Dzisiaj jest wt maja 12, 2026 11:05 pm

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Mamy z dziećmi

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10331 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 517  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

ej
wiadomo jak to w życiu ciagle jakiś problem...mam nadzieje że coś podpowiecie!!! mianowicie od 3 dni moja córcia ma proble z wypróznieniem jak kiedyś robiła czesto kupki i puszczała gazy tak teraz jakby sie zatkała:( i trzyma to biedulka w sobie i preży sie steńka i płacze... ostatnio po 5 godzinach takich jej nerwów pomogłam jej sie załatwić wkładając do pupki termometr...byłam w szoku bo z małej poleciała taka ilośc gazów i kupki, ze nic dziwnego ze taka płakała i była niespokojna...ale zdaje sobie sprawe ze nie moge jej za każdym raem pomagać termometrem bo potem bez pomocy sama sie nie załatwi....próbowałam już leżenia na brzuszku, masowania, kropli na wzdęcia...i nic nie pamaga poza tym termometrem... może macie jakiś pomysł jak jej pomóc?? bo mam już 3 noc nieprzespaną i dzień tez nie należy do leniuchowania :( a najbardziej szkoda mi małej bo ja jakoś dam rade....

pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Marta Moja mama upiera się, że powinnam przepajać Zuzię rumiankiem żeby nie bolał ją brzuszek. Jeszcze jej nie podawałam, bo współczesne autorytety ;) odradzają. Położna która przychodzi nas sprawdzać powiedziała, że po rumianku będzie biegunka. (babcie nie potwierdziły takich efektów po rumianku ;) ) Możesz spróbować zrobić słabiutki napar i dać trochę Małej do wypicia, albo sama wypij dużo to dostanie z mlekiem. Nie wiem czy pomoże ale nic innego nie przychodzi mi do glowy...
Powodzenia!

PS. Ja mimo zakazów położnej piję rumianek i Zuzia nie ma biegunki :) kupę robi ze 2 razy dziennie. Ale nie wiem czy jestem miarodajna, bo mojego mleczka to ze dwie butle dziennie tylko dostaje...

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

a czy ktos mi powie po czym poznac biegunke u dziecka? skoro i tak wszystkie kupki sa rzadkie??? a moze moj ufolek caly czas ma biegunke :?
ulewa okropnie. czasem robi takie fontanny. oczywiscie niezaleznie od tego co na siebie wloze. a najwieksza frajda to wcelowac obok podlozonej pieluszki :x albo na swiezo zalozone ubranko :evil: ehh... takim sposobem nasza pralka ma co robic...

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hej
rumianek piję 2-3 razy dziennie filiżanke od ok 3 tyg i do tego herbatkę hipp dla mam karmiących i nie daje to kompletnie efektu :( niestety
Nina81 mam dokładnie to samo tylko własnie po tym termometrze a ja chce aby to odbywało sie bez jego obecności !!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

dzieki za odpowiedz elf
dziewczyny ja tez miałam ten problem z kupkami i połozna poleciła bym zmieniła własna djete jadła wiecej błonnik, burakówpłatki owsiane najlepiej djetea lekko strawna i nic smażonego i zioła do miesa tymianek, majeranek, powiem wam że pomogło ale masowanie brzuszka jest nadal ale przynajmniej sam robi kupki. ja tez sie zastanawiam jak wyglada biegunka u tak małego babla on wszystkie kupki ma zadkie?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

hej dziewczynki, ja tez sie zastanawialm jak poznam biegunke skoro wszystkie kupki sa rzadkie, ale jak sie pojawila to od razu poznalam! przede wszystkim kupka byla wodnista, i to naprawde od razu widac!! no i pojawil sie tez sluz, ponoc dwie takie kupki to jeszcze nie powod do zmartwien (ptzyu karmieniu piersia) ale juz z trzecia trzeba leciec do lekarza.

Ja ostatnio na nic nie mam czasu, bo moj synek ma alergie, jest niespokojny i jak nie spi to trzeba sie nim ciagle zajmowac a jak spi, to wtedy pranko, prasowanko itp. Mam juz tak ograniczona diete, ze brak mi pomyslow co by jeszcze moglo go uczulac. Chyba znowu sie musze udac ze swoimi zapiskami do lekarza. Ale jest naprawde ciezko kiedy czlowiek tak sie poswieca, staje na glowie, a dziecko dalej zle sie czuje :( .

