Dzisiaj jest ndz maja 17, 2026 2:02 am

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Mamy z dziećmi

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10331 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137 ... 517  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:

Witajcie dziewczyny
Mam dwa problemy które się ze sobą wiążą.Może macie podobne przejścia i możecie mi coś doradzić.

Mój Szymuś od urodzenia nie przespał nocy.A właściwie to on śpi a ja nie.Płacze od kilku do kilkunastu razy w nocy.Jak zaśnie to śpi dobrze pierwsze dwie , trzy godziny a potem bardzo często śpiąc siada w łóżeczku,płacze i uspokaja go pierś. Właściwie to troszkę pośsie i zasypa i tak w kółko do rana.Już jestem tak przemęczona że śpię z nim do rana.A on ciągle się wierci , przewraca i śpi niespokojnie.

Wogóle jestem zmęczona karmieniem pierśnią i chciałam go odstawić ale boję się że nie dam rady bo Szymuś zasypia przy cysiu po południu i wieczorem.I bardzo płacze dopóki nie dostanie piersi.
Już sama nie wiem co zrobić.Czy go odstawić od piersi czy nadal karmić.
Słyszałam że dzieci po odstawieniu od piersi nie budzą sie już w nocy.Ale nie wiem czy to prawda czy mit.Dodam że Szymek jest bardzo energicznym dzieckiem w ciągłym ruchu być może dlatego niespokojnie śpi.
Wcześniej jak w nocy zaczynał płakać dawałam mu smoczek ale 3 miesiące temu odrzucił go i nie ma mowy by wziął do ust.
Myślałam że może się nie najada.Zwiększyłam porcję deserka ale nie chce jeść więcej.Kupołam mleczko bebiko.Jego również nie chce.nawt nie chce smoczka do buzi.Od 6 miesiąca soczki, czy wodę pije z kubeczka.

I biję się z myślami Czy odstawiać od piersi ale jak zacząć go usypiać? Czy nadal karmić piersią.Kosztem mojego zmęczenia.Ale jego mi szkoda bo widzę że jest pieszczoszkiem i czuje się przy cycusiu bezpieczny i jest mu dobrze.
Dodam że w dzień ciągnie tylko raz cycusia przy popołudniowej drzemce.
Rozmawiałam na ten temat z naszym pediatrą ale ona stwierdziła bym go odstawiła ponieważ rocznemu dziecku już nie trzeba piersi a nocne karmieia kończą się próchnicą.

Co robić?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja bym nie dawala na wieczor piersi ni na noc tylko w dzien, daj mu tez do popicia wieczorem herbatke uspokajajaca( sa takie z hipp czy innych firm dla smerfow) .Co d odreagowywania w nocy przezyc w dzien to u nas jest dos podobnie, moje dziecko odrzucilo smoczka ale polubi za to przytulanki( nie wszystkie) i jak cos mu nie pasuje to wymaca kolege wsadzi jego reke do buzi i spi dalej.Kup jakiegos misia nie duzego z wystajacymi konczynami i dlugimi uszami i pokaz mu w dzien ze jak sie zlosci to moze sobie kolege porzytulac lub wsadzic do buzi, u nas dziala jak lekarstwo.Jedyny problem to trzeba pozniej je czesto pra ale jak zadziala to kupisz 3 takie same i bedzie cool ;-)

Moje dziecko umie pokazac dzwiek jednego zwierzatka i nie jest to kotek ni piesiek, moj synek na pytanie jak robi waz robi sssssssssssss :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Skorpioniczko - mój Adas podobnie jak twój maluch płacze często w nocy. Też woła o cyca, ale w zasadzie nie je dużo z niego bo dużo nie ma.
Jestem w o tyle lepszej sytuacji, że Adaś pije mleczko z butelki.
Dzisiaj odkryłam że przyczyną tych płaczów może być głód.
Zwykle dawałam mu 160-180 ml mleczka na noc i 2 miarki kaszki.
Dziś zrobiłam więcej - wypił wszystko - 230ml + 3 miarki kaszki.
Zobaczymy jak będzie ze snem.

