,ze mezczyzni zyja w tym samym zanieczyszczonym srodowisku co my. ale nie mozna ignorowac takich wiesci ze swiata medycznego. choc to rzeczywiscie maloprawdopodobne...
reguły przy npr mowią o 72 godz. zywotnosci plemnikow :wink:

http://lb2m.lilypie.com/qGGwp1.png

Melania (*2.06.2007), Tymoteusz (*30.09.2007) i Liwia (*14.03.2009)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

No bo te 72h to jest reguła. A wszystkie reguły lubią wyjątki.

Jest przynajmniej jeden udokumentowany przypadek zapłodnienia po 7 dniach od stosunku. Ale to jest ekstremalna rzadkość. Reguły npr biorą pod uwagę ten przypadek. Choćby reguła Doeringa.

Offline Wyświetl profil  

z zaciekawieniem czytam to forum. nie wie mczy dobrze rozumiem ale zadam pyt., które mi sie narodziło jeśli chodzi o żywotność plemników. Jeśli np. dziś współżyje a wychodzi mi ze np. za 3 dni będę miała dni płodne to znaczy, że jest duże prawdopodobieństwo że zajdę w ciąże? Skoro plemniki żyją do 72 h.?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Kasiu, dni plodne jest to potencjalny okres okoloowulacyjny. Jesli np owlacja przyada u Ciebie w 14 dniu cyklu to okres plodny jest od 11 dnia do 16 dnia cyklu. Plemniki sa zdolne do zaplodneinia 72h od stosunku, a zaplodnienie nastepuje w dniu owulacji gdy jest jajeczko. Dni pldne wydluzaja sie zatem o te mozliwosc zaplodnienia oraz 24-48 h po owulacji bo tyle zyje jajeczko. Jesli wspolzyjesz w dniu owulacji to do zaplodneinia moze dojsc do 2 h po stosunku.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

jesli wiec wspolzyjesz przed dniami plodnymi to nie ma mozliwosci zajscia w ciaze bo sa to dni nieplodne

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

w dniach niepłodnych szanse plemników na przeżycie są niewielkie. po pierwsze sam śluz jest gęsty i nie mają one takiej możliwości poruszania sie w kierunku jajowodów jak w śłuzie płodnym. po drugie - nie dochodzi do kapacytacji plemników, tj. ich dojrzewania w sluzie... stąd ich zdolnośc do zapłodnienia jest wątpliwa.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: Pytanie ??

witam, kochalem sie ze swoja dziewczyna 29,10,07 dziewczyna ma orkes regularnie (28dni)ostatnia miesiaczka zaczeła sie 21,10,07, Dni Plodne wedlug kalendarza przypadaja jej na 1 Listopada czy jest jakies zagrozenie ???? POMOZCIE

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

z obliczen wynika, ze kochaliscie sie w dni niepłodne :wink:
jednak pamietaj, ze cialo kobiety moze byc nieprzewidywalne. a przy kazdym stosunku bez zabezpieczenia trzeba liczyc sie z mozliwoscia poczęcia....
pozdrawiam i radze pomyslec o metodach antykoncepcji. jesli nie jestescie gotowi na dziecko :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: .....

Czyli wszystko zalezy od tego keidy przypada jej okres owulacji ta ?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

no tak :wink: bez owulacji nie da sie zajsc w ciąże....

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ginekologia

Strefa czasowa UTC [letni]