Dzisiaj jest ndz maja 17, 2026 2:46 am

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Mamy z dziećmi

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10331 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130 ... 517  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

witaj Iwonko! super ze do nas napisalas!!

ehh... mnie dopadl jesienny nastroj - jestem wiecznie senna i zmeczona. czasami sobie mysle, ze nie daje rady ako pracujaca mama. praca i dziecko to nie klopot, ale gotowanie, zakupy, sprzatanie, pranie etc. doprowadzaja mnie do szalu. a e tym tygodniu pralam juz chyba ze 4 razy!!! ostatnio MiniDziewczynka strzela takie kupy, ze pielucha wymieka :roll: poza tym ma mnostwo energii, w przeciwienstwie do mnie... ale nadal nie chce sama pojsc. jak ja lekko podtrzymam to idzie bez zastanowienia, ale jak sie oddale, to zaraz laduje na czterech... no, ale przeciez to nie wyscigi ;) Oliwcie nocnik parzy w pupe po kilku minutach. jakos wszystko wokol jest ciekawsze. ale za to umie pieknie dawac buziaka :) a juz najbardziej cieszy mnie zabawa w rozdawanie buziakow - jeden dla mnie, drugi dla taty, potem na zmiane mi i mezowi :lol:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

cześć.
Mój Adaś je mleczko 150 ml 3-4 razy dziennie.
zupkę - duży słoik
deserek - mały słoik
Cycek 1 raz w dzien i 2 razy w nocy - ale to już raczej przytulanie niż jedzenie.

Ostatnio nauczył się robić papa na hasło torebka.
Wystarczy że ktoś powie -biorę torebkę i idę, i mały już robi papa.
Dziś ciotka tylko wzięła torebkę do ręki, a on już ! :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam wieczorową porą!!miałyśmy dzisiaj ciężki dzień, rano wizyta kontrolna u lekarza- moja mała waży już 9.300KG. a mierzy 78cm :lol: :lol: :lol:
A ile ważą już wasze pociechy?
Później byliśmy w Katowicach, bo musiałam załatwić sprawy na uczelni :wink:
w następny weekend mam już pierwszy zjazd :? No a na końcu zakupy. Szukałam Klaudusi bucików, ale nic odpowiedniego nie znalazłam :shock:
córeczka ma małą nóżkę. Chciałam jej kupić przejściówki, ale chyba zdecyduję się na kozaczki :P

Iwona- fajnie,że nas odnalazłaś, mam nadzieję, że będziesz się dobrze czuła wśród nas:D :D :D
Moja córeczka rano pije mleczko 180 ml, w południe obiadek tak ok. 200 gram, popołudniu owoce( mały słoiczek) i danonka, no i przed snem wypija 210 ml. kaszki :wink:

A jeśli chodzi o fotki to tutaj wklejam sposób ich wklejania.....

1. Wejdź na http://www.imageshack.us/
2. Kliknij 'Przeglądaj' (lub 'Browse' zależnie od wersji językowej systemu na Twoim komputerze) i wybierz zdjęcie ze swojego komputera, które chcesz zamieścić w naszej galerii
3. Zaznacz pole 'resize image?' i niech zostanie 320x240
4. Kliknij 'Host it!' (przycisk 'Host it' może zmienić się na 'uploading') i poczekaj aż zdjęcie zostanie wczytane. Powinna pojawić się nowa strona.
5. Skopiuj adres, który pojawił się w polu opisanym jako [Hotlink for forums (1)] np.:

[I M G]http://img63.imageshack.us/img63/3989/visaud8.jpg[/I M G]

6. Teraz wystarczy, że wkleisz ten adres w wybrane miejsce w galerii.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Iwona- serdecznie witamy na pokładzie :):):) i mini-urodzinkowe 100 lat dla Igorka!!! :)

W temacie jedzonka: Zuza wypija zaleznie od humoru 100-210ml mleka z dodatkiem kaszki/kleiku.
Dostaje rano butlę,
potem jesli ja jestem w domu to kaszkę łyżeczką z miseczki
(a jesli mnie nie ma to butla ;) albo nawet dwie przed objadem- zalezy o której jadła pierwszą- czy przez sen o 6.00 czy po obudzeniu 7-8 ),
obiadek to pół dużego słoiczka plus trochę bułeczki (bo musi cos sama skubać :) ) Ewentualnie domowe jedzonko jakieś, ale nie za duzo, bo siedzenie na krzesełku szybko sie nudzi ;)
wieczorkiem butla lub deserek mleczno-owocowy (zależy kto jest w domu ;) )
no i na kolację butla :lol:
A po drodze podjada nam z talerzy paróweczki, fryteczki i co się da ;)

Tak się ostatnio zastanawiałam jak długo mozna dziecko na tych butlach trzymać ;)