Nie wiem jak ty ale ja pracuję i już mnie bardzo męczą te nocne pobudki.

Annxx - ja tez dawno już chciałam zapytać o imię Enzo. To jakieś francuskie? Czy jakieś wymyślone specjalnie dla niego?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Skorpioniczka79 przeżywałam podobne nocne męki. Igora karmiłam piersią przez 8,5 m-ca, on również zasypiał tylko przy piersi. Miewałam czasem i takie noce, że budził nas płaczem nawet średnio co 45 minut , dopiero przy cycu zasypiał a po niedługiej chwili była powtórka z rozrywki. Wg mnie Igor miał problemy z brzuchem, ma alergię pokarmową i najprawdopododniej ja jadłam coś co mu szkodziło, pierś koiła jego boleści, ale równocześnie je powodowała. Z powodu powrotu do pracy i problemów przy ściąganiu pokarmu, pediatra przepisała mi bebilon pepti. Nie było łatwo, Igor nie chciał tego paskudztwa pic. Wypijał 20 ml i krzyczał, kombinowałam i mieszałam z własnym mlekiem lub z sokiem owocowym. Próbowałam też różnych smoczków do butelki i akceptuje tylko silikonowe. Po dłuuugich 2 tygodniach nastąpił przełom, Igor zaczął pic coraz więcej butli, a mniej piersi. Teraz moim problemem jest to, że żywiłby się tylko bebilonem pepti i nie chce nic innego jeśc !!!!!!!! Co do nocy to nadal są nieprzespane, ale było znacznie gorzej. Obecnie w nocy Igor jest karmiony butlą 2 razy, często mi się wybudza i nie może zasnąc, a z nerwów płacze, ale i tak jest dużo lepiej niż było. Wieczorem codziennie daję Igorowi espumisan. On również śpi niespokojnie, kręci się i przemieszcza w łóżeczku. Śpi bez kołdry ani kocyka, bo plątał się w nich, denerwował i budził z wrzaskiem.
Opisałam ci własne doświadczenia, ale tak naprawdę to nie mam pojęcia co ci radzic.
Trzymam za Ciebie kciuki, życzę aby synek zaczął w nocy dobrze spac. Nie załamuj się bo napewno doczekasz poprawy :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ojojoj :) ale lektury miałam do nadrobienia :) dobrze się spisałyście dziewczyny :)

tylko teraz nie pamiętam o czym miałam pisać ;)

skorpioniczka79
polecam ci książkę "każde dziecko może nauczyć się spać" (mam linka do wersji internetowej- jak nie masz to wyślę ci na priva :) ) Tam wyczytałam, że każde dziecko budzi się wielokrotnie w nocy, sprawdza czy wszystko jest w porządku i jeśli tak to zasypia dalej. Ale jeśli zasnął przy cycu a obudził się bez to tego cyca ciągle się będzie domagać. Dobrze jest jeśli wtedy tata pociesza przy nocnych płaczach, bo przecież jak przyjdzie mama z cycami to na samym tuleniu na pewno się nie skończy ;) A karm piersią w dzień jak pisała annxx. Trzymam kciuki, żeby wam się udało znaleźć złoty środek :)

Książeczki Zuzi ulubione to seria "obrazki dla maluchów". Wczoraj mała nauczyła sie naśladować rybkę :lol: dziś rano przybiegła do mnie do łóżka (tatuś ją wyciągnął "zza kratek" ;) ) i cała zadowolona rusza buźką bezgłośnie jak rybka :lol:

Zdjęcia -największy problem mam żeby powybierać, zgrać i zanieść do wywołania. Ostatnio wywołałam w czerwcu i niedawno skończyłam wklejać w album :lol: Zuzowy, bo jeszcze drugi stos do naszego małżeńskiego albumu czeka :lol: i znacznie więcej fotek do wywołania na kompie :roll: Ale mam nadzieję, że nie przebiję Ewulka bo ich przez dwa lata nie wkleję ;)

