Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 11:01 am

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Samotni rodzice

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

ekstencja pisze:
JA robię na 20 osób i nie muszę sprzątać :D

i tego ci zazdrościmy :wink: :lol: niby przy dziecku ogólnie w domu jest porządek ale posprzątać trzeba :) a my to tak bardzo lubimy ;) ;) ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja robię w domu - odpadają koszty sali - ale niestety trzeba wyszorować mieszkanie przed i po :P

u mnie w menu jest (nie wszystko pamiętam): rosołek i tradycyjny śląski obiad - kluski śląskie i rolada wołowa, oprócz tego ziemniaki (jak kto woli) rolada drobiowa ze szpiankiem i serem zółtym (to będzie pycha :P) i jakieś tam mięsa z brydzą, trzy sałatki do wyboru; zimna płyta - jakies wędliny, galaretki z kurczakim , łososiem i jajkiem przepiórczym (nie jadłam jeszcze), nie wiem co tam jeszcze; ciepła kolacja - zrazy po myśliwsku w chlebie i też coś tam jeszcze ale nie pamiętam (tak żeby każdy mógł sobie wybrać co chce) no i kilka rodzajów sałatek: ciasta - wielowarstwowy placek, babeczki z czekoladą i gęstym adwokatem, rafaello (takie kuleczki jak te ze sklepu). Napoje i owoce to już my kupujemy. Ale menu jak na wesele jakieś :shock: Więc jak za tyle żarła to niedrogo te 40zł od łebka co nie? A kobitka jest kucharką w szkole i w ten sposób sobie dorabia - miła babka.

trochę denerwuję się tymi chrzcinami bo ja do kościoła nie chodzę i no głupio mi iść:P nie mówiąc ospowiedzi :shock: poza tym nie wiem jak się zachować! czy są jakieś próby co to się robi? mówi sę coś? i kto trzyma dziecko???

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziecko trzyma chyba matka, tak przynajmniej widzę na fotkach ludzi z forum :D Zresztą, tak czy siak, trzymam Maję ja :D Do spowiedzi kazał Ci ksiądz iść?? No w sumie tak, bo Ty nie żyjesz w grzechu, jak ja ;) Mi powiedział, ze na mnie jeszcze nie pora na spowiedź :D Ale chrzestni muszą iść, karteczki nawet dostali ;)
Mukaa, rzeczywiście niewiele za taie menu !!! Tylko tak, co to jest brydza?? Mukaa, jestem w szoku.. To są Wasze tradycyjne potrawy?? :shock: Może wyjdę na kompletną debilkę, ale nie mam pojęcia, jak to może wyglądać :D Wiem, kluski śląskie to takie z dziurką, tak?? rolada to wiem, coś zwiniętego z krowy :D, ziemniaki ( to akurat znam :D ) To jest u Was tradycyjny obiad?? Bo u nas to ziemniaki i schabowy :D O kurcze, zrazy w chlebie :shock: Jecie inaczej, niż my :D Spotykałam się kiedyś z chłopakiem ze Śląska, ale mnie zawiódł, bo specjalnie wyszukałam na necie jakichś gwarowych powiedzonek, a on nie wiedział, co to znaczy :D Oczywiście, takich ze Śląska ;)
Z tym jedzeniem, to w ogóle jaja, bo jak przyjechał do nas kiedyś Holender na wymianę i siostra zrobiła mu jajecznicę ze szczypiorkiem ( ten szzypiorek, wiadomo, najlepszy jest :D ), a on to wydłubywał z tej jajecznicy i odkładał na bok ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

uff czyli ja się spowaidać nie muszę??

bryndza to ser taki - ale sama nie wiem dokładnie jaki :P
a tradycyjny obiad to właśnie kluski śląskie, rolada wołowa i czerwona kapusta - reszta to już wizja tamtej pani :) jeszcze pierś indyka z morelą i ze śliwką i schab z kiełbasą w środku (to akurat do mnie nei przemawia :P)

mały drze się grrrr

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Łooo kurcze, no to nieźle wymyślne macie obiady :shock:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

No coz;-) mukaa super to menu!!! Nie wiem czy tradycyjne czy nie, ale bardzo fajnie wygląda!!! Naprawdę jestem pod wrażeniem jedzenia. A ja to jestem smakosz mimo ze nie idzie mi jedzenie w tylek;-), to i tak jem jak slon w ciazy!!!
eks Twoje menu tez fajne:D schabowy pierwsza klasa! Ale mam wrazenie ze jakos drozej u ciebie w stosunku do roznorodnosci niz u mukii. Jednym slowem mukaa ma szczescie i tyle;-).

Ale mukaa u jakiejs prywatnej kucharki, a Ty pewnie tam gdzie sala bierzesz jedzenie co?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

bo ja u kobiety która gotuje z zamiłowania - a nie u profesjonalnej kucharki z restauracji - bo tam to są ceny..
potrawy które będziemy mieć sama proponowała (bo nie ma jakiegoś menu z którego można wybrać ;) ). O niej dowiedzieliśmy się przez znajomych siostry. Ona robi też wesela czy komunie - w szkole :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Oczywiście, że Mukaa ma o wiele taniej jeśli chodzi o stosunek cena/jakosć :D Naprawdę ma super menu, wychodzi na to, że ja przepłacam.. No ale wiecie, nie mam już czasu na szukanie kogoś innego.. To jest jakąś firma cateringowa, więc na pewno biorą więcej..