Jak to czytam to czuję, że jesteśmy okropnie niezorganizowani. Tzn. mam wyrzuty sumienia z powodu braku stałego planu dnia Zuzaka. Ale nie mam siły walczyć z wiatrakami :( I nawet nie mam pomysłu jak jej (próbowac ;) ) ustawić popołudnie, bo teraz wczesnie ciemno, a ona robi sobie tylko jedną drzemkę 14-17 i drugi spacer nam w zimności i ciemności wypada :roll: dzis to w ogóle deszcz zaczął padać zaraz jak wyszłyśmy :(

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dzień doberek wieczór :) fajowo że robi nas się tu więcej :D Witaj Iwona :) Jak już pisałam im więcej tym lepsiej :wink:
My przedwczoraj nauczyliśmy Macieja robić dylu dylu. Komedia normalnie :D Buziaki też rozdaje. Wczoraj byli u nas znajomki. Mają 2 letnią córcię i 3 miesięcznego synka. Na koniec wszyscy ze wszystkimi (no poza małym Szymkiem) się żegnaliśmy buziakami. Maciek z Julą też :) Pierwszy "dojrzały" pocałunek ma za sobą. Bo wiadomo jak dzieciaki takie jak nasze całują :wink: Bo Jula już robi dziubek do buziaka. No i (nie wiem czy nie za wcześnie) nauzyliśmy M wchodzić i wychodzić do/z łóżeczka. Na szczęsie szczebelki tylko my obsługujemy :lol:
Kamcia nasz smerf ważył 9,3 kg jak miał 10,5 mca. A mierzy teraz 78, bo go dziś mierzyłam.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam ponownie :)
Dziękuję za miłe przyjęcie i za odpowiedzi, w spr. ilości wypijanego przez bąble mleka. Trochę się uspokoiłam, bo martwiło mnie że Igor za dużo go pije i że może pora to zmienic, ale mam nadzieje, że na wszystko przyjdzie pora i nic na siłę.
Chyba udało mi się dołączyc zdjęcie do profilu :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam iwonaKG moj syn je 2 x dziennie mleko ale czasami dam mu 3 razy z lenistwa :lol:
Najczesciej jest tam;
* mleko 3 270 ml
* danie z miesem
* bialy serek z owocami, lub jakis deser
* mleko z kaszka 270 ml ( dodam ze mleko nie zawsze wypija do konca )

Mamy 3 zeba ,wyszedl po cichaczu :lol:

Co do wzrostu i wagi to Enzo ma ok .80 cm i ok.11 kg.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dzień dobry :)
Nie wiem jakich dokładnie wymiarów jest Iguś, ostatnio, czyli jakieś 2 m-ce temu, było 10,3 kg i 78 cm.
U nas 2 ząbki, baaardzo długo wyczekiwane, bo ujawniły się dopiero 3 tygodnie temu, najpierw jeden, a 3 dni później kolejny.
Życzę wszystkim udanego weekendu. Ja najprawdopodobniej spędze go w domu, bo u nas baaardzo wieje, pada, a Iguś zakatarzony :(.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Aaaaaaa, miałam zadac pytanie, jakie macie metody na zabawienie dziecka gdy marudzi, czym odwracacie jego uwagę? Może jakaś fajna zabawka ? Chciałabym coś ciekawego kupic, ale nie znalazłam jeszcze takiej zabawki, która by zajmowała uwagę na dłużej. Zastanawiałam się nad kupnem bączka. U mnie najlepiej sprawdzają się pozytywki. A poza tym metodą na zajęcie uwagi Igora jest podanie mu plastikowej miseczki z ugotowanym makaronem, wtedy sobie grzebie, pogryzuje, wykłada, wkłada i 15 minut spokoju :). Podzielcie się swoimi metodami

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

U mnie najlepiej sprawdzają się nie-zabawki albo zabawki nie dla takich bąbli.
Uwielbia komputerek zabawkowy Zuzki, kuchenkę z naczyniami plastikowymi, ostatnio na tapecie są cymbałki.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

witam nowe mamy!

Jak wam napisze co je moja julka to nie sadze, by ktoś ja pobił:)

Jakies 3x dziennie 270 ml kaszki na mleku modyfikowanym: rano o 7.00 o 11.00 i na noc o 19.30

Na drugie sniadanie chlebek lub bułka z masłem lub z szyneczka drobiowa, albo trochę paróweczki "bobaska", obowiazkowo pomidor, sok do popicia albo herbata z cytryną.

na obiad je to samo co Filip czyli zupę: jarzynową, brokułową, pomidorowa, rosół, żurek, ogórkowa lub jakaś inna. Do zupki zawsze jakieś mięsko albo z udka z kurczaka, albo wątróbka gotowana też drobiowa, potem ziemniaka z masłem obowiazkowo, albo ryż ugotowany jak jemy np danie chinskie to julce trafia sie ryż, jak jemy gulasz z mięsem i sosem a do tego jest kasza jęczmienna to też zje, uwielbia to! Pieczone ani smażone mięso jej nie daję. Poza tym kosztuje surówki swieże, kapusty troszkę, ogórka kiszonego tez zje.

