Dzisiaj jest pt paź 03, 2025 3:09 am

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Laktacja

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość

Mam pytanko.

Czy dziecku powinno się odbić po każdym przystawieniu do piersi, bo już słyszałm dwie całkowicie różne opinie. Pediatra powiedziła ze musi, natomiast położna środowiskowa ze nie koniecznie wystarczy jak dziecko ułozy się na boczku.

Mam ten problem, bo moja mała najczęściej zasypia przy piersi, a jak ja podnoszę do "odbicia" to sie budzi i znów szuka cyca i tak w kółko.
A jak ją położe na boczku zaraz po odstawieniu to smacznie śpi nawet i 2 godzinki.

I nie wiem teraz co zrobić, bo nie chciałabym mojej dzidzi zaszkodzić.
Będę wdzięczna za wszystkie porady.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jak w dzień karmiłam dzieciaczki, to pilnowałam odbijania, ale jak jadły na śpiocha, to nie budziłam, żeby im się odbiło. Układałam na boczku jak mówiła ci położna.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziecku nie zawsze odbija się po jedzeniu. (najlepszy dowód, że Twoje nieodbite śpi 2h).Moja Hania za Chiny nie chce odbić w nocy, więc zaraz po jedzeniu odkładam ją do łóżeczka. Jeżeli Twoje dziecko je spokojnie, tzn. od razu zasysa i ładnie równomiernie ssie, to prawdopodobnie nie łyka powietrza i bez odbicia może się obyć, tym bardziej, że kładziesz ją na boczku :D Jeżeli mogę Ci doradzić metodę na odbijanie, przy której dziecko się nie budzi, to nie przerzucaj malucha przez swoje ramię, tylko oprzyj się, tak żebyś nie była do końca pionowo i połóż dziecko na swoim brzuchu - jak będzie miało czym odbić to odbije i nie powinno się obudzić :D
Druga sprawa - jak szuka piersi po karmieniu to chce sobie possać dla przyjemności. Możesz w takiej sytuacji podać smoczek, ale pod warunkiem, że ze ssaniem piersi dziecko nie ma najmniejszych problemów. Moja bez smoka nie odczepiłaby się ode mnie na chwilę :twisted:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

mojej też sie bardzo rzadko odbija i też karmię piersią, nawet jak ją przytrzymam z 10 min do odbicia to i tak nic wiec mysle ze jest wszytsko ok :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

kruczek pisze:
Druga sprawa - jak szuka piersi po karmieniu to chce sobie possać dla przyjemności. Możesz w takiej sytuacji podać smoczek, ale pod warunkiem, że ze ssaniem piersi dziecko nie ma najmniejszych problemów. Moja bez smoka nie odczepiłaby się ode mnie na chwilę :twisted:

Ja bym chętnie jej smoka dała ale niestety moja mała go od razu wypluwa i nie daje się oszukać. I zaczyna się krzyk i szukanie cyca

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Monia1979 a to cwana gapa :lol: Może spróbuj dać innego, bo są 2 rodzaje - spłaszczone i okrągłe. Moja ssie spłaszczonego, ale synek mojego brata za nic nie chce takiego i ciągnie okrągłego :wink:
To, że nie chce smoka ma też swoje zalety - rozkręci Ci laktację i nie będzie miała problemów z przybieraniem na wadze. A jedna, ale za to duża wada - nie będziesz się mogła nigdzie ruszyć bez dziecka :?

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Mi także położna powiedziała że po piersi nie musi się odbić. Na początku nosiłam do odbicia a teraz kładę na boczek i jest ok. Przez takie noszenieaby sieodbiło dziecko później nie chciało leżeć tylko nosić.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Kiedyś trzymałam córcię na odbicie aż do następnego karmienia.I się nie odbiło.Staram się po karmieniu trzymać w pozycji pionowej,głaszczę po pleckach i lekko popukuję,ale jak się nie odbiję to tragedii nie robię.Jest taki sposób,żeby położyć dziecko i za jakiś czas podnieść,to się odbije,ale z tym też u nas różnie.Po kaszce odbija sie od razu,po mleku z piersi różnie.A to,ze się odbije nie znaczy,że sie nie uleje.Mojej odbiło sie 3 razy,jak staremu chłopu :lol: :lol: A za jakieś pól godziny chlusnęła!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

maxyma pisze:
.A to,ze się odbije nie znaczy,że sie nie uleje.Mojej odbiło sie 3 razy,jak staremu chłopu :lol: :lol: A za jakieś pól godziny chlusnęła!

