Dzisiaj jest sob maja 30, 2026 4:42 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Szpitale, lekarze, położne - opinie

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Witam serdecznie!
Jestem juz na "dniach"... czyli lada dzien zaczne rodzic dokładny termin mam na sobote... :) i juz sie doczekac nie moge :)
Wybrałam szpital na Raciborskiej w Katowicach - czy ktos moze mi cos wiecej o tym szpitalu powiedziec znam go z opowiesci kilku osob i raczej same pozytywne emocje od nich płyneły...
Poza tym chciałam zapytac jak rozpoznałyscie ze zaczynacie rodzic ja jakos sobie tego nie wyobrazam bo do tej pory miałam delikatne skurcze - no moze raz zdarzył sie jakis silniejszy... dzisiaj np znalazłam na majtkach taka "galaretke" ale bardzo malutko wiec przypuszczam ze zaczyna mi wychodzic czop sluzowy ah no i mam czasami zabarwiona wydzieline na rózowo ... czy powinnam sie czyms niepokoic?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Wiw ja też czekam na porod i w życiu nie chciałabym rodzic na Raciobrskiej..... rodziła tam moja kuzynka i jest bardzo niezadowolona :( Miała problemy z ciśnieniem w ciąży - a lekarze to olali, rodziła dziecko giganta (ponad 4,5kg) siłami natury, lekarze też się tym nie przejęli...Samo ciśnienie jakie miało wskazywało na CC a co dpiero wielkośc dziecka.... w rezultacie dziewczyna była cała porozrywana, oczy przkrwione, popękane naczynia skóry, dziecku przy porodzie uszkodzono stawy biodrowe :( Co do opieki nad dzidzią, wiesz jak badają stan bioderek :?: Metoda rodem z średniowecza - po tym czy równomiernie się faldki ukłądają.... rezultat - fałdki dzidzi były w porządku (więc nawet nie wiedzieli że ma uszkodzone stawy), a po miesiącu okazalo się że dzidzia misi noci specjalne szelki korygujące.....

Ja mam zamiar rodzic w szpitalu ginekologiczno - położniczym na os.Odrodzenia przy ul.Łubinowej3, już mam tam skierowanei... super położne, pielęgniarki, i lekarze przedewszystkim..... Bardzo dobry sprzęt, super wyposażona porodówka....:D

Decyzja należy i tak do Ciebie, ale ja omijam ten szpital na raciborskiej wielkim lukiem.......

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

FunkyGirl, a skąd wiadomo, że w szpitalu uszkodzili bioderka, skoro przy badaniach nic nie stwierdzili? Dzieci często maja dysplazję bioderek...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hmm zaskoczyła mnie twoja wypowiedz bo tydzien temu tam lezałam i w sumie opiekowano sie mna bardzo dobrze... panie od noworodków tez sa miłe a podobno połozna Jadzia jest sławna w całych Katowicach jako naprawde super babeczka która bardzo pomaga przy porodach.
No ale kazdy słyszy swoje... ja np zle słyszłam o klinice i tam napewno rodzic bym nie chciała...

P.S
Miałam dzisiaj skurcze i wyszedł mi czop sluzowy - chyba jakias łyzeczka stołowa galaretowatej substancji zabarwionej na brazowo...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

emila pisze:
FunkyGirl, a skąd wiadomo, że w szpitalu uszkodzili bioderka, skoro przy badaniach nic nie stwierdzili? Dzieci często maja dysplazję bioderek...

bo kuzynka ma szczupła budowę ciała, a rodziła dziecko wielkości ponad 50cm i ważące ponad 4,5 kg, z nadciśnieniem i w ogóle..... a co to w ogóle za badanie było :?: Jak można badac biodra po fałdkach :?: :?: :?: Moim zdaniem po porodzie powinno się zrobic dzidzi USG bioderek a w tamtym szpitalu tego nie mają, więc istnieje podejrzenie że bioderka zostaly uszkodzone w trakcie porodu naturalnego ......

WiWi o każdym szpitalu można uslyszec zarówno dobre jak i złe opinie..... Ja akurat z powodu doświadczenia mojej kuzynki mam złe wrażenie na ten temat, tak samo o klinice na ul.Medyków.... więc rodzę gdzie indziej.... no jak czop odpadł to już chyba nie długo :) Trzymam kciuki :*

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

WiWi84 jeśli jeszcze nie urodziłaś to podziele się moją opinia na temat Raciborskiej. Moje maleństwo które niedlugo kończy miesiąc rodziłam włąśnie na Raciborskiej.

Super opieka, miły personel od salowych przez sprzątaczki po lekarzy. Pielęgniarki na noworodkach super miłe, a też mnie przed nimi straszono.

