Dzisiaj jest ndz maja 17, 2026 3:03 am

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Mamy z dziećmi

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10331 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126 ... 517  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:

Moja mała ma na imę Klaudia, za 36-dni skończy roczek. A ja od października ,po rocznej przerwie, rozpoczynam drugi rok studiów. Nie chce mi się, ale to już ostatni rok. Pochodzimy z małej miejscowości na Śląsku-Orzesza. Co do zdjęć to jutro wyślę. Ajak tam wasze dzieciaczki?-chodzą już?, bo moja mała sama stoi, ale kroczku nie chce zrobić

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witaj Kamilko.
Mój Adaś jest młodszy o 5 dni.
Chodzi na razie przy meblach.
Jeszcze nie puszcza się, musi się czegoś trzymać.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Zuzia jest z 30.października (jak Adaś :) ). W kwestii chodzenia jest nadgorliwa ;) gdzieś na początku wakacji zaczęła chodzić przy meblach, a od kilku dni chodzi sama... W związku z tym częściej zalicza lądowanie na pampersie albo na nosie :roll:
Ale za to jest mniej rozmowna od rówieśników. A właściwie gaduła to jest tylko po swojemu woli nawijać :lol: ze zrozumiałych i używanych w odpowiednich okolicznościach "słów" najlepiej jej wychodzi ummmmm ummmm (czyli brum brum) i au (czyli hau =pies :) ) A wg mojej mamy to wszystko przez to, że skróciliśmy jej włoski :roll: jakiś przesąd jest, że nie obcina się włosów przed pierwszymi urodzinami, bo dziecko będzie miało problemy z nauką mowy :roll:

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Hej! moja mała tak samo. W najgorszym wypadku musimy ją trzymać za rączkę. :D ale za to raczkuje tak szybko jak błyskawica. Czasem nim się obejrzę ona już jest na drugim końcu pokoju( a mam go naprawdę duży)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Moja mała też dużo mówi, ale po swojemu. Jedyne słowa, które brzmią jak nasze to mama, tata, lala no i ostatnio zaczęła mówić dziadzia.
Nie obcinałam jej włosków, chociaż ma ich dużo. Moja mama też wierzy, że dzieciom do pierwszego roku nie powinno się obcinać włosów.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

oj, trochę trwało nim nadrobiłam zaległości.... ale mąż chory, to i więcej obowiązków. na szczęście my póki co zdrowe :)
Oliwcia chodzi tylko przy czyms lub podtrzymywana za rączkę. jak ją puszczę to nagle zapomina jak sie chodzi. ale w końcu nauczyła się sama wstawac, już nie musi się czegoś podtrzymywac :) wygadana jest, owszem, ale ladnie mowi tylko: tata, dzidzia, dzis. jakoś "mama"nie chce jej przejśc przez gardło :cry: ale jest przekochana. teraz wychodzą jej górne jedynki, a ja nawet nie zauważyłam kiedy dokładnie pojawiły się ponad dziąsłami. nie smarowałam żadnymi żelami, nie płakała, nie marudziła. tylko bardziej rozrabiała ;) wszędzie wejdzie, wszystko sięgnie. dziś pierwszy raz miała okazję wspina się po schodach, bo nie zamknęłam bramki, żeby sprawdzic, czy nie będzie się bała. no i się nie boi... je wszystko i bardzo ładnie. otwiera buzię tak szeroko, że czasem karmię ją dużą łyżką. nie sprawiają jej kłopotu niedomiksowane zupy, polubiła kaszkę i wszystko co my jemy. mam wrażenie, że najszczęśliwsza jest, kiedy ma pełną buzię. i tylko czasem martwię się, żeby nie wyrosła na grubaska. bo fałdeczki to ma niezłe... nie daje jej do podjadania ciasteczek, chrupek, czy biszkoptów, tylko owoce. i mam nadzieję, że jak zacznie chodzic, to zgubi nieco tych fałduś...
AA!!! zamówiłam już kombinezon na zimę. czekam tylko aż przyjdzie. ale z butami mam spory kłopot. ciężko dosta tak małe buciki z usztywniana kostką. a jeszcze najlepiej, gdyby były ciepłe...

Obrazek

no to na tym zdjęciu poprzestanę, bo mi coś kiepsko stronka do zdjęc wchodzi. chyba że cos się później poprawi...

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Adasiowi ostatnio najlepiej wychodzi mówienie ,,edzio"
Bardzo wszystkim się podoba.
Poza tym robi mi papa jak wychodzę do pracy, podaje rękę na cześć. A brawo - to już standard.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nina a buty bartki? sa swietne http://www.outlet.bartek.com.pl/index.php tu jest tylko ich outlet wiec nie ma to co w sklepach albo takie http://www.sklep-buciki.pl/sklep/produc ... cts_id=566

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

O rety :) piekna złota jesień a wy już o zimie mówicie ;) do zimy to jeszcze stopki urosną ;) Zu na razie ma materiałowe usztywniane butki, ale jak się pogoda popsuje to jakieś skórzane trzeba będzie jej wybrać... Tylko że na spacerze chodzenie nie wychodzi tak dobrze, bo tyle ciekawych rzeczy leży na ziemi, że najchętniej to by na czworaka brykała ;) no chyba że inne dzieci biegają to ona za nimi :lol:
A w domu to już tylko w pionie :roll:

