Dzisiaj jest pt kwie 17, 2026 12:48 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Szpitale, lekarze, położne - opinie

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość

:lol: może to głupie pytanie ale wiadomo,że połoznej daje się coś do fartuszka, nie wiem ile, i jak, i kiedy najlepiej to zrobić?słyszałam,że 50 zł, 100zł, może ktoś mi podpowie,mój lekarz będzie przy porodzie nawet jak nie będzie dyżurował i też nie wiem ile mu dać!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

To wcale nie jest regułą że położnej daje się coś do "fartuszka", zresztą skoro ma być Twój lekarz to nie ma chyba sensu dodatkowo opłacać położnej.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

może orientujesz się ile daje sie lekarzowi za obecność przy porodzie nie w godzinach jego dyżurowania?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

Najlepiej zapytaj lekarza wprost żeby potem zdziwienia nie było.
Wiem, że prywatnie lekarze biorą powyżej 1000 zł.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Moja koleżanka płaci swojemu lekarzowi 1500 zł, ale Arianka ma rację, najlepiej zapytać lekarza wprost.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ooo rany :shock: chyba nigdy bym się nie zgodziła dac ponad 1000 zł lekarzowi za to żeby był przy porodzie wolałabym innego lekarza a kase wydać na coś bardziej pozytecznego

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jestem tego samego zdania, nie zapłaciłabym takich pieniędzy ani lekarzowi ani położnej. Lepiej te pieniądze wydać na coś dla dziecka, przecież oni mają mają płacone za to żeby się nami zajmowali, a my dlatego odprowadzamy te chore składki do ZUSU. Natomiast dla swojej pewności i spokoju chcę żeby mój mąż był przy porodzie, ponieważ wiem ze w razie czego będzie umiał zainterweniować.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja miałam akuszerkę przy pierwszym porodzie było to 7 lat temu i wtedy wzięła 300 zł, urodziłam w 3 godziny od pierwszego skurczu, moja córka była za wysoko i nie miałam rozwarcia, a poszło wszystko sprawnie i szybko. Moim zdaniem opłacanie lekarza jest niepotrzebne z dwóch względów. Po pierwsze to jeżeli cały poród przebiega poprawnie bez większych komlikacji to i tak lekarz przyjdzie już po wszystkim, a po drugie jeżeli wybierasz szpital, gdzie jest dobra opieka lekarska, a masz do tego prawo, to lekarze naprawdę się przejmują. Tak na marginesie to jestem bardzo ciekawa na ile zmieni się sytułacja na oddziałach położniczych po zakończeniu akcji "rodzić po ludzku", słyszałam, że ostro się wzięłyśmy do roboty.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

To jest niewyobrażalne skoro mamy ubezpieczenie, odciągają nam z pensji wszystkie składki a wiemy że to są nie małe pieniądzę, to jeszcze musimy płacić za ginekologa ( i to niemałe pieniądzę ) który prowadzi naszą ciążę aby było wszystko w porządku, to jeszcze aby mieć dobrą opiekę w szpitalu musimy słono za to zapłacić. Przecież ci lekarze i te położne też dostają za to pensje, wiele lat mieszkałam za granicą i opieka medyczna w Polsce była dla mnie odległa, ale jak czytam o porodach o tym jak niektóre z was miały problemy to włosy mi stają dęba i nie wiem czy wogóle rodzić tu w Polsce czy też urodzić za granicą.
Przepraszam że się tak rozpisałam.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Opinie są zarówno dobre, jak i złe. Nie ma co ulegać panice. Ja nikomu nie płaciłam, a miałam dobrą opiekę.
Wcale nie trzeba płacić, to głupi stereotyp.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Znajoma wcześniej załatwiła sobie taka położną i dała 400zł. JA wolę dac na znieczulenie tyle i mieć ich gdzieś 8)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witajcie.

Rodząc pierszego syna, zapłaciłam lekarzowi za jego obecnosc przy porodzie. Lekarz pojawil się zaledwie dwa razy, zero zainteresowania z jego strony, bo cała robote i tak odwala położna. Lekarz jest potrzebny jak juz rodzi sie dziecko. Natomiast połozne ktore nie dostały odemnie pieniędzy, nie były zbytnio mną zainteresowane. Dobrze ze mąz wtedy ze mną był bo i naczej umarłabym z pragnienia.
Dlatego z drugim dzieckiem wiedziałam, ze jesli płacic to położnej.
Rodząć drugiego syna, miałam własnie swoją położną, ktorej zapłaciłam 400zł, była ze mną całą noc ( bo w nocy rodziłam) pomagała mi jak tylko mogła, zebym nie odczuwała tak bólu, była fantastyczna!!! Dlatego nie żałuje, ze jej zapłaciłam.

Ale decyzja nalezy do kazdej z nas :)

Pozdrawiam.

Offline Wyświetl profil  

ja nic nie dawalam ani lekarzowi, ani poloznej, a wszy\scy kolo mnie latali caly dzien i lekarze i polozne... Super opieka naprawde. a rodzilam w CSK w katowicach. jak cos prosze o kontakt, odpowiem na wszelkie pytania, rodzialam 2tyg temu :P :P :P :twisted:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

aniutka pisze:
Witajcie.