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dziewczyny ile zjadają wasze maluszki? Bo moja 4-tygodniowa Ola którą dokarmiam nanem ha nigdy nie zjada tyle ile jest na rozpisce na opakowaniu mleka. Zjada 90-100 ml a wg tabelki powinna 120 a nawet 150 ml.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

magkm -Zuzia po powrocie ze szpitala (gdzie bardzo schudła bo za mało jedzonka dostawała) nadrabiała zaległości i zjadała NAN'a więcej niż wynikało z jej wieku. Teraz ma prawie 3 tygodnie i czasami zje 100ml mojego i za chwilę 100 sztucznego, a czasem zadowala się 60 a nawet 40 ml. Ale tak zwykle to zjada 100 nawet jak w butelce jest więcej.

Jak się zastanawiałam jakiej objętości butelki dokupić (skoro wg tabelki ma za chwilę jeść coraz więcej) moja przyjaciółka, która wykarmiła butlą dwóch synów, powiedziała, że spokojnie do 4.miesiąca wystarczały jej butle 125ml z najwolniejszym smoczkiem. Jak szykowała więcej to zawsze zostawało.

A my wczoraj w końcu pojeździliśmy wózkiem po parku :):):) aż mi się w głowie kręciło, bo dawno tyle na dworzu nie byłam :lol: Wieczorem byli goście i Zuzia nie mogła spokojnie pospać przez parę godzin i teraz śpi jak zabita :) obudziła się po 5 godzinach na karmienie, ale zmianę pieluchy już przespała :lol: A ja się bałam że z nadmiaru wrażeń nie będzie mogła zasnąć i będzie płacz... :)

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cześć dziewczyny...

miałam wam napisać..otóż Natalka (przenoszona 2 tyg.) urodziła się poprzez cesarkę 6.11.2006 o godz.13:20...miała 3950g i 63 cm...i jest śliczną Kruszynką:)

...czytam i widzę, że moja Kruszynka zaczyna mieć problemy o których piszecie...do wczoraj wszystko było OK..a wczoraj prawie 8 godzin jadła i tylko chwilki spała...prężyła się i płakała...a kupka się nie pojawiała...w końcu zasnęła i przespała ładnie od 1 do 6 rano...ale kupki nadal nie ma i się martwię co się mogło stać...
...jadłam wczoraj gotowane buraczki i mam wrażenie że to po nich ma coś niedobrze w brzuszku...czy to możliwe???

mam do was pytanko:jak się wstawia zdjęcie...bo nie umiem, a chciałabym pokazać Wam moją Kruszykę....

Pozdrawiam

:lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Kruszynka? Toż to wielkoludka :wink: :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja wyczytalam gdzies ze dziecko jak jest karmione tylko piersia to moze zadko robic kupki.. ja to sie znowu martwie czy moje malenstwo nie czysci.. tak jakos mi sie za zadka wydaje ta kupka.. i jak juz pisalyscie nie wiem czy to norma czy nie bo te kupki w sumie normalne tez takie zadkie

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

mam pytanie do elf : czy odciągasz pokarm i dajesz małej czy przystawiasz ją do cyca? Bo ja mam ten sam problem z tym że moja Ola usypia przy piersi a potem budzi się za 20 minut i chce jeść i tak na okrągło....Więc odciągam pokarm i daje jej butelkę tylko nie wiem jak dlugo utrzymam laktację w ten sposob a poza tym to strasznie męczące i czasochłonne. Jak to wygląda u ciebie?

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

mam pytanie do elf : czy odciągasz pokarm i dajesz małej czy przystawiasz ją do cyca? Bo ja mam ten sam problem z tym że moja Ola usypia przy piersi a potem budzi się za 20 minut i chce jeść i tak na okrągło....Więc odciągam pokarm i daje jej butelkę tylko nie wiem jak dlugo utrzymam laktację w ten sposob a poza tym to strasznie męczące i czasochłonne. Jak to wygląda u ciebie?