podwieczorek to tarte jabłko, lub danonek a chyba juz danonki pójdą w niepamięć, bo filip ją karmi jogurtami pitnymi i tak sie moja Julka nauczyła pić przez słomkę:)

kolacja to kromeczka chleba z miodem lub z pasztetem drobiowym, pomidorek bez skórki, czasem żółtko tak raz na tydzień. jak filip je jajecznicę to też troszke skubnie.

no i przed spaniem flaszka z kaszką na mleku.

to tyle...:)
podejrzewamy z mężem, że gdybysmy jej dawali wszystko do spróbowania to nie pogardziłaby niczym:)
waży chyba dobrze bo jakieś 11 kg jest wysoka ponad 82cm długosci więc sądze, że dobrze ją karmimy :0

pozdrawiamy

Julka pod biurkiem
Obrazek

razem, ale osobno :)
Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

no to ladniepoczyna sobie Julka z jedzeniem ;) ale u nas tez nie gorzej:
sniadanie - kaszka na mleku modyfikowanym (ok 200 ml)
drugie sniadanie - w zaleznosci o ktorej wstanie - mleczko z odrobina kleiku ryzowego
obiadek - zupka (ok 200 - 250 ml) z mieskiem lub zoltkiem
podwieczorek - najczeciej dojada z nami obiad, parowke lub danonka
kolacja - znowu kaszka
w miedzyczasie dostaje jeszcze wszystkie owoce. jak jestem w domu to czasem do ktoregos posilku dostaje kanapeczki, a jak jest z tata to niestety dostaje wafelki i inne slodkosci :x a miodek, pomidorki, ryz, kasz - owszem, wchodza idealnie! wogole to jak jadla dzis banana, to dopoki widziala ze na talerzyku lezy go wiecej, to to co miala w buzi to chyba polykala w calosci, zeby nikt jej nie zjadl tego czekajacego...
w kwestii zabawek - u nas tez najlepiej sprawdzaja sie nie-zabawki, np. kartonowe pudeleczko, gazeta, do lask wraca butelka plastikowa, kubeczek po danonku... no i fajnie zajmuje sie stolikiem edukacyjnym: http://www.allegro.pl/item248501358_now ... 15_zl.html
u znajomych zafascynowal ja jezdzik, ale mysle, ze w domu szybko jej by sie znudzil. ale na gwiadke planuje jej kupic rowerek :)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ACH.... no i najwazniejsze! OLIWCIA ZROBILA SAMA DZIS 2 KROCZKI!!! :lol:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Gratulacje dla Oliwci :D

Matko jakie wasze dzieci glodomory :shock: , moj je to co pisalam i nie podjada ale czesto jak nie spi to zje od nas cos z talerza wieczorem o 20 ;-)

Co do zabawek to u nas na topie stolik z Fisher Price ciagle przy nim stoi, gotuje zupe( jest tam taka miska co sie kreci + lyzka i swieca sie swiatelka a pani spiewa ze gotujemy zupe ;-) ) tanczy, przyciska ,wogole moj to maniak przyciskania ,od zawsze to potrafil i zabawka co na przyciski, swiatelka i muzyczke zawsze jest super :-)

Idzie nastepny zab 4ty i dzisaj juz bylo odrobine marudzenia :-/

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Gratulacje dla Oliwki :) :) :) !!!

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dziekujemy :)

a oto foteczki

na spacerku:
Obrazek

Obrazek

parowa w plenerze smakuje lepiej ;)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

ucieczka po kapieli:
Obrazek

za kolkiem
Obrazek

spokojnej nocki ;)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Sodka smerfetka i fajna ma czapeczke ;-)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nina - gratulacje dla Oliwki

annxx - jak najmniej bólu dla małego enzo. U nas są 4 ząbki i na razie przerwa.

Justyna - twoja Julcia rzeczywiście pobiła wszystkie nasze dzieciaczki. Niech rośnie zdrowo.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A my właśnie wróciliśmy z wesela :) fajnie było :)

Nina - oczywiscie gratulujemy :) a zdjęcia przesłodkie :)

gratulacje też dla wszystkich nowych ząbków :):):)

A zabawki na marudzenie duże to książeczki i piłki i zuzowa szuflada w kuchni. No i nieśmiertelne zakazane pudełko chusteczek chigienicznych :lol: magnesy na lodówce były super, ale tydzień temu :lol:

no dobra :) kłade się, bo mała zaraz wstanie :lol: kolorowych snów! :)

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ojej, to Lidka przy Waszych dzieciach to nic nie je :wink: U nas to jest tak, że trzy razy dziennie pije butle, no ale max to jest 120ml. Własnie ropoczelismy bebiko3. Poza tym to je zupke, troszke mieska, chlebka poskubie i zawsze jakis owoc. Kaszki nie pije bo nie da jej wlozyc do buzi :wink:

Nina super zdjecia

A wczoraj Lida sama wstała. Siedziała sobie na podlodze i cos tam kombinowala, nagle patrze a ona podnosi dupke do góry i juz stoi :D Ale miała z tego powodu radoche :wink:

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10331 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130 ... 517  Następna

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Mamy z dziećmi

Strefa czasowa UTC [letni]