Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 4:32 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Moj synek w lipcu skonczyl 2 lata martwie sie bo malo mowi.Potrafi powiedziec mama tata kot siku babcia podstawowe slowa a reszty nie mozna zrozumiec bo mowi po swojemu.Spotykam wiele dzieci mlodszych od niego ktore ladnie mowia calymi zdaniami martwie sie ze moje dziecko wolniej sie rozwija,duzo z nim rozmawiam ksiazeczki czytam ma tez zabawki edukacyjne ktore czytaja wiersze i swpiewaja piosenki a on nadal nie wiele mowi.Prosze poradzcie co mam robic?czy wizyta u logopedy bedzie odpowiednim rozwiazaniem?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Kochana nie ma sie co martwic moja Olcia też w lipcu dwa lata skonczyła i mowi tak jak twoj synek :) Lekarz twierdzi że na wszystko przychdzi czas :lol: Znam dzieci ktore są jeszcze starsze niz nasze i prawie nic nie mowią :)

Jeszcze bedziemy płakać żeby przestali mowic chociaz na troszke hehe.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Hej kobietki. U nas to samo. Adaś też bardzo mało gada, przeważnie po swojemu, nawet pokłócić się ze mną potrafi w tym swoim języku. Kamcia mam nadzieję że masz rację bo też już się zaczynałam martwić.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Podstawowe rzeczy mowią więc nie ma powodu sie martwic na resztę przyjdzie czas :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziewczyny nie przesadzajcie ;)

Paweł po naszemu mówi w bardzo ograniczonym zakresie (mama, tata, chce, nie chce, nie ma, jest i takie tam). Reszta to jego osobisty język no i stara się powtarzać jakieś wyrazy. Na bilansie dwulatka pan doktor stwierdził, że wszystko w normie i że skoro jest na takim poziomie, to za pół roku będzie mówił już całkiem nieźle. A zaznaczę, że w czasie bilansu mówił sporo mniej niż teraz. Rozbujał się mocno w ciągu dwóch miesięcy. Za to wszystko rozumie. Co nie zmienia faktu, że w ogóle mnie nie słucha ;)
Pownnam się załamać, bo jego kuzyneczka, starsza zaledwie o miesiąc od bardzo dawna mówi baaaardzo dużo. Paweł nie umie wypowiedzieć swojego imienia a ona "Pałełek" mówi już od bardzo dawna :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Xezbeth dokładnie tak samo jest u nas :wink:

Kiedyś ogladałam madry program w tv i lekarz stwierdził że jeśli dziecko rozumie "wszystko" to rozwoj jest jak najbardziej wporządku :lol: A jeszcze sie w życiu nagadaja hihi

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Oczywiście gorzej jest, jeśli dziecko milczy i nie używa nawet własnego języka.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dokładnie :D Wiec mamusie nie martwmy sie wszystko przyjdzie :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka

Witam

Mam podobny problem. Olivka skonczyla 2 latka dwa tyg temu i na bilansie pani doktor sie zaniepokoila jej mowa.

Wedlug ksiazki dziecko dwu letnie powinno mowic min 50 slowek i laczyc 2/3 slowka. "mama daj" "tata chodz" "daj mi"

Przliczylam slowka Olivki i wyszlo mi kolo 30 i 5 laczonych. Pediatra polecila nam konsultacje z logopeda.

I to wyglada tak w piatek byla u nas pani organizatorka. Wypytala mnie o moja ciaze, o porod, o Olivke . Teraz w nastepnych 2 tyg przydzie logopeda na godzine i bedzie obserwowac Olivke i wtey wyda diagnoze czy jest jakies opoznienie czy nie.

Ta kobieta w paitek pierwsze pytanie co mi zadala to o such Olivki. Czy mam jakies watpliwosci ze ona moze dobrze nie slyszec. To znaczy czy w przewaznie reaguje na moje slowa.

Co do nas to widze co dzien ze Olivka lepiej mowi, zaczynac z wieksza checia powtarzac slowka. Dzis rano uslyszalam ze "bejbi tam" Takze widze poprawe.

Ale znam wam realacje jak przyjdzie logopeda i co powie.

Moje zdanie jest takie ze kazde dziecko jest inne i nie ma co sie ksiazek uczyc ale moze konsultacja z logopeda nie zaszkodzi. Zawsze moga dac jakies wskazowki co robic i jak z dzieckiem cwiczyc.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Gdyby każde dziecko rozwijało sie książkowo było by super :wink: Napewno nie ma co sie martwic Ola też z każdym dniem sie rozkręca :) Dobranoc lece na " M jak miłość"

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

U nas na bilansie 2 latka pani doktor zapytała czy używa 2 wyrazy np. "nie chcę" "mama chodż"powiedziałam,że rzadko a i tak określiła,że jest ok. W całej rozciągłości popieram zdanie kamci

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Niom :D ciekawe kiedy moja zacznie bo narazie to kosmos tak gada po swojemu
Zrozumiec mozna tylko mama, mniam i dadi reszta do rozszyfrowania.