Rodząc pierszego syna, zapłaciłam lekarzowi za jego obecnosc przy porodzie. Lekarz pojawil się zaledwie dwa razy, zero zainteresowania z jego strony, bo cała robote i tak odwala położna. Lekarz jest potrzebny jak juz rodzi sie dziecko. Natomiast połozne ktore nie dostały odemnie pieniędzy, nie były zbytnio mną zainteresowane. Dobrze ze mąz wtedy ze mną był bo i naczej umarłabym z pragnienia.
Dlatego z drugim dzieckiem wiedziałam, ze jesli płacic to położnej.
Rodząć drugiego syna, miałam własnie swoją położną, ktorej zapłaciłam 400zł, była ze mną całą noc ( bo w nocy rodziłam) pomagała mi jak tylko mogła, zebym nie odczuwała tak bólu, była fantastyczna!!! Dlatego nie żałuje, ze jej zapłaciłam.

Ale decyzja nalezy do kazdej z nas :)

Pozdrawiam.

a wjaki sposob wybierasz sobie taka prywatna położną ?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ja nie dawałam do fartucha..szpital podał mi namiary na położne..wybrała jedną...opłaciłam..500zł...na koniec dostałam fakture...
poprostu wykupiłam sobie usługe....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Ja nie płaciłam ani położnej ani lekarzowi...
Ze względu na wadę krwotoczną i tak miałam podwójną opiekę za darmo...
Położne były miłe i chroniły krocze...Nie byłam nacięta...
A przy porodzie było dwóch lekarzy no i mój M do końca dali mu nawet przeciąć pępowinę i cykneli zdjęcie...
Miałam super ekipe i każdej takiej życzę...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Wy płacicie położnym w szpitalach państwowych? Po co? Przeciez to ich obowiązek, ich praca... Rozumiem jakiś wyraz wdzięczności, skromny prezent po porodzie, ale płacenie, dawanie w łape stawia w niekorzystnym położeniu te osoby uczciwe, które nie uznają łapówek, one są potem źle traktowane. Nie słyszałam, żeby w moim szpitalu trzeba było zapłacić lekarzowi czy położnej i nie mam zamiaru tego robić.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Monika i Dawid pisze:
Ja miałam akuszerkę przy pierwszym porodzie było to 7 lat temu i wtedy wzięła 300 zł, urodziłam w 3 godziny od pierwszego skurczu, moja córka była za wysoko i nie miałam rozwarcia, a poszło wszystko sprawnie i szybko. Moim zdaniem opłacanie lekarza jest niepotrzebne z dwóch względów. Po pierwsze to jeżeli cały poród przebiega poprawnie bez większych komlikacji to i tak lekarz przyjdzie już po wszystkim, a po drugie jeżeli wybierasz szpital, gdzie jest dobra opieka lekarska, a masz do tego prawo, to lekarze naprawdę się przejmują. Tak na marginesie to jestem bardzo ciekawa na ile zmieni się sytułacja na oddziałach położniczych po zakończeniu akcji "rodzić po ludzku", słyszałam, że ostro się wzięłyśmy do roboty.

Podpisuję się, miałam prawie identyczną sytuację. Jeżeli uda mi się zafosolkować, to po raz drugi opłacę położną :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja skolei nie planuję płacić ani lekarzowi, ani położnym.
Natomiast chcę rodzić na Klinikach, gdzie szwendają się studenci. :D
Oni ponoć fajnie pomagają wszystkim i strasznie się przejmują tym co robią...
Poza tym chodzę z mężem do szkoły rodzenia, więc mam nadzieję, że to też pomoże. :D
A położna jak będzie musiała być przy porodzie to i tak przyjdzie i tak. :D

ObrazekObrazek

TABELA CZERWCÓWEK 2010

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nie rodziłam w szpitalu klinicznym a i tak trafiły mi się studentki... Miały masę szczerych chęci. Ale kurde... musiałam je uczyć jak podpinać KTG, mierzyć ciśnienie itd :? Nie zapomnę, jak jedna z nich mierzyła mi ciśnienie i czekam, aż poda mi wynik... a jej nagle zaczęły drżeć ręce i mówi, że zmierzy mi jeszcze raz za chwilę. Zamiast od razu poinformować kogoś komptentnego o tym, że bardzo skoczyło mi ciśnienie, postanowiła poczekać.
Położnej nie płaciłam ani do fartuszka, ani na fakturę a i tak opiekę miałam super. Położna cały czas doradzała, co robić, żeby mniej bolało, proponowała pomoc itd. Lekarzowi też nie płaciłam, bo faktycznie lekarzom ze tę usługę płaci się ogromne sumy. Ale mój lekarz akurat ma w zwyczaju bywać przy porodach swoich pacjentek (za darmo), dlatego miałam też swojego lekarza przy porodzie :)

I uważam, że albo się wynajmuje legalnie, albo nie płaci się nic.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Szpitale, lekarze, położne - opinie

Strefa czasowa UTC [letni]