Położna P. Jadzia - cud kobieta - rodziłąm przy niej. Możesz pozdrowić od góralki na bank będzie wiedzieć o kogo chodzi. Po porodzie jak tylko była na dyżurze odwiedzała mnie w sali.

Z lekarzy znam tylko dr. Bielską (moja lekarka prowadząca) poprostu kobieta anioł, nie da nikogo skrzywdzić. Drugą lekarką którą znam z nazwiska jest dr. Nowak. Również przemiła osoba, która pomoże w każdej sytuacji.

a co do usg bioderek to wykonują je na Raciborskiej wystarczy zapytac dr. Porębskiej z noworodków (nieduża blondynaczka).Tylko niestety jak to bywa kolejki nq badanie z NFZ są straszne :( Ale polecają inną przychodnię terminy z tygodnia na tydzień. Trzeba zapłacić, ale na zdrowiu dziecka się nie oszczędza :P

Tak więc....udanego porodu życze:)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

FunkyGirl pisze:
Ja mam zamiar rodzic w szpitalu ginekologiczno - położniczym na os.Odrodzenia przy ul.Łubinowej3, już mam tam skierowanei... super położne, pielęgniarki, i lekarze przedewszystkim..... Bardzo dobry sprzęt, super wyposażona porodówka....:D

ja tez tam bede rodzic i slyszalam same pozytywne opinie o tym szpitalu, zreszta bylam tam na badaniach... sa naprawde przemile pielegniarki, wszystko wytlumacza, pomoga, poniosa torbe... nie spotkalam sie z niczym takim nigdzie indziej... juz nie mowiac o warunkach w tej klinice... zadnych obskurnych zileonych sal tylko cos na ksztalt 4 gwiazdkowego hotelu :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

WiWi84 pisze:
hmm zaskoczyła mnie twoja wypowiedz bo tydzien temu tam lezałam i w sumie opiekowano sie mna bardzo dobrze... panie od noworodków tez sa miłe a podobno połozna Jadzia jest sławna w całych Katowicach jako naprawde super babeczka która bardzo pomaga przy porodach.
No ale kazdy słyszy swoje... ja np zle słyszłam o klinice i tam napewno rodzic bym nie chciała...

P.S
Miałam dzisiaj skurcze i wyszedł mi czop sluzowy - chyba jakias łyzeczka stołowa galaretowatej substancji zabarwionej na brazowo...

Nasze dwie czerwcówki rodziły na Raciborskiej i są zadowolone!!

A jeśli chodzi o czop...mnie czop odszedł równe 4 tygodnie przed porodem,a mówią że jak odejdzie to do 2-3 tygodni i porodzik :?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

kiwi22 pisze:
FunkyGirl pisze:

ja tez tam bede rodzic i slyszalam same pozytywne opinie o tym szpitalu, zreszta bylam tam na badaniach... sa naprawde przemile pielegniarki, wszystko wytlumacza, pomoga, poniosa torbe... nie spotkalam sie z niczym takim nigdzie indziej... juz nie mowiac o warunkach w tej klinice... zadnych obskurnych zileonych sal tylko cos na ksztalt 4 gwiazdkowego hotelu :)

No może z tym 4 gwaizdkowym hotelem przesadziłaś- bo taką salę mają tylko jedną (tzw VIP-owską) i płaci się za nią 500zl, a normalne sale poporodowe są 2 osobowe (jak na raciborskiej) ale o wiele większa, razem zprysznicem i toaletą (nie wiem jak ta sprawa wygląda na Raciborskiej)

Co do bioderek od córy mojej kuzynki tomożliwe ze są tam jakieś inne badania, ale jej nikt nie poinformował (może dlatego ze nie pytała).... teraz z mała jest już wszystko ok :)

Jeżeli nie urodzę do 15 października to 16 mam się zgłosić do szpitala na Łubinowej (mam już skierowanie od dr. Ślęczki) zrobią mi tam bezpłatnie wszystkie badania i albo wywoają porod albo będą kazali mi się jeszcze trochę pokulać....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Moja znajoma tam rodziła i jest baaardzo zadowolona!!!Każdy ma inne odczucia co do porosu oraz inne oczekiwania!!To że dziewczyna była szczupła to nie znaczy że nie mogła urodzić dużego dziecka.JA zawsze byłam przy sobie i wydawało mi sie że mam szeroką miednice a przy porodzie okazało sie że jest wąska!!Gdyby dziecko było większe to na pewno byłoby cc!!Ciśnienie to już inna rzecz!

Ja na przykład rodziłam w Tychach-w wojewódzkim.Też sie nasłuchałam tróżnym rzeczy ale nie przejmowałam sie tym!!Z opieki podczas porodu i po nim jestem bardzo zadowolona!!

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Szpitale, lekarze, położne - opinie

Strefa czasowa UTC [letni]