Dziś takie sliczne słonko było, a my rano musieliśmy wpaść do sklepu (ostatnio nigdzie nie ma naszego mleczka NAN3 :? dziś w końcu HIPP3 kupiliśmy...) no i w parku tylko trochę była. Myślałam, że wyjdę z nią po południu, ale nie chciałam przed drzemką, bo wtedy od razu zasypia. A w domu zasnęła o 15.20 dopiero :roll: i wstała o... 19... Próbowałam ją rozbudzić wcześniej, ale tylko płacz był :( i pomyślałam, że jak taka zaflukana to może potrzebuje tego snu. Tylko kapiel zrobiłyśmy o 20 zamiast 19.30 ;) i zasnęła grzecznie 20.45. Lepiej niż wczoraj :)

Zuza od dłuższego czasu uwielbia książeczki :) takie z twardymi kartkami oczywiście. Ogląda je namiętnie i "czyta" na głos ;)

I też mi sie jakaś taka pyzata wydaje ostatnio :lol: może przez te kilka warstw ciuszków ;) ale na brak słodkości nie może narzekać :oops: tu kawałeczek kajzereczki, tu okruszek czekoladki... :oops: a u babci ciasteczka :roll:

ech.. miałam dziś takie plany na wieczorne sprzatania a nie mogę odkleić się od kompa ;) dobrze, że obiadek dla męża już gotowy i seans piękności w wannie zaliczony ;) i gary pozmywane też :) jeszcze tylko pozamiatać, zmienić pościel i umyć łazienkę... ojej.. ciężkie jest życie bohatera ;) no to... trzy cztery i do roboty ;)

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Moj dzisaj ostro cwiczyl stanie bez trzymanki + klaskanie :lol: usmialam sie razem z nim bo chyba sam sobie klaskal ;-) Juz w sumie stoi bez problemu a przechyla sie specjalnie dla zabawy aby klapnac na tylkek :D

Ile wasze dzieci spia w dzien i o ktorej ida spac wieczorem?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Moja mała w ciągu dnia ucina sobie dwie drzemki tak po ok. 1,5 godz. Natomiast wieczorem zasypia ok.20.30. Za to rano wcześnie wstaje, czasem nawet po szóstej, a ja bym jeszcze spała.

Malinko- jak egzamin, mama nadzieję, że zdany?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witaj Kamilko :D

Z Lidka juz troszke lepiej, juz tak nie warjuje i nie marudzi.Zauwazylam, ze klejne zabi sa juz tuz tuz.

Lida teraz chodzi spac ok 10 i wstaje ok 12.A nastepne spanie ok 17 i do godziny lula. Na noc to z reguly przed 21 juz spi. No ale za to wczesnie wstaje, dzis np 5:35 :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Kamila :papa: Witamy i zapraszamy :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

a u nas ze spaniem wygląda tak: w dzień 2 razy tak około pół godziny czasem więcej (około 10 a potem około 2) wieczorem po myciu 19 czasem z minutami. rano budzi się około 6.30 czasem 7 a kilka razy zdażyło się wstać przed8. ale za to w nocy, mamyczęste pobudki zbyt częste 4-5 razy :evil:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No to w sumie nie mamy zle skoro Enzo spi od 21 do 7.30 i najczesciej bez pobudek, no a w dzien to zwykle 10 lub 10.30 sjesta ok 1.5 godziny a z druga jest roznie zwykle ok 16 - 16.30 na godzine ale potrafi i nie spac a i tak zasnie w okolicach 21 ej, bo jak go wczesniej poloze to drze sie na calego :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ania super masz , tylko o 21 to kurczę późno trochę :lol: ale co zrobić...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No, mój Adas dziś nie płakał w nocy.
2 razy obudził się do cyca, a raz usiadł i chciał chyba już wstać, ale ciemno było więc się powałkował i zasnął.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

beata77 pisze:
ania super masz , tylko o 21 to kurczę późno trochę :lol: ale co zrobić...
no wlasnie tez mi sie to nie podoba i kombinuje na wszelkie sposoby jak to zrobic aby szedl spac jak kiedys, niestety on czeka na tate a pozniej musi cie pobawic ogladac wiadomosci i dopiero lulu :roll: :twisted:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hmm... Oliwcia na ogol usypia ok 20 i spi do 7-8. potem usypia ok 10 i potrafi spac 1-2,5. Jak spi krotko, to pozniej jeszcze lapie drzemke, ok. pol godziny. jesli wyspi sie rano, to juz do wieczora na nozkach :roll:
annxx - zaraz przejrze te stronki. ale np. bartkow nie widzialam mniejszych niz 19, a te sa za duze...

i jeszcze zdjecia z "porzadkow"

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Wszystkiego najlepszego dla Oliwki ;-)
A ty jestes pewna ze ona ma taki maly rozmiar? Ile ma cm stopa jak stoi?

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10331 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126 ... 517  Następna

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Mamy z dziećmi

Strefa czasowa UTC [letni]