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

magkm -Zuzia niestety w ogóle nie chce ssać cyca :( już nawet nie pamieta, że trzeba szeroko dziobka otworzyć :( odciagam jej i daję z butli, ale mam wrażenie, że to głównie picie dla niej, bo natychmiast jest znowu głodna. Mam nadzieję, że chociaż jakieś przeciwciała w tym piciu pływają :lol:
A odciagam za jednym posiedzeniem średnio 50ml więc tak z dwóch razów ma butlę. Jak pilnuję odciągania i dużo piję to jest więcej a jak mam ciężki dzień i nie mam na nic czasu to potem na chwilę się zmniejsza, ale wystarczy trochę przypilnować znowu i szybko rośnie ilość. Muszę przyznać, że rzeczywiście to nieco kłopotliwe; szczególnie w nocy wymaga dużo dobraj woli ;) ale czego nie zrobimy dla naszych maluszków :)

...ech.. tęsknię za tymi nielicznymi chwilami, kiedy Zuzinka leżała przyssana do piersi.. choćby nie wiem jak tulić to nic nie zastapi tego uczucia...

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Gocha -cytuję z innego wątku jak wkleić zdjęcie :) :
"1. Wejdź na http://www.imageshack.us/
2. Kliknij 'Przeglądaj' i wybierz zdjęcie ze swojego komputera, które chcesz zamieścić w naszej wspaniałej galerii
3. Kliknij 'Host it!'
4. Skopiuj adres, który pojawił się w ramce po lewej stronie (pierwszy od góry) np.:
[I M G]http://img56.exs.cx/img56/9997/noelaet9ix.jpg[/I M G]
5. Teraz wystarczy, że wkleisz ten adres w wybrane miejsce w galerii bez dodawania i obrazek jest już gotowy"

(oczywiście działa nie tylko w galerii :) )

Pozdrowienia :):):) czekamy na fotki :)

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

a dokarmiacie się Nan ha 1 czy nan 1?

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

NAN1. W szpitalu wydaje mi się, że było hypoalergiczne, ale tatuś kupił takie i jest ok :)
Teraz my też mamy problem z zasypianiem przy jedzeniu.. W nocy mała budzi się głodna, ale zasypia w połowie dawki albo jeszcze wczesniej i żadne łaskotanie w policzki nie pomaga :lol: W efekcie kolejne karmienie mamy szybciej niż bym chciała ;)

Zuzia ma ze dwa razy dziennie problemy z bączkami (chyba...). Budzi się, napina i krzywi, ale brzuszek ma miękki, tak jakby tylko coś tam się boleśnie przesuwało. Po espumisanie jest lepiej. Wczoraj zaparzyłam jej koperku -wypiła ze smakiem i lepiej sie jej prutało :lol: A dziś chciałam sprawdzić jak podziala rumianek, bo przecież jest smaczniejszy od koperku. Okazało się, że tylko wg mnie :lol: Zuza wypiła łyka, zamysliła się, wykrzywiła i wypluła :lol: fuj fuj :lol:

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dziewczyny jakie postępy w zachowaniu swoich maluszków zauważyłyście ? Bo mnie się wydaje że moja Ola nie potrafi skupić wzroku na jednym punkcie ani na mojej twarzy, nie uśmiechnęła się jeszcze do mnie, jak jest zła to bardzo pręży się i wygina główkę, często "zapatruje" się w dal, od czasu do czasu zezuje.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Aga - nie tylko Twoja Zuzia woli koper od rumianku. ja akurat tez :)

ale widze, ze to teraz jakas mania usypiania przy jedzeniu! moj ssak przysysa sie mocno, ale ciagnie tylko chwile. trzyma cyca dosc dlugo, ale w koncu go puszcza. no i czywiscie zadna proba rozbudzenia nie zakonczyla sie do tej pory powodzeniem. wczoraj karmilam ja co 2 godziny! mialam wrazenie ze juz nic innego nie moge i nie umiem zrobic. na szczescie na noc najadla sie porzadnie i dala mi troche pospac :D

a postepy? owszem - coraz bardziej marudzi w ciagu dnia. kiedy dosiada mamy to jest super, ale w lozeczku zamienia sie w wyjca :? poza tym na poczatku jak kladlam na brzuszku to byla zlosc, ale jakos wytrzymywala. a teraz od razu placz, bo wie ze mama ma miekkie serce i od razu przeklada na plecki :)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Moj Kubus lubi lezec bardziej na brzuszku niz na pleckach.. i czasem marudzi jak go poloze na plecki.. ja wlasnie zaczynam sie cieszyc bo lapie z nim kontakt.. juz wyglada tak jakby mnie widzial i poznawal z daleka i usmiecha sie czesto.. strasznie to mile...Jeszcze tak jakby za tydzien umial chodzic a za miesiac mowic to juz wogole super by bylo..

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10331 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 517  Następna

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Mamy z dziećmi

Strefa czasowa UTC [letni]