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

eks to pomyśl sobie... jaki ja bym miala w Warszawie stosunek cena/jakosc :D :D :D. To dopiero by było godne pozazdroszczenia! Za 30zł/osobę może by mi krupnik zrobili ,a na drugie dali ziemniaki z kefirem. Hehehehe...;-) Nie wiem (nie pamietam) czy smutna robiła chrzest w Warszawie i jak go robiła, i ewentualnie ile płaciła.

Zresztą nie uważam żebyś przepłacała... Po prostu mukaa ma szczęście, a Ty nawet jak byś się teraz zaagażowała w poszukiwania, to pewnie i tak dużo taniej byś nie znalazła. Jedyne co możesz jeszcze zrobić, to coś więcej z ekipą cateringową wynegocjować. Jakby się udało, to super - a jak nie, to i tak się nie ma czym martwić, to w końcu chrzest Twojego dziecka!!!:D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

normalnie ślinotok mam jak czytam o tych pysznościach :) a za czerwoną kapustę to bym się pokroić dała... pamiętam te obiadki śląskie (pół rodziny mam na śląsku) od stołu wstać nie można ;) i całkiem tanio jak na takie menu (w obydwu przypadkach)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

eks musiałabyś obskoczyc wszystkie stołówki w podstawówkach :lol:

a ja sobie kupilam "kreację" na chrzciny ;) juz mialam sobie cos kupic od 3 lat i dopiero syn mnie zmotywowal :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No to Mukaa już się nie mogę doczekać na Wasze fotki z chrztu :D Żeby zobaczyć Antka przystojniaka i wystrojoną mamusię :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: chrzest...

Dziewczyny a jeśli nie mam bierzmowania,i jestem samotna mama to jak z chrztem?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Wszystko zależy od księdza ;) Zdarzają się tacy, którzy robią problemy z byle powodu. Mój o nic nie pytał, wiedział, że nie mamy ślubu, ojciec Majki nie ma bierzmowania.. Z tym, że ksiądz wiedział, że ja je mam, bo ten ksiądz mnie dobrze zna. Nie mam pojęcia, czy musisz mieć bierzmowanie. Ale z tego, co słyszałam, to tylko chrzestni muszą mieć.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

A te datki niby "co łaska" to kiedy się daje? a jak kogoś nie stać? mnie nie stac i ja nie dam.Bez pieniędzy czy bez ksiądz ma obowiązek udzielić chrztu.Katolikiem jest chyba ksiądz w końcu czy łapówkarzem..?
Chrzczę synka bo wiem jak mu to wiele w życiu ułatwi

Ale u mnie typowego after party nie będzie,ja chcę żeby to była skromniutka uroczystość w kościele to znaczy ja,syneczek,moja mama,i chcę żeby w domu po tez była cisza i spokój.Poza tym dziecko jest maleńkie i ja sobie wypraszam :) Tylko nie pomyślcie,że nie jestem towarzyska :) ,jestem ale akurat takie uroczystości to ja akceptuję bez huku :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mimi, no oczywiście, że nie musisz nic mu dawać.. To jego obowiązek, przecież dostaje normalną pensję, echhh.. No ale niestety, ten zawód już dawno przestał być powolaniem, a stał się niezłym interesem. I masz prawo zadecydować o tym, jak chcesz, żeby wyglądał chrzest i po chrzcie. Zresztą, to powinna być taka skromna impreza.. Komunia zresztą też. No ale niestety, chrzest to dobra okazji do spotkania rodzinnego i prezentów, więc ludzie robią imprezy po. Ja np. dałam księdzu pieniązki po Chrzcie, i to tylko 50 zł. mimo iż nie robił żadnych problemów. Nie mamy ślubu, chrzestni nie musieli dawać kartek ze spowiedzi, czy tych o tym, że mogą być chrzestnymi, a ojciec dziecka nie ma bierzmowania.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A ja na chrzciny ciągle czekam i znowu mi się odwlekają bo mi się sprawa o zmianę imienia odwlekła a ochrzczą tak jak jest w akcie urodzenia

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

anna a moja matka jest inaczej chrzczona a inaczej z urzędu ;)

u nas nie ma opłat za chrzest - rzuca się potem na tacę - jak nie masz mimi to nie rzucisz i tyle...

wszystko zależy od księdza...
ja nie miałam problemów
super zareagował (ale też mnei wcześniej znał ) stwierdził że ojciec antak to idiota i będzie żałował, a chłopów mnóstwo po świecie chodzi :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

a u mnie na bank proboszcz nie zechce ochrzcic Filipka. ja jestem ogolnie przeciwniczką kościoła (kiedyś ksiądz mnie wyrzucił z kosciola- bo mu się moje grzechy nie spodobały, a nie chciałam powiedziec przy spowiedzi jak mam na nazwisko i gdzie mieszkam), ale małeggo chciałabym ohcrzcic, nawet ze względu na to, że rodzina nalega. planuje chrzciny na grudzień, ale chyba nawet nie pojde do naszej parafii, tylko do innej

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Klaudia, to on naskarżyć rodzicom chciał, jaka to Ty niegrzeczna jesteś?? Ahahaha!!!! :D

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Samotni rodzice

Strefa czasowa UTC [letni]