Mojej też, szczególnie jak była młodsza :D

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dobrym sposobem na odbicie jest kładzenie na brzuszku, (ale może jak dzidzia będzie miała chociaż miesiąc, chyba, że się nie boisz ) oczywiście nie odrazu po jedzeniu tylko za 20-30 minut, no i oczywiście egzaminu to nie zda w nocy. Mojemu jak sie po 2 karmieniach nie odbije to go kładę na brzusiu i lekko masuje plecki, bywa, że i 5 razy mu sie odbije, a przy okazji ćwiczy kręgosłupek i podnoszenie główki.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja stowałam coś takiego - po karmieniu piersią w dzień trzymałam do góry, lekko poklepując po pleckach do 5 min. Jeśli nic się nie działo kładłam na boczek do spanka. W nocy w ogóle nie odbijałam, żeby nie rozbudzać małego. Dzieci spokojniej w nocy jedzą, więc nie łykają powietrza.
Poza tym generalnie Wiktor nie ulewał, ani za dużo nie odbijał. Tak jest do dzisiaj.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dor pisze:
Jak w dzień karmiłam dzieciaczki, to pilnowałam odbijania, ale jak jadły na śpiocha, to nie budziłam, żeby im się odbiło. Układałam na boczku jak mówiła ci położna.

ja tez tak robiłam, jednak czekałam na odbicie w nocy, gdy słyszałam, że wyraźnie połykał powietrze. teraz tez czekam na odbicie, jednak nie dłużej niż 2 min ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A ja nie czekam dłużej niż pół minuty. Albo od razu jej się odbije po zmianie pozycji na pionową albo guzik. A w nocy nie odbija za Chiny. Cóż kulturalna panienka, nie chce tatusia budzić (bo jak już odbija, to nie subtelnie, tylko jak majster na budowie po szóstce piwa :wink: )

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

u nas roznie bywa moja corcia okropnie ulewa i musi odpic czego nie chce robic wiec zabawe mam w kolko
zasnie przy cycu podnosze do odbicia budzi sie i tak w kółko :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja tez czekam na odbicie, nawet w nocy, ale czasem po prostu nie chce sie odbic i wtedy klade malego na boczku i tak usypia. Na brzuszku sie boje, poczekam jeszcze troche...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziecku powinno się odbić po każdym karmieniu w tym sensie, że jeśli wiemy, że dziecko się zapowietrza, to powinniśmy je podnieść do odbicia. A jeśli się dziecku nie odbija, tzn. nie ma skłonności do zapowietrzania się, to tylko się cieszyć.
U nas jest problem z ulewaniem (powtórka z rozrywki, bo u starszego też tak było) i koniecznie muszę go podnosić do odbicia. Chyba że twardo zaśnie podczas karmienia, jak np. w nocy. Ale po nim widać po prostu, kiedy potrzebuje odbić a kiedy nie. Czasem beka jak stary piwosz, kilka razy z rzędu. Czasem go odkładam i po 10 minutach zaczyna się wiercić i wiem, że musi znów sobie beknąć.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

U nas ta sama zasada: lapczywe jedzenie z polykaniem powietrza = bek. Zazwyczaj trzymam w pionie 5 minut z poklepywaniem i masowaniem. Czasami sie nie odbije ale jak poloze to po kilku minutach wiercenie - podnosze i bek jest !
A jak nie beka to po jakims czasie w ramach cwiczen klade na brzuszku - najlepszy masaz i sposob na wiatry - uciekaja i jedna i druga strona wtedy ;)
W nocy nie obijam, ale wiecej jest nocnego przy cycku spania niz ssania.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

witajcie
moj synek ma 7 tyg. i również nie chce mu sie odbijac ale tylko w nocy ,na ok.5 karmien odbije mu sie najwyzej raz a nosze go po pol godz. poklepuje po pleckach ,zmieniam mu pozycje ,kłade na brzuszku ( w sumie cala noc spi na brzuchu) i nic...
w koncu daje sobie spokoj ale rano zawsze boli go brzuszek i nie moze oddac gazów.Sama wiec juz nie wiem co robic :cry:
Macie jakas rade ? :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

perełkaaa brzuszek go boli, ale nie od tego powietrza połykanego, bo gdyby rzeczywiście połykał, to by po pół godziny noszenia odbił. Spróbuj podać gripe water rano - to będzie mu łatwiej bączki puszczać :wink: A co do spania na brzuszku - to nie kładź tak dziecka, bo jest na to za małe. W dzień pod Twoją kontrolą może tak spać, ale w nocy jest to kategorycznie zabronione ze względu na ryzyko wystąpienia syndromu nagłej śmierci łóżeczkowej (SIDS). Co prawda jest to rzadkie powikłanie, ale po co ryzykować.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

mój zaczął spać na brzuszku, gdy zaczął sam się przekręcać, wcześniej na brzuchu go nie kładłam.
30 min. noszenia do odbekniecia...to przesada, nie musisz tyle "tuptać" :P . Twoje dziecię po prostu się nie zapowietrza, i tyle, a problm z puszczaniem baczków Antolek miał do 3 mies. To nie do końca dojrzały ukł. pokarmowy.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Laktacja

Strefa czasowa UTC [letni]