Wózek- Zuza chetnie biega sama, ale wózkiem zwykle nie gardzi. Pod warunkiem, że nie stoi w miejscu oczywiście. Czasem marudzi, że jej nudno, ale chyba wie, że wózkiem dojeżdżamy na plac zabaw :lol:

Ewulek -a my w niedzielę zamiast w zoo to w tesco mieliśmy długi spacer ;) a wieczorkiem tylko w parku godzinkę. Jak się będziecie wybierać znowu "na pragie" ;) to daj znać :):):)

"Porządki" to też Zuzowa ulubiona zabawa :lol: bardzo też lubi ściągać pranie z suszarki, ale niestety nie ma cierpliwości zeby poczekać aż wyschnie ;) Kosz na śmieci w łazience już zlikwidowałam ;)

Urodzinki -a ja nawet nie myślałam o żadnej imprezie :oops: rodzina męża daleko (może przyjadą, nie wiadomo jeszcze). Do moich z racji choroby taty trzeba by pojechać, bo nie dojadą, a Krzysiek nie pała miłością do teściowej ;) jeszcze mu dziś podpadła, bo się spóźniła do Zuzi i on się spóźnił do pracy... Więc podejrzewam, że tam poświętujemy same ;)
A o przyjacielskim kinder balu nie pomyślałam. Pewnie w kameralnym gronie będziemy dmuchać świeczkę :)

uff ;) na razie koniec ;) chyba, że ktoś coś dopisał w tym czasie ;)

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Moja pediatra powiedziała ze jeśli to nie głód to mogą być lęki nocne.
Dziecko przeżywa to co w dzień doznało.

Ale ja podejrzewam że głód.

Bo w nocy nie karmię butelką, tylko cycka trochę albo piciu.
Ale kończę z cycem definitywnie.
Za jakiś miesiąc
To znaczy jak rok skończy

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A patrzcie co mi dzisaj synek pokazal ;-)
Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witaj Skorpioniczko. Na innym wątku wyczytałam, że Twój synek 24 kończy roczek, tak więc zapraszam, abyś zaglądała do nas częściej :)
My z Maćkiem mieliśmy taki czas, że budził się od 8 do 11 razy w nocy. Też z płaczem. Teraz się uspokoiło. Mamy 2 pobudki w porywach do 3. Wczoraj mój mąż nakarmił małego rosołkiem i Maciejo spał 6 godzin! Może to jest sposób? Bardziej tłuste jedzonko, żeby dłużej siedziało w brzuszku?
Ja mam zamiar do roczku Maciusia zakończyć karmienie piersią. Uwielbiam te nasze wspólne chwile. Ale nocami nie aż tak bardzo :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

elf pisze:

Tam wyczytałam, że każde dziecko budzi się wielokrotnie w nocy, sprawdza czy wszystko jest w porządku i jeśli tak to zasypia dalej. Ale jeśli zasnął przy cycu a obudził się bez to tego cyca ciągle się będzie domagać.;)

Ale mój na przykład wcale przy cycu nie zasypia. Dostaje butelkę i kładę go spać i zasypia po prostu w łózeczku.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No ja uwazam ze to ostanio moment na nauke dziecka spania i nie jedzenia w nocy, bedzie juz krzyczliwie ale pozniej to bedzie masakra.
Moj tez przezywa w nocy dosc czesto ale przyjde podam mu przytulanke i zasypia ;-) W kazdy razie lekki nosne bede jaeszcze dlugo trwac, moze nie tak czesto ale jedzenie w ncy trzeba natychmiast skonczyc, chodzby doa zebow bo zaczna sie problemy, wkoncu nikt ich nie myje :-/

Enzo to imie bardo lubiane we francji i popularne w wloszech a taki slawny Enzo to Enzo Ferrari ;-)( od aut )