Obrazek
"Dziecko to czastka Nieba na ziemi"..

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

to ja dodam ze moj brat nie mowil do ponad 2 lat tylko mama tata tak nie
kiedys moja mama pojechala z nim na spacer on siedzial na wozku jakby nigdy nic nagle pokazal samochody na ulicy i powiedzial
.."jada samochody idziemy do domu juz ..":wink: )
moja mama byla w ciezkim szoku od tamtej chwili moj braciszek zaczal mowic pelnymi zdaniami od razu
teraz jest lekarzem :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka

U nas juz po wizycie. Wczoraj byla pani od mowy a dzis apani od ruchow, mowy, i wszystkiego innego.

Nie mialam pojecie ze to bedzie az tak dokladne.

Panie patrzyly na to jak dziecko patrzy, jak reaguje na ludzi, jakich uzywa wyrazow twarzy, jak trzyma kretke, jak kopie pilke, jak skacze. Przy tej ewaluacij nie chodzi tylko o mowe, sprawdzaja tez rozumnosc, motoryzacje kompletny rozwoj dziecka.

Jedna i drugo zadala mi to samo pytanie czy ja jestem pewna ze Olivka ma tylko 30 slowek bo z tego co one widza to ona uzywa bardzo duzo.

Jedna i drugo stwierdzila ze Olivka sie rozwija super i nie ma potrzeby na terapie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

aniia macie rewelacyjną opiekę 8)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dodam może swoje 2 grosze :wink:
Moja Amelka też bardzo mało mówi i bardzo nie wyraźnie. Na
bilansie dwulatka pani doktor widać, nie uznała tego faktu za coś
bardzo złego, kazała poczekać :? Od tamtej pory zasób "słów"
mojej córki faktycznie nieco się powiększył, ale są one do
zrozumienia tylko dla mnie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja też sie martwiłam i nawet w lipcu byłam z synkiem u logopedy, który powiedział, że trzeba czekać.
I jakieś 2 miesiące temu sie ruszyło - tylko synek zaczął od trudnych wyrazów - tych łatwych nie chce mówić.
To co mówi, wypowiada bardzo wyraźnie np Daria (imie siostrzyczki), gra, prosze itp. itd.
Odrazu zaczął składac 2 wyrazowe zdania teraz juz przechodzi do 3 wyrazowych.
Potrafi powtórzyc praktycznie każde słowo, ale jeszcze nie wszystkie używa - są mu poprostu niepotrzebne

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ojj, każde dziecko ma swój czas i tempo, mam koleżankę, której syn zaczął mówić po skończeniu 3 latek i wszystko z nim ok... mój tez woli po swojemu gulgać, ma kilka ulubionych słów, które próbuje w zdania wklecac, ale córy koleżanek już rok wczesniej pełnymi mówiły, co z tego??

ponoć tran pomaga, ponoć neurolodzy przepisują na mowę... samam musże wypróbować, ale musze kupic w kapsułkach, bo to dziadostwo co mam ( cytrynowe, fuuujjj, jak skórka cytryny wyciśnięta do oleju... ), zgage wywołuje i nie mam sumienia dziecku tego dawać...

spokojnie, jak przyjdzie czas, to zacznie mówić, będziesz miała dośc :D:D:D:D:D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

nie ma się czym martwić. każde dziecko rozwija się w swoim tempie.
moja córka nie ma co prawda jeszcze 2 lat ale mówi tylko mama, da, baba, dada i tata które brzmi jak dada więc trzeba z kontekstu wnioskować ;)
a najgorsze to są takie wstrętne sąsiadki-babcie, których wnuczki są najlepsze na świecie. mam taką jedną co sie dziwiła że Pola jeszcze nie chodzi (miała wtedy 11 miesięcy), bo jej wnuczek to chodził już w wieku 10. a teraz mnie ciągle pyta c zemu Pola jeszcze nie mówi (ma 20 miesięcy), bo jej wnuczek to w tym wieku juz całymi zdaniami historie opowiadał.
trzeba po prostu wziąć na wstrzymanie i czekać aż dziecko samo się w swoim tempie rozwinnie. nie zawadzi oczywiście próbowanie nauczenia go czegoś ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Mój Adek ma prawie 4 lata i jak na swój wiek też mało mówi. Rozumie wszystko co od niego chcę albo inni, Ma też swój język którego używa. Mówi słowa takie jak - oko, nos, tata, mama, baba, dziadzio, kicia, lala, dom, nie, jajo, "nie ma" .Ostatnio nauczył się niewyraźnie wymawiać swoje imię "Agań" i imię "Julia" - miłość poznana w szpitalu i wiele innych. Buduje proste zdania.

Lekarka powiedziała, że skieruje mnie do logopedy jak zrobimy bilans za dwa miesiące. Dużo z nim się rozmawia, niestety nie lubi książek czy oglądania bajek więc tylko tak coś można zdziałać.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]