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dor pisze:
elf pisze:

Tam wyczytałam, że każde dziecko budzi się wielokrotnie w nocy, sprawdza czy wszystko jest w porządku i jeśli tak to zasypia dalej. Ale jeśli zasnął przy cycu a obudził się bez to tego cyca ciągle się będzie domagać.;)

Ale mój na przykład wcale przy cycu nie zasypia. Dostaje butelkę i kładę go spać i zasypia po prostu w łózeczku.
a jak czesto twoj syn jada i jakie ilosci jesli moge spytac ;-)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Butelka 3x dziennie 160-180 ml
Zupka
deserek

Wydaje mi się że to nie jest mało, ale na noc więcej mu będę dawała, bo wypija wszystko do końca a pediatra mówiła miże powinno zawsze zostać na dnie butelki. Wtedy wiadomo że dziecko nie jest już głodne.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mój porządkowy
Obrazek
i śpioszek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dor pisze:
Butelka 3x dziennie 160-180 ml
Zupka
deserek

Wydaje mi się że to nie jest mało, ale na noc więcej mu będę dawała, bo wypija wszystko do końca a pediatra mówiła miże powinno zawsze zostać na dnie butelki. Wtedy wiadomo że dziecko nie jest już głodne.
a na wieczor ma same mleko czy z kaszka? bo wiesz u mnie jest z kaszka wtedy dluzej trzyma a jak nie zje butli do konca to dosypie kaszki i zje na gesto ;-)Mozesz zrobic tak ze po mleku jeszcze mu cos daj do zjedzenia, np serek czy jogurcik napewno go zje a to zawsze wiecej do spalenia ;-)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ewulek fajny porzadkowy ,widze ze u was tez zabawki sa w kazdym koncie ;-)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No a jak?! :lol: Porządkowy musi fason trzymać i porządek musi być :D Jak on idzie spać, to ja sprzatam. A potem od nowa :shock: niestety... Ale taki urok dzieci. Mojej koleżanki koleżanka nie lubi jak jest bałagan i dziecko ma wszystkie zabawki pochowane :shock: I ja się pytam od czego jest dzieciństwo?? Od rygoru? Wolę jak Maciek wprowadza swój rygor :kla: :brv:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dor- 180ml to na ten wiek chyba trochę mało wg "norm". Ja zuzi robie 210 -często zostawia, ale potrafi też wypić 240 jak jej tatuś od serca naszykuje ;)
A co do spania i zasypiania to wystarczy, że sie przyzwyczaił, że w nocy ma być cyc.
Chciałam Zuzaka odzwyczaić od picia o 4-5 rano, ale samo przytulanie nie daje efektu. Tzn daje---> tatuś się budzi i twierdzi że głodzę dziecko ;)

<zieeeeew> poszłabym już spać, ale jeszcze mojemu mężczyźnie jakąś dobrą kolacje na poprawienie humoru chciałam zrobić...

PS. u nas też zabawki po podłodze w całym domu sie walają :lol: a na noc zgarniam je do pudełek (w każdym pomieszczeniu jest osobne pudło, zeby było łatwiej hehehe ;) )

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Moj ma zawsze butle zrobiona na 270 ml ale zwykle zostawia za to pozniej jeszcze podjada mi z talerza podczas kolacji ;-)

U nas tez jest pudlo na zabawki co by szybko bylo ,ja co jakis czas wrzucam do niego spowrotem bo inaczej sie potykam i Enzo tez :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

annxx nie pisz posta pod postem, jesli chcesz coś dopisać używaj opcji ZMIEŃ

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Naleśniczki usmażone, żona wyprysznicowana, tylko męża nadal nie ma...

Ewulek- zapomniałam spytać po kim takie śliczne blond włoski ma maciejo? :)

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10331 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137 ... 517  Następna

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Mamy z dziećmi

Strefa czasowa UTC [letni]